Test: světlo SolarStorm XT40

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.3.2015

Zima je zlá nejenom kvůli… no zimě, ale taky kvůli tomu, že denního svitu není moc, denního svitu pro bikery v zaměstnání není vlastně vůbec žádné. Možnosti jsou tím pádem dvě. Zimní příprava a nebo bikovat se světlem. Možností jak si posvítit na cestu je hromada, my si do testu vybrali to nejsilnější, co nabízí český obchod specializující se na led svítilny, led-expert.cz, světlo SolarStorm XT4.

Ono totiž vybrat si světlo, na tom nic není, sranda to začne být, až když jde o peníze a začnou lítat tisíce. A když člověk vyjede za zimu desetkrát, je to už docela slušná pálka na jednu vyjížďku. Proto jsme po testu špičkové ale mírně dražší svítilny od Specialized, po výrazně levnější alternativně, 2200 lumenové svítilně XT40. Za 1799 Kč vám doma přistane balík, kde je úhledně složená baterka BAK v silikonovém voděodolném pouzdře a v nylonovém nárazuvzdorném obalu, který má poutka se suchým zipem na přichycení baterky k rámu, samotná svítilna se čtyřmi ultrasvítivými led diodami a rychlonabíječka do zásuvky. Případný držák na helmu je nutné dokoupit za poměrně lidských 149 Kč.

Na první pohled je tohohle světa prostě kus, ačkoli způsob, kterým se světlo přichycuje k řídítkům sice nevypadá nejvěrohodněji, musím uznat, že při běžné vyjížďce se světlo mlelo jenom minimálně, samozřejmě do většího terénu to ale určitě chce poladit nějak podomácku, protože světlo má tendenci padat dolů. Zase ale nesmíte přidělat světlo moc napevno, protože je výrazně doporučováno při jízdě na silnici naklonit světlo úplně dolů a ztlumit na nejnižší „level“ svícení. Proč? Protože hlavním důvodem proč je XT40 tak obří je, že má směšně předimenzovanou svítivost. A když říkám směšně, myslím to vážně. Velmi vás pobaví, když jedete s kolegou po cyklostezce z práce vedle sebe, vy rozsvítíte na nejnižší stupeň ze tří a nemá cenu, aby on měl cokoli zapnuto. Úrovně jsou, jak bylo zmíněno tři. Od nejsilnějšího bych je popsal jako „nadávají všichni proti vám, auta problikávají a troubí, většina zvěře je oslepena a není potřeba sundávat sluneční brýle“, „nadávají všichni proti vám, auta problikávají a troubí, zvěř se plaší, je vhodné mít v noci čiré brýle“ a " nadávají všichni proti vám a auta problikávají, zvěř se plaší, je vhodné mít čiré brýle a baterka vydrží o něco déle". Ačkoli se jedná o klasický kužel, díky obrovskému výkonu a mírnému rozptylu vidíte i výborně do stran. Ohledně režimů je možní při podržení tlačítka zapnout stroboskop, kvůli síle svítilny ale nedoporučuju, myslel jsem si, že se mě epilepsie netýká dokud jsem nevyzkoušel jet pět minut s blikajícím XT40.

S výdrží baterky to je samozřejmě o něco horší, na nejvyšší výkon vydrží baterka asi hodinu a půl, na prostřední cca dvě a půl a životnost nejslabšího světla se mi nepodařilo odhalit, protože jsem nikdy nebyl tak dlouho venku, výrobce udává až 7 hodin. Pokud se bavíme o baterii, je nutné ještě dodat, že ze zadní strany má svítilna 3 diody, které ukazují stav baterky, jakmile začne poslední dioda blikat červeně, opět se automaticky ztlumí na nejnižší stupeň, abyste stihli dojet domů.

O něco horší je to s nabíjením, aby se světlo nabilo doopravdy z nuly na plný stav, chce to něco okolo 6 hodin, plný stav signalizuje zeleně svítící dioda na nabíječce. Prostě si ráno musíte vzpomenout, že večer půjdete na kolo.

Určitou slabinou může být i zahřívání světla, pokud stojíte je svítilna opravdu výrazně horká, pokud se ale přehřívá, automatická pojistka ztlumí intenzitu světla, aby se svítilna trochu ochladila, super detail. Každopádně se tak nějak počítá, že se svítilnou na kole asi pojede na kole v noci a při jízdě už okolo 10 km/h se svítilna stíhá výborně chladit, i díky žebrování na těle světla, takže se mi nestalo, že by se mi při jízdě samovolně ztlumila.

SolarStorm XT40 je doopravdy perverzně silné světlo ke kterému už v podstatě nepotřebujete ani čelovku. A ani nikdo v okruhu 20 metrů okolo vás ji nepotřebuje. Jenom doporučuju nezastavovat, pokud ji máte na kole, nemluvě o tom když ji máte na hlavě, stejně tak není úplně dobré mít ji na plný výkon v ruce. Baterka vydrží relativně slušnou dobu, případně je možné pořídit náhradní a hodit ji do batohu na extra dlouhé noční dobrodrůža.

Pokud máte pocit, že SolarStorm XT40 je se svými 2200 lumeny zbytečně „moc“ a záleží vám na zraku zvěře i protijedoucich, můžete se kouknout na webu led-expert.cz po světlech s rozumnější svítivosti i cenou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 19.3.2015 v 7:48

    Mám o řadu nižší model a musím říct, že recenze je pravdivá. Za ty prachy neuvěřitelný výkon.

  • anonymní uživatel medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 19.3.2015 v 8:08

    mám tohle světlo už dost dlouho a je super.. akorát nechápu nikoho kdo si to dá na řídítka a ne na helmu. z helmy to má jednak mnohem lepší rozptyl protože je to výš a hlavně kam kouknu tam vidím... možná na lesní cesty dobrý i z řídítek, ale pokud chcete jezdit traily nebo dh/fr, což není problém ani s mnohem slabším světlem.. tak jedině na helmu. A propo.. s touto svítilnou může jezdit i holka co trpí šeroslepostí. Se slabším ji to nešlo, ale s tímto bez problémů. Doporučuju.

  • anonymní uživatel O´Neill 19.3.2015 v 9:13

    Z dx.com mám lampu za 750,- a šajní to luxusně (cca 3000 lm)... Rozhodně se nevyplatí to kupovat tady a nekřesťanský peníze...

  • anonymní uživatel bok 19.3.2015 v 9:15

    vozim od nich podobnej model za cca 1200,- za jízdy se to nepřehřejvalo zatim nikdy, doba nabíjení je otravná, ale neni to dýl než jsem v práci

  • anonymní uživatel hovnival 19.3.2015 v 13:19

    Cena neni spatna, to bych klidne zaplatil. Ale jak tu posledne recenzovali ten predrazenej klumpr za 6 500 kc tusim od Specialized, to byl vysmech spotrebiteli. Tohle sviti verim mnohem lip a stoji to ctvrtinu. Za me palec hore

  • anonymní uživatel fk 19.3.2015 v 13:36

    Mam tohle svetlo a naprosta spokojenost. Jak autor pise, ono staci i na nizsi stupen a lide opravdu nadavaji. Snazim se svetlo vozit vic sklonene dolu, aspon v provozu a na cyklostezce, abych zbytecne neoslnoval. Nicmene ja zas nechapu jak si tohle nekdo dobrovolne da na hlavu, protoze tohle svetlo se opravdu dokaze hodne zahrat a dle meho to je az pomerne nezdrave, davat si neco takoveho na hlavu ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí