Světový pohár v DH: sezóna 2017 odšpuntována v Lurdách

Autor: Čert, vydáno: 2.5.2017

První kolo Formule 1 našeho světa, tzn. Světového poháru ve sjezdu, proběhlo tento víkend ve francouzských Lurdách. Jo, to je ta dědina s těma zázrakama.

Pokud už jste viděli výsledkovou tabulku, zřejmě vás zaujalo že většinu jmen z top 5 mužů v podstatě neznáte. Nikdo s dvacetdevítkou od Santa Cruz, žádný SuperBruni, ani gWin ani Geeeee. Proč? Protože svět není fér. A počasí už vůbec ne.

Zatímco holky i junioři jeli závod na stejně suché trati, jako tréninky, elitě se počasí malinko pokazilo.

Ale postupně. V holkách bylo zajímavé sledovat, že kvalifikaci nevyhrála královna tohohle sportu, Rachel Atherton, kdežto jiná Angličanka, Tahnée Seagrave. V závodě se ale samozřejmě překvápko nekonalo a Rachel ukázala, kdo je nejrychlejší holka na kole na světě. První místo je jasné, o dvě a půl vteřiny později dojíždí Tracey Hannah, která se snad dostala z vleklých zdravotních problémů a vypadá to že forma je zpět. A bednu uzavírá vítězka kvaldy, Tahnée. O 0,2 vteřiny za druhým místem.

V juniorech se nekonalo zásadní překvapení, opět vítězí Finn Illes na Spešlu, druhé místo bere brácha Tahnée, Kaos Seagrave a třetí je domácí Sylvain Cougoureux.

I když holkám trochu fučelo, vypadalo to, že počasí se nakonec na finále Elity uklidní. Jezdilo se rychle, prášilo se a domácí jezdec Alexandre Fayolle zajíždí velice slušný čas. Francouz zajel na vteřinu stejný čas jako Loris Vergier v kvaldě a sedl na hot seat, v tu chvíli to vypadalo na čas do top 20. Ale zbývalo 51 nejrychlejších. Nejvíc se jeho času a hot seatu přiblížil Mark Wallace, bývalý kolega Stevie Smitha z Devinci, momentálně sedlající Canyon Sender. Ten vyhodil z druhé pozice Marcelo Gutierreze, který startoval pár míst před ním. Takhle vypadala top trojka před tím, než měly přijít ty největší jména páč nejlepších 18 stálo pořád na kopci.

Mraky nad protějšími kopci ale nenesly příslib ničeho pěkného, takže když začal Samu Blenkinsopovi foukat tolik, že ho to na velkém přescesťáku posunulo tak o metr doprava, časy se začaly zpomalovat. Největší ztráty se nabíraly v horní technické a exponované pasáži, kde pekelně fučelo a bylo to pekelně z kopce. Nicméně ještě jezdci uzavírající top 10 kvaldy, Pieron Amaury a Gee Atherton se časům nejlepšího blížili, ztráta byla pár vteřin a dokázali se vecpat do Top 10 závodu.

Pak se ale nebe v Lurdách (zase) otevřelo a průtrž mračen vyčarovala z přeschlého povrchu kompletní mýdlo. Největší ztráty se opět nabíraly v horní pasáži, čas většiny těch nejlepších byl na prvním mezičase o 15 až 20 vteřin horší než čas Fayolle. Bylo vidět spousta pádů, k zemi šli Aaron Gwin, Remi Thirion i legenda všeho bahna – Danny Hart. Zbytek startovního pole v nulové viditelnosti, ohromném větru a po hnědém mýdle doklouzal dolů s časy o půl minuty horšími než byl ten nejlepší. A Francouzi mohli začít slavit.
A nepředpokládám, že ve chvíli, kdy tenhle článek budete číst, už bude po oslavám konec. Ba naopak. Dvaadvacetiletý jezdec formace Polygon UR si bude svůj životní úspěch užívat pořádně dlouho, navíc je první francouzský jezdec který vyhrál „doma“ skoro po 20 letech.

První kolo svěťáku zřejmě rozhodla nějaká vyšší moc, takže se bohužel neukázalo, kdy jak naladil formu nebo techniku a bude v letošní sezóně dominantní. Na to si budem muset počkat až na příští kolo, 3.-4. června do Fort Williamu.

Co se ale ukázalo, bylo jak úplně mimo smrtelný svět jsou jezdecké schopnosti těch nejlepších sjezdařů na světě. Jeli na tom nejklouzavějším co může les nabídnout, skoro neviděli a málem je to sfouklo z kola. Ale jejich čas se na tříminutové trati zhoršil max o 30–40 vteřin. A hlavně u toho nevypadali, že se nějak trápí, prostě jenom „ubrali plyn“. Na trati, kterou by ti nejlepší z nás jeli 5 a víc minut.

Pokud jste neviděli, koukněte na celý záznam na webu Red Bullu a výsledky si naladíš zde.

A jak dopadli naši? Na to se mrkneme ve výsledkovém servise.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí