Peklo s Čertem: O lesích a lidech (na kolech)

Autor: Čert, vydáno: 24.5.2017

Nedávno jsem narazil na aféru spojenou s tím, že majitel lesa se pohoršoval nad tím, že někdo jezdí po jeho lese na kolech, po „legálním“ trailu – na trailu, o kterém se píše na veřejně přístupném webu. A chce to zakázat.
To je pochopitelné a být majitel lesa, taky mě asi s*re, že se mě někdo rejpe v lese. A ano, pokud se po lese jezdí na kole, vždycky se tam pak musí rýpat, aby to fungovalo, každý trail potřebuje údržbu. KAŽDÝ!
Věc, kterou nechápu je, že autor webu nejenom, že tam jezdí, ale on si to točí na video, dává na Youtube, mapuje to v GPSce a potom uveřejňuje na web a zve všechny ostatní.

Proč?

Když jsme byli děti, většina z nás někdy kradl jabka, lezl tam, kam mu to rodiče zakázali a jedli třešně a zapíjeli to mlíkem. Bylo to zakázaný, ale bylo to super. Jasně, občas někdo dostal pár liskanců, šlápl na rezavej hřebík a musel na tetanovku, nebo se z těch třešní pos*al. A pak dostal zaracha a my ostatní si dávali o to většího majzla. Ale v tom je ta svoboda a ta rebelie. A teď si představte, že by jedno z těch děcek, začalo točit jak všechno tohle děláme a pak to dalo na internet. Rodiče by byli naštvaní o to víc, protože nejenom, že děláme, co nesmíme, ale ještě o tom všichni ví a my bychom byli zbřinkaní všichni celoplošně a ještě víc než obvykle a zaracha by bylo taky celoplošně a na doživotí..

Říct, že mezi majiteli lesa a trailbuildery panuje válka, je hovadina. Znám spor z obou stran, stavím traily a zároveň jsem sám dělal v lese a vím, jak to tam chodí. Revírníci nebo hajní (pokud jde o státní les) nemají problém s tím, když jim někdo jezdí po lese, pokud tam nedělá bordel, neničí stromky nebo nekrade dřevo. Prostě mají dost svojí práce, než aby řešili, že se jim tak občas někdo projede nebo rýpe v hlíně. A tak si vedle sebe spokojeně žijeme.

S majiteli soukromých lesů je to trochu jinačí, jsou ve větší tenzi, protože je to jednak jejich pozemek a hlavně, když se vám tam něco stane, můžou z toho mít průser jak mraky. Ale většinou se dá nějak domluvit. A tahle domluva se musí dodržovat.

Křehká rovnováha

Jenže tahle křehká rovnováha funguje do chvíle, než se internetový bojovník, vyzbrojený milionem krámů, co točí videa a určují polohu, rozhodne udělat dobrý skutek. A traily, které někdo jiný postavil nebo udržuje (a tenhle člověk pak ví, co stojí udržovat tenkou rovnováhu mezi ježděním a lesnictvím), natočí a vyvěsí na internet, aby je ukázal všem ostatním. Je jedno jestli udělá segment na Stravě nebo natočí video. Je to prostě průser.

A průser je to proto, že jakmile se objeví na internetu mapka a návod, kde jezdit po cizím lese, musí ten majitel nebo správce zakročit. Prostě musí, protože kdyby se něco stalo, bude z toho mít průser jak mraky, že o tom věděl, že mu někdo dělá v lese bordel. A vůbec nejde o rozrytý les od kol, problém je daleko hlubší. Jenom pro příklad, dobrák si jede po lese a po cestě na trail míjí skládku dřeva. Když je velká, válí se tam báj voko klidně několik stovek tisíc. A proto je potřeba, aby jenom majitelé lesa nebo ti, co tam pracují, věděli, kde se skládky dělaj a nebo kde se zrovna kácí. A pokud po tom, co dobrák natočí a umístí video na net, začne v lese mizet dřevo, má ten, kdo to má na starost průser jak blázen a jakákoli dohoda a rovnováha s trail jezdci padá.

Traily nehledej na netu!

Traily nejsou soukromé. Jenže lesy jo. A nikdy nebyl problém domluvit se s lokály ať vás protáhnou po tom, co znají. Ale ve vší úctě k lesu i k jeho majiteli. A hlavně s vědomím, že je to ta zakázaná rozkoš, co chutná nejlíp. Chutná nejlíp i proto, že víme, kolik je za tím práce a jak moc si musíme vážit téhle křehké rovnováhy. Není nic horšího, než když se někdo snaží posouvat svoje ježdění přes internet. Seberte se a běžte jezdit ven. Určitě potkáte někoho, kdo vám ukáže, kde máte nejlepší traily. Nebo se zeptejte v bikeshopu.

Lidi, co maj potřebu si všechno točit a ukazovat kámošům na fejsíčku a machrovat gpskem, ať jezdí do trailcenter. Je jich dost.

Traily se hledají v lese. Ne na internetu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pipi 24.5.2017 v 15:08

    Asi pravdepodobne reagujes na problemy s Trail Hunters co se tedka resi na bike foru. Je to tak?

  • anonymní uživatel TrollMaster (tvujmocnytroll (a) seznam.cz) 24.5.2017 v 16:03

    To je zas výpotek...Soudruh moralista u klavesnice.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.5.2017 v 16:27

    2 Čert
    Trefně napsané, sdílím tvůj názor

    2 TrollMaster
    chytrýmu poraď, blbýho kopni. Postavil si někdy něco? asi ne......lezeš na cizí traily? asi jo....Nikdo tě z nich nevyhání, jen nabádá aby se tam lidi nechovali jak hovada. Secret má zůstat Secret - viz Čertovi důvody. I toho vajgla strčím zpátky do batohu. Snad se nad tím hoši zamyslí

  • anonymní uživatel TrollMaster (tvujmocnytroll (a) seznam.cz) 24.5.2017 v 16:38

    Když nebudeš kouřit, nemusíš přemýšlet nad tím kam schováš vajgla.

  • anonymní uživatel Bersekr 24.5.2017 v 16:50

    Súhlasím s "Čertem". Aj keď ja som rád za to, že po tom ako som sa presťahoval ďaleko od domova a nevedel som kam vyjsť na pojazd, našiel som info na internete. Prvé info som zistil na fórach, musel som sa tým ale prehrabať. Vyrazil som do lesa a tam som stretol bikerov, ktorí ma naviedli ďalej. Veľa trailov som našiel aj sám podľa mapy. Proste vidíš kde je kopec a ideš sa tam pozrieť. Určite tam nájdeš trail ;) Celé je to o rešpekte. Nielen biker vs. majiteľ lesa, ale aj biker vs. biker. Videá z tratí s popisom prístupu k lokalite bohužiaľ často zverejňujú ľudia, ktorí to nepostavili a prišli sa len povoziť...

  • anonymní uživatel michal 24.5.2017 v 16:57

    odpovědnost majitele lesa se nerozlišuje soukromým a státním vlastnictvím a majitel lesa rozhodně nemůže mít průser, když se někdo zrakví na nelegálně nakopanym trailu... průser může mít, ale za trochu jiný věci

    především ale vstupování do lesa se děje na vlastní nebezpečí, je to výslovně uvedeno v Lesním zákonu a řeči o průserech majitelů jsou jen strašák pro lidi, aby jim do lesa nelezli

  • anonymní uživatel Vláďa 24.5.2017 v 17:01

    Plně souhlasím s výše napsaným, moc pěkně napsané. Bohužel, doba se mění. Časy kdy jsme k sobě na kolech chovali vzájemnou úctu už jsou asi pryč. Je to vidět i na blbým pozdravu. Kolikrát se mi stalo že jsem přijel na vyhlášenou lokalitu nebo do bike parku a odpovědí na můj pozdrav bylo jen tupý civění. Ale to jsem zas jinde...
    Sám s kamarády stavím na "legál/ilegál" lokalitě. Máme tabulky o tom jak se tam chovat psaný jak pro dementy a i tak jednou za čas příjdeme k vybržděným klopenkám, oježděným hranám od "najíždění" a tak podobně bez jakýkoliv známky pokory nebo úcty k lidem co něco dělají (a to nejen pro sebe). Naštěstí doba internetová se nám zatím vyhýbá ale když je to teď tak IN...
    Nezbývá než jen doufat v obnovu zdravého rozumu...

  • anonymní uživatel Jaryn 24.5.2017 v 21:31

    Jen ...
    Nejsem příznivcem stravy (mám ji jen jako cyklodeníček, traily bych veřejně nedával!) ani ničeho podobnýho, i když díky ní mám vytipováno pár míst kam se chci podívat. Mám GPS na kole (ale kvůli geocachingu), ale gpx veřejně nedávám.
    Nejsem přívrženec Trail-hunter.cz ... ale sem tam jsem se tam podíval: on neměl na webu žádný secret traily, žadný "ilegály" ...

    O to je to ale horší, pokud se proti němu vzedmula negativní reakce od majitelů lesa.
    Bohužel se to pak může stát i kdekoli jinde ... třeba na trasách KČT. V tom vidím větší problém.

  • anonymní uživatel Dan 24.5.2017 v 23:28

    Svatá pravda, tesat do kamene :-D

  • anonymní uživatel Romanec (impla.dkp (a) gmail.com) 25.5.2017 v 0:02

    Ten text trochu přehání. Jednak je dle lesního zákona vstup do lesa na vlastní nebezpečí, tudíž je majitel z obliga, jednak to s těmi skládkami dřeva není tak horké, protože jsou víc než často přímo na očích, jen naložit a odjet.. jaký je rozsah krádeží dřeva nevím, ale podle toho, jak ho v tom lese uskladňují, to tak strašné nebude.

  • anonymní uživatel Trail Hunter (david (a) trailhunter.cz) 25.5.2017 v 0:08

    Jéje... nějak tu čuchám narážku na ten muj webík.

    Myslím, že jsem všechno, jen ne "Lidi, co maj potřebu si všechno točit a ukazovat kámošům na fejsíčku a machrovat gpskem". Nedělám to pro svoje ego, nikde se tím nechlubím, nemám tam nikde selfíčka, nijak to nepropaguju a lidi ke mě přijdou jen z vyhledávačů, nebo když se o tom od někoho dozví třeba z Facebooku. Na tom, že se hledají traily na internetu nevidím nic špatnýho, jezdíš snad v autě podle papírové mapy? Máme rok 2017...

    Je docela paradoxní, že tě živí internet a přitom ho tak odsuzuješ. Smiř se s tím, že lidi na internetu traily hledají a budou stále intenzivněji.

    Bylo by každopádně vhodný si před kritikou zjistit, o čem lokální traily na Trailhunteru byly. Šlo o cesty, kde se normálně chodí, nebo jezdí na kole, ale jsou to obyčejný stezky. Zcela legálně dostupné. Žádné rýpání v lese, budování, udržování trailů apod. Necílil jsem na nějaké střelce hledající ilegální bikeparky, ale na hobíky, kteří si chtějí výlet po lesních cestách občas zpestřit nějakým hravějším úsekem. Že někde na videu bude skládka dřeva je poměrně slabý argument, připravené dřevo dlouhodobě v lese neleží. A když by na něj měl někdo zálusk, je dost naivní si myslet, že to bude studovat z cyklovideí.

    Víc než nějaké doporučení běžné lesní cesty na internetu je horší, když bikeři do lesů opravdu rýpou. Když tam hrnou hlínu, staví skoky, klopky, dokonce se nezdráhají stavět dřevěné překážky. A že takových míst v okolí Brna je... Mimochodem žádné takové nebylo zmapováno na TH.

    ?Věc, kterou nechápu je, že autor webu nejenom, že tam jezdí...? řekl ten, který si ke kritickému příspěvku o tom, jak bikeři jezdí v lese dá fotku z Prigl trailu, jak to drandí v oboře přírodního parku :-)

  • anonymní uživatel DD 25.5.2017 v 0:13

    A on nekdo pricetnej cte bf? Ale dik za tip, jdu na to :D

  • anonymní uživatel Michal 25.5.2017 v 7:07

    Ten text přehání a ne teda málo. Osobně bych tedy doporučil zrušit dkey, nedělat recenze na mtb kola, nepsat pohledy na proběhlý závod či dělat hype před nějakým "enduro" závodem. Prostě si nalít čistýho vína i v místní redakci.

  • anonymní uživatel cyglista 25.5.2017 v 7:31

    Klid hoši, klid! Čert je ještě přetaženej z endura v Koutech :D :D :D Příčetnej člověk by jinak nespojoval videa na juťubku z krádeží dřeva v lese.... leda že by s tím měl nějakou osobní zkušenost?! :D :D :D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 25.5.2017 v 8:02

    já v tom textu čtu mezi řádky jen to, aby lidi zapojili mozek a chovali se na přespolních trailech s respektem. Točit se kolem nastohovanýho dřeva - to není jádro článku chlapi

  • profilová fotka Petr 25.5.2017 v 8:04

    Nenee má pravdu! Je to jak říká! A ti blbci to časem všechno zničí.

  • anonymní uživatel Jarda (Dr.1234 (a) seznam.cz) 25.5.2017 v 8:29

    To je zase blábol. Partička co si hraje na anarchisty buli ze jim tu jejich ilegální zabavili někdo zakáže.

  • anonymní uživatel TrollMaster (tvujmocnytroll (a) seznam.cz) 25.5.2017 v 9:27

    Že si tu vylévá srdíčko zrovna plačka Čert není neobvyklé. Každopádně žijeme v roce 2017, takže je všechno o internetu. Rovnou zrušte dolekop.com ať náhodou něco nepropálíte ogaři!

  • anonymní uživatel Dawid (da.k (a) email.cz) 25.5.2017 v 10:20

    Stavím, točím, používám stravu a nebrečím a zase stavím. Rozbijou no někdy lesaci těžbou, harvestorém, někdy bikeři atd? A já stavím a nebrečím. Stavím protože mě to baví. Když postavíš mega super trail tak to nemusíš točit a stejně tam lidi budou chodit. Když postavíš HARDLINE tak tam budeš sám. :-)

  • anonymní uživatel tvojdedko 25.5.2017 v 22:12

    Hošihoši, ten kdo říká, že internet tohle a internet tamto, protože je přece rok 2017, je vedle jak ta jedle. Internet byl cool tak před 10 lety? Dneska dobrej leda na sledování porna...nejhorší jsou zoufalci, co nedokážou najít trail v lese bez toho, aniž by ho měli zakreslenej v GPS s přesností +/-20cm v celý délce s 5 editama jak to tam vypadá v každym ročnim období. Stejně ty vaše edity nikoho nezajímaj, tak se na to vybodněte...

  • anonymní uživatel tvojstrejdo 25.5.2017 v 22:17

    Doporučuju se řídit tímto pravidlem na vyhledávání trailů: vem kolo, vyjeď na kopec, pokud je tam trail, tak si ho sjed, pokud tam neni, tak si to stejně sjed, na divoko je to stejnak lepší, než po trailu, jdi do hospody.

  • anonymní uživatel Medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 25.5.2017 v 23:52

    Kde konkrétně máte někdo konkrétní problém s majitelem lesa? Okolo prahy jsem o tom nikdy ani nezaslechl. Jezděte a neřešte nesmysly!

  • anonymní uživatel stofan 26.5.2017 v 8:42

    ja by som ten internet postavil mimo zakon :D

  • anonymní uživatel Ondra 26.5.2017 v 13:49

    Za všechno může Enduro!

  • anonymní uživatel stofan 26.5.2017 v 19:21

    Ondra" ja myslim ze 29" ! za starych dobrych 26"sa toto nedialo!!

  • anonymní uživatel stofan 26.5.2017 v 19:22

    alebo v tom ma prsty zas ten Babis :DD

  • anonymní uživatel Martin (ducz1 (a) post.cz) 28.5.2017 v 20:32

    Souhlasím, GPS body a masky trailů na webu nic dobrého nepřinesou. Stačí mapa, chuť objevovat a zjistíte, že trailů je plný každý les. Btw, obdobná situace již delší dobu panuje i v jiných Gravity komunitách...

  • anonymní uživatel Maaca (ksjdf (a) spfo.cz) 10.7.2017 v 23:04

    hell yeah!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí