reklama

Report: Kellys Enduro Race Ještěd pro Prokopa

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 13.6.2016

Více jak 250 lidí na startu, šest náročných, ale krásných rychlostních zkoušek, výborné počasí a ještě lepší organizace, tak by se ve zkratce dalo shrnout druhé kolo Enduro Serie, závod Kellys Enduro Race na libereckém Ještědu.

Ještěd, výrazná dominanta Libereckého kraje s vysílačem na vrcholu hostila o víkendu druhé kolo Enduro Serie a nebyla to jediná cykloakce, která se v Liberci o víkendu jela. Na druhé straně Liberce, ve Vesci se závodilo na Kole pro život – crosscountry, to je jiná disciplína horských kol, no prostě zcela jiný svět.

Sobota je tradičně vyhrazena tréninku, zde na Ještědu bylo možno využít k tréninku lanovku, nicméně erzety vedly po obou stranách Ještědu, takže pokud jsi chtěl objet vše, tak jsi musel i šlapat na kole. Lanovka jedoucí v půlhodinových intervalech a více jak 200 dopravychtivých jezdců vyžadovalo hodně trpělivosti, protože se čekalo… Tedy jak kdo, ti, co jeli závod na oči a nebylo jich málo, jezdili na Trutnov Trails, Císařáku či jinde a nebo předávali zkušenosti mladým jezdcům ve školičce na KPŽ, ti čekat nemuseli.

Pořadatelé pro letošní ročník připravili šest RZ, některé byly téměř totožné jako loňský rok, některé zcela nová a jiné zase upravené. Jedním příkladem modifikované dráhy byla jednička, tento trail je dle mého názoru, a podle ohlasů z jezdeckéko pole jsem s ním nebyl osamocen, reklamou na enduro. Oproti loňsku byla dráha prodloužena o nový relativně technický, rozmanitý úsek plný hrabanky, kde se střídal rytmus – chvíli rychle, chvíli pomalu, chvíli hodně prudce dolů, chvíli naopak do kopce. S kolem a trailem jsi si mohl hrát – tam zaplesalo srdce nejednoho závodníka.

Další modifikovanou tratí byla trojka, byl vypuštěn obří výjezd a startovalo se až z roviny nad ním, vypuštění šíleného výjezdu, který drtivá většina jezdců loni nevyjela, potěšilo asi každého. Následná skalka pak byla o hodně jednodušší a to také díky tomu, že letošní počasí bylo ideální, ani vedro, ani zima.
Pro letošek novou tratí byla pátá erzeta, na kterou se stejně jako na poslední šestou již nemuselo za své, ale lanovkou, dráha v horní polovině vedla na zcela nových nevyjetých úsecích s mnoha šikminami, zde to bylo pěkně technické a naopak spodní polovina byla zase hodně o morálu a sjezdové technice. Velká rychlost s mnoha kameny a kořeny si vyžádala mnoho defektů – ještědský čedič nic neodpouští.

Celkově byla trať na Kellys Enduro Race Ještěd fantasticky připravená, komplexní, náročná, ale přitom stále velmi zábavná. Náš americký kámoš Zach ji popsal slovy: „Gnarly, rowdy, flowy… And don't forget rooty.“
Mimochodem, co se týče značení, tak to bylo asi nejdokonalejší, které jsem kdy na enduro závodech potkal, dráhy lemovalo osm, ano, 8 kilometrů mlíka…

Úderem nedělní deváté hodiny se spustil start závodu, pěkně po dvaceti ve vlnách, po cca 45 minutách jízdy se však začalo opravdu závodit… a po nedělním poledni již bylo téměř jasno o nejrychlejších.
Stejně jako v Koutech na prvním kole seriálu si v Race kategorii jeli trochu jiný závod Přéma Tejchman a Michal Prokop. První jmenovaný vyhrál čtyři RZ a nejhůře byl v erzetě čtvrtý a přesto to vítězství nestačilo. Přémův pád na pětce a ztráta minimálně desíti vteřin ho stála vítězství. Michal Prokop jel v všech RZ vyrovnané časy s Tejchmanem, ale vyvaroval se velké rány a to rozhodlo. Třetí flek zajíždí Kuba Říha, který nemohl jet do Leogangu na Světový pohár ve sjezdu, ale chuť si jistě napravil zde na Ještědu.

V ženách s jasným náskokem zvítězila Andrea Drengubáková před Janou Horákovou, která ale trať jela bez tréninku. V Masterech na 30 let vyhrává MRSN, který byl opravdu překvapen, protože si myslel, že jede Elitu, Masters na 40 let opanoval Peter Drábik. Kompletní výsledky a výsledky ostatních kategorií najdete na sportsoft.cz.

Ještědský závod je bezpochyby nejtěžším závodem celé série, ale jezdci se obtížnosti nezalekli a bojovali srdnatě s tratí i s defekty. Organizátoři odvedli fantastickou práci na které není co vytknout. Díky jim za to, že můžeme jezdit tak parádní závody!

Nejrychlejší muži Race

Foto: autor a Mr. Antik – celá galerie zde

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mmm 13.6.2016 v 21:57

    Mám jako hobík šanci taky se najít na nějaký fotce a mít supr 'endurospecifik' materiál do vitríny? Nebo je to jenom záležitost RACE? Díky

  • anonymní uživatel psedma 14.6.2016 v 8:12

    musíš jet někde vepředu, fotografové nebývají na jednom místě celý den...

  • anonymní uživatel pp 14.6.2016 v 8:14

    to mmm: hlidej si facebook enduroserie, objevuji se tam odkazy od fotografu kolem trati..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí