Anketa: Umíš si opravit kolo? Uživatel nebo servisák ze Svěťáku?

Autor: Keli, vydáno: 24.3.2023

Jízdní kolo je úžasným strojem, který slouží nejen k zábavě, ale také jako prostředek přepravy. Původně velmi jednoduchý stroj se postupem času a technologií zásadně komplikoval až do současné podoby. V dřevních dobách k opravě kola stačily s nadsázkou jen kleště a kladivo, v současnosti se u mnoha kol mechanik neobejde bez spousty specializovaných nástrojů. Ale stále platí, že i v domácích podmínkách lze většinu záležitostí opravit. V dnešní anketě nás zajímá, jak jsi na tom se schopností opravit si kolo právě ty!

Bohužel jako každý stroj, tak i kolo se opotřebovává a čas o času potřebuje údržbu. Základní povědomí o údržbě by měl mít asi každý jezdec, ale jak je to s opravami. Kolo se v současné době skládá z mnoha součástek a pro kvalitní jízdu je třeba aby všechny fungovaly spolehlivě. Oprava či seřízení některých z nich jsou triviální, jiné zase poměrně komplikované. Dávno je pryč doba kdy bylo třeba na opravu specialisty, rozšíření internetu přineslo návody na opravu všeho možného, kol nevyjímaje. Po troše hledání najdeš na netu i návod na nejsložitější opravy i těch nejkomlikovanějších součástek, vidlic či tlumičů. Mnohdy jsou šířeny přímo výrobci daných komponentů, jindy nadšenci. Nebudu daleko od pravdy, že pokud si chceš cokoliv na kole opravit v domácích podmínkách, tak možnost rozhodně je.   

Co ty a mechanické opravy kola? Umíš vše nebo jen základy a vše složitější necháváš na servis?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin Saida (zocelibike (a) gmail.com) 24.3.2023 - 7:56

    Ohledně pružení bych to rozdělil na dvě části....umím udělat servis tlumení a myslím si že umím udělat servis tlumení :D

  • anonymní uživatel mara 24.3.2023 - 15:34

    no, to je vždycky otázka. Já jsem na to celkově trochu lempl, ale ukázalo se, že borec v servise co mám přes ulici, na tom překvapivě není o moc líp. A jak je potřeba se s tím drbat někam daleko, tak to se mi nechce a pak mám tendence nechávat si domů doručit různý nový nářadí a materiál a jsou s tím pak problémy. Jeden chce pomáhat, druhá pochovat, třetí prská, že je umyvadlo od šmíru a nakonec v lese zamaštěná brzda plaší zvěř ve třech údolích naráz.

    • anonymní uživatel Los Ados 24.3.2023 - 20:44

      Ja bych pockal az co k tomu rekne Ados

  • anonymní uživatel VanLess 26.3.2023 - 23:28

    Muzete nekdo doporucit yt kanal, web kde jsou dobry videa ohledne servisu kola?

    • anonymní uživatel mara 27.3.2023 - 10:26

      Park Tools

    • anonymní uživatel Vojta 28.3.2023 - 10:21

      štěrba vole !

    • anonymní uživatel zdechtishulin (tshurak (a) dolu.com) 31.3.2023 - 10:05

      Adam Kajumi nebo Tary

      • anonymní uživatel Ádoš 31.3.2023 - 12:01

        2 zdechtisulin

        Musel jsem si vygooglovat o koho jde (nemám účty na sociálních sítích)
        GOOD POINT MAN! GOOD POINT! :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí