Test: Orange Four - 120 milimetrů na jednočepu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.8.2017

Orange Four, 120 milimetrový jednočep ručně svařený v Halifaxu v Anglii. Otestován v ČR. Tečka.

Moje první opravdické kolo, byl zářivě oranžový pevňák Orange Ms Isle asi po deseti majitelích snad někdy z roku 2003. A byl super. A od té doby v sobě chovám platonickou lásku k těmhle kultovním kolům. A jinak jim asi největší jméno ve světě udělal sám velký Steve Peat. Co ale s touhle nostalgií udělal test moderního pomeranče?

Když mi Tomáš Kvasnička, zakladatel Singltreku pod Smrkem a trailový guru, napsal, že by rád dostal do ČR Orange, docela mě hryzala zvědavost. Jelikož jsem v první linii marketingových keců a prezentací o nových trendech jsem viděl na desítky, vrtalo mi hlavou, proč ti angláni pořád dělají kola takhle. Vždyť jejich odpružení nemá žádnou cool zkratku třech písmen, nemá tisíce kyvek a vahadel a jejich trubky jsou posledních 10 let víceméně naohýbané stejně. Geometrie se samozřejmě mění. Ale koncept jako takový zůstává. Jako všichni okolo mě jsem si pokládal otázku „funguje to vůbec“.

Testované kolo je Orange Four. Bike s nejnižším zadním zdvihem, který Orange nabízí, se 120mm vzadu a 130mm vidlicí nabídne velice příjemnou moderní geometrii, v Mku je to 438mm Reach, 424 mm zadní stavby, 67° hlavový úhel, 74° sedlový úhel, skvělý Stack 598mm a pozor, bb drop 25mm. To je nízko. Fakt nízko. Těm, kteří holdují geometrii z toho musí jasně vylézt, že tohle kolo je nízké, dlouhé vepředu ale krátké vzadu, tím pádem hravé ale přitom stabilní a hlavně rychlé.

Ano, Orange nemá ty nejzářivější tiskové zprávy a neoslňuje lidi na prezentacích všemožnými zkratkami. No, on vlastně ani nemá žádné velké prezentace. Kluci v Halifaxu prostě jenom tak jezdí a sypou z rukávu už pár let geometrie, od kterých by se mohla kdejaká nadnárodní biková korporace učit. A i ty jejich „marketingové kouzla“ mě strašně baví. Jeden příklad. Snad každý výrobce má na webu u každého modelu sáhodlouhý článek o tom, jak je tohle kolo super, protože má ABC, DEFG, a IJ, technologie, které přináší svět zítřka už dnes. Meh…

V popisu Orange Four je: „když sme takhle seděli, řekli jsme si, že náš allmountain Five je už trochu moc zaměřenej "z kopce“. A že bychom chtěli udělat něco jezdivějšího.
120mm zdvihu nám přišlo v pohodě.
A taky to musí mít krátkou zadní stavbu.
A když nebude rám namáhaný vysokozdvihou vidlicí, prostě můžeme použít míň materiálu. Ale zase protáhneme reach a necháme trochu položenější hlavu, ať je stabilní…
A ještě než byl první prototyp, rozhodli jsme se celý koncept prohledat a zjistit, kde všude se dá ušetřit pár gramů. Když pak přišel první model, váha byla fakt nízko, tak nízko, že to překvapilo a nadchlo i chlapy, co se staraj o tepelnou úpravu rámů (a ty nikdy nic nenadchne a nepřekvapí, koneckonců se živí tím, že zapalují hliník!)" …asi už víte kam směřuju.

A úplně stejně bezprostřední a skoro až naivní je Four na trailu. Je to naprosto skvělé kolo, které vyniká přesně v tom, na co je stavěné. Ježdění na zábavných trailech, ať už jsou rychlé nebo pomalé, přejíždění kamenů, skákání, blbnutí. A nebo celodenní výlet s kámošema, u kterýho přejedete asi 10 brodů a dáte podobný počet piv. Prostě kolo na život. Jasně, do bikeparku to není. A asi ani na XC závod. Ale já tohle na trailovém kole dělat nechci. Chci si na něm užívat srandu. Geometricky je Four prostě skvělý trailák, kterému nemám co vytknout.

Všichni jsou samozřejmě celí nedočkaví na to, jak budu nadávat na jednočep. Nebudu. Samozřejmě, při brždění zadní stavba dost tuhne. Ale to je všechno. A taky to znamená, že prostě musíš míň brzdit. Díky výborně naladěnému tlumiči, je odpružení akorát progresivní, akorát citlivé, akorát tuhé. Při šlapání se pohupuje jenom minimálně a díky šíleně tuhé zadní stavbě se nebojím říct, že kolo jde za pedálem. Samozřejmě, je spousta systému tlumení, které nepřenesou k jezdci ani jedinou nerovnost. Ale to je něco, co já právě nechci, chci mít přehled o tom, po čem jedu. A i tuhle odezvu mi nabídne nejlíp právě obyčejný jednočep.

O tom, jak dobře se ladí tlumič, pokud se každá změna okamžitě projeví na jízdě, asi netřeba mluvit.

Koncept kol Orange není pro každého. Jsou to totiž kola striktně vyrobená na to, že se na nich bude jezdit. Hodně dlouho, hodně často a v jakýchkoli podmínkách. Přitom ale Four není tank, ale kolo, které váží okolo 12–13kg. Je to prostě naprosto skvělé kolo na kterém můžete jezdit do aleluja a nebude vrzat, kroutit se, klepat… a když, tak povolíte jeden čep vyměníte 2, slovy dvě ložiska – máte kolo jako nové. Samozřejmě, pokud vás berou všechny ty barevné exorbitální fičury, zkratky a chcete, aby mělo vaše kolo nejvíc lajků na fejsbuku, asi není Orange ideální varianta. Jenže takového jezdce nechce ani Orange.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pačes 14.8.2017 v 8:39

    ????????????????????????????????????????

  • anonymní uživatel bok 14.8.2017 v 17:52

    Stojí za ty prachy? Bud3 test většího bráchy?

  • profilová fotka Pekische 16.8.2017 v 19:36

    Jel sem na nem, nejvetsi zazitek. Doporucuju vyzkouset..

  • profilová fotka Herry 1.9.2017 v 6:58

    Mám to podobně, kdysi jsem jezdil Cannondale Gemini, a nemůžu na něj zapomenout. Jednočep má svý kouzlo!!!

  • anonymní uživatel BomBitch!!! 3.11.2017 v 8:27

    Mam podobny jednocep uz 8. let, zdvih 150mm podle vyrobce.... Ram jednoduchy, kdyz jedu z kopce v terenu a musim brzdit do zatacky, tak je to pevas. Jako..... uz nelituju svoji mladicke nerozvaznosti, ale tady tento typ ramu nedoporucuju.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí