MojeKolo

Richard Gasperotti designérem splitboardu CHOC

Autor: Keli, vydáno: 14.2.2023

Richarda Gasperottiho široká veřejnost zná především jako bikera a účastníka několika ročníků Red Bull Rampage, méně se ví, že Gaspi je i velmi umělecky nadaný. Věnoval se tetování a stále kreslí, jeho kresby najdeme nejen v propagačních materiálech firem se kterými spolupracuje, ale měl i několik výstav. Gasperotti se jako výtvarník spojil s českým výrobcem CHOC a výsledek je unikátní splitboard nesoucí Richardovu přezdívku Gaspi.

Kdo je CHOC?

Choc, je to dlouholetý výrobce snowboardů, kiteboardů a lyží sídlící na Vysočine. Svoji historii píše od devadesátých let a na prkně této značky získala třeba Eva Samková juniorský titul mistra světa ve snowboardcrossu.
K CHOC mne pojí trochu osobní vztah, můj úplně první snowboard v roce 1994 byl právě od této značky a mám radost, že stále ještě fungují. Je pravdou, že o nich není mnoho slyšet, protože jak sami tvrdí: "Soustředíme na vysokou kvalitu svých výrobků a investujeme méně do marketingu a propagace značky. Věříme, že si dobrý a kvalitní výrobek najde svého spokojeného uživatele."

  

Co je splitboard?

Splitboard je speciální typ snowboardu, který lze rozdělit na dvě části (split anglicky znamená rozdělit) a "použít" také jako lyže. Používá především se jízdu, freeride v hlubokém sněhu, zejména mimo sjezdovky. Splitboard se skládá ze dvou částí spojených pomocí několika mechanizmů a speciálního vázání, umožňuje oddělit jednotlivé poloviny a použít jako lyže s využitím tulenních (stoupacích) pásů na stoupání a následně spojit je zpět pro jízdu dolů.

 

Splitboard CHOC Gaspi

Splitboard Gaspi vychází z oblíbeného splitboardu Choc Tenet. Konstrukčně se jedná o totožné modely odlišující se v grafice. Tenet pracuje s minimalistickým designem a průhledem na karbon. Gaspi splitboard tvoří dvoubarevná ručně malovaná grafika, která má i hlubší význam.

"Tím že je manufaktura CHOC českou značkou, tak jsem zakomponoval barvy České vlajky. Postava z poloviny muž v hrubších linkách modré a z poloviny žena v červených pulzujících linkách, jsou při spojení splitboardu vyobrazeny tak jako v duchovní, energetické nebo také lečitelském duchu. Každý máme levou stranu těla ženskou a pravou mužskou, tady vyobrazeny z pohledové strany.
Spojením splitboardu dojde i ke spojení třetího oka, které je intuitivní a ochranné pro nejlepší volbu jízdy dolů," vysvětluje autor designu osobně.

Jste příznivci ježdění ve volném terénu? Jezdíš snowboard nebo lyže. Jak se vám Gaspiho design libí? Dejte vědět! 

Diskuze

  • anonymní uživatel 2B3 (ceska (a) pos.ta) 14.2.2023 - 10:57

    Gaspiho ježdění je občas s otazníkem, ale jeho designy jsou super a tohle není vyjímka. Moc pěkný

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 14.2.2023 - 13:32

      Jak je myšlený ten "otazník?" Ze zvědavosti.

  • anonymní uživatel mara (fosilbedrna (a) gmail.com) 14.2.2023 - 15:33

    dizajn ok. ale splitboard je total kravina .to uz potom lopaty okolo 120 mm.

    • anonymní uživatel PTBack 14.2.2023 - 22:15

      Proč je podle Tebe splitboard kravina? Když pominu fakt, že na něm jezdí tisíce-desetitisíce lidí, kteří asi teda všichni musí být totálně blbí. Na Sebe-kterej ho má mnoho let taky-si to nevztahuju, žádné obavy :)
      Jen za sebe: split má oproti skialpům-lyžím mnoho nevýhod (kéž by mne bavilo lyžování) ale já se prostě z kopce dolů cejtím na prkně mnohem líp než na lyžích a tak mám prostě splita. Máš nějakej jinej nápad, jak si mám zajezdit na prkně a dostat se nahoru "po svých"? (sněžnice a obecně prkno na zádech jsem samozřejmě praktikoval roky a je to nejlepší způsob, jak se na to časem vys...)

      • anonymní uživatel Vojta 15.2.2023 - 12:43

        naučit se lyžovat ... uuuuuuuuuu...

        • anonymní uživatel PTBack 15.2.2023 - 15:13

          Umím
          Už asi 40 let.
          Ale baví mne něco jinýho, když teda dovolíš.

      • anonymní uživatel mara (fosilbedrna (a) gmail.com) 21.2.2023 - 15:56

        tiež som jazdil dlho dosku. ale free lyže a ktomu pásy je top. ked si predstavým na exponovanom mieste a za riadneho fujaku to tam skladať dakujem stačilo.

        • anonymní uživatel Vojta 21.2.2023 - 16:21

          to říkám. když na tom umíš, tak nehledáš nic jinýho... ten kdo neumí, hledá alternativy jako prkna a ostatní pyčoviny. HOWG

          • anonymní uživatel PTBack 22.2.2023 - 18:16

            Prima Hougu :D
            Jsem za Tebe sám rád, že Tě nikdo na splitu jezdit nenutí. Teď si vezmi, kdy jo! :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí