Whyte - kola z Velké Británie k dostání i v ČR

Autor: Čert, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 17.10.2017

Během letošního roku jste u nás mohli vidět hned dva testy poměrně neobvyklých strojů od britské značky Whyte. A co je Whyte vlastně za firmu, co všechno nabízí vám prozradí sám zástupce českého dovozce.

Whyte – PERFORMANCE BY DESIGN

"Whyte je značka, která posouvá hranice vývoje (vlastně nejen) horských kol, co se týče geometrií a nových technologických řešení. Proto to PERFORMANCE BY DESIGN. Zaměření je na gravity/enduro/tra­il horská kola, adventure/gravel biky, All season/endurance road biky, Fast urban/Commuter bi­ky.

Snaží se o dokonalé jízdní vlastnosti založené na vlastním vývoji geometrií, díky blízké spolupráci s dodavateli komponentů hlavně SRAM se nebojí aplikovat nová řešení a koncepty např. SCR (Single Chain Ring) rámy jen pro jednopřevodníky ve spolupráci ze Sramem, který teď např. používá zadní stavby Whyte pro prezentaci konceptu Eagle.

Věří, že tyto technologie zjednoduší jízdu v terénu všem jezdcům a proto tyto technologie přenáší do dostupného segmentu kol – např. 2018 většina hardtailů jen jednopřevodníky s SCR rámy bez možnosti montáže přesmykačů tzn. kratší zadní stavby, širší plášť, atd. Letos přibylo i první silniční kolo – Wessex One s konceptem jednopřevodníku!

V jednoduchosti je síla

Vyznává cestu někdy až puristického designu a zjednodušování, méně je více! Kolo by se mělo zkrátka jednou nastavit a pak se na něm má jezdit! Ne pořád něco přepínat/nasta­vovat, nebo stát v servisu :-) Ostatně i proto to extra zatěsnění a doživotní záruka na ložiska odpružení zadní stavby, BSA středy pro jednodušší údržbu, InterGrip zatěsnění a uchycení sedlovky, vedení všech kabelů rámem přes gumové těsnící průchodky…

Takže na rámech nejsou potřeba fičury pro nastavení různých poloh geo, které podle Whyte výzkumu nakonec nikdo nepoužívá nebo nastaví a nemění. (nepoužívá a nedoporučuje ani zvětšení zdvihu vidlice).

Ale samozřejmě, pokud nové technologie mají význam na zlepšení funkce aplikuje je Whyte mezi prvními. např. první firma co nasadila Boost osy na UK trhu, jediná firma co od svého vzniku vyráběla a vyrábí silniční kola jen na kotoučovkách, věří jednopřevodníkům natolik že většinu rámů vyrábí již dnes bez možnosti montáže přesmykačů (výše zmíněný SCR systém)"

Co přinese Whyte na rok 2018?

No a jelikož primárním zaměřením Whyte jsou kola, co jezdí dobře z kopce dolů, rozhodně na Dolekop.com patří. A na příští rok má hned několik novinek!

Nová gravity / enduro série G-170

Tou první, kterou jsme již zmiňovali v posledním testu, je další evoluce enduro/gravity modelu G-160.

  • zaměření agresivní trail, enduro, bikeparky.
  • nový rám s novou generací odpružení QUAD 4 umožňuje širokou možnost ladění dle jezdcových preferencí a profilu trati tzn. vysoká citlivost na nastavení tlumiče, možnost použít jak vzduch, tak pružina vzhledem ke kinematice a vysoká průchodnost až 3 palcové gumy.
  • pro zjednodušení údržby jsou všechny ložiska zadní stavby over size a stejného průměru, jde o oboustranně těsněná kuličková ložiska, přičemž ložiska hlavního čepu jsou dvouřadá a snesou trojnásobné zatížení. Všechny ložiska mají další extra-ochranu poskytující jim dlouhou životnost, Whyte se tak nebojí poskytovat doživotní záruku na ložiska odpružení.  
  • geo v M: 65° hlava, 458mm reach, 430mm zadní stavba, 333,5 mm výška středu od země.
  • výběr bude z dvou karbonových a jednoho Al modelu.

Nová trail/enduro série S-150

  • děvětadváca zaměřená na trail, enduro
  • revoluční geometrie založená na custom vidlicích od RS s off-setem 42mm!
  • všechny modely jen na sadách Eagle 1×12!
  • nový rám a platforma odpružení, platí pro ně vše co bylo napsáno pro modely G-170.
  • S znamená SWITCHABLE tj. možná jednoduchá, rychlá změna kol z 29" na 27,5"/2.8" a tím i změna charakteru chování biku (29" Enduro/27,5" hravější trail bike, střed jde o 7mm níže), kola 27,5" dodáváme jako sety ve dvou úrovních – hliník/karbon verze s plášti, tmelem, manometrem, nářadím pro přehození kazety Eagle.
  • geo v M: 65,6° hlava, 458,5mm reach, 435mm zadní stavba, 335 mm výška středu od země.
  • výběr bude z dvou karbonových a jednoho Al modelu..

Série T-130

  • zaměření trail
  • nejúspěšnější Whyte bike ověnčený tituly Bike of the year od tří anglických magazínů
  • skvěle vybavený ekonomický model T-130 SR pro rok 2018
  • model T-130S pro rok 2018 na Eagle 1×12

Série hardtail 900

  • zaměření agresívní trail
  • 2018 nová geometrie s hlav. úhlem 65° a ještě kratší zadní stavbou
  • pláště 2,6"-2,8"

Série hardtail 29er/ 800 / 600

  • velice progresívní trailová geo na tuto třídu základních hardtailů
  • série 29er a 800 na jednopřevodnících

Série hardtail 400 – děti/junioři

  • 26" hardtaily pro juniory s geo rámu a výbavou za kterou se nemusí stydět „dospělý“ trail bike
  • vzduchové vidlice, hydraulické kotoučovky, převody 1×9/1×11, příprava pro teleskop. sedlovky

Drop.It sedlovka a Seal.it bezdušový tmel

Mimo kola se Whyte rozhodl přijít i s vlastní sedlovkou Drop.It, průměr 30,9mm, zdvihy 125, 150, 170mm, vzduchová, vnitřní vedení, ovládání páčkou pro palec pod řidítkem.
Kromě sedlovky budou prodávat (a na konverzi Whyte kol na bezduše používat) svůj tmel Whyte Seal.it, kevlarové částice zalepí otvor až do 6mm, výrobce také udává až 4× delší odolnost tmelu proti vyschnutí tzn. min. 1 rok! A pozor, tmel je v přírodě ekologicky rozložitelný!

Kde v ČR pro Whyte?

A Whyte si budete moci pořídit u společnosti MADE FOR TRAILS s.r.o., která je výhradním dovozcem, prodejcem a autorizovaným servisem Whyte bikes pro ČR a SR. Bude se jednat v podstatě o „Direct sale“ prodejní model ovšem spojený s možností testování přes whyte.cz / whyte.sk. Mimo možnosti testovat vybrané modely Whyte na trailech Trail of life, bike festivalech a demo akcích, je totiž možnost domluvit se i na individuálním otestování.

Whyte „ladící“ služby

Made For Trails, se ale oproti ostatním Direct sale značkám, snaží klást velký důraz na správné vyladění kola při koupi, proto nabízí dvě „ladící“ služby.

TRAIL TUNE (v ceně všech kol)
- základní nastavení kola Whyte kola dle dodaných tělesných proporcí jezdce a jeho preferovaného jízdního stylu (výška sedla, řidítek, poloha brzd. pák, tlaky kol, odpružení SAG & Rebound)

PRO TRAIL TUNE
- nastavení stejné jako Trail Tune
- volba konverze kol na bezdušový systém pomocí tmelu Whyte Seal.it (většina kol Whyte je Tubeless ready, včetně série Gravel a Road)
u celeodpružených kol nastavení odpruž.vidlice a tlumiče pomocí diagnostiky QUARQ SHOCKWIZ (SAG, komprese/rebound, progresivita)

Chci více info o Whyte

Whyte se má v Česku a na Slovensku v plánu prezentovat účastí na Enduro závodech a dále s podporou brand ambasadorů. V následujících měsících bude vyhlášen ambasadorský program, kde se budou případní zájemci moci přihlásit.

Více informací můžete získat na whyte.cz či whyte.sk, kde si zatím můžete prohlédnout aktuální modely 2017, samozřejmostí je Facebook a modely 2018 můžete najít na UK webu.



/Obchodní sdělení/

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí