Report: ČP DH Bouřňák

Autor: Keli, Elis, kategorie: Report, vydáno: 25.5.2009

První dějství Českého poháru ve sjezdu se odehrálo na nové, teprvé po druhé jeté dráze na Bouřňáku u Mikulova. Tuto dráhu a taktéž pořádání závodu si vzal pod patronaci Kuba Fišer a obojí lze určite hodnotit na výbornou.

Mikulov je malé, téměř ničím zajímavé, městečko kousek od Teplic. Snad jedinou zajímavostí je lyžařský areál na Bouřňáku s několika sjezdovkami a právě toto místo bylo centrem dění uplynulého víkendu.

Bez jakýchkoliv pochyb lze tuto trať označit jako nejobtížnější v dosavadní historii Českého poháru. Ačkoliv není nejdelší, odhadem 1200 metrů, tak dokonale prověřila techniku účastníků. Oproti současnému trendu ve světovému poháru, kde se staví rychlé šlapavé trati, tak zde šlapat nebylo téměř potřeba. Popisovat dráhu nemá příliš význam, protože ta se měnila snad po každé tréninkové či závodní jízdě, ale nechybělo na ní nic, co by na správné sjezdové trati mělo být. Největší výhrady ze strany jezdců zaznívali na poslední cílový skok, který opravdu nebyl zadarmo a jeho nemilosrdná dopadová hrana poslala do věčných lovišť mnoho ráfků.
Páteční silná přůtrž mračen dráhu velice kvalitně podmáčela a proto se sobotní trénink odehrál na mokrých gumách. Vyjížděly se hluboké drážky, vybržďovaly rolety a obrovské boule. V průběhu víkendu trať pak obstojně vysychala a na finálové kolo již většina přezula na suché gumy.





Velký comeback v ženské kateogorii zažila Helena Kurandová (TJ Rumburk Kola Brabec), dřívější neporazitelná vládkyně českého ženského sjezdu se po několikaleté přestávce vratila na závodní trať a ukázala, že ze svého umění nic nezapoměla. Ve svém typickém dresu Kangaroo a na kole od Franty Mrázka zalítla nejrychleji a s bezpečným náskokem vyhrála před týmovou spolujezdkyní Janou Trojanovou, které málem utekl start finále, protože lehce nestíhala. Třetí dojela Lenka Strolená (DH racing team & Bishop) s obrovskou ztrátou 40 sekund. Škoda neučasti v současnosti nejlepší sjezdařky Kataríny Tóthové, protože porovnání dravého mládí a letitých zkušenost bude zcela jistě zajímavé.

Do kategorie Master přišlo letos několik nových tváří, nejvýrazněji se prosadil Jarda Chytil (4Ever Cyklo Bulis), který na vítězného Martina Srbu (Fun B Tachov) ztratil jen 5 sekund a to letos Srbič nebude mít uplně zadarmo jako v minulých letech, kdy vyhrával s obrovským časovým odstupem. Třetí flek urval německý jezdec Maik Hoehne (Dirt and dust).





Výsledky v Hardtailech výrazně ovlivnil technický problém vítěze semifinále Zdeňka Hendricha (Haven Extreme), kterému krátce po startu finále spadl řetěz a tak se na stupně vítězů v prvním pohárovém závodě nepodíval. O vítězství se poprali Michal Červenka (GT Czech) a Hynek Strouha (Can Bums), prvně jmenovaný zalítl o 129 tisícin rychleji a zaslouženě zvítězil. Na třetím místě dojel Lukáš Šplíchal (DH Brutal Team).

V nejmladší kategorii zúročil zkušenosti z účastí ve svěťáku Erik Kimmel (Lars DH racing team), který jen těsně porazil Martina Mitvalského (Mikmak racing – frbs.cz), třetí Petr Třešňák (Cyklomax) se vešel do vteřinové ztráty na vítěze.

V tradičně nejpočetnější kategorii Expert byl o vítězství tuhý boj, první flek urval Richard Joza (Koloshop Team) před Janem Králíčkem (Haro e13 Tioga Katmar) a třetím Janem Sedláčkem (Bikehazard racing team).





V nejelitnější kategorii Elita závod téměř ideálně vyšel Matěji Charvátovi (F.A.S.T DH Team), který dokázal jak v semi, tak nakonec i finálové jízdě zvítězit. Na druhém místě dojel Adam Vágner (Cyklomax), tomu semíčko nevyšlo, resp. nedokázal se vejít poslední skok a musel jej objíždět, ve finále si na tuto nástrahu dal pozor, ale i tak to na Matese nestačilo. Na třetím místě skončil nestárnoucí a velice pěkně čistě jezdící Vlastík Hynčica (SK Grafobal).

První pohárový závod nastavil laťku kvality hodně vysoko, pořadatelé ostatních se budou muset hodně snažit, aby jej překonali. Nechme se překvapit na dalším závodě, který bude 28. června ve Velkých Karlovicích.

Kompletní výsledky najdete na webu PohárMtb.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel večbi (stepanKrejbich (a) seznam.cz) 25.5.2009 v 8:55

    máte fotky z trényngu někdo

  • anonymní uživatel HansCV 25.5.2009 v 12:29

    kdyztak to je Hynek Strouha a ne Zbynek

  • anonymní uživatel Keli 25.5.2009 v 13:00

    HansCV: Opraveno, diky za upozorneni.
    večbi: Galerka bude, mozna i s par fotkama z treninku. Video bude pouze ze zavodu.

  • anonymní uživatel Rico (ICQ:359475225 XwWwXwWwXwWwXwWwXwWwXwWwX) 25.5.2009 v 14:58

    snad budou na videjku i HT xD a říkal jsem si že ten předemnou se jmenoval nějak jinak...ale nadělili mi s červajzem slušně teda...

  • anonymní uživatel čelkis (celkis004 (a) email.cz) 25.5.2009 v 15:19

    AŤ ŽIJE HEDUŠ!!!!

  • anonymní uživatel Mára (Mara (a) BeachBitch.cz) 25.5.2009 v 21:06

    Inženýr (Králíček) tam nekompromisně podiktoval,v první jízdě první flek ve druhý druhej flek a ve středu před závodem odmaturoval,neskutečně on,congrats všem.......

  • anonymní uživatel Petr 25.5.2009 v 22:39

    Kralicek skakal jak Kralicek :-D :-D :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí