Test: Batoh Osprey Raptor Pro s páteřákem - pohodlí nadevše

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.4.2023

S téměř 50letou tradicí Osprey je americká značka batohů, která byla založena v roce 1974. Její batohy jsou oblíbené mezi turisty, horolezci a cestovateli po celém světě. 

Osprey vyrábí batohy pro všechny typy cestování, od lehkých běžeckých batohů po robustní turistické batohy s velkou nosností. Samozřejmě má také slušné portfolio cyklistických batohů. Právě jeden takový jsem měl možnost vyzkoušet a dokonce je to první batoh Osprey s chráničem páteře. Jaký je Osprey Raptor Pro?

Vydrží víc než deset let

Batohy Osprey pro mne nejsou novinkou, je to již pěkná řádka let, co jsem s nimi setkal poprvé. Bágl Osprey Zealot jsem dostal před deseti lety a pořád jej mám, po mnoha pádech nějaké šrámy už samozřejmě nese, ale přesto je i po tolika letech a k několika účastech na Megavalanche v neskutečném stavu. Bát se o výdrž Osprey batohů se rozhodně nemusíte. 
Osprey v poslední době dbá na to, aby její výrobky byly ekologické a šetrné k životnímu prostředí. Jejich batohy jsou vyrobeny z udržitelných materiálu a vodědolné úpravy neobsahují perfluorované sloučeniny PFAS/PFC.

 

První batoh Osprey s chráničem páteře

Aktuálně nejnovějším přírůstkem batohů pro cyklistiku je Raptor Pro. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že batoh Osprey Raptor Pro vychází právě z letitého modelu Zealot.
V čem se liší nejvíce? Jednoznačně chráničem páteře.
Je s podivem, že značka jako Osprey přichází s batohem s chráničem páteře až po tak dlouhé době. Na co čekali odpovědět nedokáži, ale za sebe tvrdím, že se čekání vyplatilo, protože Raptor Pro je výborný batoh. 

Panel z D3o pěny 

Co se týče způsobu ochrany páteře, tak Raptor Pro rozhodně není nijak extra inovativní. Uvnitř batohu nalezneme plát z chytré pěny D3o. 
Osvědčená pěna D3o se často používá v ochranných výrobcích, jako jsou chrániče na kolena, lokty a ramena nebo ochranných vestách. Pěna je vyrobena z pružných molekul, které jsou schopné absorbovat nárazy a tlaky. Během klidu je pěna měkká a poddajná, ale při nárazu se rychle tvrdí a chrání tak tělo před úrazem. 

Osprey pro batoh zvolil velmi perforovanou variantu zádového plátu, takže by se záda jezdce měla nadměrně potit. 
K tomu by měla přispívat i samotná zádová část batohu tvořená dlouhá léta Ospreyem používanou Airscape technologiií, dvojicích profilovaných panelů mezi kterými může proudit vzduch. Samotné panely nejsou nijak tuhé, ale když k nim přičteme i D3o panel zádová část působí solidně tuze a poskytuje dobrou základnu zbytku batohu. 

Pohodlí při nošení

V čem rozhodně batohy Osprey vynikají a Raptor Pro to rozhodně potvrzuje, je pohodlí při nošení. Ramenní popruhy jsou specificky tvarované, v oblasti ramen výrazně rozšířené k tomu navíc i dostatečně polstrované, takže při plně naloženém batohu téměř necítíš jeho hmotnost.

Pochvalu zaslouží i polstrování ramenních popruhů a stejně tak i jejich prodyšnost. Stejnou výplň najdeme i na výrazných křídlech bederního pásu. Na něm také zaujme spona, tvoří ji dvojice plíšků, které lze do sebe snadno zasunout, následně se sami zajistí a zaručeně se nerozpojí. Pokud ale bederní pás nemáte stažený dostatečně občas uslyšíte drobné cinkáni jak při jízdě do sebe plíšky naráží. Zapínání je otázkou zvyku, ze začátku budeš marně hledat klasikou přezku, po pár dnech se zapínání zautomatizuje. Nicméně, v silnějších rukavicích je rozepínání i tak obtížnější.

17 litrů, ale větší notebook do něj nedáš

Tvar batohu je relativně úzký s rozšiřujícím se vnitřním prostorem směrem vzhůru rozšíření není nijak zásadní a v podstatě kopíruje tvar chrániče páteře. Vnitřní prostor batohu o objemu 17 litrů je rozdělen na dvě části. Část přiléhající zádům je určena páteřáku a vodnímu vaku. Zip jistící tuto kapsu je protažen až do poloviny pravého ramenního popruhu. Uvnitř popruhu tak lze snadno ukrýt hadici od vodního vaku, Osprey samozřejmě počítal i s možností vézt hadici z opačné strany, nicméně luxus podobě ukryti hadice uvnitř popruhu zde k dispozici není.

Druhá část je hlavní úložný prostor pro náklad. V něm najdeme drobný organizér. Když se vrátím k šířce batohu, tak notebook s větším úhlopříčkou do něj nedáte.
Dva další úložné prostory, řekněme kapsy, najdeme shora a zespodu batohu. 
Horní, poměrně veliká kapsa je určena pro drobnou elektroniku a brýle, bez problémů se sem vejdou i velké motokrosové brýle. Překvapivě tato kapsa není polstrovaná.
Zespodu batohu najdeme zip krytý légou po jehož otevření se dostaneme k oddělení v němž je ukryt organizér na nářadí. Při prázdném batohu se tento prostor jeví jako dostatečný, avšak při vložení nákladu do hlavní kapsy batohu se tento prostor výrazně zmenší. Přepážka oddělující horní část hlavního úložného prostoru a tento prostor je relativně tenká a nepříliš tuhá, takže skutečně toto místo je víceméně pouze pro nářadíčko.
Poslední možnost kam uložit bagáž jsou dvě kapsy na bederáku a velká otevřená kapsa na LidLocku, ale o něm později. 

Bohužel batoh není dodáván s pláštěnkou, kterou bych osobně viděl raději než než úložný prostor pro nářadíčko. Batoh je z voděodpudivého materiálu, který není příliš náchylný k zachycování nečistot. Ano, i bez pláštěnky by obsah batohu mohl zůstat suchý. Otázkou je ale jak dlouho.

Malá i velká přilba není problém

Nebudu daleko od pravdy když řeknu že batoh Osprey Raptor Pro vychází z modelu Zealot, takže ani na Raptorovi nechybí přední upínací systém zvaný LidLock, který lze použít pro uchycení jak velké, tak malé přilby. Kromě toho jej lze s úspěchem použít pro celkové zmenšení objemu batohu, čtveřice stahovacích pásků přitáhne přední část k zádovému dílu a zajistí náklad uvnitř tak, aby při jízdě nelítal.
Horní přezky stahovacího systému překrývají zip hlavního uložného prostoru, pro neomezený přístup do něj je třeba přezky rozepnout,.Malá komplikace, ale docela obtěžující komplikace. 

Stejně jako u Zealotu najdeme i zde na bocích dvě otevřené síťované kapsy sloužící pro uložení drobností či chráničů.

Jak se s Raptor Pro jezdí

Je snadné odpověď na otázku z nadpisu. Jezdí se s ním stejně jako bez něj. Jak to myslím? Při jízdě jsem o Raptorovi vůbec nevěděl, nevnímal jsem, že bych na zádech vezl batoh. Nevnímal jsem žádné poskakování či posouvání batohu, nejen při jízdě, ale i při skocích či dropech. Vlastně jsem měl pocit jako když jedu pouze se ledvinkou.
Co se mi na výrobcích Osprey líbí jsou stahovací přezky na popruzích, ty lze extrémně snadno povolit, v podstatě stačí jedním prstem přizvednout a lze upravit délku popruhu. Na kopci batoh k zádům přitáhnu, pod kopce během okamžiku povolím. Tohle mne baví.

Velikost batohu, 17 litrů, je pro mne více než dostatečná. Na krátkou vyjížďku možná až moc velká, ale díky možnosti zmenšení objemu si batoh zmenšíš a nevypadáš, že jedeš kolo komína s krosnou na zádech.
Jak funguje odvětrání batohu se mohu jen domnívat.V období, kdy jsem testoval se teploty pohybovaly jen lehce na nulou, nicméně vzhledem k masivnímu perforování a množství použité síťoviny neočekávám jakýkoliv problém v této oblasti.

Jednou větou

Zhodnocení jednou větou, Osprey Raptor Pro je velmi kvalitní batoh s certifikovaným chráničem páteře, který své konkurenty jednoznačně překonává v pohodlnosti nošení.
 

Plusy 

  • Velice pohodlné na nošení 
  • Nízká hmotnost 
  • Odvětrání zádové části
  • Magnet na hrudního pásu i přichycení hadice vodního vaku

Mínusy 

  • Nutnost rozepnout spony pro lepší přístup do úložného prostoru
  • Sponka na bederním pásu
  • Špatný přístup k kapsám na bederním pásu
  • Obtížné vyjímání páteřáku
  • Absence pláštěnky

Diskuze

  • anonymní uživatel Leroal 2.4.2023 - 13:20

    Co ma znamenat tak fotka preskrtnutyho kola na stitku uvnitr batohu? To vypada, ze je jenom na sjezd z kopce ale po rovine uz ne! :D

    • anonymní uživatel Vojta 2.4.2023 - 14:29

      to je motorka mladý leoparde ... takový kolo s motorem na benzín. Neplést s elektrokolem !

      • anonymní uživatel Jiří Petlach (jurawood (a) seznam.cz) 2.4.2023 - 15:48

        Proč je škrtlá motorka na symbolu batohu ti mohu říci z vlastní zkušenosti. Nad 260 se aerodynamika zásadně láme a co do teď byla relativně sranda začíná být problém. Těžká kožená kombinéza začně třepotat a mydlit s tebou, musíš vypnout lokty, jinak se nad 300 moc nepodíváš.. Tuhle hadru, kdyby si dal na záda tak se okamžitě rozletí zip a pokud tě neserve na zem a udržíš se, tak se roztrhá na cáry a obsah bude rozházen do širokého okolí :-)

        • anonymní uživatel HZ 3.4.2023 - 10:15

          Pleteš se. Jestli si to vezme někdo na motorku je jim dost jedno. Škrtlé to je z důvodu certifikace páteřáku, která splňuje normy na kolo, ale ne na moto. Na tu motorku si to klidně vezmi, ale s moto páteřákem pod tím.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 4.4.2023 - 9:42

    Zdá se mi podle fotek nebo Kelišová trochu přibrala přez zimu? :)

    • profilová fotka Keli 4.4.2023 000 9:53

      Kelišová si už asi 20 let drží rozmezí hmotnosti 90-92 kg, takže ne.

      • anonymní uživatel Míra 4.4.2023 - 10:08

        Otázka, jestli si Kelišová drží stále stejnou formu. Sval je těžší jak bůček :) Znám to z vlastní zkušenosti. Vážím pořád stejně ale vizuálně jsem větší.

        • anonymní uživatel Redkos 5.4.2023 - 0:14

          Staci vymenit eletrobike za normalni kolo a vaha i kondice pujdou nahoru i u Kelisky! :D

          • profilová fotka Keli 5.4.2023 000 9:22

            Nevím, co si představuješ pod slovem kondice. Každopádně jsem se svojí tělesnou konstitucí, sílou a hmotností naprosto spokojen. Jo a ebike má v rámci tréninku zásadní místo téměř každého gravity závodníka, takže jej neopustím. Stejně jako normální kolo.

          • anonymní uživatel Ádoš 5.4.2023 - 12:24

            "téměř každého" je asi silné slovo. Možná máš na mysli gravity jezdce v Elite. Ale pak jsou tu ty další stovky tisíc hobby jezdců po celé zeměkouli a ti ti tu statistiku asi moc nevylepší :-)

          • anonymní uživatel Ádoš 5.4.2023 - 12:27

            pardon, nějak jsem vytěsnil, že píšeš "závodníka" tím je myšlena ta elita. Takže můj předchozí příspěvek je bezpředmětný.

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 5.4.2023 - 13:13

            Totální nesmysl. Asi výplod fantazie.

          • anonymní uživatel Ádoš 5.4.2023 - 17:43

            Proč myslíš, že je můj názor nesmysl? Ke svému tvrzení nemám žádnou "analýzu", ale.....když se člověk opře o ""vysokou školu života"", tak nemám pocit, že by e-bike byl běžnou hračkou pro drtivou většinu gravity jezdců. Naopak, majitelé e-biků jsou, dle mého, většinou "chlapci" v letech s 10+kg nadváhou. Alespoň toto vídám na cyklostezkách a v lesích. Šlachovitej, vysportovanej chlap na éčku je spíše výjimkou.

          • anonymní uživatel Gabosh 5.4.2023 - 18:33

            Adame nemáš pravdu. Vše už je jinak. V mé jedné skupině jsou skoro všeci co vlastní e-bike. Plus třeba další kolo do bikeparku. Nejsou to tlouštíci...jen mladí lidé co umí vydělat peníze a využili dnešní doby progressu. ... chvíli jde s nimi jezdit, když tě týpek vytáhne potlačí do kopce, nebo už dávno čeká nahoře než přijede bus s kolama, aby pomohl, je to fajn. Ale nakonec se to stejně rozdělí na dvě skupiny... nemáš šanci stíhat a je to nebaví čekat...ale tak to prostě dnes je. Když máš ebike plus 200 tis. Je to hračička..i lehká. V Praze budu šlapat za svý dokud "neumřu" ale třeba do Beskyd bych éčkem nad 200 táců možná nepohrdla? ;). A to jsem zarytec, který si tu Lysou horou rád vyšlape za svý.

          • anonymní uživatel Ádoš 6.4.2023 - 9:15

            Nepřu se. Je to můj subjektivní názor, který je pravda ovlivněný subjektivní bublinou v které žiju. Tady v PraHE na cyklostezkách a v lesích Brd vídám, jak píšeš "lidi, co umí vydělat peníze" - ale nebývají mladí, už jsou to většinou chlapi v letech. A ti už na těch kolech žádné velké skopičiny nevyvádějí - nemohou si to dovolit. V případě těžkého zranění by byly často bez příjmu a ženská by jim doma dala příšernej pojeb.

          • anonymní uživatel Ádoš 6.4.2023 - 9:19

            ...V případě těžkého zranění by byl"I" - ti chlapi. Pardon :-D i když.... chlapi s tvrdym bejvaj většinou taky v pohodě.

          • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) Lennny) 6.4.2023 - 21:29

            moc často nepřispívám, ale tohle mi nedá..Souhlas s ádošem. bohatý, pupkatý, v letech. Ale halekat a chovat se jako dobytek umí skvěle. Maj načtený reklamní letáčky o kolech a nakrmený jsou informacema od prodavačů. V brdech a okolí prahy sem vyrůstal a jezdil, tak že vim o čem ten chlapec píše.
            A reakce na Gabosh...ebike 200k+ je prostě pražskej styl. S barákem, rodinou a povinostma, běžným zaměstnáním to prostě nedáš, protože to nejde. A chceš se otáčet abys měl peníze na kolo? Tak to se doma asi radovat nebudou. práce kolem domu, čas s rodino...kdo to udělá? Všeci nemůžem být přeplacení manažeři a ajťáci. A celkem mě nadzvedává že židle že lidi kteří mají práci přes PC si myslí že to tak přece musej mít všeci..Ne, nemaj. Hrozný tyhle názory o penězích...

          • anonymní uživatel Gabosh 7.4.2023 - 8:46

            @Lenny já psala v jedné ze skupin "skoro všeci" hodně eček vídám i v Beskydech na kopci, tam občas jsem. Ano v okolí Prahy se sdružuje největší procento manageru a IT developeru a ti jsou platově hoodně jinde. A je logické, že se zrovna věnují tomuto sportu, když je celkově tak strašně drahý... Ale nebudu závidět. Ať si koupí co chtějí. Jen jsem chtěla říci, že to je dnešní trend, doba. Samosebou "těch co si umí hlavně vydělat" Osobně s tím nesouhlasím..viz. mé komenty u Rasťova videa. Ale prostě to tak je. Tak jako nesmysly zelených hlav EU s Elektro automobily. Ale ono to prostě nějak dopadne:) "nějak" jdu raději na to normální kolo jezdit, než vypisovat o éckách v testu na batoh:)).

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 20.4.2023 - 7:17

            Lenny - je dobře že moc často nepřispíváš. Hrozný blbosti a předsudky.

      • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 6.4.2023 - 5:51

        Šak Joke :) my máme rádi Kelišovou takovou jakou je. Prostě krev a mlíko!

  • anonymní uživatel Redkos 5.4.2023 - 0:15

    *vaha dolu, kondice nahoru of course!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí