Test: blatník Rapid Racer Products NeoGuard

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.5.2014

d:key jakožto velmoc v testování blatníků přichází s dalším testem, tentokrát si vezmeme na paškál britského výrobce Rapid Racer Products a jeho blatník s názvem NeoGuard. Jak obstojí jednoduchý pruh látky v souboji s blátem?





Boj s blátem je u MTB věčný a každý bajker snaží vyvarovat blátu v obličeji a očích. Podobné blatníky jsou na horských kolech od nepaměti, stačí kus duck tape nebo stará duše připevněná pomocí stahovacích pásek a je to. Pokud ale chcete blatník oddělávat a přidělávat častěji, tak vás toto řešení začne, slušně řečeno, štvát. Pokud nejseš švadlenka a neušiješ si blatník doma na koleni, tak můžeš sáhnout například po dnes testovaném RRP NeoGuard. Jedná se patentovaný vzor skládající se z neoprenového panelu (v horní a spodní části vyztuženého) a přišitou pěticí suchých pásků, jednoduché jak facka.

Montáž
NeoGuard jsme namontovali na testovací kolo Lapierre Spicy 327 s vidlicí Fox 34 Float, pro montáž jsme vybrali dle tabulky výrobce velikost Small určenou pro vidlice Fox od 140 do 160 milimetrů zdvihu. Připevnit blatník na vidlici je jednoduché, začínáte nahoře, suché zipy obtočíte okolo korunky a poté to samé provedete okolo podkovy, následně vypnete pomocí horních sucháčů a je hotovo. Poté stačí blatník malinko zatlačit směrem dovnitř, tak aby se při stlačení vidlice ohýbal k rámu. A je hotovo. Celá montáž zabrala asi půl minuty.





Na trailu
Blatník funguje spolehlivě, ale je třeba říct, že pokud zatím námi asi nejlepší testovaný blatník Powa fungoval na 95%, tak RRP je zhruba na 80%. Blatník úspěšně brání házení bláta dopředu skrze vidlici, takže si do „bordelu“ nevjíždíte. Ale samozřejmě díky konstrukci nemůže zabránit házení bláta v prostoru pod rámem, takže nějaké menší množství bláta si cestu do obličeje najde.

Výhody
Mezi největší výhody patří snadná montáž – připevnit pět suchých zipů je otázkou okamžiku. Taktéž je nepopiratelná univerzálnost a přenositelnost z vidlice na vidlici, samozřejmě s odpovídajícím si zdvihem. Minimální váha je dalším plusem, v největší velikosti pro DH vidlice je hmotnost blatníku naprosto zanedbatelných 25 gramů. Je třeba zmínit i naprostou nerozbitnost, maximálně pružný materiál snad asi nejde ani roztrhnout. A čištění – pokud chcete mít blatníček krásně voňavý, tak šup s ním do pračky – snese maximálně 40 stupňů Celsia. Manželka, přítelkyně či maminka vás jistě pochválí.





Zápory
Hlavní zápor bych viděl v absenci ochrany kluzáků před blátem, pokud je množství bláta větší než malé, začne se hromadit na zadní straně blatníčku a postupem času atakuje i kluzáky – toto se vám s blatníkem kopírující obvod kola nestane. Dalším, pro nás závodníky taktéž zásadním, nedostatkem je zvýšený aerodynamický odpor – na běžné DH trati jste ve výsledku asi o piko sekundu pomalejší než bez či s obvod kopírujícím blatníkem.





Závěr
Blatník Rapid Racer Products NeoGuard rozhodně není něčím naprosto unikátním, je to dobře vypadající, obstojně fungující, snadno namontovatelný blatník. Pokud nehodláte vozit blatník na kole neustále a chcete jej používat pouze za deště či bláta je to ideální varianta. K zakoupení je k dispozici na stránkách českého dovozce "TL Sport UK za cenu 369 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 20.5.2014 v 7:49

    By me ani nenapadlo, že ještě někdo použije tohle, cena stejná jak mucky nuts. Btw 25g to má nahoře na laně před první jízdou. Že se to hrne mezi kolo a podkovu když jde vidle do zdvihu netřeba zmiňocat

  • anonymní uživatel Degenerous (jrkned (a) seznam.cz) 22.5.2014 v 16:49

    Takovouhle volovinu jsem viděl cca před 4 lety v Cykloseruvevisu v rubrice "fantastické náprdy našich čtenářů" . Takže je to i důkaz že čím větší hovadina, tím víc se najde někdo kdo to "okopíruje" a draze prodává. Jinak. Blatník by měl běhat s kolem a mimo jiné i trochu krejt takové to místo, kde se ty trubky zasouvají do sebe :-)

  • anonymní uživatel Chrlzz 22.5.2014 v 22:16

    klasickej bender fender z folie za dvacku, šablony na netu , obkreslit a vystřihnout. taky o mnoho lépe chrání kluzáky. otestováno na Razule, kde se zrovna neprášilo a nemůžu si vynachválit. Ale když to někomu vynaší, tak jen ať se mu daří. :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí