Test: Scott Genius 920 - geniální devětadvacítka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.1.2018

Není tomu tak dávno, co Čert psal o Scott Genius na devětadvaceti­palcových kole, že by jej chtěl vyzkoušet na delší dobu než kolik času měl při krátké prezentaci v Trutnově. A protože přání je otcem myšlenky, tak… tak má smůlu a twentyninera nafasoval Keli. Tolik smutný, hodně smutný příběh na úvod článku…

Jak již Čert zmiňoval, Genius pro rok 2018 je k dispozici ve všech průměrech kol, které se v současné chvíli nabízejí, 650b, 650b plus a také 29". Do našeho testu jsme vyfasovali právě 29" variantu Genius 920.

Genius 2018 je čtyřčep

Oproti dřívějším rokům doznal rám zásadní změny, změněná pozice tlumiče a s ním i systém odpružení zadní stavby, prostě a jednoduše, nový Genius pro 2018 je klasický čtyřčep s Horst Linkem (čepem dělícím řetězové vzpěry). Žádné vymýšlení nových systémů, prostě sázka na osvědčenou klasiku, která funguje. Na rámu nechybí všechny moderní standardy, takže Boost zadní osa 148×12mm, metrický tlumič s Trunnion uchycením. A nechybí ani možnost úpravy geometrie pomocí otočného uchycení tlumiče Flip Chip.

Geometrie

Geometricky jsou Geniusy hodně položené a to i ve více postaveném uchycení tlumiče, tedy s výše položeným středem. Posuďte sami, 65, resp. 65.6 stupně, to jsou čísla úhlu hlavové trubky. Abych byl korektní, tak úprava geo je především kvůli možnosti na jednom rámu vozit různé průměry kol, takže High BB nastavení patří pro 650b a plus kola a Low BB pak jen pro devětadvácu.

Scott Genius 920 disponuje rámem, který kombinuje karbonový přední trojúhelník s hliníkovou zadní stavbou. Geometrie je jedním slovem moderní, tedy dlouhý předek (reach 466mm ve velikosti L), krátká zadní stavba (438mm u 29" kola), položená vidlice (65 st.) a vzpřímená sedlová trubka (74.8 st.). Krátká zadní stavba nabízí poměrně dost místa okolo pláště, samozřejmě musíme vzít v potaz, že osazená guma je šíře 2,6 palce a má poměrně nízký vzorek, s hrubou dvašestskou by dost hrozilo zanášení.

Osazení, bez slabiny, ale i bez top komponentů

Určení kola není jednoznačné, díky možnosti změny zdvihu je to více kol v jednom: 150mm zdvihu to je allmountain, 100mm zdvihu to je skoro XC. Změna velikosti zdvihu, ano, Scott má již dlouho na svých kolech osazeny tlumiče Fox umožňující přepínání zdvihu a ani nový Genius není výjímkou. Tlumič Fox Nude Evol, vidlice Fox 34 Float Performance a na řídítkách umístěné dálkové ovládání TwinLoc Remote jsou největší vychytávkou, kterou nikdo jiný nenabízí. Jednou páčkou si upravíš pomalou kompresi na vidlici i tlumiči a na tom si navíc i změníš křivku tlumení a také sag. Díky tomu se i ti napřímí sedlová trubka a šlapeš efektivněji. Rozdíl je opravdu zásadní.

Podobný systém nabízí pro tlumič i Cannondale u modelů Jekyll a Trigger, ale tam se mění pouze zdvih a chod samotného tlumiče zůstává nezměnen. Mám přímé srovnání, protože Jekylla jezdím v rámci dlouhodobého testování a přepínání Fox tlumiče s Gemini vychytávkou je více zajímavou vychytávkou než praktickým prvkem. U Scottu je to naprosto opačně.

Protože ale nic není dokonalé, tak ani u Scottu mají ještě práci k dotažení. Ergonomie přepínací páčky je slabá, tedy ergonomie přepínání TwinLoc je dobrá, ale její umístění na společné objímce se páčkou ovládající sedlovku je hodně nepraktické. Kolikrát za vyjížďku saháš na odpalování teleskopu a kolikrát potřebuješ změnit charakteristiku odpružení… nebudu vás napínat, je to jasné vítězství pro teleskop… a mít v dnešní době jeho ovládání nad osou řídítek… no fuj! Rémy Absalon, kterého jsem v létě potkal na závodech v Giromagny měl na svém kole páčky otočeny, přepínání tlumiče nad a sedlovky pod řídítky, pěkné to nebylo, ale účel světí prostředky.

K teleskopu dodám jen, že Fox Transfer funguje spolehlivě i v mrazu a velkou pochvalu dávám za použití různých délek teleskopických sedlovek v závislosti na velikost rámu, od 100mm u velikosti S až po 150mm u L a XL.

Osazení u této 920 je kombinací Sramu u pohonu, Shimana u brzd, odpružení Fox a doplňků z domácí stáje Scottu Syncrosu. Levnější Eagle od Sramu s označením GX je osvědčený a těžko mu lze něco vytknout. Odpružení také bez výhrad, vidlice Fox 34 Float s Grip3 patronou (otevřeno-trail-zavřeno) funguje spolehlivě, tlumič Fox Nude Evol taktéž, otázkou je jak se chová v horkém počasí, protože absence expanzky by mohla být jeho limitem, v testovaném období (prosinec-leden) se žádné extra horké počasí nevyskylo, nečekaně.

Zůstaňme u vidlice, ta má jako bonus osazený praktický blatníček Syncros Trail Fender. U něj ocenuji elegantní montáž, žádné stahovací pásky, pěkně namontován přímo do podkovy vidlice. Co už neocením, je vyříznutí plastu v okolí kluzáků, takže blatník sice brání blátu létat do obličeje, ale už nechrání vnitřní nohy vidlice.

Zato brzdám Shimano SLX M7000 by se už vytýkat dalo, ty tam jsou doby, kdy SLXka ubrzdily i sjezďáka, ty nové i se 180mm kotouči si občas sáhnou na dno svých sil a především na ostřejším a delším sjezdu páka se trochu propadne či nafoukne. Konstantnost výkonu dřívějších ročníků už se neopakuje.

Gumy s šířkou jako pluska

Ale vraťme se ještě k pneumatikám, není tomu tak dávno, kdy ve Scottu sázeli pouze na pluskové rozměry. Trh na jejich sázku úplně nereflektoval a zákazníci chtěli spíše hubenější pláště než tlusťochy, které by mohli konkurovat fatbikům. Scott tedy ustoupil a nyní si zákazník může vybrat i kola s „normálními“ rozměry plášťů. Ale „normální“ je u Scottu jinde než u jiných značek, kde mají ostatní 2.4", u Scottu je 2.6". Rozdíl v šířce mezi 2.8" u pluska a 2.6" u normálního už není zásadní, takže z pohledu Scottu se vlk nažral a koza zůstala celá, hodně šalamounské řešení, ale musím přiznat, že mi dává smysl.

U širšího pláště máš u méně hrubého pláště stejný záběr a grip jako u užšího mega drapáku, kola se ti pak lépe točí a přitom v terénu máš dostatek jistoty. A osazené Maxxis Rekon, navíc v trojsměsovém provedení (3C Maxx Terra přední / 3C Maxx Speed zadní) hodně překvapily, až ve velmi blátivém prostředí jsem narazil na jejich limity, především nízký vzorek se dost zanášel, ale jinde… naprostá pecka. Zklamaly ale v odolnosti proti defektům, dva chycené trny a dva defekty, testovačka byla totiž postavená na duších. Duše nebrat!

V terénu

Ano, nejsem zapřísáhlý zastánce velkých obručí, ba naopak, přistupuji k nim opatrně, jako k něčemu, co do gravity disciplín snad až tak úplně nepatří. Jsou devětadvacítky na které sedneš a rovnou víš, že jedeš na devětadváce. Velká kol, vyšší posed, pocit jak žebřiňáku. A jsou to kolo i mnoha renomovaných značek. A Scott Genius… ten takový není. Naštěstí.

Podobný pocit jako na Geniusu jsem měl i na BMC Trailfox, nasedneš na kolo a kdyby ti někdo neřekl, že je to 29", tak to ani snad nepoznáš. Drtivou většinu času trávím na sedmadvacítkových kolech a na běžnou devětadvácu si musím vždy chvilku zvykat, nic takového se u Geniuse nekonalo.

Již od prvních jízd jsem si na kole vyloženě liboval a užíval výhody 29" kol – prostě to víc jede, to je bez debat. O to víc mě překvapovala ovladatelnost, nebál bych se říct – nevídaná – u kola, co je hodně položené, dlouhé a ještě velká kola. Kdyby byly všechny devětadvacítky takové, to by byl sen!

Čím je zapříčiněna tak dobrá ovladatelnost, mimo skvělé geometrie je to zajisté i parádní předo-zadní rozložení váhy, to těžké (tlumič, přepáka, kliky) je velmi blízko těžiště a pocitově je kolo velmi, velmi lehké.
Krátká zadní stavba také napomáhá ovladatelnosti, ochota zatáčet velká a přitom díky položené hlavovce je kolo hodně stabilní v rychlosti a navíc se s ní skvěle skáče, jak jsem zmínil výše, pocitově se na Geniusu 920 jezdí jako na sedmadváce.

150 milimetrů zdvihu je naprosto dostatečné, protože systém je hodně progresivní. Ověřeno v praxi, před jednou noční jízdou přišlo nečekané ochlazení, tak jsem vyjížďku absolvoval s více jak 40% sagu a přitom jsem se měl stále rezervu na pístnici.

Na limit velkých kol poznáš v hodně zavřených zatáčkách a taky v technických, trialových úsecích, tam jsou velká kola nevýhodou. Ale všude jinde, za mě OK.

Toliko k cestě dolekopcom, výjezdy jsou kapitola sama pro sebe. Čtyřčepové zavěšení zadní stavby by se jako nereagující na šlapání označit nedalo, houpe se to dost, ale jen do okamžiku, kdy zakouzlíš páčkou TwinLocku pod řídítky. Jeden klik a kolo se rozletí do dáli. Odezva od pedálů je najednou zcela jiná, cítíš a i pohled na pístnici tlumiče ti potvrdí jak se to přestalo houpat. Deset centimetrů na zadním kole stačí i běžné ježdění, takže když na kopci zapomeneš přepnout zpět na sjezdový režim, tak se s tím dá valit. A na asfaltu si klikneš ještě jednou a máš skoro pevné kolo, efektivita šlapání je vyletí do vesmíru.

Genius je univerzál

Obecná pravda, že co je univerzální je dobré ve všem, ale nevyniká v ničem bych si dovolil tvrdit, že u testovaného Scottu Genius 920 neplatí. Ano, jsou místa, kde není nejsilnější (pomalé velmi trialové sekce), ale zato všechny ostatní místa, která v terénu můžeš potkat, si na tomto kole budeš užívat. Mít opravdu dvě kola v jednom je skvělé a tento Genius nabízí vše, co slibuje. Nevěřil bych, že toto napíšu, ale sám sebe si dokáži představit mít jen tohle kolo na vše. Od trailování, XCčkování až po závodění na enduro kolbištích – moderní devětadvacítky jako je tento Scott mají co nabídnout.
A k tomu nesmím zapomenout na možnost dát si i menší průměr kol a mít sedmadvácu… vyzkouším také a někdy příště poreferuji.

Za super jezdecké fotky děkujeme Jarovi Sijkovi, koukněte k němu na web, protože tam má spousta dalších mega fotek – jarasijka.com.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí