Bike trip na Azurové pobřeží

Autor: Deutsch, ZED, vydáno: 10.3.2010

Report z tohoto výletu se sice objevil na blogu pragueriders.blog­spot.com, ovšem byla by škoda ho nechat jen tam. V lehce obměněné verzi a navíc s velkým množstvím doposud nezveřejněných fotek se tedy nyní objevuje i zde…






Bike trip na Azurové pobřeží by Prague Riders:

Už asi třetí zimu, navnaděn Čárysovými reporty, jsem přemýšlel, jak si zajezdit v teple na jihu. Z naší bandy se k tomu nikdo pořád neměl, i když jsem nenápadně naznačoval, ať nesedí doma a jedou taky. Dlouho se ale nic nedělo. Díky náhodě se to ale letos konečně povedlo. Čárys se právě vrátil z tripu, napsal report jako obvykle a dole v komentech se Ovar zmínil, že tam už za dva dny jede i on a že přibere i někoho dalšího. Rozhodnul jsem se tedy, že pojedu s nimi, ukecal jsem bráchu, který se mnou dělá ve firmě, ať jede taky a domluvil se šéfem dovolenou.






Na bika jsem celou zimu nešáhnul (jen ho párkrát projel) a tak jsem rychle všechno zkontroloval, dotáhnul a namazal. Sbalili jsme věci na kolo a kempování, nějaký ty náhradní díly + nářadí, nakoupili jídlo na týden a ve čtvrtek po obědě za pěkného počasí vyrazili s bráchou v kombíku směr Rozvadov. Hned na začátku cesty mě zradila muzika, nakopíroval jsem si na flashku 8 giga empétrojek, jenže autorádio zvládá jen FAT32, takže jsem byl nahranej. Vracet už jsme se nechtěli a tak nám společnost dělaly místní radiostanice a jedno ohraný cd v mechanice, který jsme slyšeli asi 50×.






Ovar a spol. vyráží v dodávce o něco později a tak se domlouváme, že se nějak zčuchnem na místě. Cesta přes Německo v pohodě, moc to nehoníme, není kam spěchat. Na hranicích kupujeme rakouskou týdenní a švýcarskou roční dálniční známku (jiná není) a fičíme na San Bernardino. Tady skoro 2m zmrzlého sněhu, ale suché silnice. Dáváme rychlou sváču na Shellce a pokračujeme dolů směr Itálie. Začíná pršet a pak přijde mlha, díky které jedeme 20–40km/h a jedině navigace nám řekne, na kterou stranu bude další zatáčka. Dole v údolí se to konečně rozfoukává, už jen prší, my zrychlujeme a jsme na hranicích s Itálií. Celníci nic nechtějí, jedem dál, odumírá mi noha(nemám tempomat a bratr neřídí) a tak jedu s levou nohou na plynu. Jsem už celkem jetej, prší až k moři, ale konečně po půlnoci jsme ve Finale.






Hledáme místo, kde se dá kempovat, chvíli to trvá, není to přímo ve Finale, ale mezi Varigotti a Noli. Píšu Ovarovi že jsme tu, ovšem než stačim zprávu odeslat, celá parta je tady taky. Stavíme stany v lehkém deštíku a jdeme spát. Ráno už naštěstí neprší a tak jdeme zevlit na pláž a pozorovat rybáře. Mraky se rychle trhají, takže balíme krámy do našeho auta, kola do dodávky a jdeme hledat traily.






Skoro jsme to našli, těsně míjíme správnou odbočku (zjišťujeme až později) a jedním z trailů to dáváme dolů. Tenhle trail tedy nic moc, hodně padlých stromů, místy tlačka do kopce a někde slaňujeme skály na brzdách. Ovar neví, kde přesně je trail, který hledáme a tak po chvíli hledání vzdáváme a za slunečného počasí to valíme do San Romola, kde už byl loni s mladýma (Koulec a Bobo).






V San Remu je 17°C (italové mají péřovky a kulichy) nahoře je o něco míň a na Monte Bignone leží sníh a solidně fouká. Jedeme pohárovou DH no.1, někde je to dost bahnité a první jízda je teda kekel. Po dlouhé zimní pauze si chvílemi dokonce říkám, že jsem sem vůbec jezdil. Pak ale tuhle trať jezdíme až do večera a to už nás to začíná bavit, jenže zase docházejí síly. Přemýšlíme, kde budeme spát, rychle se ochlazuje, volba padá na kemp dole u moře v San Remu (32 Éček za auto/stan). Tady kde je v noci příjemných 11°C, teplá sprcha a jako bonus Ovar najde hadici, kterou si můžem umýt kola.






Ráno je azúro, fotím východ slunce a čekám, až se vzbudí ostatní. Po snídani se balíme a jedeme opět do Romola, tentokrát na FR trail, který měří poctivé 3km s převýšením 800m (tipuju). Je to tedy opět dost (pro mě), první jízda jako obvykle a pak už to valíme, ale ne v kuse, pauzy jsou nutností. Ovarovo přítelkyně Adélka se sama vydává na XC po okolních kopcích.






Super je, že s námi jede Pepek, který nás za menší úplatu vyváží celý trip na kopec (má to jako brigádu), takže se můžeme soustředit jen na ježdění a občerstvování cestou nahoru. Večer návrat do kempu, já jsem brzy mrtvej, odpadávám do kómatu, zbytek jde někam na pizzu. Z Čech máme zprávy, že nám bude pršet, ale to se naštěstí nevyplňuje.






Ráno necháváme všechny věci v kempu a jedem bikovat do Sospelu (Francie). Líbí se mi tady tak nějak víc, přeci jen mám radši francouze než italy. Počasí je tak akorát (asi jako naše babí léto), Adéla mizí někam do kopců a my postupně projíždíme místní tratě (některé jsou prima singly po vrstevnici, ale ne na DH krávy) a nakonec nejvíc jezdíme tu jednu hlavní trať, která je oproti Romolu celkem odpočinková a dost nás baví. Jedem i tu novou trať, o které psal Čárys že je „dost“ a má pravdu. Je to krpál jako kráva a v něm namotaná stopa na šířku pláště. Jede se krokem na brzdách, první úsek k silnici dává na jedničku jen Radek Brož, ostaní to nějak sjedou, já pro jistotu prostředek slaňuju s kolem na zádech. Přeci jen se musím nějak dopravit zpátky domů…






Při jednom vývozu dorážíme k pevnosti z 2.sv.v. (ala Dobruška) a tam parkuje dodávka s paragliderama z Čech, takže se zdravíme a pokračujeme ve sjezdování. Vracíme se do kempu, kde nás čeká poslední noc a ráno opět do Romola. Je zase hezky, střídáme obě tratě a zkoušíme jěště jednu nic moc trať (no.4), stezku pro kamzíky po šutrech, ale ta nás zavede za kopec a musíme pak tlačit kus zpátky. Na parkáči u dojezdu pohárovky potkáváme kluky ze Slovenska. Přijeli z Partyzánského ve dvou dodávkách, celkem 10 lidí a po jejich motokrosu se trať dost vybrzdila, hlavně na FR trailu je pěkný korýtko.






Večer po ježdění se koupeme v potoce (až na Ovara, kterej se u toho asi nezapotil, ale za to si umyl kolo) a přesouváme se 100km zpátky do Finale, ať to máme blíž domů. Ovar zjistil, kde je přesně ten hlavní trail, co na něm lítal Atherton v NWD10, takže se těšíme na poslední poježdění.






Ráno je nejlepší počasí za celý pobyt, mizíme nahoru v lehkých hadrech, něco pofotíme a pak už si jen užíváme prachu a slunce. Jezdí s námi i Adéla, která si předchozí dny dávala XC sama po horách, kdo to tam zná, ví, že to není zadarmo a ode mě za to sklízí obdiv. Odpoledne to balíme, přehazujeme věci do aut a dáváme si rychlou(hooodně rychlou) koupel v pekelně ledovém moři (Ovar a Brozák vyměkávají a namáčí si pouze nohy).






Na řadu přichází loučení a pak už jen dlouhá cesta domů, kolony u Milána, italský celník si z nás dělá srandu -jeď, stůj, jeď, stůj, kontroluje doklady a pouští nás. Láduju do sebe zelený čaj a RedBully, prosvištíme San Bernardino, tankujeme v Rakousku na jediné benzínce před dálnicí, kde je teď levnější benzín než u nás, tunelem do Německa, sněhová vánice před Mnichovem, pak už sucho, cihla na plynu a je tu Rozvadov. Přesně za 10h jsme na Zličíně. Dal jsem si to pěkně singl, protože bratr nemá driver skillz, uléhám a za víčky se mi míhají pruhy na dálnici.

Tak zas někdy na kole a vy neseďte doma a někam vyražte!






Text: Deutsch
Foto: DeutschZED

Diskuze

  • anonymní uživatel dr.zack 10.3.2010 v 13:29

    Dobrej report, hezky fotky...azure coast je nejvic...:)

  • anonymní uživatel p3tiny 10.3.2010 v 14:24

    najs, vypadá to na dobrou partu a dobrej trip, dík za tip.

  • anonymní uživatel vubu (vubu (a) seznam.cz) 10.3.2010 v 15:11

    za oknem sníh, ale z tohohle reportu sem vane teplo. Super tip. díky kluci ;-)

  • anonymní uživatel Vali 10.3.2010 v 15:14

    jo moc pekny fotky i trip, akorat fakt nechapu jak ta slecnam muze brzdit prostrednickama :), ale proti gustu...

  • anonymní uživatel ZED 10.3.2010 v 15:20

    yes yes!!!

  • anonymní uživatel onder 10.3.2010 v 15:31

    Krasa, 30.3 az 4.4 tam vyrazame aj my v sedem clennom osadeni.Ide este niekto v tomto termine?

  • anonymní uživatel čárys (seven20 (a) volny.cz) 10.3.2010 v 16:01

    4: vali : viděl jsi někdy, jak brzdí Márošák ?
    4: Deutsch : super repec, a fotos též. Pěkně jste se měli, pěkně...

  • anonymní uživatel skautik 10.3.2010 v 16:06

    veeery nice:)

  • anonymní uživatel deutschland (patagonia(zavinac)seznam.cz) 10.3.2010 v 16:07

    4:Čárys,dík za pochvalu od zkušeného reportéra
    4:Vali - je to fakt podle Márošáka,když si na to zvykneš prý máš pevnější úchop

  • anonymní uživatel johny (kur.a (a) pi.a.com) 10.3.2010 v 17:09

    onder mozno mi este neviem presne ktore dni

  • anonymní uživatel onder 10.3.2010 v 17:25

    johny, napis mi potom na icq keby idete, mozme sa tam stretnut 299252270

  • anonymní uživatel Ovar (marhoul.jakub (a) seznam.cz) 10.3.2010 v 18:13

    To Dr.zack : Nejvic je Les Gets a okoli...

  • anonymní uživatel dr.zack 10.3.2010 v 18:34

    Ovar: tam sem este nebyl...doufam ze to v lete napravim...

  • anonymní uživatel smety.lbc (info (a) gigantic.cz) 10.3.2010 v 18:38

    super report,my tam jedeme 22.3. na týden.Už se moc těšíme.

  • anonymní uživatel Stenka 10.3.2010 v 19:37

    ...co dodat...proste nadhera....Timyyyyyyyyyyyy

  • anonymní uživatel tomass 10.3.2010 v 19:52

    velmi pekne

  • anonymní uživatel Kubajz 10.3.2010 v 20:39

    ta holka brzdi prostrednickem

  • anonymní uživatel pavel (pavel.tion (a) centrum.cz) 10.3.2010 v 20:40

    Ouuuu shit! tak to je paráda! A whats the price guis?
    předpokládám tak deset.... a kilometráž? Díky Pól

  • anonymní uživatel Ovar (marhoul.jakub (a) seznam.cz) 10.3.2010 v 21:30

    Praha-Finale Ligure 105Okm, a stoji to podle toho kolik ti to zere a kolik sezeres ty :-)

  • anonymní uživatel deutschland (patagonia(zavinac)seznam.cz) 10.3.2010 v 21:54

    dvě videjka z youtube:
    www.youtube.com/... San Romolo(Athertons)
    www.youtube.com/... Sospel(bez zvuku)

  • anonymní uživatel Mára (Mara (a) BeachBitch.cz) 11.3.2010 v 11:19

    smety : máme v plánu taky ject tak kolem toho 20týho :) akorát tam z nás ještě nikdo nebyl tak nevíme co a jak,z vás to tam někdo zná ? :))

  • anonymní uživatel pavel tion (pavel.tion (a) centrum.cz) 11.3.2010 v 11:25

    Ovar: ve dvou to tedy nemá cenu pokud jsem četl dobře že? protože by nás neměl kdo vyvážet a lanovky tam nejsou pochopitelně. Takže buď banda a DH, nebo ve dvou ale jen xc. Thnks Pól

  • anonymní uživatel Ovar (marhoul.jakub (a) seznam.cz) 11.3.2010 v 12:02

    To Tion:To je na tobe a na obetavosti tveho okoli, ja si treba nejlip zajezdim ve dvou (ja+ridic kerej me vozi nahoru) na XC tam podle toho co rikala Adela neni uplne idealni...Treba ve finale se da domluvit a zaplatit dodavka na celodeni vyvoz za beznou cenu evropskyho bikeparku, cca 30e/den
    To Mara: KouleCZ tam byl a jede s vama ne ? + se ozvi, dam souradnice a ukazu na mape, najdes v poho kdyz budes vedet kde hledat

  • anonymní uživatel Mára (Mara (a) BeachBitch.cz) 13.3.2010 v 22:11

    koule nemá ještě uplně jistý kolo ale nejak to poladíme,ozvu se díky :)

  • anonymní uživatel dano911za (dano911za (a) gmail.com) 23.3.2010 v 14:37

    nejde niekto 29.3 smer san remo ???

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí