Report: Specialized enduro serie #4 Špičák

Autor: ZR, kategorie: Report, vydáno: 24.9.2014

O uplynulém víkendu se na šumavském Špičáku konal čtvrtý závod české Specialized enduro série. Vzhledem k tomu, že jsem byl v podstatě celé léto zraněný, tak jsem na závodění pořádně nadržený a vzdálenost cca 500 km z německého Landau neřeším. Na Špičák dorážím již v pátek večer abych mohl v sobotu řádně potrénovat. Během noci se nad Šumavou prohnala bouře, a tak jsou traily hned od rána poměrně vlhké.





Pořadatelé si přichystali dohromady tři RZ. Jako první zkouším bikeparkovou trojku, která je shodná s loňskou 4. RZ. Vršek vede po trailu Black Friday a pak se napojuje na úsek Experts Only, kde na závodníky čeká slušná porce kamenů a kořenů – prostě pořádné DH. Tato RZ se mi poměrně líbí, proto jsem zvědavý na další dvě. Jednička je vyloženě nová, ze začátku hodně dolekop.com v hrabance což mám rád, poté následuje traverz, kde se musí pořádně šlapat v těžkém terénu, takže prověrka jak fyzičky tak i techničky. Kousek za tímto těžkým traverzem následuje mostek, který klouže jako prase a trestá v tréninku nejednoho jezdce. Tento mostek bych chtěl pořadatelům vytknout, protože pobít ho pletivem by snad zas takovou práci nedalo. Konec jedničky je shodný s loňskou dvojkou – palba něco málo přes minutu v takovém korýtku, poměrně zábavné, ale docela o nervy… Celkově se mi první RZ líbí, ale vím, že v závodě bude dost bolet. Avšak poté následuje pro mne zklamání v podobě druhé RZ, která v podstatě vede jen pod lanovkou na Pancíř. Hodně rychlých rovných úseků, takový Český pohár DH z devadesátých let.





V sobotu jsme mohli využívat lanovky, a tak stíhám všechny tratě najet dvakrát a vršek jedničky dokonce třikrát. Bohužel v poslední jízdě jdu docela tvrdě na držku téměř na konci třetí RZ mi to v plné rychlosti ustřelí na mokrých kořenech a už se kutálím. Pomlácený jsem dost, což kazí dojem z jinak dobrého dne.





V neděli se chvíli okolo deváté spouští docela prudký déšť, a tak je jasné, že to dneska zadarmo nebude. Jako první je na pořadu dne prolog, cca 20–25 s dlouhá trať na trávě u nástupu na lanovku. Mokrá tráva dělá hodně závodníkům potíže a tak diváci můžou vidět i dost pádů. Já naštěstí prolog jakš takš zvládám a následně vyrážím na start jedničky.

Během prvního výjezdu se déšť zmírňuje, a když startuji už téměř neprší. Trať je ale hodně mokrá a trestá. Hned po nájezdu do prudkého lesa musím vyklapnout pedál a přijíždím do slizké levé točky s volnou pravou nohou, tohle kombo mělo za následek výlet přes řidítka. Po posbírání se dělám ještě několik chyb a do traverzu najíždím kompletně demoralizován. Na jeho konci už slyším Čížu jak mě dojíždí, a proto po přejezdu mostku zastavuji a nechávám ho jet. Zbytek RZ je již bez větších problémů, ale také úplně bez tempa. Takhle blbou jízdu jsem letos snad ještě nejel. Co se dá dělat ještě mám před sebou dvě RZ, tak snad to bude lepší. Start dvojky je pořádná dřina po rovné podmáčené louce. Ve chvíli kdy už to začíná jít mírně z kopce najíždím na slizký klacek a málem jdu k zemi, naštěstí to nějak ustávám a zbytek RZ je již bez větších problémů. Na to, jak mi tahle trať neseděla mám z jízdy docela dobrý pocit.

Jenže teď přichází nejdelší přejezd celého dne, kdy musíme vyšlapat až nahoru ke konečné stanici lanovky na Špičák. V areálu na nás naštěstí čekalo občerstvení, takže jsme se mohli před poslední částí dne posilnit. Na poslední RZ jsem se docela těšil, protože krom sobotního pádu se mi na ní jezdilo velice dobře, bohužel gumy s tvrdou směsí nejsou na mokré kořeny a kameny to pravé. Takže musím jet víc opatrně. Během jízdy dělám nějaké chyby, ale nic vážného, problém nastává až téměř na konci, kdy trať končí ranním prologem, zde jdu celkem hloupě k zemi na mokré dřevěné vlně.

Do cíle dojíždím s celkovým časem 18:03,7 na 29. místě, ztráta na vítězného Jirku Fikejze činí 3:08,9. Radost v cíli mohl mít určitě Michal Prokop, který dojel na druhém místě. Michal je zhruba dva měsíce po operaci páteře, takže rozhodně dobrý výkon. Na třetím místě dojíždí Přéma Tejchman. Mezi holkama si vítězství odvezla do Německa Mona Eiberweiser, druhá skončila Ivana Pechoutová a bronz získala Elen Římanová.





Celkově se mi závody líbily, ale pro příště by organizátoři mohli dát ještě jednu RZ, třeba nějakou bikeparkovou a výjezd by klidně mohl být lanovkou, když už tam je.

Další závod Specialized enduro série se bude konat 12. října v Mostě. Zde se rozhodne o celkovém vítězi pro rok 2014, protože nyní mají Přéma i Jirka každý po dvou vítězstvích, a tak kdo vyhraje v Mostě vyhraje i celkově.





Foto: Facebook Specialized Enduro Serie

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zikič 25.9.2014 v 16:56

    Jakej mostek v jedničce? Vůbec nevim že tam něco takovýho bylo a to sem tam byl od soboty :D Asi sem měl zatmění po tý hrozný rovince :D

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 25.9.2014 v 17:32

    Drevena lavka pres koryto-tesne pred tim prejezdem asfaltu. Taky jsem tam sel na drzku v sobotu.:-))

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 25.9.2014 v 23:46

    Mě se zase naopak nejvíce líbila RZ2 - krásná bezpolestná svižná jízda a zatáčivá jízda přírodou, o tom by mělo být enduro především! RZ1 brutální masochismus - ale až na ten travers pěkné a nezapomenutelné :-) RZ3 bikeparková rozbíječka, která to prověří především to, kdo udělá na rukou kolik kliků.

  • anonymní uživatel Zikič 26.9.2014 v 8:23

    Jo vlastně už vim, bylo to za pravotočivou zatáčkou. No já tam jel pomalu asi narozdíl od tebe :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí