Test: Whyte T-130 C S - je to opravdu trail bike roku?

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.7.2017

Whyte je anglická firma co vyrábí kola. A vyrábí je už docela dlouho a hlavně to asi nedělá špatně, protože jejich poslední trailbike, model T-130, dostal od několika časopisů nálepku „nejlepší trail bike roku“. Tak zjistíme jestli se takhle dobře předvede i v české kotlině.

Trailbike mám rád, vlastně to souvisí s mou úchylkou jezdit na trailových kolech na hranici toho, na co jsou stavěném tzn. těžké traily, bikeparky, sjezdové tratě. Jet na hranici možností nízkozdvihového kola mi prostě přijde zajímavější a zábavnější, než vzít si enduro a jet v „komfortní zóně“. A pak si přijde Whyte a úplně mi tuhle radost z týrání trailbiků i sebe sama, pokazí.

K vyzkoušení jsem měl k dispozici model T-130 C RS, tahle změť písmenek a čísel znamená karbonový rám, 130 zdvihu, sedmadvacítky a špičkové osazení. Sram Eagle, brzdy Guide RS, tlumič Monarch Debon Air, Pike RC, ráfky RaceFace, Reverb, super obutí od Maxxisu. A zbytek drobností jako kokpit, sedlo atd. si Whyte dělá sám. A vypadají docela „v pohodě“. Cena je podle mě taky „v pohodě“, 129 999 za karbon kolo na Eaglu, proč ne. Tohle kolo ale určitě nevyhrálo všechny ty ceny osazením.

Ne, od prvního svezení z kopce Whyte ukazuje, že pokud designéři sledují trendy, jezdí na kole nebo poslouchají lidi co jezdit umí a hlavně(!) mají odvahu udělat neobvyklou geometrii, vznikne z toho skvělé kolo.

Whyte T-130 má v Mku reach 449mm, 66,5° hlavu, 420 mm zadní stavbu, 589mm stack a 20mm bb drop. A rozvor 1156 mm. A protože má tyhle čísla, má geniální sjezdové vlastnosti. Vždycky jsem chtěl, aby trailbike měl reach okolo 425mm v mku a tím pádem byl hravý. Hovadina. Opět se ukázalo, že pokud je krátká zadní stavba, může být předek dlouhý a kolo je pořád super. Ale jedno po druhém.

Z hlediska trailbiku má T-130 docela dlouhý a položený posed, sedlovka má 73,5 stupňů, na můj vkus je zbytečně položená. Extrémně nizoučká hlavová trubka a s ní spojený nízký stack znamená, že i já vozím pod představcem podložky, abych se dostal na alespoň minimálně pohodlnou polohu, když jedu po rovině. Pokud jedu do kopce, nízký předek nevadí. A pokud jedu z kopce, nízký předek je orgasmická vychytávka.

Na hladkém a skákavém trailu je tohle kolo naprosto bezchybný nástroj, skvěle skáče, skvěle zatáčí, reaguje na každý povel jezdce. Odpružení je řešeno klasickým čtyřčepem, přitom kolo (asi i díky nižšímu zdvihu) výborně jede a skoro se nehoupe. Navíc je zadní stavba pekelně tuhá. A spolu s ní i celý rám. Jeden z nejzábavnějších trailbiků, na kterém jsem kdy jel.

Ale to je tak nějak úkol trailbiků, být dobrý na trailech. A vlastně pokud bych hodnotil jízdu po trailech, dostane Whyte za jedna, ovšem pohodlí při dopravě na traily, to by byla trojka s odřenýma ušima. A navíc ani nejede tak dobře, jak děvětadvacítkové trailbiky (což ani nemůže, protože to není devětadváca).

A to je právě ta zhovadilost, kterou nám nacpali marketingoví manažeři…že trailbike je alternativa k XC kolu, který je dobré na dlouhé vyjížďky ale je s ním trochu větší zábava v trailcentrech. Hovadina číslo 2.

Ne! Trailbike má být kolo na traily. A je jedno jestli jsou tyhle traily v bikeparku, v trailcentru nebo v hrabance v lese. A asi jenom Whyte to takhle pochopil. On je totiž bezchybný nejenom v trailcentru na šotolinové dálnici. Díky moderní geometrii je tohle kolo super i na trailech, kam bych si jinak vzal závodní enduro. Těžké rozbité sjezdy, úseky v top speedu, skoky, kořeny kameny. Jasně, zadní stavba a „polo-xc“ tlumič občas trochu nestíhají, celé kolo je ale neuvěřitelně stabilní ať už ho pošlete kamkoli.

Whyte T-130 je kolo, se kterým nemám problém vzít si ho na enduro závody. Jo, asi by to na Ještědu a v Koutech trochu víc drncalo ale to by případně vyřešila vyšší vidlice. (Asi jediné kolo u kterého by mi vidlice s měnitelným zdvihem dávala smysl)

O některých endurech říkám že jsou to malé sjezďáky. Ale moc jich není. V tomhle případě se to ale říct nebojím ani o trailbiku, „téstotřicítka“ je mini sjezďák který je doma na jakékoli trati, kterou mu najdete. Nejlíp vlastnosti tohohle kola shrnuje to, co už napsala spousta mých zahraničních kolegů. „Whyte T-130 exceluje i v místech, kde podle všech zvyklostí a fyzikálních zákonů, prostě nemůže být trailbike dobrá volba.“

Jo, osazení RS má jedinou chybu a tím je zadní plášt Maxxis Crosmark. Pokud máte kolo, co umí takhle strašně jet z kopce, hodilo by se mít plášť, co umí zabrzdit. A to xc guma vzadu úplně neumí. Párkrát jsem si při testování vystoupil do borůvčí, protože kolo ne a ne zpomalit. Ale tím výčet negativ hasne. Tovární kokpit, i přes to že vypadá relativně pěkně, mě sice taky vyloženě nenadchnul, ale to je čistě osobní věc. Jinak, za jedna.

A abych navázal na to co jsem psal na začátku, baví mě dostávat trailbiky do situacích, kde se „necítí dobře“. A je strašný, že u tohohle kola jsem takový místo nenašel. Občas mě trochu nakopalo tlumení, ale nikdy tak, abych se vysypal. Tohle kolo umí jet rychle, skákat daleko a přitom je s ním zábava i na malém kopci. Prostě někdo vzal výborné enduro kolo a snížil mu zdvih, aby líp jelo. Výsledek je stejná zábava bez ohledu na terén. A hrozně moc chci nasadit na tohle kolo pružinovej tlumič, ostřejší pneumatiku dozadu a jít si to rozdat se tratěma český enduro série. A přitom můžu na stejným kole druhej den do hladkýho trailcentra a nebudu se nudit ani metr.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bombarďák 26.7.2017 v 16:46

    zajimavy by byl test nove KONY PROCESS 134...ta bude primo traily zabijet a cupovat.. aspon dle jeji geo

  • anonymní uživatel Petr (petr.vican10 (a) gmail.com) 31.7.2017 v 11:32

    Udělal jsem co Čert tady řekl, vzal jsem to do race módu na fakt pořádný tratě na Enduro X-Race na test, a kdo zná ty Sušické tratě ví o čem je řeč. Dozadu šel WTB Vigilante fast light (a průraz na dvou RZ ale asi mou chybou). Geo v "pohodě", skaly, dropy, rychle sekce, geo není limitem, limitem je to co je v mém případě mezi sedlem a gripy. Na nejtěžších RZ už trailový zdvih 130 je limitem, zase naopak na jezdivějších, kde se dá pumpovat a využít flow style to letí... celkově to působí hodně robusním dojmem a člověk se to nebojí tam poslat ...asi tak ????

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí