Novinka: brzdy Sram Maven - mega výkon s o 50% větší sílou než Code

Autor: Keli, vydáno: 22.2.2024

Sram představuje novinku pro nejostřejší jezdce, brzdy Maven. Dle vlastních slov nejvýkonnější brzdy, které kdy vytvořili. S o 50% větší sílou než kterou mají aktuálně nejsilnější Sram Code. Pojďme se na ně podívat.

Kontrolovaná síla

Brzdná síla je jeden ze zásadních parametrů, které jsou důležité u brzd. Ale není to jen o brutální síle. Sram u nového modelu Maven tvrdí, že je potřeba o 32% menší síla na brzdové páčce pro dosažení stejného brzdného výkonu jako u brzd Code. Menší vynaložená síla na zmáčknutí páčky znamená menší únavu a z toho vyplývající lepší kontrolu při dlouhých sjezdech.

Sram tvrdí, že pocit na páce bude shodný jako u brzd Sram Code. Stejná pozice čepu, stejná délka i tvar páčky, stejné nastavení vzdálenosti od gripu, ale o půlku větší síla. Samozřejmě nechybí ani SwingLink, přepákování tvořící progresivitu chodu a usnadňující dávkování brzdné síly. Prostě klasická sramová páčka. Nyní samozřejmě v novém stealth módu přibližující hydraulické vedení blíže řídítkům. 

Větší průměr pístků

Jak toho Sram docílil, když páka je vlastně shodná s modelem Code? Vzpomeň si na hodiny fyziky na základce a je ti to jasné. Došlo ke zvětšení průměru pístů. Zatímco u modelu Code byly průměry pístů 15 a 16 mm, tak u novinky Maven mají 19,5 mm a 18 mm. Třmen brzdy je kompletně nový a v podstatě nezůstalo nic na co by jsme byli zvyklí u Sram brzd. Dominantní je jsou čtyři šrouby držící obě poloviny třmene. Dle zkoumání Sramu použití čtyř šroubů namísto tradičních dvou omezí flexi a redukuje ztráty sil v třmenu.
Šrouby se nacházejí v třmenu přímo nad písty, tudíž brzdové destičky je nutno montovat do brzdy zespodu, od strany kotouče.

       

Neboj se vysoké teploty

Obvykle mají jezdci strach z přehřívání brzd, Sram u Maven na to jde jinak. Konstantní teplota je pro dlouhodobý výkon brzd důležitá, teplotní výkyvy (z hodně horké do studené) můžou negativně ovlivnit brzdný výkon. Masivní tělo třmenu a teplotní management zabraňují brzdám Maven jak přehřívání, tak rychlému chladnutí v chladnějším počasí. Jinými slovy, teplota třmenů Mavenu může být až nečekaně vysoká a proto Sram používá specifická těsnění, která mají bezproblémové zvládat i velmi vysoké teploty.

Jen na okraj, Maven jsou druhé brzdy v nabídce Sram (po DB8), které jako brzdové médium využívají hydraulický minerální olej. Není brzdová kapalina lepší? Sram odpovídá: "Všechny naše brzdy jsou vyvinuty s použitím hydraulického média, které zajistí jejich maximální účinnost. Pro model Maven se ukázal jako ideální minerální olej. Testováním bylo zjištěno, že minerální olej nabízí lepší výkon (překonává výkon brzdové DOT kapaliny), a zároveň má nižší nároky pro údržbu."

 

Správně barevný kotouč chceš

K teplotě se taktéž váže i barva kotoučů, respektive barva paprsků kotoučů po brždění. Nahnědlá nebo bronzové barva je ideální a ukazuje, že systém pracuje na správné teplotě. Pokud jsou ale paprsky fialové nebo mají barvy duhy znamená to, že kotouče jsou příliš horké. Naopak pokud nedojde ke zbarvení kotouče, systém pracuje v příliš chladným teplotách a brzdný výkon nebude optimální.

K zajištění odpovídající teploty pomůže správná volba kotouče k dispozici budou tři průměry kotoučů od 180 až 220 mm. Volba kotouče závisí na mnoha parametrech, dráze, podmínkách, hmotnosti jezdce a jeho jízdním stylu, každopádně Sram doporučuje začínat na menších průměrech a postupně zvětšovat. Nalezení optima bude chtít trochu času, uvážíme-li, že zvětšení průměru kotouče o 20 mm zvýší brzdnou sílu o 14%.

 

Organika i sintr

Brzdové destičky jsou taktéž nové a nejsou kompatibilní se žádným z předchozích modelů Sram. K dispozici jsou ve dvou směsích, do suchého počasí Sram doručuje organickou brzdovou směs, s výrazným počátečním zakousnutím a nízkou hlučností. Do vlhčího počasí je určená sintrovaná brzdová směs trvanlivější a odolnější na tepelné namáhání.

Jak brzdí? Vyzkoušel jsem

Měl jsem možnost brzdy Sram Maven krátce vyzkoušet, jednalo se víceméně o parkovišťový test, takže následující odstavce berte jen jako hrubou představu o chodu a chování brzd. Jen pro info, testovací setup: Maven Ultimate s organickými destičkami a 200 mm kotouči.

Brzdová páčka je identická jako u poslední generace brzd Sram Code. Díky stejnému tvaru má jezdec i stejný pocit na brzdové páčce, není třeba žádné zvykání, ergonomie je naprosto totožná. Jedná se prostě o klasickou sramovou brzdu.
Co je však odlišné? Síla, která je nutná k namáčknutí brzdy Hodnotil bych ji jako poměrně velkou. Síla pružiny na pístku v páce je znatelně větší než u Code. Pokud srovnám sílu nutnou k namáčknutí například s brzdami Shimano, u Mavenů je třeba mnohem větší síly. Možná je to kvůli zvětšeným průměrům pístů, nevím.

   

Sram tvrdí, že pro vyvinutí stejné brzdové síly je třeba vyvinout o 32% nižší sílu na páčce. Osobně jsem 32% rozdílu nepoznal, ale brzdy brzdí opravdu výrazně. Nástup brzdné síly je příjemně progresivní, ale pocitově velmi podobný, asi identický s jinými brzdami Sram vybaveným přepákováním Swing Link.
Brzdná sílu lze velmi dobře modulovat, ale pokud je třeba maximální hrubou sílu stačí za páčku jen trošku víc zmáčknout a je to tam. Zahamovat na pětníku není problém, stejně tak lze velice plynule přibrzďovat. Digitální projev, brzdí - nebrzdí, nečekej. Ze začátku, po zmáčknutí páčky je nárůst brzdné síly poměrně lineární, posléze při větším přimáčknutí páčky brzdná síla výrazně narůstá. Přišlo mi to hrozně intuitivní a příjemné.

"Čtyři" modely v nabídce

Brzdy Sram Maven budou k dispozici v několika provedeních, top balíčkem je limitovaná edice Maven Ultimate Expert Kit, které kromě toho, že přicházejí s červeně zbarvenými třmeny a titanovým hardwarem, mají v balení i dva páry brzdových destiček, 4 různé kotouče i s přepravními obaly, odpovídající adaptéry a odvzdušňovací sadu.

   

Maven Ultimate jsou tytéž brzdy jen bez rozsáhlého příslušenství, nechybí ani kované tělo, Swing Link ani nastavení kontaktního bodu destiček.
Nižší verze Silver je víceméně hodná jako Ultimate, základ řady Maven, model Bronze, se liší výrobou, tělo je lisováno a absentuje nastavení kontaktního bodu.

Doporučené maloobchodní ceny jsou následující, Ultimate 8999 Kč, Silver 7999 Kč a Bronze 5499 Kč (cena za kus bez kotouče a adaptéru, cena přední i zadní je shodná)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HOPE 23.2.2024 - 6:40

    A není to moc, Antone Pavloviči ?

  • anonymní uživatel Cermo 23.2.2024 - 9:47

    Jak moze niekto vyrobit tak hnusnu brzdu, ktora vypada jak keby ju dizajnoval nadseny student strednej skoly na strojarskom ucnaku, ktory okopiroval Avid Code 5 z roku 2008? To je celych 16 rokov dozadu.
    Dalej by ma zaujimalo, jak Sram ocakava, ze sa to bude predavat oproti konkurencii ked vsetky ostatne brzdy maju o cca 100g menej (50g par), su vyrazne lacnejsie a dizajnovo prepracovanejsie.

    • profilová fotka M3 23.2.2024 - 13:02

      Co to znamená ,,vsetky ostatne brzdy"?

      • anonymní uživatel PTBack 23.2.2024 - 14:39

        To znamená "všechny ostatní brzdy ".

        • anonymní uživatel Strejda 26.2.2024 - 8:57

          PTB - překladatelský oříšek :-))))

    • anonymní uživatel Richard (richard.fric (a) gmail.com) 23.2.2024 - 14:37

      Ty "JAK"... Kvôli eliminácii pružných deformácií strmeňa je tento dizajn nutný. Tak a teraz už vieš "jak" je to možné. Presne preto mali aj napríklad staré SAINT-y taký masívny strmeň. A predávať sa budú neboj sa. Pro jazdci (ty ním zrejme nebudeš) niesú pózeri a nepotrebujú krásny dizajn na to aby zadelil TOP čas. Naopak niekomu sa ten dizajn môže páčiť, ale každopádne stále si môžeš kúpiť iné brzdy a nemusíš tu úplne zbytočne revať že sa tebe niečo nepáči...

      • anonymní uživatel Cermo 23.2.2024 - 15:35

        Richard, dakujem ti za tvoj fakticky elaborat. Ty “pruzna deformacia strmena”. Ked sa pozries na Hope, tak zistis, ze vedia urobit aj strmen z jedneho kusu bez srobov. Tak chod este pourazat dalsich ludi do inych diskusiu aby si mal pekny vikend. Zdar.

        • anonymní uživatel Richard 23.2.2024 - 22:59

          Tak pružná a plastická deformácia materiálov sú základné pojmy v strojárine to je jedna vec aby si vedel... a áno, druhá vec je že HOPE (Magura tiež) používajú monolity ale fakt je ten, že pokiaľ nebudú mať ďaľšie "kilo" materiálu v strede tak ako to má MAVEN, tak pevnostná analýza hovorí jasne v prospech MAVEN. Snáď si nemyslíš že v SRAMe sú tak blbí, že by len tak zo srandy pridali materiál navyše len kvôli dvom skrutkám? Pokiaľ HOPE bude mať v strede dieru, tak vzduch tam asi pevnosť nezlepší že? Takže prosím ťa neporovnávaj "hrušky s jablkami"...

  • anonymní uživatel Ondrys (ondrak (a) seznam.cz) 23.2.2024 - 14:23

    ,,vsetky ostatne brzdy" = všechny ostatní - a má pravdu :-D

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 23.2.2024 - 17:57

    To jsou brzdy na ven?

    • profilová fotka Keli 23.2.2024 000 19:55

      Dobré, jsem pobaven!

  • anonymní uživatel Michal (mkarlo (a) seznam.cz) 24.2.2024 - 18:46

    Za mě super porno brzdy.

  • anonymní uživatel MD 26.2.2024 - 7:18

    Tak pokud někdo potřebuje už jen při pomyšlení sáhnutí na brzdu stát na místě, proč ne. Design nehodnotím, ten je individuální. Funkci někdy v budoucnu určitě vyzkouším, ale na kolo bych tyhle kotvy asi nepotřeboval.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 28.2.2024 - 9:44

    Za mých časů se říkávalo že brzdy jsou nepřítel rychlosti... ale chápu, že někdo potřebuje ke štěstí vše co je nej.

    • anonymní uživatel Simpancz (simpancz (a) gmail.com) 29.2.2024 - 14:02

      Taky sem zacinal za dob brzd Hayes HFX 9, paky po 1/3 dh trati zacly tvrdnout.. Od tech dob se trate zrychlily a zvetsil se prumer kol. Jasne, silny brzdy nejsou nutnosti pro vsechny, ale na svete jsou mista s dost prudkyma trailama a taky je dost s jezdcu s vahou 100kg+/ a nebo ebikem. Kdyz se zeptas elit jezdcu, jestli maj radi slaby brzdy nemyslim, ze dostanes pozitivni odpoved.

      • anonymní uživatel PTBack 29.2.2024 - 14:50

        Asi tak no. Zabrzdit 75 kg nebo sto je už rozdíl.

        • anonymní uživatel Ádoš 29.2.2024 - 15:02

          2 Simpancz
          ale Hayes HFX9 moc nefungovaly ani v době uvedení na trh. Fungoval až model Hayes MAG. To byly moje první schopný brzdy někdy v roce 2003. Slabý brzdy jsou k ho*nu napříč sportovními odvětvími.

          • anonymní uživatel Ádoš 29.2.2024 - 15:04

            maloobchodní cena jedné brzdy MAG tady v ČR byla tuším 9.000kč, mě ji přivezl táta z Německa (snad ještě za marky :-D) v přepočtu asi za 5.500kč

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí