MojeKolo

Test: Norco Range A3 - vstupní enduro model kanadské značky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.3.2018

Kanadská značka Norco je na trhu od roku 1964 a o devět let později představila své první celoodpružené kolo, bylo to sice BMX, ale full, regulérní full. Norco bylo dříve velmi populární i na českém území, v období velké popularity sjezdu jsi na českých závodech mohl potkat spousty norků (především večer na party) a spousty Norců na trati. Postupem času však značka, dle mého mínění, v českých zemích upadla skoro do zapomnění a letos se zkouší vrátit na své původní pozice. Nastavila poměrně zajímavou cenovou politiku, kola nestojí nesmysl a naopak jsou docela dostupná. Důkazem je i dnes testovaný Norco Range A3, vstupní model kategorie enduro, který je na krámě za 62 990 Kč.

Odpružení

Range stejně jako ostatní kola Norco využívá čtyřčepové zavěšení zadní stavby s Horst Linkem (čepem dělící řetězovou vzpěru). U Norca si tento poměrně tradiční systém pojmenovali A.R.T. neboli Advanced Ride Technology.

Spousta výrobců tvoří kola tak, že pro různé velikosti rámů mají shodnou zadní stavbu a mění jen délku a výšku předního rámového trojúhelníku – vzdálenost šlapací střed – osa zadního náboje je u všech velikostí kol shodná. Proto se stává, že stejný model kola mně (velikost L) kolo sedne bezvadně a Čertovi, který je klasická velikost M, vůbec a naopak. Totiž poměr vzdálenosti „šlapací střed – osa zadního náboje“ a „šlapací střed – osa předního náboje“ se liší, takže v podstatě nesedláme stejná kola, protože onen zmíněný poměr je jiný. Norco proto přišlo s Gravity Tune, každá velikost má jiné umístění středu, tak aby poměr zůstal zachován u všech velikostí.

Osazení – ekonomické

Tak dost teorie, jdeme na konkrétní kolo. Norco Range A3 je vstupním modelem řady Range Alu na 27,5" kolech, jeho cena začíná na příjemných 62 990 Kč. Přestože je nejlevnějším modelem postaveným na hliníkovém rámu, tak se za ním každý otočí, barva rámu – vínová metalíza – je nádherná a kolo posouvá vzhledově do výšin. Ač má rám vedení kabeláže z vnějšku (díky za to, toto je sen každého servisáka), nechybí na něm i zajímavé detaily, například vedení bowdenu přehazovačky řetězovou vzpěrou.

Osazení je ekonomické, ale naprosto dostačující, postaveno na Shimano pohonu, tedy „jen“ 11 převodů, ale s rozsahem 11–46 zubů vyjedeš „skoro“ to samé co na Eagle. Vepředu operuje RockShox Yari RC se 170 mm zdvihu, vzadu pak vzduchový tlumič Rockshox Deluxe RL Debonair krotí 16 centimetrů zdvihu.
Potěší, že nechybí teleskopická sedlovka, ta na entry level kole nebývá často.

Výplety tvoří náboje Novatec a ráfky WTB STP i29 s vnitřní šířkou 29mm osazené Maxxis High Roller, podobné kombo najdeš i na kolech, která stojí skoro dvojnásobek.
Velkou neznámou pro mne byly čtyřpístové brzdy Tektro Orion s 203 mm vepředu resp. 180 mm vzadu kotouči. S hydraulickými Tektro brzdami nemám ty nejlepší zkušenosti, uvidíme, zda-li Orion můj názor změní.

Geometrie – long, slack and low

U moderních enduro je to, co se týče geometrie docela nuda – long, slack and low (dlouhé, položené a nízké) – ani Norco není výjimkou. Různí výrobci si zmíněné termíny vysvětlují různě a tak se občas vyskytne nějaký úlet, zde to však neplatí, všechny hodnoty v normě. Zde by se slušelo zmínit, že inženýři z Norca používají i výrazy ReachPlus a StackPlus, do hodnoty reach a stack počítají i délku a výšku představce. Konkrétně, z klasického reach 452 mm se při použití 50 mm představce stane 481 mm, stack se mění z 612 mm na 689 mm. Samozřejmě, když dáš jiný představec, tak ReachPlus a StackPlus jdou do kopru.

Váha, nelze nezmínit váhu, už poprvé co jsem měl Range v ruce, tak se mi zdálo, že to není zrovna lehké. Váha potvrdila. Hmotnost 15,5 kilogramu bez pedálů… Je to dost, navíc asi není příliš šancí váhu sundat, bez výraznější investice jdou maximálně nahodit bezduše. Vyšší hmotnost je daň za masivnost, všechno je masivní a navozuje dojem solidnosti, trubky nemají stěnu plechovky od piva, je tam prostě všude dost materiálu. Přidej k tomu masivní čepy, velká ložiska, čtyřčep jich nemá zrovna málo a proto je váha tam, kde je. Samozřejmě Range může koupit i v karbonu, tam už není s váhou o čem, ale cenovka je zase zcela jinde.

Na trati

Někdo vede, jiný jede. Range je z kol, na které nasedneš a jedeš. Nic neřešíš, žádné zvykání, tedy pokud jsi již na kolech s podobnou, moderní, geometrií jezdil.

Range není extra jezdivé kolo, takže ani na karbonovém rámu do kopce úplně nepoletí, tak jak některá jiná kola. Je to způsobeno jak sklonem sedlovky (šlapeš trochu před sebe), tak pohupováním při šlapání. To je znatelné a s otevřeným tlumičem ti dost výrazně ubírá tvého výkonu. Díky možnosti zamčení tlumiče však na kopec vyjedeš v pohodě. Tlumič má dva módy – otevřeno, zavřeno – já toto vítám, režim trail – s přivřenou pomalou kompresí – na drtivé většině kol nepoužívám. Jedu do kopce – mám zamčeno, jedu z kopce – mám otevřeno. Nic víc nepotřebuji.

Range i přes svou vyšší váhu, kterou cítíš téměř neustále, je ostré enduro s přesahem do freeride. Možná, spíše určitě nejde za pedálem tak ochotně jako jeho jiní konkurenti, ale když přijde na lámání chleba, když se kopec zlomí směrem dolů, v rozsekaném terénu, na roletách, tak se ukáží jeho silné stránky. Vyšší hmotnost mu dodává stabilitu a tuhost, masivnost pak jezdci jistotu, že se pod ním kolo nerozesype na prvočinitele.

Průběh chodu zadní stavby je velmi příjemný, počátek zdvihu je krásně citlivý, možná až moc – viz. výše zmíněné pohupování při šlapání. Za polovinou zdvihu je znatelný nárůst opory. Dostat se na dno tlumiče je problém, dát doraz vyžaduje mega ránu, já jsem se k němu ani nepřiblížil (nafoukáno na 30% sagu tlumiče).
Ano, progresivita zdvihu je výborná, věřím, že s pružinovým tlumičem by Range stal regulérním malým sjezďákem. Abych řekl, pravdu tak Range je malým sjezďákem i s vzduchovým tlumičem.

Je jistý v rychlosti, skvěle drží stopu, díky relativně dlouhému rozvoru 1215 mm (položené hlavovka a 435mm dlouhá zadní stavba) však není extra obratný v extrémně zavřených zatáčkách, projedeš je, ale musíš s tím počítat. Nejlépe se mu líbí ve větší rychlosti, v rozbitém terénu, vybržděné rolety překonává s velkou jistotou. Díky aktivitě zadního pružení i při brždění můžeš brzdit opravdu až těsně před zatáčkami a fakt agresivně. Po pravdě řečeno s brzdami Tektro Orion to ani jinak nejde, jejich výkon je slabší než na co jsem zvyklý. Přesto, že se jedná o nejvýkonnější model od Tektra, k tomu mají čtyři písty a velké kotouče, tak nebrzdí moc dobře. Ano, toto je jediný komponent, který si zaslouží výměnu, možná pomůžou jiné desky, ale příliš šancí tomu nedávám.

Velkou zábavou je skákání, není problém si kdekoliv poskočit, na kořínku, na kamínku, ale i na skoku s odpalem. Chování na skocích je velmi předvídatelné, odlepit kolo do vzduchu je snadné a spíš si musíš dávat pozor, aby jsi nepřelítl dopad. Range je dobrý skokan.

Norco Range A3 je skvělým vstupním modelem, za přívětivou cenu nabízí hodně parády v podobě dobré komponentové skladby a výborné jízdní vlastnosti. Range je určen do kopců, neztratíš se s ním ani v bikeparku, ale pokud plánuješ celodenní vyjížďky s partou vyšvihaných kamarádů a spoustou kilometrů v nohách, tak budeš trpět. Range totiž extra nejede po rovině a do kopce, nejvíce se mu to líbí cestou dolů. Tam je určen a tam to má rád.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom 22.3.2018 v 11:27

    cau, kdes' to testoval?

  • anonymní uživatel pps 22.3.2018 v 12:26

    Po dlouhé době dobrý test.

  • profilová fotka Keli 22.3.2018 v 13:38

    Tom: na lokálních trailech, co máme v okolí Brna.

  • anonymní uživatel Tom 22.3.2018 v 15:35

    hmhm, vypadaj zabavne :-)

  • anonymní uživatel j (jj) 22.3.2018 v 21:42

    snažíte se, velmi dobrý test! je vidět, že konkurence je zdravá a motivující....

  • anonymní uživatel Wrist 22.3.2018 v 23:39

    Nejlepší test je ten po jehož přečtení máš chuť hned sednout na bike...jako u tohoto.. palec nahóru! ..Keli mám pocit, že tento test budou tvoji kolegové jen velmi těžko překonávat ;-)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 23.3.2018 v 9:06

    Za mně jeden z nejhezčích biků v testech tady.

  • anonymní uživatel Viba 23.3.2018 v 19:33

    Krásný kolo a pěkný test...A vidím že se testovalo na cvičáku Lesná :))

  • anonymní uživatel Play.boj 23.3.2018 v 21:27

    od pohledu je to nuda...se vubec nedim, ze upadlo v zapomneni ;)

  • anonymní uživatel honza (honzarb (a) seznam.cz) 23.3.2018 v 22:57

    super clanek, dikes

  • anonymní uživatel Aacaa 24.3.2018 v 16:24

    Zahrajeme si enduro?!

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 28.3.2018 v 6:14

    Asi se jedná o zcela jiné kolo, tohle jede do kopce a brzdy jsou super... :o))) www.bikeandride.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí