Report: Enduro Race Kouty - Prokop zase nejrychlejší

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 25.5.2015

Můj původní kalendář se závodem v Koutech nepočítal, tratě v Koutech se mě nikdy nelíbily, bývaly uměle prodlužované a šlapavé úseky až nepříjemně dlouhé. Nicméně, když za mnou po sušickém enduru přišel Michal Prokop jestli pojedu, že letos trať staví Kamil Tatarkovič a že to bude dobré, tak jsem změnil názor a rozhodl se, že dám Koutům letos šanci. A Kamil nezklamal, já a dalších 200 lidí bylo nadšeno.

Enduro v bikeparku má svoje specifika, jedním je používání lanovky pro vývoz, osobně s tím jako původní „profesí“ sjezdař nemám žádný problém, ba naopak tlačit kolo pod lanovkou do kopce mě přijde jako naprostý nesmysl. Druhým specifikem jsou dráhy, většina je každodenně používaná a tím pádem kvalitně vyjetá, na nějakou čerstvou hrabanku můžete zapomenout. Ale… v Koutech došlo i na ni.





Jak jsem již předeslal letos se natažení tratí ujal Kamil Tatarkovič, který ukázal již loni při finále Scott Enduro X Race v Kopřivné, že umí postavit pěknou trať pro enduro závody. Je prostě vidět, že když dráhu staví člověk, který za svoji kariéru odjel nespočet závodů, tak je to ono.

Celý závod se skládal z pěti rychlostních zkoušek resp. čtyř pro kategorii Hobby, novou v seriálu Enduro serie. K vývozům na start bylo dvakrát použito lanovky a na zbytek jste si museli vydupat sami, především výjezd na Dlouhé stráně rozhodně nebyl zadarmo.





Transfer na první RZ byl nezvyklý, místo do kopce se ze startu jelo z kopce a to poměrně dlouho, tři kilometrů po asfaltu do vesnice a odtud polní a lesní cestou až na start jedničky, pro mě osobně to bylo pěkné pochodové cvičení. První rychlostka s parametry 2,5 km délky a 300 metry převýšení byla na zahřátí, začalo se hamtáním po šotolinové cestě, kde to fakt valilo – jelo se tak rychle, že ani převody nestačily. Poté několik zatáček v lesní pasáži, šlapavý traverz a několikrát překřížit sjezdovku a cíl na náměstíčku v Koutech.





Na start druhé RZ se jelo lanovkou, druhá RZ patřila mezi kratší, ze startu ověřila jezdce, jak ovládají jízdu v klopenkách pod lanem, poté následovala lesní pěšina, kde se jelo opravdu rychle a závěr patřil několika zatáčkám v lese a cíl. Z cíle druhé do start třetí se muselo po vlastní ose, sice šlo jen o 250 výškových metrů a jelo se po asfaltu, ale zadarmo to nebylo, pro naši grupu to bylo opět pěkná pěší vycházka.





Třetí dráha nedělního závodu patřila celé bikeparkové trati nazvané Medvědice, na všechny závodníky čekaly tři kilometry a 600 výškových metrů. V Koutech jsem nebyl asi dva nebo tři roky a co jsem si z minula pamatoval, tak Medvědice byla dříve hodně rychlá a se stromy až nebezpečně blízko trati. Nyní je to extrémně zábavná skákací trať, fakt mě bavila a rád bych si ji dal i víckrát. Já jsem jel závod na oči, bez tréninku, takže v mém případě bohužel…





Z cíle trojky následoval největší přesun dne, patnáct kilometrů po asfaltu až na kopec k Dlouhým stráním. Pro nás to byla opět kvalitní turistika, šetřili jsme se vědomím, že čtvrtá bude nejtěžší, královská RZ. Její délka, nejdelší z celého dne, byla ještě umocněna únavou z předchozího výjezdu (výšlapu). Čtvrtá RZ byla poslední pro novou kategorii Hobby, kategorii pro ty, kteří se chtějí s endurem seznámit a nejsou si jistí, že by dali sjezdovou trať, kterou byla 5. RZ. Čtverka vedla po horní lehčí části sjezdové dráhy a z ní se odbočilo pod lanovku a po sjezdovce do nového, skákavého zábavné trailu, poté jsme se napojili trasu první RZ, s malou změnou byla shodná až do cíle.





Na poslední RZ se jelo podruhé lanovkou a na všech bylo vidět, že vyjet po vlastní ose na kopec by hodně bolelo. Celkové převýšení závodu bylo přes 2 a půl kilometru, a délka téměř padesát kilometrů! Půlka Koutíkůva snu, jak je nazvaná černá koutecká sjezdová trať byla pátou RZ, její konec až na náměstíčku. Po nočním dešti byla pěkně uklouzaná, a to i přesto, že celý den pofukoval vítr a bylo i docela teplo.

Popis dráhy je hodně stručný, protože jsem ji jel pouze jednou v závodě. I přesto, že jsem netrénoval neměl jsem sebemenším problém s tím, že bych někde bloudil. Na kritických místech regulovčíci a mlíko, takže bylo zcela jasné, kudy dráha vedla.





Ve startovním poli se sešla kompletní česká enduro špička, ale nechyběli ani zástupci ze Slovenska, či Polska. Jedinou absenci ze špičky si připsal Jirka Fikejz, který před enduru v Koutech dal přednost elektromotorce a roli zaváděcího jezdce na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. A po pěti RZ bylo jasné, že aktuální forma Michala Prokopa je naprosto neuvěřitelná, opět si připsal vítězství a stejně jako v Sušici na Enduro X Race to bylo o půl minuty, vyhrál všechny RZ vyjma jedné, kterou si urval druhý v cíli Přemek Tejchman. Třetí místo a konstantní výkonnost potvrdil i nejrychlejší enduro Slovák – Matej Vitko.





V dalších kategoriích si nejlépe vedli tito jezdci a jezdkyně:
Ženy Race 1. ŘÍMANOVÁ Elen, 2. DRENGUBÁKOVÁ Andrea, 3. PECHOUTOVÁ Ivana
Masters Race: 1.HÁJEK Hynek, 2.TRUHLÁŘ Jan, 3.ČIŽINSKÝ Milan
Hobby junioři: 1. PEŠŤÁK Martin, 2. BLÁHA Vojtěch, 3. ADAMI Maxim
Hobby muži: 1. ŠÁLEK Pavel, 2. JUNEK Ondřej, 3. ČIHÁK Miloš
Hobby ženy: 1. ONDERKOVÁ Veronika, 2. DURČÁKOVÁ Dominika, 3. HAVLICKÁ Kristýna

Kompletní výsledky najdete zde



Enduro u nás frčí, důkazem je přes dvě stě zúčastněných na prvním závodě letošního ročníku Enduroserie. A dovolím si tvrdit, že všichni tito závodníci a závodnice odjížděli bez ohledu na výsledek s pocitem, že si skvěle zazávodili na výtečně připravené dráze, která dávala smysl a prověřila komplexnost všech. Díky všem kdo se na tomto závodě podíleli, protože takto má vypadat kvalitní enduro závod. A speciální dík patří navrhovateli tratě Kamilu Tatarkovičovi – bylo to boží, já si zazávodil jak u nás už dlouho ne!



První kolo Enduro serie nastavilo laťku hodně vysoko, uvidíme jak se s hozenou rukavicí popasují 7. června na Ještědu, kde se jede další pokračování s názvem Rock Machine Enduro Race Ještěd (online registrace je již otevřena, takže se směle přihlašujte zde).



Foto dokumentaci jsme tentokrát krapet podcenili, tak se omlouváme. Ale na trati byl mimo jiných i dvorní fotograf Enduro serie Luboš Lubas a tak si svoji fotku každý časem určitě najde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Olej (olej.foto (a) gmail.com) 25.5.2015 v 9:23

    Ahoj, pár fotek ze závodu je tady: www.facebook.com/...

  • anonymní uživatel ... (...) 25.5.2015 v 9:47

    Na co Kamil sahne to je paradni svezeni! Diky, za to startovne to rozhodne stalo!

  • anonymní uživatel pofel 25.5.2015 v 10:39

    Proc se nejelo rovnou na oci? Proc nam povolili trenink? Kde je ten Spirit of Enduro ?
    Docela me zavod zklamal, byl delanej pro sjezdare. Chybeli vyjezdy v erzetach... to proste do endura patri. Ma proverit fyzickou pripravenost jezdce - ENDURO!!!

  • anonymní uživatel O´Neill 25.5.2015 v 10:55

    Veliká gratulace Frkymu a Krabákovi!!! Konečně dostává Author napdrel...

  • anonymní uživatel DD 25.5.2015 v 11:16

    vyjezdy v RZ patri tak mozna na maraton :) slapani bylo tak akorat...za me spokojenost, jen smutek nad svou fyzickou...

  • anonymní uživatel Honza 25.5.2015 v 11:19

    pofel: Nikdo tě trénovat nenutil :) a myslim, že výjezd na dlouhé stráně prověřil kde koho. A respekt endurářům za to, jakou kudlu letěli dolů jak po medvědici tak i po pohárovce :) Já si v sobotu pěkně zajezdil i díky tomu, že tam bylo tolik lidí a lanovka jela nonstop.

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 25.5.2015 v 11:39

    No výjezd na Dlouhý Stráně se mi líbil (a to opravdu moc), krásně jsem si je vyšlápnul, předjel asi 20-25 turistů a i pár lidí co se fakt snažilo jet. Nevím proč, ale tenhle styl, kdy se jede jen to co je dolů, to co je nahoru se jde a k tomu je limit posazen tak aby to dali i ti co si těch 15km odejdou, se mi moc nelíbí. Nemá to být o celkovém prosetí jízdních kvalit jezdce, tedy i kopce? V tomhle musím souhlasit s Vénou Hornychem, výjezdy do Endura patří, jinak mi to příjde spíš jako jiná varinta DH s tím že sjezdaře trochu proženete ve výjezdech. Za mě na oči bych asi neměl šanci, pokud se jezdí bikepark jako RZety.
    Tratě nádherný, škoda že přes sobotní noc zapršelo a pětka mě vyzkoušela zle převelice. Pro mě velká škoda že se nejela za sucha, hned bych mě ze sebe a ze závodu lepší pocit, nu což alespoň to stálo za to!
    Honza: Jinak v sobotu lanovka nejezdila nonstop, nakonec se nad námi slitovali až v 13:00, do té doby jezdila po půl hodinách.

  • anonymní uživatel DD 25.5.2015 v 11:46

    a jsme zse u toho, co je to to enduro? tak jinak...zkuste jet to DH (samozrejme nejakou slusnou trat), pak uvidite, ze to co bylo vcera v koutech ma do DH daleko...:) ale verim, ze v Moste budete spokojeni, tam ja treba rozhodne nepojedu :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.5.2015 v 12:18

    Strabo: ANO, enduro je disciplína pro vysloužilé sjezdaře. Tečka, konec. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno. Stačí se podívat do světa, kdo je na špičce endura, téměř všichni mají kořeny ve sjezdu. Skoro žádný XC jezdec se prostě po technické stránce rovnat sjezdařům nemůže.

    A co se týče Vény Hornycha, tak na kolika enduro závodech ve světě byl? Já už na docela dost a téměř nikde žádné výjezdy nebyly. Nedělejme české enduro...

  • anonymní uživatel pofel 25.5.2015 v 12:51

    A ja rikam, delejme ceske enduro. Vic kvalitnich podniku, jako v Moste !!!

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 25.5.2015 v 13:05

    Keli: Proti tratím nemám nic, všechny Erzety se mi líbili a to moc. Přez sobotu jsem si je všechny dal dvakrát bez ztráty kytičky. Ano na zmoklé pětce jsem měl problém, holt nejsem takový technik, ale to mi nijak nevadí, to k Enduru patří. To čemu nerozumím jsou výšlapy v kterých se místo výjezdu, jde a časový limit tomu i nahrává. Chápu že nemúžou být všichni vyšvihaní, ale pak to prostě není komplexní prověrka.
    BTW výšlap na Dlouhé Stráně jsem trochu nepochopil, celkově šlo o zajížďku a hlavně neměl žádné opodstatnění, když šel vyjít po svých a vejít se do limitu.
    O výjezdech na RZetách se nebavím, ty tam nemají co dělat, max. traverzy. Na to tu upozorňuje jen pofel a s jeho náhledem na věc nesouhlasím.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.5.2015 v 13:37

    Strabo: Promiň, část příspěvku patřila samozřejmě pofelovi.

    Co se týče výjezdu či výšlapu, tak my jsme šli přibližně stejně rychle jako skupina co jela s námi na kolech. Řekl bych, že rozdíl v době jízdy a rychlé chůze na takto prudkém kopci je minimální.

    A i přesto, že celkový limit byl mírný, tak závod určitě fyzickou připravenost a komplexnost prověřil. Vyjít 600 výškových metrů a hned po tom dát 9 minut dlouhou RZ není zadarmo, kdo nebyl fyzicky připraven, tak byl určitě znevýhodněn.

  • anonymní uživatel poki 25.5.2015 v 14:52

    Keli: kde jsi vzal 200 lidí, ve výsledcích je 111 + 18 nedokončilo!

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.5.2015 v 14:57

    Poki: a k tomu přičti hobby kategorii a jseš na skoro na 200. Přiznávám se, střílel jsem od boku :)

  • anonymní uživatel Béda 25.5.2015 v 21:13

    Co jiného by mělo být enduro? Podle celkové délky, časům měřených úseků a náročnosti jednotlivých tratí, bych naopak řekl, že je to přesně ono. Skoro 50 km celkové délky je, tak akorát. Více by bylo podle mě více nebezpečné i pro kondičně více, ale technicky méně zdatné jezdce. Kamil se vyšvihnul a postavil to moc pěkně. Palec hore

  • anonymní uživatel BC 25.5.2015 v 21:29

    V koutech jedete DH v bikeparku, v Mostě jedete XC okolo koupaliště a všemu říkáte enduro, klauni posrany

  • anonymní uživatel peta.t (aa (a) bb.cc) 25.5.2015 v 23:15

    Každý závod je jiný, a to je pecka ne? BC určitě jezdí DH v Koutech i na Monínci. Možná taky DH na Kyčerce a taky DH ve Špindlu.

  • anonymní uživatel Jaja 25.5.2015 v 23:15

    Mala poznamka, co bylo na trati tak super postaveneho a natrasovaneho?Byla celkem dobra, ale ze by to byl nejaky mazec..Krome lesni hrabanky v RZ1 v delce par set metru + chodnicek 2RZ + 50 metrovy dojezd k potucku, cela trat namotana po bikeparku.. Enduro si predstavuju jako jizdu v terenu a volne prirode,hledani stopy,mit na vyber vice stop, ne bikeparkovy tobogan a vlnky,ok 2 erzety v bikeparku jdou, proveri se "univerzalnost" jezdce..ale cely zavod v bikeparku? Cestou nahoru na Dlouhe Strane sem si pri pohledu do svahu nad asfaltkou rikal, kolik by tam slo namotat trailu,vyhrabat cesticek..ale jednodussi je to poslat do bikeparku,skoda

  • anonymní uživatel mara 25.5.2015 v 23:21

    Jaja: Tak ono postavit jen 3 RZ mimo bikepark neni vubec jednoduchy.. Stavel jsi nekdy nejaky trail? To by bylo minimalne na partu kopacu na nekolik tydnu. A dalsi vec zda te vubec do "volne" prirody pusti.

  • anonymní uživatel Ados 26.5.2015 v 9:48

    BC: ses vul, to netreba komentovat. Ono v celkovem pojeti enduroserie bikepark Kouty i XC Most jak pises celkem zapada. Enduro je o univerzalnosti jezdce ne?a ano pod slovo enduro schovas hodne. Koukni napr. na lonsky EWS ve WinterParku, zadny vyslapy vse lanovkou v bikeparku, ale zapadalo to do konceptu celyho serialu

  • anonymní uživatel Pája 26.5.2015 v 10:26

    Jaja:přesně tak by to mělo být, enduro patří do volné přírody a na traily, ne do bikeparku a rozhodně neplatí čím víc DH tím víc enduro.

    A ještě navíc do toho pustit jakousi kategorii hobby bez chráničů a s malou helmou je holý nesmysl.

    Ados: ty jseš taky asi z jiný planety, enduro není nic pod co se něco schovává, má jasně daná pravidla, ale ty si asi organizátoři enduro série asi nestačili přečíst

    BC: naprosto souhlasím, extrém na jednu i na druhou stranu, přesně to vypovídá o tom, že orgánizátoři o enduru nic neví jen chtějí co nejjednoduší cestou nalákat co nejvíce lidí, ale i tak se to dá dělat.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 26.5.2015 v 10:52

    Pája: kde najdu tebou zmiňovaná pravidla endura? Rád bych si je přečetl. Pokud vím, tak žádná taková oficiální nejsou, jelikož enduro jako závodní disciplína není pod žádnou oficiální organizací typu UCI.

    A stačí letmý pohled do světa na EWS a uvidíš, že se v bikeparku běžně závodí. A málá helma, poslední letošní EWS (jel se tento víkend) jeli téměř všichni v malé helmě, když to pravidla EWS umožňují.

  • anonymní uživatel ZR 26.5.2015 v 10:56

    Pájo a BC vy ste nejaky chytry... Podivejte se jak to vypada ve svete, v podstate sou 2 formaty, bikeparkovy enduro a vesnicky enduro. Bikeparkovy vyuziva lanovky a trate v bikeparku, tak jak tomu bylo trebas ve Whistleru a vesnicky je bez lanovek a po relativne cerstvych trailech jako je tomu kuprikladu u Jeroma na Cdale enduro tour, nebo bylo trebas ted EWS v Irsku. Bikeparkovy enduro se v podstate na oci jezdit neda, protoze vzdycky bude nekdo kdo to bude znat, kdezto vesnicky se tak jezdit da, jelikoz traily znaji v podstate jen mistni a ti kuprikladu u Jeroma zavod poradaji a nezavodi protoze by meli vyhodu. A cim vic DH tim vic enduro asi plati, podivejte se, na cem se jezdi ve svete, trate kam bysme si jeste pred 5 lety brali sjezdaky a resili kudy to vubec projet... A namitat, ze my v CR mame "to svoje" a nemusime se opicit napr. po Francii je pekna blbost, protoze kdyz se podivate, kde jsou oni a my tak je to k placi a tim, ze pujdeme svoji cestou je rozhodne nedozeneme a rozdil se bude jen zvetsovat...

  • anonymní uživatel T.77 26.5.2015 v 10:57

    Pája: na malou helmu my nesahej, pro me je zase zverstvo jet v Mx helme na skoro.xc.kole

  • anonymní uživatel Jaja 26.5.2015 v 11:09

    Ano stavba trailu zabere dost casu,zalezi na lokalite,pokud se to namota v jehlicnatem lese,kde nemusis moc vyhrabavat a uklizet bordel,de to udelat za par dni,projede to par lidi nebno motorka,at je tam ryha a hura je trail,navic sobotni trenink a je to vyjezdeno,hotovka..Vec druha sou ochranari atd,ale to de taky resit,Jeseniky sou velke hory a ne vsude je zakaz..Treba ted EWS v Irsku, at sou tam klidne pasaze na hranici jetelnosti, ale at to neni uhlazeny tobogan v bikeparku,postacila by i pesi turisticka znacka,po te se na kole jezdit muze,je vyslapana a vycistena a je tam mnohem vic stop,prekazek a hrani si s kolem nez na tech toboganech..

  • anonymní uživatel Poki 26.5.2015 v 11:36

    ZR a Keliš: vy jste asi ti dva, kdo tomu nejvíc rozumí, protože mají nejvíc odjetých závodů venku. Asi by bylo nejlepší, kdybyste přestali kecat a nějaký ten závod udělali. Asi by to bylo rovnou enduro mistrovství světa na oči.

    Keli: pleteš dvě věci dohromady. EWS v Irsku se nejel v bikeparku proto byla povolená malá helma. Ve Whistleru v ní asi nikdo nejel, že? A pokud bysis rád přečetl pravidla tak EWS je určitě má.

  • anonymní uživatel SK 26.5.2015 v 11:53

    ZR:ve všem jsme za světem tak daleko, že je to k pláči a když to budou dál všichni dělat tak jak to dělají, tak tě garantuju, že se nikdy nedožiješ toho, že je doženeme. A ten rozdíl se zvětšuje pořád. Hezký den.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 26.5.2015 v 12:00

    Poki: nikde neříkám, že tomu rozumím nejvíc. Pár enduro závodů jsem už pořádal, konkrétně pět...

    A co se týče pravidel, tak žádná obecná nejsou. A pokud jde o pravidla EWS, tak já je četl, jakou helmu můžeš vézt určuje pořadatel EWS eventu, bod 5.6 Equipment Requirements... www.enduroworldseries.com/...

  • anonymní uživatel dw 26.5.2015 v 13:11

    V plenkách jsou pravidla a tam i zustanou, enduro je díky tomu zmatek,a kvůli tomu budou vždy nevole.4cross,XC,Dh maji jasné a jednoduché pravidla,vyhrává ten s nejlepším časem.a jakékoli protesty jsou zbytecne.enduro na vyjížďky s prateli, na závody divné.

  • anonymní uživatel smile 26.5.2015 v 13:18

    Dovolil bych si vstoupit do této debaty tím, že přesně takové rozhovory se vedou po celém světě. Co je dost enduro a co ne a co by tam mělo být a co už ne.
    Samozřejmě záleží na spoustě věcech, které dají závodu konečnou podobu. V jednom rozhovoru Chris Ball řekl, že chce, aby v EWS bylo co nejméně závodů ve vyžehleném bikeparku a že enduro má být více přírodní, ideální stage má být náročná technická, ale na druhou stranu jezdivá a v každé by mělo být alespoň jedno místo, kde se vám zatají dech.
    Myslím, že těchto slov by se měli organizátoři držet a snažit se připravovat závody tohoto formátu.
    Jet se ráno rozjet na Dlouhé stráně, abych to potom celý den rubal na fleku v bikeparku a nahoru se vozil lanovkou mě nepřijde jakože bych si užil skvělý den.

  • anonymní uživatel DD 26.5.2015 v 13:20

    no a co je to to enduro? rekne me to konecne nekdo? :D

  • anonymní uživatel PK 26.5.2015 v 13:49

    ZR: Enduro se rozděluje na bikeparkový a to ostatní?

  • anonymní uživatel mara 26.5.2015 v 13:51

    Ono je možná nejvíc Enduro ta debata, která se po každém závodě rozhoří o tom, co vlastně Enduro je a co už není. To je fakt boží si tu číst ty názory. Baví mě to. Co to vlastně je to Enduro?

    Za mě se mi líbí oba formáty, jak "bikeparkový" Enduro, kdy součástí je třeba výjezd lanovnou a eRZeta třeba bikeparkem, tak "vesnický" kdy je vymlíkováno ve volném terénu a poperte se s tím.

    Co jsem měl možnost jet traily v Itálii, na kterých se jezdilo dřív Superenduro, tak 90% trailů bylo v podstatě DH na kterém se u nás nejezdí ani Český pohár, občas hladší trail a okořeněno občasným výšlapem.

    Není právě toto to Enduro? Ta volnost? Neomezovat moc pravidlama (za mě důležitý páteřák a velká helma na eRZety - dle mě by eRZEty měly být stavěné tak, že tě ani strach nenechá jet v malé helmě, a omezit asistenci) a užít si prostě ježdění, ať v bikeparku nebo ve volný přírodě pokud to jde? Co?

  • anonymní uživatel ZR 26.5.2015 v 14:07

    PK: ono to v podstate ani jinak rozdelit nejde, pokud nekde jezdis lanovkou nahoru, tak to bude pravdepodobne v lokalite kde maji bikepark. No a pokud tam zadny lano neni tak je temer jiste ze tam neni ani bikepark jako takovy... Takze mi toto rozdeleni pripada logicke.

  • anonymní uživatel he he 26.5.2015 v 14:13

    stary dobry freeride :)

  • anonymní uživatel bedna (bednous (a) seznam.cz) 26.5.2015 v 14:18

    Mě to už začíná taky zarážet, jak tu je každý nejlepší, co mu záleží na každé setince, co nenajel na trati a pak se tu ohání, že to vlastně nebylo krasobruslení, ale fotbal. Doprdele už, za mých mladých let jsem byl rád, že jsme měli kde jezdit.

    Tratě byly jasné ze začátku, výjezdy také, komu se to nelíbí, tak ať tam nejede, přece jeden závod se dá vynechat bez ztráty bodů na tu 97 příčku, co budete celkově na konci seriálu...

    Buďte rádi, že se máte kde svézt, potkat kámoše, zlepšovat se, užít si den a neřešte, že se jelo lanovkou a že to bylo málo do kopce a že to vlastně nebylo v přírodě, že to bylo v Loučné ve skateparku a že by vás předjel kdejaký jouda na dhčku. Rychleby jsou zase moc těžké, moc na oči, vždyť vy nevíte co chcete!

    Kupte si šachy, tam je vše předem jasné, že koněm můžeš do elka...

  • anonymní uživatel Jaja 26.5.2015 v 14:53

    navic znaceni,desne,tobogan vymlikovany jako prase,tam nebylo kde uhnout.. a na louce kde monzi sjeli z trate,vahali atd...mliko?!??? vubeec,obcas slabe oznacena drevena branka do ktere se melo vjet. To same mapa celeho zavodu i s transfery, delkou a prevysenim. To jsem zjistil az v cili kolik km to melo.

  • anonymní uživatel lolo 26.5.2015 v 15:23

    ja myslim, ze nejlepsi a jedine spravne Enduro je to "specific" :D

  • anonymní uživatel Honza 26.5.2015 v 19:07

    A můžu jeden jednoduchý dotaz? proč všichni, kteří s tímto formátem závodu mají problém, stojí vždycky na startu? Přijde mi pak zbytečné tady nadávat na lidi, kteří se snaží něco dělat pro podporu cyklistiky jako takové, ale pak stejně ty závody jezdit. Nadávám čili mě to nebaví, a proto nejezdím. Když mě nebude bavit ženská, tak se s ní taky rozejdu, jak říkal Zdéňa Pohlreich.

  • anonymní uživatel Piotr (piotrgrzes (a) gmail.com) 26.5.2015 v 20:59

    Hello Czech Riders! Thank you very much for best enduro race ever. I liked very much the trails, You connected every part of the bike park. I think that Czech riders have more skills and I hope to learn from enduroserie to get a progress. See You on Jested.
    Cheers!

  • anonymní uživatel tcq 26.5.2015 v 22:31

    Mne se trat libila, pochvala KT, myslim ze to v ramci bike parku asi moc lip udelat neslo, pekne nakombinovane. Co se tyce nejakych vyjezdu v RZ, tak je dobre ze tam nebyly, podle me to v tech Koutech totiz nejde moc smysluplne udelat, odkud kam? Stejne tak vyjezdy, ta asfaltka je de facto jedina mozna, tam je bud asfaltka nebo cesty co nejdou skoro vyjit ani pesky. Jinak jak tady nekdo zminil, pri vyjezdu na Strane byl videt potencial Jeseniku, ale udelat RZ na v prirode je podle me jednak hodne pracny a druhak pres ruzny CHKO oficialne velmi tezko pruchodny, kdyz napr. vidim jak musi bojovat na BAV.
    Jinak ja bych teda zavedl to pravidlo, ktery penalizuje za to, kdyz nekdo vyhodi po ceste jakykoliv odpadek (obaly od gelu a podobny picoviny).
    Nakonec gratulace vitezi, docela by me zajimalo jestli pojede nekterej z podniku EWS.

  • anonymní uživatel adam 27.5.2015 v 8:36

    Enduro specific komunita.

  • anonymní uživatel PK 27.5.2015 v 12:02

    tcq: ono se nakonec ukázalo, že Kouty nejsou pro enduro závod vhodnou lokalitou. Pořádat sjezdové klání lze v jakémkoliv bikeparku. I přesto, že mají Jeseníky velký enduro potenciál, dokud tam ty traily z jakýchkoliv důvodů nikdo nevybuduje zřejmě zůstane nevyužitý.

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 27.5.2015 v 12:33

    čau,pokusím se v základních rysech objasnit co je to enduro.protože většina dobrého v terénní cyklistice pochází z moto(crossu) a sám bych to lépe neformuloval, to co je použitelné v mtb zhusta cituji z národních a mezinárodních moto enduro řádů.
    enduro - trať se skládá z testů a přejezdů. testy jsou na vytyčené trati a měří se na nich čas průjezdu. u přejezdů se neměří čas, ale je nutno dojet ve stanoveném čase na start dalšího testu. na přejezdové trase jsou kontrolní místa, která jezdec nesmí vynechat, jinak dostává trestné body, nebo hrozí vyloučení ze soutěže. přejezdové trasy mohou vést i po běžných komunikacích nebo obcemi, kde závodník musí dodržovat pravidla silničního provozu . testy by neměly jevit žádné známky jízdy po nich. pokud tomu tak bude, jury
    může požadovat po pořadateli, aby trať změnil.celková doba speciálních testů připravených pro dvoudenní soutěž, musí být nejméně 60 minut.ohledně vytrvalosti (endurance) - celková doba pro denní soutěž by neměla (ale může) překročit sedm hodin a třicet minut , minimální délka jednoho soutěžního
    dne nesmí být menší než 150 km pro M ČR, 100 km pro P ČR, 50 km pro PČR veterán
    80 ccm, Ženy a Hobby (pro mtb bych orientačně km vydělil cca. 3), přičemž asfaltové úseky nesmí mít více jak 30% .
    vše už je vymyšlené ale cyklisti(nebo snad lidé : )) to většinou musí vymyslet a pokroutit lépe.teď pro porovnání mtb enduro(snad s vyjímkou sladké clemetzovi francie)-dh či 4x s baťůžkama,bikeparky,najíždění,většinou jste za 3-4 hodky v cíli,závodit 2 a víc dnů nehrozí .
    snad to někomu pomůže ujasnit si , co je to enduro
    díky za pozornost a čau za řidítkama

  • anonymní uživatel stofan 27.5.2015 v 12:39

    jezis maria, ja uz radsej asi predam bike, pretoze mam pocit z negatyvnych komentarov tuna ze co biker to totalny namachrovany idiot!!! co vas nuti chodit na zavody?, honit si ego na tom ake chyby v organizacii najdete? co tak prist proste na zavody, spoznat kopu novich ludi zabavit sa a pokial mam natrenovane tak aj vyhrat. z bike komunyty sa stal pekny shit!! peace

  • anonymní uživatel Milan Cizinsky (ridermad (a) email.cz) 27.5.2015 v 13:05

    tvl, co se Vam furt nelibi? Konecne zavod v CR, ktery snese prisnejsi hodnoceni i v evropskym meritku a Vy furt brecite. enduro je od endurance-vytrvalost, ale ne na xc okruhu, ale na dlouhych RZ z kopce, a to se tady povedlo...taky diky trasovani Kamilem T.

  • anonymní uživatel Farmer 27.5.2015 v 13:21

    jezdi Gaspi enduro?

  • anonymní uživatel pofel 27.5.2015 v 14:11

    Farmer: Enduro nema dost plamenu na rukou, takze ne! Gaspi enduro nejezdi!

  • anonymní uživatel DHziza 27.5.2015 v 14:32

    Kulda : už jsem mel také chuť okopirovat pravidla motoendura, přeci jen tam ma enduro mnohem delší tradici.
    To, ze ma bike enduro jiný pravidla,za to asi mohou tvůrci prapuvodnich závodu. Jinak bych se přikláněl k pravidlům moto scény. Tak či onak, osobně jsem rad, ze se tady vůbec nějaké závody jedou ! Ptz jak už někdo dříve psal, zkuste postavil trail v hrabance pro závody, ochranáři už skoro neodlisujou moto a kolo, takze budme rádi, ze nejezdime kolem bytovek.
    To ze někomu vadí to a onomu tohle, to bychom asi museli byt pres kopirak aby všem vyhovovalo to same.
    Takze radši se potkat na svahu, než za klávesnici a datlovat nesmysly.

  • anonymní uživatel sumo 27.5.2015 v 15:35

    já bejt pořadatel z Liberce jsem pos.anej už teď, protože už teď je to na ho.no

  • anonymní uživatel mara 27.5.2015 v 15:46

    Pofel + Farmer: Jste na omylu chlapci, Gaspi Enduro jezdí, minimálně Sušici tedy jel a vůbec ne špatně.

  • anonymní uživatel haff (haff1 (a) seznam.cz) 27.5.2015 v 16:49

    enduro je asi hodně těžká disciplína na organizaci....čtu a čtu a jediná věc je jasná na startu vás bude víc a víc ať už je to jakoliv)) Všem pořadatelům držím palce at jim tyto slova některých hodně dobrých a vážených a znalích jezdců nedělají vrásky)))

  • anonymní uživatel pofel 28.5.2015 v 10:04

    mara: Jenze Sušice to je jedinej PURE ENDURO podnik, aspon to teda psal v minuly diskuzi Majkl Pí, a hloupy Kubajsz to porad nedokazal pochopit...

    Proto to mocny Richard"plameny-na-rukou" Gaspi jel !!

  • anonymní uživatel Tygr 28.5.2015 v 18:52

    já si loni koupil endurový kolo a jezdím s ním horem dolem na pívo... je to ještě enduro?... kolikrát je to faqt na hranici fyzických i duševních sil...

  • anonymní uživatel pofel 28.5.2015 v 21:09

    tygr : to je moderni trendy podkategorie endura "Silnicni a Cyklostezkove Enduro" v Prahe to jede na plny bomby !

  • anonymní uživatel Gegi 29.5.2015 v 15:42

    pofel: o silnicnim enduru uz sem taky slysel, je mozny to jet i v maly helme? A sou povoleny prejezdy autem?

  • anonymní uživatel pofel 30.5.2015 v 12:55

    Gegi: to je prave na tom silnicnim enduru to krasny, ta variabilita :D

  • anonymní uživatel Balanc 31.5.2015 v 9:20

    hibaj do terénu na byka s tou cajzlí prdelí od komplu!!! :pila:

  • anonymní uživatel Farmer (bikecore.oe (a) gmail.com) 1.6.2015 v 13:32

    jednoprevodnik = enduro.... dvoj a troj prevodnik = XC

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 14:10

    tak to jsi trošku zaspal dobu farmáři....

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 1.6.2015 v 22:49

    Tygře, důležitý je jenom aby nejezdil v bikeparku a otestoval svým ježděním komplexnost a výdrž materiálu i závodníka!

  • anonymní uživatel Farmer (bikecore.oe (a) gmail.com) 2.6.2015 v 14:03

    2 syflus: no zapomnel jsem dopsat aby to platilo, ze v elastkach je to XC kdykoliv...

  • anonymní uživatel syflus 2.6.2015 v 14:13

    Farmer: takže to neni o ježdění ale o oblíkání? aha.... podle tebe je koukám kdejakej Sagan XCčkař :)))

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 3.6.2015 v 0:36

    enduristi si mysleli,že všechno vyhrajou a budou sponzorovaní když přejdou z dh kde neuspěli.Proto toliko povyku pro nic

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí