Red Bull Pump Riders - stavba

Autor: Red Bull, vydáno: 15.6.2012

ikonaRed Bull Pump Riders se blíží a do pokročilého stavu dospěla i výstavba samotné tratě pro tento unikátní závod. Jen několik dní před dokončením jsme se zeptali hlavy celého projektu Michala Marošiho na stav a technické parametry celé stavby.



Michale, první otázka je jasná. Jak daleko je stavba pump tracku pro RedBull Pump Riders?
MRSN: Momentálně je celá trať utemovaná a přesypaná kvalitnějším hliněným povrchem. Tvarujeme všechny boule do finální podoby tak, abychom na ně mohli navézt a zaválcovat finální povrch. Ten odolá i případnému nepříznivému počasí. Práce s bagrem je tedy hotová a na řadě jsou lopaty, dlouhé ruce a mozoly jak padesátikoruny…





Pojďme se na stavbu této tratě podívat z trochu technického hlediska. Kolik lidí se na stavbě takovéto tratě podílí? Kolik náklaďáků materiálu bylo ke stavbě potřeba? Dají se nějak spočítat hodiny lidské práce?
MRSN: Hrubé hlíny na trať přišlo bezmála 450 m3 a povrch čítá navíc dalších 50 m3. Průběžně na tom dělají ručně celkem 4 lidi a na poslední úpravy přibudou ještě dobrovolníci, doufám… Jinak práce dvou bagrů probíhali cca 10 dní. K tomu žabky na utemování povrchu, drenáže, míchačky na různé směsi na povrch atd… Lidská práce je v tom skoro za měsíc hrubého času ve třech lidech.





Když už jsme u těch technických detailů, zkus poradit zájemcům o stavbu takovéhoto pump tracku, jak při stavbě postupovat, jaké materiály použít, jakou je třeba mít techniku.
MRSN: Na prvním místě je výběr materiálu. Pokud má někdo možnost mít jílovitou či břidlicovou hlínu, má velkou výhodu. Na Štvanici jsme bohužel pracovali s tou nejhorší možnou variantou, protože nebyla možnost ovlivnit výběr materiálu. Nejlepší je s vhodnou hlínou pracovat ihned po vyložení z náklaďáku, tedy dokud je hlína načechraná a vlhká. Lépe se pak utemuje.

Stavbu takovéto tratě samozřejmě velice usnadní těžká technika, bez malého bagříku na pásech a s nastavitelnou lžící bych se do větší stavby asi nepouštěl. Také je třeba dávat si pozor a myslet dopředu na vodu, celá trať by měla být vysvážená a na drenáži bych taky nešetřil. Voda dokáže celou trať pěkně poničit a hlavně pokud mezi boulemi zůstanou louže, nebudete moct na trati jezdit.

V neposlední řadě je pak třeba stále dokola celou trať zkoušet. Pump track je o plynulosti a proto i každá dobrá trať na pump track musí být plynulá. Všechny boule, klopenky i skoky na sebe musí navzájem perfektně navazovat, aby celá trať neztrácela svojí flow…





Takhle profesionálně připravená trať tedy určitě vydrží i několik let bez větších oprav a úprav. Z řad bikerů se i proto čím dál častěji ozývá jedna jediná otázka: Zůstane trať na RedBull Pump Riders na Štvanici i po skončení závodu?
MRSN: Teď už není tajemstvím, že trať bude i nadále v provozu pod křídly Simpleride a Mr.Gaspi vám vypumpuje poslední kapku tuku z těla!



To je tedy skvělá zpráva! Jak to vlastně vypadá se zájmem riderů o účast v tomto unikátním závodě? Zákulisní informace mluvili o sto místech pro MTB a sto místech pro BMX. Je v tuto chvíli vůbec ještě možné se do závodu dostat?
MRSN: V tento okamžik jsme pro velký počet zájemců museli ukončit registraci v MTB kategorii. V BMX je ještě cca 40 míst volných. O účast v RedBull Pump Riders je tedy obrovský zájem. Přeci jen jde o evropskou premiéru a na pump tracku má každý šanci! Jsem přesvědčený, že každý rider, který se na start RedBull Pump Riders postaví, bude chtít vyhrát! Je to prestižní závod nejvyšších parametrů za posledních pár let v ČR.

Navíc prize money a trofeje z rukou mistra Michaela van Dameho jsou více než lákavé!





Jak jseš ty osobně spokojen s celou tratí. Těšíš se na tvrdé souboje? Máš nějaké oblíbené místo na trati, které tě baví nejvíc?
MRSN: Všichni se moc těšíme na tuhle velkou událost. Je super, že se to povedlo dostat právě do Prahy. Co se týká pocitů z tratě, tak to si nechávám na okamžik, až si to poprvé prolítnu. Do té doby budu žít v očekávání. Doufám, že mé zkušenosti z jiných staveb budou pro celej projekt přínosem. Je mi ale jasné, že se nikdy nemůžeš zavděčit úplně všem.



Stavba tratě a veškeré přípravy na Red Bull Pump Riders vrcholí. Příští týden Michala Marošiho vyzpovídáme ještě jednou a přineseme vám tak opět ty nejčerstvější informace z příprav tohoto unikátního závodu. Příští týden bude také kompletní seznam pozvaných hvězd a zahraničních riderů.



Těšte se! Red Bull Pump Riders, 23.6.2012 v Praze na Štvanici!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel xup 15.6.2012 v 13:26

    trať zůstává? Nevěřim tomu v tomhle státě.... super, respekta MRSN a crew co to šéfujou, fakt mě to udělalo radost.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí