Srovnání: GT Sanction - levnější a dražší: Pro vs. Expert

Autor: Keli, vydáno: 27.11.2015

Jen málo kdy se nám sejdou dvě různé výbavy od jednoho kola v současnou chvíli. Tentokrát to vyšlo a já jsem měl možnost srovnat nejlevnějšího GT Sanction Expert s jeho dražším bratříčkem označeným Pro. Vyplatí se přidat 30 tisíc a vzít Pročko?




GT Sanction Pro 2016




GT Sanction Pro 2016 Expert



O tom jak se na Sanctionu jezdí jsme toho napsali již mnohé, přečíst si to můžeš v článcích zde a zde.



V tomto článku bych chtěl srovnal enduro kola GT Sanction Pro a Expert co se výbavy týče. Do dnešního klání v modrém rohu vstupuje nejlevnější varianta GT Sanction model Expert v modrém laku a jeho vyzyvatelem je v opačném rohu v zeleném laku model Pro.





Modrý borec Expert vstupuje do ringu s cenovkou 89 999 Kč a zelený Pro pak s 119 999 Kč. Cenový rozdíl je přesně 30 tisíc korun, první bod tedy získává Expert. Souboj se vyrovnává na váze, rozdíl je cca 400 gramů ve prospěch Pro (14,6 kg vs. 15,1 kg).

Výbava obou kol je dostačující a pro praktické použití na první pohled dostačující. Ale pojďme se na jednotlivé díly výbavy podívat blíže.



Rám
Rám je u obou kol shodný – jednočepové řešení s přepákováným šlapacím středem, které disponuje zdvihem 160 milimetrů a je samozřejmě určen je pro 650b kola. Hodnotit vzhled je subjektivní, ale modrá barva u Expertu dle mého názoru vypadá fakt dobře. Zelená u Pro je mdlá, a jeho polomatná barva ve mně evokuje spíše něco pomalého.




GT Sanction Pro 2016 Pro




GT Sanction Pro 2016 Expert



Odpružení
Vyšší model Pro je postavený kompletně na Foxu, nižší Expert zase komplet na Marzocchi – obojí samozřejmě na vzduchu. Pro – vidlice Fox Racing Shox Performance Elite 36, 170 mm zdvihu, štelování odskoku; komprese řídíš pomocí FIT4 patrony umožňující tři režimy nastavení ala CTD – Open, Medium a Firm + samostatné ladění pomalé komprese v Open módu. Expert má také 170 mm zdvihu na vidlici Marzocchi 350 CR s ale jen s nastavením komprese a odskoku.




GT Sanction Pro 2016 Pro: vidlice Fox Shox Performance Elite 36




GT Sanction Pro 2016 Expert: vidlice Marzocchi 350 CR



V tomto kolo jasně vyhrává Fox a to jak možnostmi nastavení, tak především chodem. Počáteční citlivost a progresivita Foxu jsou zásadní rozdíly. Co jen zamrzí, je použití 15m osy u Foxu – vidlice umí 20mm a na 15mm je nutno použít redukci. Nemyslím si, že rozdíl v tuhosti 15 a 20mm osy bude zásadní, ale redukce, ne redukce děkuji nechci.




GT Sanction Pro 2016 Pro: redukce na 15mm osu



Tlumič u Pro je opět od Foxu, model Performance Elite Float X – nastavitelný odskok, ovlivnění komprese obdobně jako u vidlice, tedy Open, Medium a Firm + samostatné ladění pomalé komprese. Na levnější Expertu pak Marzocchi sekunduje tlumič stejné značky model 053 S3C2R, který jsem chválil již v testu Experta – nechybí přepínání jízdních režimů (Up, Ride, Down) a externě nastavitelné vše, co si lze představit. Jediné, co chybí je rychlý odskok. Tlumič od MZ je mě osobně sympatický a Fox určitě strčí do kapsy. Jen jej nenafouknete každou tlumičovou pumpičkou, protože ventilek je velmi blízko těla tlumiče a hodně pumpiček se tam prostě nevejde.




GT Sanction Pro 2016 Pro: tlumič Fox Shox Performance Elite Float X


GT Sanction Pro 2016 Expert: tlumič Marzocchi 053 S3C2R



Pohon
U obou kol jsou osazeny kazety s velkým rozsahem 11 až 42 zubů, u Expertu najdeme desetirychlostní řazení, u Pro pak 11 rychlostí. Obojí na Shimano, Expert na SLX a SunRace kazetě, Pro na komplet XT. Co se týče pohonu, tak nové jedenácti rychlostní Shimano XT je prostě někde jinde, ať už jde o přesnost řazení či ochotou řadit pod zátěží a navíc má o kolečko navíc. Kombinace SLX/SunRace zaostává ať již odstupňováním (jedno kolečko u XT navíc je znát), tak především funkcí. Ale zase na druhou stranu, pokud používáte více párů kol, desetirychlostní pastorky jsou méně finančně náročné než jedenáctková kazeta.




GT Sanction Pro 2016 Pro: pohon Shimano XT, 11 rychlostí




GT Sanction Pro 2016 Expert: pohon Shimano SLX + Sunrace, 10 rychlostí



Výplety
Dražší Pro má kola postavená na nábojích Shimano SLX a ráfcích ZTR Rapid 30, Expert pak náboje z produkce GT, značka All Terra a ráfky WTB STP i25. Nenech se zmást čísly z označení, šíře ráfků je srovnatelná, ZTR 30mm a All Terra dokonce 31,5mm. Váha mluví pro kola na ZTR, ale ty mají pro mně zásadní nevýhodu – CenterLockové uchycení kotoučů, které přesto, že jsem fanda Shimano brzd, opravdu nemám v lásce. Na obou kolech jsou osazeny pláště Maxxis High Roller 2 v 2,4" šíři, na Expertu v obyč tvrdé směsi; na Pro pak v třísměsovém 3C provedení Maxx Terra – co se týče gripu 3C gumy drží o level více, ale zase o level hůře jedou – na závodění výborné, na běžné ježdění zbytečné.




GT Sanction Pro 2016 Pro: pláště Maxxis High Roller 2 3C Maxx terra EXO



Brzdy
Na Expertu brzdi čtyřpístové Sram Guide R a na pro pak dvoupístové Shimano SLX – na obou kolech jsou brzdy, které vás spolehlivě zabrzdí. Nicméně dát na kolo za 130 tisíc korun brzdy Shimano SLX, jak je to v případě Pro, je dle mého názoru velká troufalost. V tomto ohledu připisuji bod spíše levnějšímu Expertu.



GT Sanction Pro 2016 Pro: brzdy Shimano SLX




GT Sanction Pro 2016 Expert: brzdy Sram Guide R



Sedlovka
Obě kola mají v základu teleskopickou sedlovku, ale přesto může tento komponent znamena zásadní rozdíl při jízdě. All Terra sedlovka osazená na Expertu operující s 10 cm zdvihu je pro vážnější ježdění téměř nepoužitelná. Sice funguje dobře, zasouvá a vysouvá se, vůle je v normě, ale 10 cm je hrozně málo… a to nemluvím o ovládání jehož lanko vede od sedlového zámku. Jsme v roce 2015, resp. kolo je už v roce 2016, a na kolech této kategorie toto opravdu nechci. Oproti tomu 150 mm zdvihu u Kind Shock Lev Integra na Próčku je super. Jeho ovládací páčka celá z plastu ale už tak super není, plastovou objímku chce dotahovat opravdu s citem… pokud jsi bezcitný, tak praskne jak na testovacím kousku (přestože jsem kazisvět, tak toto není moje práce, že Oskare).




GT Sanction Pro 2016 Pro: sedlovka Kind Shock Lev Integra 150mm




GT Sanction Pro 2016 Expert: sedlovka All Terra 100mm



Ostatní komponenty
Kokpit je u obou modelů stejný, 780mm široká super oversize řídítka a krátký 40mm představec od RaceFace. Kliky taktéž od Race Face, na Expertu je o fous těžší model Chester a na ProAeffect, obojí s 32 zubovým nepadacím převodníkem a jištěné e*13 napínákem LG1.
Kliky RF ProAeffect jsou tzv. spiderless provedení, tedy nemají klasického čtyřdírového pavouka, na kterého se montuje převodník. V případě nehody v bikeparkovém obchodě horko těžko získáš nový převodník, zatím co klasický 104BCD převodník jaký je na Expertu mají všude.
Zbývá už jen sedlo WTB a gripy GT a ty jsou shodné.




GT Sanction Pro 2016




GT Sanction Pro 2016 Expert



A závěrečný verdikt?
Vyřknout závěrečný verdikt není jednoduché. Dát na každou stranu váhu pozitivní a negativní vlastnosti jednotlivých modelů a poté započítat finanční rozdíl by vyžadovalo znalosti vyšší matematiky, magie a kdo ví čeho ještě. Ty bohužel nemám. Každý z modelů má své silnější a slabší stránky, vidím na každém komponent, který mně do skládanky nezapadá a chtěl by vyměnit.

Osobně vnímám dražší model GT Sanction Pro jako kolo téměř bez investic, i když v případě brzd Shimano SLX je to otázkou. U levnějšího Experta je pak nutno s nějakou vyšší investicí počítat, minimálně do teleskopické sedlovky. Rozdíl v celkové ceně se sníží, ale pořád zůstane poměrně výrazný.
Já osobně bych šel asi do modelu levnějšího a ušetřené peníze investoval do ježdění, závodění…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Igra 27.11.2015 v 15:46

    NEVZHLEDDNY JEDNOCEPOVY KOCKOPES* ZA HODNE PENEZ! = tot muj nazor na toto kolo. * - v tomto pripade kockopes proto, ze opravdu nevim kam zaradit tento paskvil - Freeride? Trail? Ci v posledni dobe TAK oblibene slovo "Enduro" ? 170mm zdvihu - uffff, kde tahle honba za zdvihama skonci ? To jsem nastesti jeste nevidel geosku (tak oblibene tema, hlava co nejvic polozena :-)), vaha taky nic moc! Pokud tu nekdo napise, ze to je universal, tak zdarec, universal neexistuje!

  • anonymní uživatel Igra 27.11.2015 v 15:57

    Plaste high roller 2,4, uffff, dale radeji nevzpominat na voditko s napinakem ... voditko ok, proc oboji ? Cast kola je sjezdak cast "nevim"??? :-D

  • anonymní uživatel hoffman 27.11.2015 v 16:59

    Igra: z čoho pramení tvoj mindrák?

  • anonymní uživatel flsf 27.11.2015 v 19:16

    FR nahradilo EN ... freerajďáci s xc šaltrem ...dá se koupit jen rám? já bych to vyměnil všechno :D nechápu mix shmna a sramu.. jako že na to nasázej xc komponenty kvůli gramu za 75,- to je strašný... přoč ne zee? ta cena je za tohle osazení úplně tragická...

  • anonymní uživatel Msh 27.11.2015 v 22:40

    Igra: Třeba já si enduro bike bez Highrolleru 2,4 a shamanu nedokážu představit...

  • anonymní uživatel martin (backtoback (a) azet.sk) 29.11.2015 v 15:10

    za tu cenu je to hnoj.uplne vyskladane hala bala

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí