MojeKolo

Pimp my ride - Mongoose Boot'r

Autor: Oskar Jančík, vydáno: 21.5.2009

Když jsem si poprvé sedl na svého nového Mongoose Boot'ra, tak jsem si říkal, že má trochu kolmější hlavu, než jsem měl na předcházejícím kole, ale pak jsem si prostě zvykl. Přesto mi to nedalo a vypozoroval jsem, že teamoví jezdci mají úhly trochu jinačí.
V sezóně 2008 se jednalo o kola Andrew Neethlinga a Erica Cartera. Steve Romaniuk a Gareth Buehler by možná na svoje kanadské dropování položenou hlavu nepotřebovali. Ale v seriozním sportu jako je downhill se přece pořád mluví o nižších středech a položených hlavách.
I při porovnání s Hoferkovým 2008 ECD bylo jasné, že Bootrovi by trochu hlavového tunningu slušelo.



Kolo s upraveným Freedom Linkem má o poznání sjezdovější vzhled



Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem se dočkal, a s pomocí Darrena Salsburryho, Product Managera v Mongoose, který právě ve spolupráci s Ericem Carterem Bootra vymyslel, jsem získal teamový freedom link.
Delší freedom link položí hlavový a sedlový úhel o půl stupně, sníží středovku o 7 milimetrů a prodlouží rozvor o 4.5mm. Potěšitelné je, že stejný freedom link používá i Pinner. Pinn'rů i Boot'rů u nás už pár jezdí. Martin Hoferek na novém Bootr Team vyhrál letošní první kolo WBC – ještě bez tunningu úhlů.





Katalogově osazený Bootr a Bootr Team mají hlavový úhel 65,5º, po instalaci nového delšího freedom linku by se tak měl dostat na 65º. Pinn´r v obou svých verzích Apprentice a Foreman mají hlavovku 66º, takže se instalací delšího freedom linku dostanou na sjezdovějších 65,5º. Úhly vycházejí z originálních specifikací, při použití jiné vidlice nebo korunek se může hlava ještě více položit.

Srovnávací tabulka vybraných dh kol:



Potřebné nářadí:
stahovák na kliky s ISIS středem,
stranový klíč 22,
imbusy č.3,5, 4, 6, 8
neuškodí trocha vazelíny, která přidrží podložky mezi freedom linkem a rámem





Pro výměnu freedom linku není potřeba žádná extra zručnost. Stačí povolit vodítka řetězu, demontovat pravou kliku, z ISCG úchytů sejmout E13 napínáky a máte přístup ke šroubům, které pomocí 6 imbusu snadno povolíte. Pak stačí jen vsunout nový freedom link a celou operaci reverzně zopakovat. Čistého času asi 15 minut.

Pro ty z Vás, kdo zatoužili po vytunění a svěťákovějších úhlech svých Pinďourů a Bootrů, checkujte náš eshop.

Diskuze

  • anonymní uživatel mustafa 21.5.2009 v 6:51

    vychytáfka si takhle doladit brko

  • anonymní uživatel Evo 21.5.2009 v 8:32

    to myslis fakt ze ked tam mas namontovanu staru 888 s vysokymi korunkami ze tie tabulkove uhly sedia aj tebe pri takej vidlici ako mas ty?

  • anonymní uživatel Keli 21.5.2009 v 14:12

    Ac nejsem autor, tak podle meho nazoru tabulkove uhly urcite odpovidaji skutecnosti, protoze se pri nich nebere v potaz jaka vidlice je osazena na kole - jasne patrno z obrazku www.bikecyclingreviews.com/...

  • anonymní uživatel kelly 21.5.2009 v 16:08

    to Keli: Ale odpovídají...níž jě napsano že při katalogovém osazení...

  • anonymní uživatel Eduardo cortellesi (educ (a) live.it) 1.9.2012 v 21:24

    How can i get this freedom link? I'm very interest about it.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí