Test: Camelbak Mule

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 4.3.2015

Když se řekne batoh s rezervoárem, automaticky vám vyskočí Camelbak a když se řekne Camelbak na kolo, většině lidí se z hlavy vynoří model Mule. Jak si model upravený pro rok 2014 vedl v celoročním testu?





Faktem je, že ať se různí výrobci snaží, jak chtějí, Camelbak Mule byl a zřejmě ještě chvilku bude určitým etalonem, jak má batoh na bikování vypadat. Jelikož jsou reakce na novější zádový systém NV rozporuplné, rozhodl jsem se celou loňskou sezónu strávit s Mule s klasickým XV zádovým panelem.





Co testovaný model umí? CamelBak Mule v barvě !Lime punch" s třílitrovým rezervoárem a 11 litry vnitřního úložného prostoru je batoh určený v podstatě na celodenní dobrodrůžo, pokud jste schopni se rozumně oblíct už doma a nemáte potřebu tahat milion bund a mikin „kdyby náhodou“. V největší kapse Muly se bez problémů srovná základní nářadí, duše, pumpa, pumpa na vidlice, větrovka, banán, kus štrůdlu, pár tyčinek, Nikon D60 s 35mm pevným sklem a GoPro. Peněženku, multiklíč, klíče od domu a telefon doporučuji šoupnout do vnějších kapes, aby byly po ruce. K tomu všemu jde ještě přibalit buď malá XC přilba, která se za popruhy připne do „Helmet Hooků“, dvou háčků, které přilbu udrží, i když zrovna opouštíte prostor závodu po zádech, nebo velkou helmu, která se připne skrz chránič čelisti k přední části batohu.





Zvlášť oddělenou kapsu má i třílitrový Antidote rezervoár, který má navíc odnímatelnou hadici, takže když napouštíte vodu, stačí vycvaknout hadici, vyndat „pytel“, naplnit, nacvaknout. Už žádné protahování hadice po každém napuštění. A co ještě Antidote rezervoár umí? V první řadě má nový systém víčka, takže s ním nemusíte zápasit, jako to jistě pamatují všichni uživatelé dřívějších Camelů. Navíc je díky vnitřní vrstvě daleko odolnější vůči zkažení vody. Ve výsledku to znamená, že když jste prase jako já a necháte vodu v batohu třeba týden, stačí ji vylít, vypláchnout, nalít novou a tradá ven, žádná plastová nebo zatuchlá chuť v puse. Samozřejmostí je možnost zavření hadice, kterou doporučuji využívat, protože s železnou pravidelností, kdykoli hodíte batoh na zem, ji hodíte právě na náustek a než to zjistíte, je o zábavu spojenou se sušením batohu, jeho obsahu i koberce postaráno.





Ale k veselejším věcem. XV zádové panely jsou prostě bezchybné, ačkoli sice kdovíjak nevětrají, batoh výborně přilne k zádům. I když naházíte do batohu všechno jak vidlema a nemáte tam vak na vodu, stejně nic netlačí a stačí zcvaknout bederní a hrudní přezky a bágl se na zádech ani nehne. Když stáhnete i popruhy na batohu, nic se nehýbe ani v něm.





Všechny kapsičky a držáky na batohu jsou sice super, ve chvíli kdy jste na trailu vás zajímá stejně jenom to, jestli batoh drží a jestli se můžete napít, když bude potřeba. I tady udělali chytré hlavy u Camelu krok kupředu, a to montáží háčku na hadici, která u dřívějších modelu visela a lítala všude možně. U nového mule vycvakneš, piješ, zacvakneš, jedeš.





Co mě ale za celou sezónu bavilo nejvíc, je neuvěřitelná životnost a spolehlivost tohohle batohu. Užil si toho se mnou dost, od prachu a válení se v kamenech na Gardě až pro kompletně propršený víkend na endurocampu v Kopřivné. Ať se dělo cokoli, batoh se neodřel, nenatrhl, zipu ani přezce se nikdy nic nestalo a ať byl „sebezasranější“, stačilo ho očistit mokrou hadrou a zase limetkově svítil. I po sezóně vypadá pořád stejně, hydropak nesmrdí, těsní, hadice není děravá ani zlomená, náústek neprotéká. Prostě není jediná věc, která by se na batohu za rok pokazila. A vzhledem k mojí zkušenosti s touhle značkou nepředpokládám, že by se batoh měl nějak rychle začít rozpadat i v budoucnu.





Jak najít negativa na batohu, který se zdá dokonalý? Trocha zamrzí absence pláštěnky na batoh, je sice poměrně voděodolný, ale po dvou dnech v bahně a vodě byl obsah batohu mírně navlhlý. Tohle je asi jediná věc, která mi na batohu za celý rok vadila, dokonce se relativně slušně srovná i s „leattbracem“, jakkoli na něj není stavěný.





CamelBak Mule je prostě super batoh. Ačkoli může trochu ztrácet oproti moderní konkurenci tím, že nemá integrovaný páteřák, ničím jiným nezaostává. Navíc ne každý se chce s páteřákem tahat všude. Za 2 299 Kč, dostanete Batoh s velkým B, co bude sloužit nejenom spolehlivě a dlouho, ale taky super vypadá, jde na něj připnout cokoli, co si vymyslíte a na celodenní výlety naprosto postačí i v případě, že s sebou jako já pořád taháte zrcadlovku. Kam se podíváte, vidíte, že o tomhle báglu někdo pořádně přemýšlel a co je lepší devíza batohu, než to, že když nechcete, o něm vůbec nevíte?





Děkujeme Progress cycle, dovozci Camelbak na náš trh, na jeho webu můžete zkouknout nejenom další barevné kombinace, kterých je hromada, ale i nové batohy Kudu, který už mají i integrovaný páteřák!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zikič (zikavojta (a) seznam.cz) 4.3.2015 v 9:46

    Mám ho taky v tyrkysový barvě a kdybych měl dělat recenzi, napíšu to úplně stejně :) Naprostá spokojenost.

  • anonymní uživatel gabbo (juggler (a) seznam.cz) 4.3.2015 v 9:48

    Tu zrcadlovku tahas v tom batohu jen tak nebo mas jeste nejaky skladny obal?

  • anonymní uživatel Duchna (duchacek.petr (a) gmail.com) 4.3.2015 v 10:09

    Nešlo by k článku přidat fotku se všemi složenými věcmi v baťohu tak jak je napsáno, společně s 2 litry vody v Camelu. Pak se krásně ukáže jeden z neduhů těchto baťohů. Vypouklá záda, pocit nepřirozného hrbu přejíždějícího po zádech a následně po delší 4-5h vyjížďce i bolest zad (můj Dakine je na tom stejně). Kamarádova slova jež ho již rok vozí a spíš si bere míň věcí než víc. Jinak ho na zádech nesrovná.
    Byl bych raději kdyby Camel přidal alespoň 5 litrů objemu navíc. Takhle je to baťoh jen na krátké vyjížďky.

  • anonymní uživatel kunda (nema) 4.3.2015 v 12:22

    mam ho 1 rok, i plne nalozeny s 3 litry vody o nem nevim

  • anonymní uživatel panter 4.3.2015 v 12:28

    nemam MULE ale HAWG a muzu ho nabusit co se do nej vejde a nikdy se me nestalo ze by me z nej boleli zada nebo mi na zadech nesedel

  • anonymní uživatel Duchna (duchacek.petr (a) gmail.com) 4.3.2015 v 13:39

    První hodinku až dvě o něm taky neví, tohle jsou dojmy které z něj má po 3-4 hodinovém ježdění. Postupně jak upíjí Camel tak je to lepší, ale jak jsem psal ta fotka by bodla.

  • anonymní uživatel DHziza 4.3.2015 v 17:50

    Mám ho take, ale starší model, dokonce v bílé barvě,která pořád bílou je. Zatím nejlepší batoh, který sem měl. Hodnotil bych ho naprosto stejně, opravdu pridat cca dva litry prostoru a plastenku pres něj a není výtek. Hlavni je, ze při jízdě není prakticky cítit, pokud nehodnotim váhu při plném naložení :-D takže za me 👍💪

  • anonymní uživatel MP 5.3.2015 v 7:24

    Když batoh, tak rovnou s páteřákem.

  • anonymní uživatel hoffman 5.3.2015 v 10:06

    MP:na závod určite, na celodenný trip nie ..

  • anonymní uživatel MP 5.3.2015 v 10:22

    Hoffman: Na závode batoh určitě ne. Na trip batoh s páteřákem, nemám problém.

  • anonymní uživatel syflus 5.3.2015 v 10:58

    asi myslel enduro ne dh závod....

  • anonymní uživatel MP 5.3.2015 v 13:19

    Taky jsem myslel Enduro zavod...

  • anonymní uživatel syflus 5.3.2015 v 13:23

    tak v tom případě nechápu proč píšeš "určitě ne" když ho spousta jezdců při závodech naopak "úplně běžně" vozí....

  • anonymní uživatel O´Neill 8.3.2015 v 11:57

    Zlatej Osprey Zealot.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí