MojeKolo

Na Megavalanche poprvé - co je dobré vědět

Autor: Keli, vydáno: 5.6.2014

Chystáte se na závod Megavalanche poprvé a nevíte co a jak. Jste na vážkách zda-li se zúčastnit? V následujícím článku se vám pokusíme odpovědět na otázky, které vás napadají.



Představovat Megavalanche je asi zbytečné, věříme, že naprosto drtivá většina našich čtenářů tento nejslavnější sjezdový maraton zná. Letošní ročník se koná od 7. do 13. července v tradičním místě, ve francouzském středisku Alpe d'Huez.





Proč jet Megu?
Kvůli zážitku, ten pocit, než odstartuje hromadný start se nedá popsat, to se musí zažít. Je to jako válka ve středověku, rytíři vyrážející na zteč, obrovský ryk, hlasitá hudba, vrtulník nad hlavou… Před lety patřil závod mezi „alternativní“, nyní s mocným nástupem endura (přesto, že Mega není enduro – je to DH maraton) je to naprosto fundamentální záležitost. Jako by každý muslim měl navštívit Mekku a Medinu, tak každý opravdový biker by měl aspoň jednou zkusit Megu.
Kvůli závodění, během kvalifikace a následného závodu si zazávodíš jak za tři sezóny v Čechách (a možná ani to ne).
Kvůli levnému ježdění, startovné s permicí vyjde na pár šlupek, jedná se o bezkonkurenčně nejlevnější ježdění v Alpách. A navíc každý závodník si s sebou může vzít jako doprovod jednu osobu, pro tu lze za zvýhodněnou cenu získat permanentku.
Seznámit se s dalšími bajkery z celé Evropy, stačí základní znalost angličtiny a můžeš řešit bajkové problémy internacionálně.





Hromadný start je ohromný zážitek

Potřebuji licenci?
V podstatě ne, stačí doklad o pojištění, Francouzi u registrace logicky česky (a často i anglicky) neumí, takže tě zaregistrují s jakoukoliv kartičkou, co jim podstrčíš.
A když jsme u pojištění, bez něj bychom cestu hrubě nedoporučovali, jeden průlet vrtulníkem se vyrovná náklady částce co mnoho z nás nedá za celou sezónu.



"



Co s sebou za kolo?
Doporučujeme enduro kolo, 160 milimetrů zdvihu stačí, tratě nejsou až příliš extrémně náročné, více zdvihu není třeba. Samozřejmě jde Megu objet i na sjezďáku, ale bude to bolet (jako ono to bude bolet i na malým kole). Na trati je několik výjezdů, největší je v cca polovině trati a na sjezďáku téměř nejde vyjet.

Potřebuji teleskopickou sedlovku?
Ano, toto je naprosto nezbytná součástka, ať už kvůli výjezdům, tak i kvůli době, kterou na kole strávíte (ti nejrychlejší zajedou závod za něco přes 40 minut). Samozřejmě jde závod objet i bez teleskopické sedlovky, historie Megavalanche se počítá již na dvě desetiletí, teleskopické sedlovky jsou teprve chvíli, ale když už zde možnost je, proč ji nevyužít.






Potřebuji batoh?
Do závodu asi ani ne, ale zkus jet 40 minut bez pití, takže pokud nemáš možnost montáže košíku do rámu, tak se bez batohu neobejdeš. Na tréninky určitě potřebuješ a ideálně i s camelbagem, slunce většinou dost pálí a příležitostí se získat pití není mnoho.

Co chrániče?
No v propozicích se o nich mluví jasně, ale jsme ve Francii a navíc ohromné množství závodníků – realita je taková, že to nikdo nekontroluje. Je třeba vzít v úvahu, že na trati závodu je mrak dalších jezdců a každou chvíli tě někdo může sestřelit. Na ledovci pády až tak nebolí, padá se do sněhu (ale těch kol co tě můžou přejet jsou stovky, takže to může bolet i na sněhu), všude jinde jsou ostré kameny…






Jaké pláště?
Doporučujeme použít pláště se zesíleným bokem, bez něj je riziko defektu či proříznutí obrovské. Taktéž s měkkou směsí příliš neuspějete, dá se říct, že mizí před očima a ani moc nejede. Pláště s měkkou směsí jsi schopen zlikvidovat během jednoho dne.

Náhradní díly
Vem si vše co by se mohlo rozbít, ulomit, prasknout. Samozřejmě vše lze koupit na místě, ale Francouzi nejsou blbí a ceny drží vysoko. Takže s sebou náhradní brzdové destičky, náhradní řetěz, přehazovačku, patku na přehazku, duše, pláště, řidítka, sedlo… je nezbytné minimum. Pokud vezmete do party náhradní brzdy, vidlici, pedály, tak se určitě neztratí. To samé, co o náhradních dílech, platí i pro nářadí – zapomeňte na to, že vám něco v servise půjčí…





Kde vzít ubytko?
Ubytování v oblasti Alpe d'Huez je hromada, ceny od malých až po astronomické. Pokud nechcete řešit ubytování předem a rádi jedete na blind, tak tip na ubytko máme, lokalita hotelového komplexu v Oz en Oisant – Oz Station de Ski (každý mu ovšem říká zkráceně Oz Station) je jen jednu lanovku od Huezu, ceny nižší než tam a navíc je jistota volného místa. Nevýhodou je, že je to trochu bokem, ale zase je Oz Station na trase hlavního závodu, takže každý den dojíždíš po trati a máš ji tak nehorázně načtenou. Nejjednodušeji ubytování najdete na stránkách info centra v Huezu.
Co rozhodně nedoporučujeme, tak brát ubytování v místech, které není v dosahu lanovek, dojíždět každý den k lanu je otrava, ztráta času a smrt pro auto. Za ušetřených pár euro se to nevyplatí.
Pokud chceš jet s minimálním rozpočtem, tak kempovat se dá přímo i spodní stanice lanovky DMC (páteřní lanovka v Huezu), na místě jsou záchody, tekoucí (s trochou dobré vůle pitná) voda.

Jídlo a nakupování
Huez je jako každé horské alpské městečko, najdete v něm vše od potravin, přes kadeřníka až po autoservis. Co se týče nakupování potravin, tak ve městě je několik supermarketů a dalších x menších obchodů. Ceny jsou vyšší než jinde ve Francii, vysokohorská přirážka, víme. Takže před příjezdem doporučujeme nakoupit po cestě například v Granoblu nebo pod kopcem v Bourg en Oisant. Tam jsou ceny stejné jako ve zbytku Francie, to jest o trochu vyšší než v ČR, ale zase dostanete lepší kvalitu.





Pitný režim
Nezapomeňte na pitný režim. Ano i v pivu je voda, ale Hujer leží v 1800 metrech nad mořem a jezdí se až do 3000 metrů, každý den ze sebe vydáte maximum. Takže pokud to pak zalijete 10 plzněma, hydratace nebude úplně nejlepší. A ještě nezapomeňte na opalovací krém, leda že by jste se chtěli stát příslušníkem kmene rudokožců.

Tak co pojedeš? Přihlásit se dá do 4. července zde. Věř tomu, že pokud vyrazíš, získáš zážitek na celý život a pokud tě Mega chytí, tak jako nás budeš se každý rok těšit a rád vracet.

Nenašel jsi odpověď na svoji otázku, napiš ji do komentářů a pokusíme se na ni odpovědět.



Foto: d:key, Laurent Salino / OT Alpe d’Huez

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel vondrus 5.6.2014 v 8:24

    Preziju?

  • anonymní uživatel RB 5.6.2014 v 8:46

    fajn článek

  • anonymní uživatel Pan Tok 5.6.2014 v 9:01

    dobrý tipy, jedu poprvý :)

  • anonymní uživatel Luc... 5.6.2014 v 17:17

    ještě bych tam napsal, že si člověk pojezdí super i po ostatních trailech, takže to není jen o závodu, ale dá se tam vyblbnout i jinak. Na kvaldu DH kolo výhodou:))

  • anonymní uživatel Baba-Ji 5.6.2014 v 21:13

    Ke kempování bych dodal, ze v cene startovneho je i sprcha v infocentru, takze clovek se nemusi umyvat v umyvadle na zachodech nebo pod hadici s vodou ;)

  • anonymní uživatel antoan 8.6.2014 v 12:13

    už vím co si nadělím k maturitě ! moc se těším

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí