Test: PELL'S TARPAN

Autor: DD, kategorie: Test, vydáno: 2.6.2011

Poslední dobou jsou mezi sjezdaři stále více oblíbenější allmountain kola. Trailové ježdění je zajímavá forma tréninku a hlavně to velice baví. Dnes se podíváme na novinku brněnského výrobce, známého především výrobou silničních a XC kol a také specializací na výrobu a vývoj karbonových rámů. Jak se ale na správnou expandující značku patří, PELL'S neustále rozšiřuje nabídku a pro rok 2011 došlo i na kategorii allmountain / enduro kol – novým přírůstkem se stal model Tarpan.

Už na podzim loňského roku se mi naskytla příležitost sedlat prototyp tohoto biku, pojmenovaného po už vyhubeném divokém koni, který pobíhal po evropských stepích a lesích východní Evropy do konce devatenáctého století. Než nasněžilo, tak jsem ho stihl protáhnout po brněnských trailech a oldschool DH tratích v Zamilci a jeden víkend jsem objel Rychlebské stezky. Bike mě natolik oslovil, že bylo otázkou času, než bude můj. Takže jakmile dorazily z výroby sériové rámy, přeskládal jsem ho na moje staré XC/AM kolo. Nejčerstvější testování proběhlo uplynulý víkend na nočním maratonu Suicidal Night Trophy v Bílých Karpatech, 50 km po tmě v nejnáročnějším terénu tuhle kobylu dokonale prověřilo, a nutno říct že obstála.



Pell's Tarpan



Takže něco k biku samotnému. Rám je vyroben z duralových trubek PELL'S Custom Hydroforming Tubeset doplněných o CNC prvky v oblasti středu a přepákování tlumiče. Pruží pomocí 4-čepové konstrukce nazvané 4-bar Active Link, která dává 135 mm zdvihu zadního kola při tlumiči s 190 mm roztečí. Hlavová trubka je připravena pro vidlici s 1 1/5" sloupkem. Všechny čepy jsou samozřejmě na průmyslových ložiscích, trošku netradičně je řešen smyk, který je třeba použít s přímým uchycením na zadní stavbu. Sedlová trubka má vnitřní průměr 31,6 mm, takže montáž teleskopické sedlovky není problém. Moje „ekonomická“ verze je vybavena tlumičem Manitou Radium Expert s lockoutem a vidlicí MZ 44 se zdvihem 140 mm. Na testovacím prototypu jsem ale měl možnost vyzkoušet pružení od Foxe a pochopitelně s lepšími tlumícími jednotkami je projev funkce rámu výrazně lepší.



Tarpan Prototyp – zde je ještě sedlovka s menším průměrem, na produkčním kole je již 31.6mm



Co se týče funkce odpružení, tak bych rám hodnotil velmi pozitivně, při zamčení nebo nafoukání na vyšší tlak jede kolo vcelku svižně, naopak při otevření nebo menším tlaku rám dobře žehlí, pocitově jsem ho ale nikdy nedal na „doraz“. Pružení je aktivní, při brždění jsem nepozoroval výraznější zhoršení funkce. Ohledně geometrie, hlavní rámový trojúhelník je hodně krátký a nízký, což oceníte při sjezdech, ale přesto díky položenému úhlu hlavy a delší zadní stavbě je bike klidný ve vyšších rychlostech. Na druhou stranu je ovladatelnost na jedničku, Tarpan je dobře točivý a problém mu nedělají ani ostré vracečky. Střed je výš, takže kolo má dobrou průchodnost terénem, sice v menších rychlostech a až trialových pasážích na Rychlebách bych řekl, že byl vyšší střed trošku na škodu (kolo nebylo tak stabilní), ale pokud bike jede, tak je vše OK.





Váha je pro tuto kategorii kol taky slušná, test bike měl nějakých 14 kg, moje levnější varianta je trošku těžší. Nicméně sériové modely nabízené výrobcem jsou zhruba o kilo lehčí. Kompletní kola pořídíte v rozmezí od 47 990,– za model na Sramu X7, po vlajkovou loď vybavenou XT a už zmíněným pružením od Foxe, která stojí 88 990,–. Samotný rám bez tlumiče vás potom příjde na 21 990,–

Více o možných variantách naleznete na webu výrobce zde.
Testovaná velikost je 18", jinak se dají pořídit 16,4", 19,5" a 21".



Tady se Tarpan cítí jako ryba ve vodě



Celkově hodnotím rám velice pozitivně, takže pokud uvažujete o koupi lehkého AM/enduro kola, můžu tohohle koníka s klidným svědomím doporučit. Mě baví dost a ani nepotřebuje seno a vodu.



Do vzduchu jde Tarpan velice ochotně



Foto: Barell, DD

Diskuze

  • anonymní uživatel vyschlouš 27.5.2011 v 12:29

    mě a mejm kámošum pells prasknul a né jednou tahle firma by se měla zamyslet . nechci tady hanit ani se hádat či dokonce poučovat . jezdil sem Rokmašinu kerou každej pomlouval že to mělo dávno prdnout tady či tam..ale na to sem kašlal. kolo drželo a 3 roky sem ho huntoval ve špindlu a dalších strediscích přičemž ani lak neslezl . nebojim se sem napsat boží kolo. nevim proč.. ale pells nám všem prdnul při směšných skocích. je něco špatně. jesi je někdo stejného názoru sem s ním . řada kol root není vubec určená na skákání .

  • anonymní uživatel Garb@nzo (jonatan (a) alojz.cz) 2.6.2011 v 6:41

    Aj ked som na DH toto vyzera krasne...a keby boli € tak si aj kupim

  • anonymní uživatel hoffman 2.6.2011 v 8:03

    pochybujem, že to ustojí bikepark, a čo sa týka zaradenia do Am/En, tam je už 135 mm málo..

  • anonymní uživatel Potok (tompot (a) seznam.cz) 2.6.2011 v 8:08

    vyschlouš: tak ještě, že tohle není o rootu :)

  • anonymní uživatel € (mám) 2.6.2011 v 9:48

    vyschlouš: root je tak trošku low end, nemyslíš? Takže porovnání s tarpanem je úplně zbytečné ..

  • anonymní uživatel Bari (jakub.baran(zavinacek)seznam(tecka)cz) 2.6.2011 v 12:15

    nerad bych ti kazil radost z nového kola ale za 36 000 koupíš lapierre zesty (140mm)na foxu s reconem www.nevix.cz/... a to s lepší váhou a zpracováním

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 2.6.2011 v 21:16

    no root je spis jina kategorie kola...nicmene tady jde spis o XC smerem k AM..urcite neni urcenej na bikeparky :-)2Bari, nezkazils :-)

  • anonymní uživatel 3,14čo (3,14co (a) gmail.com) 2.6.2011 v 21:36

    14 kilo? Kolo za 90tis. při zdvihu 130mm? To je taky dobrá sranda. Pells baví. Upřímně o Pellsu bych při výběru fulla vůbec neuvažoval

  • anonymní uživatel palin (poleno666 (a) seznam.cz) 2.6.2011 v 23:13

    ahoj barell! ty pracuješ pro Pells?

  • anonymní uživatel palin (poleno666 (a) seznam.cz) 2.6.2011 v 23:17

    osobně si myslím, že je to šíleně drahé! vím, že pells používá kvalitu (neokoukané subdodavatele, drahé technologie), ale není to takové kultovka jako Rocky Mountain či Santa Cruz a výroba stejně v Číně, tak proč tolik peněz?

  • anonymní uživatel 3,14čo (3,14co (a) gmail.com) 2.6.2011 v 23:49

    Je celkem odvaha dát Pells v jednom příspěvku do společnost Rockyho a Santy. Když jsem viděl první full od nich (ten ve stylu Cannondale Rush nebo právě SantaCruz superlight), tak by mě nic o kvalitě fakt nenapadlo.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí