MojeKolo

Report: Hrbáček servis Wood Bike Series 2014 Otrokovice

Autor: WBS Media, kategorie: Report, vydáno: 25.3.2014

ikonaNejen vítání jara, ale i přivítání závodní sezony, bylo v uplynulých dnech aktuálním tématem.
Prvním závodem seriálu Hrbáček servis Wood Bike Series 2014 se staly Otrokovice a měly tak tu čest otevřít bránu do downhillové série závodů na Moravě pro rok 2014. Zmíněný seriál, jezdící se stylem rally na rychlostní zkoušky o více tratích, je místní specialitou. Letos čítá sedm závodů v různých moravských zákoutích.

První závod byl uskutečněn ve znamení velkého počtu startujících, krásného počasí, atraktivní lokality a bohužel také karambolů.





Sobotnímu závodu předcházel páteční tradiční nepovinný trénink na dvou vypáskovaných tratích, které bylo třeba v den závodu absolvovat celkem třikrát. Pořadatel tedy bohužel zkrátil závod z původních čtyřech měřených rychlostních zkoušek pouze na tři, v reakci na velký počet startujících. Na start se totiž postavilo 176 natěšených bikerů!





Otrokovická lokalita patří k těm tradičním, která nesmí v bikovém kalendáři chybět. Atraktivní ji dělá hlavně členitý terén s písčitou půdou a mírné klima dovoluje startovat již v brzkých termínech sezony. Při pohledu na startovní listinu bylo jasné, že se do nové sezony pustilo i hodně nováčků. Včetně devíti ženských závodnic a patnácti Střelců, kteří startovali v kategorii do patnácti let. Na druhou stranu se závodu účastnili i ostřílení borci a legendy účastnící se závodů na světové úrovni. Začínající závodníci si tak mohli obkoukat kus bikového umění…





Hned v úvodním testu ukázali výbornou připravenost na novou sezónu Martin Slovák (GT bikeplac opportunity) a loňský junior Petr Malý, který zaostal o 0,4 s (Maloch racing). Třetí Lukáš Kruťa byl o další desetinu zpět. Trojnásobný vítěz seriálu Martin Kolajík chyboval a obsadil až 23. pozici: „Nejdříve jsem spadl na levý bok a aby toho nebylo málo, tak jsem o dve zatáčky dál trefil strom a musel couvat!“ V RZ 2 ukázal Malý kdo je tady pánem a zajel nejrychlejší čas o 0,8 s před Kruťou a nestárnoucí legendou Vlastou Hynčicou. Ten zaostal o další dvě desetiny. Drobně chyboval Slovák a propadl se na celkové třetí místo. I poslední RZ dne měla v kolonce vítěze jméno Petr Malý. Ten tak zúročil dobrou zimní přípravu, perfektní znalost trati a hlavně dokázal zajet všechny 3 rychlostní testy bez zaváhání a zaslouženě zvítězil. Druhým časem na poslední RZ se Kolajík posunul až na celkové šesté místo a bral ho všemi deseti! Slovenský jezdec Rasťo Baránek stáje Lapierre CMS se třetím časem vyšvihl na celkové druhé místo v závodě. Na úkor skvělého Lukáše Kruti (Červenka Subform) který chyboval na posledním cílovém horizontu: „Moje chyba, přehnal jsem nájezdovou rychlost a po dopadu jsem si brnkl pedálem ve velké rychlosti o strom a šel k zemi asi 15 metrů před cílem“. Třetí flek uhájil Martin Slovák. Nejrychlejším juniorem byl Adam Březík (Speedbike team Fryšták), Střelcem do 15 let slovenský jezdec Kristian Poruban (Specialized CZ) a jeho sestra Simona ze stejné stáje ovládla ženskou kategorii. V Hardtailech kraloval Aleš Rogožan (FDF team Olomouc) a Masters nad 35 vyhrál Vlasta Hynčica (rovněž Specialized CZ), když byl pátý absolutně! Jeden z favoritů závodu Stanislav Sehnal (Banshee bikes factory team) odstoupil v poslední RZ.





Organizátorem tohoto závodu v kolébce bikerally se letos stal Jirka Haferník, jenž je zároveň kočí celého seriálu, komentátor a rovněž biker v jedné osobě. Sobotní jarní den vylákal na kopec za město hodně zvědavců, kteří vytvořili velmi povedenou atmosféru a konkurenční podniky by ji tuto diváckou kulisu mohly jen závidět.

I přes to, že se závod neobešel bez zásahu zdravotníků, se úvodní závod vydařil a je vidět, že nálada na tento druh sportu neupadá, spíše si nabírá na oblibě…





Absolutní pořadí:
1. Malý Petr Maloch racing 3:04,4
2. Baránek Rastislav (SK) Lapierre CMS +2,2
3. Slovák Martin GT bikeplac opportunity +2,4
4. Huňa Tomáš Mondraker 661 +2,7
5. Hynčica Vlastimil Specialized CZ +3,0
6. Kolajík Martin Speedbike team Fryšták +5,7
7. Šmíd Petr Nukeproof Gigantic racing +5,8
8. Nášel Lukáš Speedbike team Fryšták +6,8
9. Krejči Peter (SK) Lapierre CMS +6,9 10.Hamouz Radek Mondraker 661 +7,6

WBS media, www.bikegeneration.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Strana 25.3.2014 v 9:29

    haff rulez...176 strelcu?

  • anonymní uživatel Fycan (fica666 (a) seznam.cz) 26.3.2014 v 11:51

    Kakra kam se nacpali :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí