Bikecheck: Ghost PathRiot 10 Michala Prokopa

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 17.6.2016

Michal Prokop je aktuálně nejlepším českým enduro závodníkem, letošní sezónu tráví v barvách německého týmu Ghost Factory Racing Riot Team. Týmové kolo, které sedlá je celokarbonový Ghost PathRiot 10. Pojďme se na něj podívat podrobněji.

Ghost PathRiot je evolucí kola Riot, celokarbonový rám je vybaven unikátním systémem přepákování RiotLink, který se nehoupe při šlapání, ve zdvihu je aktivní a ke konci naopak velmi progresivní. Díky tomu je možné s úspěchem použít pružinový tlumič a to na nejen velmi sjezdové dráhy. Nevýhody pružiny eliminuje právě RiotLink.
Michal Prokop, přestože není žádný extra čahoun, si pro své kolo zvolil největší dostupnou velikost rámu, tedy L.

Vznik samotného týmu byl poměrně na rychlo a tak je týmové kolo odlišně vyskládáno než top model PathRiotu, který si běžný smrtelník může koupit. Na první pohled je patrný rozdíl v tlumiči, týmové kolo je aktuálně osazeno pružinovým tlumičem Fox DHX2 s barevnou, výraznou oranžovou pružinou (na fotkách z dubna 2016 je klasická, černá ocelová pružina Fox), zatímco sériové kolo má Double Barrel od CaneCreeku.

Dalším výrazným rozdílem je oblast pohonu a brzd, týmová kola jedou na Shimano, sériovky na Sramu. Michal na svém kole vozí elektrické řazení Shimano XTR Di2, brzdy jsou taktéž XTR stejně tak i kliky.

Zbytek doplňků jako jsou řídítka, představec a výplety obuté do Schwalbe plášťů jsou od německé firmy Tune, ti jsou známí jako výrobci tuhých a přitom velmi lehkých komponentů. Tune má řídítka poměrně prohnutá, ta spolu s relativně vysokým rámem vytvářela dost vysoký předek kola, takže angleset (hlavové složení umožnující změnu úhlu vidlice) musel jít pryč. Daní je sice strmější hlavový úhel, ale zase nižší kokpit – něco za něco.

Další odlišností od sériovky a také od kol ostatních týmových závodníků jsou gripy a sedlo, dodavatelem je Michalův osobní sponzor Ergon.
Celková váha kola je lehce nad 12 kilogramy.

Sériové kolo jsem měl možnost sedlat a zde jsou moje zkušenosti.

Foto: Marius Maasewerd – Ghost Bikes

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí