MojeKolo

Report: iXS EDC Špičák

Autor: Martin Liška, Radek Vanis, kategorie: Report, vydáno: 1.8.2011

Elitní kategorie Evropského poháru ve sjezdu horských kol iXS EDC vyhráli na šumavském Špičáku Rakušan Pekoll a Švýcarka Ruchti. Čech Matěj Charvát obsadil v tomto závodu nejvyšší kategorie UCI výborné třetí místo, navíc šestý byl další Čech Adam Vágner. Češi získali také další tři místa na stupních vítězů !

Celkem 319 závodníků (292 mužů a 27 žen) z 23 zemích světa se postavilo v 9 kategoriích (6 mužských,3 žen­ské) na start v pořadí čtvrtého závodu letošního šestidílného seriálu Evropského poháru v downhillu na šumavském Špičáku. Šlo o jediný takto významný závod zařazený do nejvyšší kategorie C1 Mezinárodní cyklistické federace UCI, který se letos uskutečnil v České republice. Loňského premiérové ročníku se zde zúčastnilo „jen“ 194 mužů a žen ze 14 států.

Vítězem elitní kategorie mužů se mezi 145 startujícími stal jeden z favoritů – Rakušan Markus Pekoll. Třináctý muž světového žebříčku zvítězil jak ve včerejší kvalifikaci, tak dnešní finálové jízdě. Po špičáckém závodě se dokonce vyšvihl z třetího na první místo v průběžném pořadí celého EP. Druhý dojel se ztrátou pouhých 0,25 vteřin Australan Joshua Button (46. na žebříčku UCI, a 2. místo mu patří i v rámci iXS EDC 2011). Hned za nimi se na třetím místě umístil Čech Matěj Charvát ! (v sobotní kvalifikaci 4.), který na vítěze ztratil 1,29 vteřin. Do první desítky se ještě z reprezentantů ČR dostal šestý Adam Vágner (v sobotní kvalifikaci byl dokonce 2.). Dvacátý první byl pak Martin Hanák. V kategorii Elite startovalo 28 Čechů. Závod dokončilo 126 jezdů.



 


Mezi 17 ženami v kategorie Elite kralovala s více než 17 vteřinovým náskokem Švýcarka Miriam Ruchti, druhá dojela její krajanka Carina Cappeleri a třetí Diana Marggraff z Ekvádoru. Jediná česká zástupkyně Michala Lípová skončila 10. Radosti ze skvělého umístění si Česká republika užila ještě v kategoriích Masters – třetí místo Petra Jocha, U17 – taktéž třetí Petr Vacek či v juniorech opět třetí Tomáš Thürl z nedalekých Klatov.

Dvoudenní závody (v sobotu kvalifikace, neděli finálové jízdy) se na Špičáku jely na speciálně připravené trati Struggle dlouhé 1750 metrů s převýšením 320 metrů. Ta svým profilem a parametry patří k vůbec nejlepším v ČR a řadí se i mezi špičkové tratě v rámci Evropy.

Loni vidělo EP na Špičáku 4500 diváků. Letos se i přes nepřízeň počasí – po oba dny buď pršelo nebo bylo pod mrakem, přišlo do největšího sportovního střediska na české straně Šumavy podívat zhruba 5000 lidí, řada z nich z nedalekého Německa a také z Rakouska.



 


Vítězové dalších kategorií mužů
Muži : Julien Rosse (Švýcarsko), 59 startujících, 7 z ČR, nejlepší Čech – Jan Kubáček (6.)
Masters : Wilfred van de Haterd (Nizozemí), 37 startujících, 8 z ČR, nejlepší Čech – Petr Joch (3.)
Senioři : Mike Wutzler (Německo), 22 startujících,0 z ČR
Junioři : Sebastian Moser (Německo), 16 startujících, 1 z ČR, 3. místo Tomáš Thürl z Klatov
U17 : Brunold Ferdinand (Německo), 13 startujících, 3 z ČR, nejlepší Čech – Jan Vacek

Vítězové dalších kategorií žen
Ženy : Janine Förster (Německo), 9 startujících, 0 z ČR
U17 : (1 startující, Liza Kreuzer, Rakousko)

Kompletní výsledky najdete na: http://www.ixsdownhillcup.com/…pResultsView?…



 


Na cenách bylo rozděleno 4000 eur mezi 21 nejlepších – 8 mužů, 4 ženy a vždy po třech v kategoriích juniorů, juniorek a masters. Body do EP získalo 20 nejlepších závodníků v pořadí.
Následující, v pořadí pátý, závod EP se pojede v Itálii (Pila) v polovině srpna, finále EP je pak na pořadu ve Francii (Chatel) o měsíc později (17.-18.září). Špičák bude závody EP hostit i příští rok v polovině srpna 2012, kdy se zde pojede již potřetí za sebou.

Závod byl jedinečný také i tím, že zde mohou startovat jak profesionálové, tak i amatéři a poměřit své časy na stejné trati. Kategorie jsou ale vyhodnoceny vždy zvlášť. Novinkou letošního ročníku bylo možnost sledovat časy a pořadí on-line.



 


Text: Radek Vanis
Foto: Martin Liška

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 5.8.2011 v 10:51

    tak jsem si ji zkusil včera i za mokra a je to nářez:-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí