Na Megavalanche poprvé - závodní tipy

Autor: Keli, vydáno: 12.6.2014

minulém díle jsme se zaměřili spíše na praktické tipy týkající se pobytu a vybavení, v dnešním díle se ukážeme pár tipů, které využijete především při závodě. Pokud budete následovat tyto instrukce, možná nevyhrajete, ale závod si více užijete.

A mimochodem šance na vítězství se při neúčasti zraněného Jeromé Clementze zvýšily. Dalších TOP jezdce určitě odsaje i termínově kolidující závod Enduro World Series v italském La Thuile.





Projeď si trať dřív než bude pozdě
Nejdřív je trénink, potom ženy a show… I když je závod až po kvalifikaci, doporučujeme projet si trať závodu, minimálně vrchní ledovcovou pasáž co nejdříve. A to z několika důvodů, tato pasáž není otevřena celodenně (pouze dopoledne) a někdy není otevřena vůbec (to když počasí nepřeje), takže se vyplatí neotálet, aby se nestalo, že vršek pojedeš až v závodě. Trénink jízdy na sněhu je fakt potřeba. A po sněhu následuje super zábavný trail, který si užiješ. Kvalifikační trať a druhé dvě třetiny dráhy hlavního závodu lze trénovat kdykoliv.

Hledej zkratky
Trať závodu je vymlíkována hodně benevolentně, místy je široká snad sto metrů, možnost zkratek je povolena, jen není dovoleno překřížit mlíko (pozor, maršálové sice nejsou všude, ale pokud tě uvidí dva jezdci z různých týmu při zkracování trati proti pravidlům a nabonzují tě, dostaneš penalizaci a ještě k tomu ta ostuda). U skoků doporučujeme neskákat, ale naopak tlumit a pokud je možné tak objíždět, ve většině případů je to rychlejší.





Na startu
Pokud jsi ještě nejel závod s hromadným startem, jeď se podívat na dřívější vlnu nebo možná i dvě. U registrace dostaneš časy kdy máš sedět v lanovce, tak aby jsi to v klidu stihl. Pokud čas nestíháš a stojíš ve frontě daleko od kabinek, jdi dopředu, naháněči tě protlačí až do lanovky. No, hlavně tam ale buď včas, pokud přijdeš pozdě nedostaneš se na svoji startovní pozici a jedeš zezadu, pokud nestihneš ani svoji vlnu jsi v prd… Fronty na lanovky bývají veliké. Před svým startem zjisti rychlé stopy a i taktiku ostatních. Ve zkratce, do startu dej maximum, je to místo, kde se dá nejvíce získat a předjet nejvíce lidí. I kdyby ti měly po cestě do cíle dojít síly, tak start jeď na 110 procent, co získáš na startu už jen málokdy ztratíš do cíle. Předjet jednoho člověka na trati je fakt práce, na startu jich dáš dvacet během pár metrů.

Nikdy to nevzdávej!
Ano, závod typu Megavalanche nerozhoduje jedna nebo dvě chyby, jeden nebo dva pády. I jen kvalifikace trvá více jak 17 minut pro ty nejlepší, takže pokud uděláš x chyb, několikrát se vyndáš, vždy máš dost času to napravit. A především, při hromadném startu víceméně nevíš svoji pozici, tedy pokud nejedeš úplně na špici. Většinou je tvoje pozice lepší než se ti zdá.





Brýle
Osobně doporučuji malé XC brýle než MX velké a to především z těchto důvodů – snadno je sundáš a nandáš, nepotíš se v nich tolik. Já se potím jako opravdu hodně (jako prase pozn. red.) a MX brýle se mě hrozně zamlžovaly – hlavní závod startuješ na ledovci, kde je pod nulou a za hodinu jseš o dva a půl kilometru níže, a celou dobu si funíš do helmy a potažmo do brýlí. Malé brýle sundáš okamžitě, jednoduše a bezpečně i za jízdy. Osobně preferuji obyčejné pracovní brýle, často mají kvalitní 3M sklo, na výběr z mnoha designů a tvarů – když je rozsekáš za pár korun si koupíš nové, cena není ani 100 korun.

Defekt
Pokud chytneš defekt nevadí, nic není ztraceno, sice přijdeš o pozici, ale vše se dá dohnat. Je třeba ale být připraven, mít v batohu duši (ideálně trochu přednafouknutou) – možná i dvě, dobře dostupné montpáky a nářadí. I když běžně sundáváš plášť jen holýma rukama, tak při tepovce 200 jsou montpáky fakt k nezaplacení. Dobrá pumpa pomůže, bombička ještě víc. Pro ušetření času je dobré umět vyměnit duši i v rukavicích. Pokud nejsi na dohled cíle vyplatí se duši vyměnit než dojet na prázdným kole. A taky nezapomeň na nýtovač, bez něj řetěz nespojíš, ani kdyby jsi se rozkrájel.





Nebojuj a neriskuj zbytečně
Míst na předjetí je mrak, nejhůře se předjíždí na těžkých technických úsecích, většinou to ani moc dobře nejde – jezdce dojedeš, nastoupíš a zjistíš, že to nejde, musíš na brzdy, a znova a znova. Takže se vyplatí vydržet a soupeře před sebou předjet na šlapavých úsecích. Je to míň fyzicky a i psychicky náročné. To samé platí i o riskování, pády bolí a na morálu nepřidají.
Dej vědět, když předjíždíš, optimálně anglicky right, left. Občas se stane, že pomalejší jezdec před tebou nechce uhnout, v tom případě musí přijít větší kalibr, nadávky! Není třeba znát esperanto, české uhni p… funguje bezvadně i na cizáky.

Plynulost je základ
Flow je zásadní heslo. Využívej maximálně trať ve svůj prospěch, snaž se udržovat rychlost a šetřit silami, každé ušetřené šlápnutí se počítá.





Zácpy – ideální místo k předjíždění
Občas se stane, že přijedeš do zácpy, někdo lehnul a další ho nemají kudy po trailu objet a tak čekají a čekají. My jsme však chytřejší, vezmem kolo na rameno a celou zácpu oběhnem, zadarmo si tak vylepšíme pozici.

Pití
Najdi si místa, kde se dá bezpečně napít a vyzkoušej si to v integrálce. Zní to jako blbost, ale řešit při závodě problém, že se ti nejde pořádně napít, ti taky nepřidá.





Jedeš?
Připoj se ke nově vytvořené skupině na Facebooku, která sdružuje české účastníky Megavalanche – klikej zde. Plánuje se také český dýchánek – s lahváčema na parkále, kdy a kde se dozvíš na fejsíčku.



Foto: Hoshi Yoshida / UCC, Laurent Salino / OT Alpe d’Huez, David Schultheiss

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí