reklama

Test: Canyon Torque - freeride kolo, co má blízko je sjezďáku

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.7.2018

Canyon letos představil hned dvě novinky které si zaslouží místo na Dolekop.com. Prvním byl nedávno testovaný trailbike Spectral a druhou mašinou prý nezaškatulkovatelné kolo Torque. A na to se koukneme teď.

Nemá cenu popisovat známé. Canyon dělá kola na direct sale za super ceny. Canyon má velký gravity tým sestávající se z dirtařů, enduráků, sjezdařů a kdoví čeho ještě. A právě tihle lidi se promítli do nového kola Torque.

Jelikož prý nejde zařadit do žádné škatulky, vezmeme si to postupně.
Torque má 175mm zdvihu vzadu.
Torque má 180mm zdvihu vepředu.
Torque je asi jediné kolo co má v názvu Q.
Torque má 27,5 palcová kola s 2,4 lepivýma gumama, 428mm zadní stavbu, 440mm reach v Mku a 65° hlavy.

Je to allmountain? Je to Enduro? Je to sjezďák?

Každopádně je testovaný Torque AL 7.0 hliníkové kolo osazené tlumením od Foxu, 11 rychlostním GX pohonem Sram, brzdami Code R, kola DT Swiss E1700 jsou obutá do Maxxis DHR II 2,4 3C Maxxgrip. 150mm sedlovku dodal Kind Shock a kokpit je z řady Canyon G5. Canoyn po vás bude chtít poměrně férových 77 799 Kč.

Naše první oťukávaní proběhlo v ne úplně ideálním místě pro kolo s těmito zdvihy. Ale když šéfredaktor řekne „jede na spotcheck do Mariánského“, tak prostě jedeš na spotcheck. Na kole, který potřebuješ testovat. (Výsledek spotchecku Spotcheck: Singletrail Mariánské údolí – nejnovější trailcentrum v ČR, pozn. red.)

Říct, že ze startu jsme si úplně do oka nekápli by byl dost eufemismus… Ono když jsou vaše první kilometry na kole s 2,5 lepivýma gumama po asfaltu, do kopce a ještě k tomu visíte za člověkem na 29 trailbiku… no nejede to. Docela trýznivě to nejede. S Kelim se tomu samozřejmě oba smějeme, teda spíš on se směje, vymýšlíme slogany, mezi nejoblíbenější patří „Canyon Torque – neboj, kámoši na tebe nahoře počkají“, nebo „Torque – stejně bys nebyl nahoře první“ … Ne, trochu přeháním, samozřejmě, tohle kolo není postavené na výjezdy, každopádně když zasednete a šlapete nahoru se dostanete. Tlumení jde dostatečně znehybnit abyste do kopce neumřeli i když posed ani obutí samozřejmě není zrovna „uphill specific“.

Moc si neslibuju ani od sjezdu dolů, konec konců, trailové centrum pro rodiny není ideální místo pro tohle kolo. Nicméně od první klopky a první boule zapomínám na všechno co bylo. Nevím jak je to možné, ale i na jednoduchých trailech je Torque skvělý a zábavný. I přes vysoké zdvihy jde krásně do vzduchu, skvěle se skládá do zatáček a už jsem psal, jak jde krásně do vzduchu?

Klopenky jdou jak říznout, tak projet, bouli protlumíš nebo odpálíš…Oukej, tohle kolo chce nějakou pořádnou trať.

Skoky, dropy, klopky, wallride, rockgarden. Tohle všechno proletíš s kompletním rohlíkem na obličeji, dole vysuneš teleskop, „zamčeš“ tlumení a jedeš nahoru. Buď lanovka nebo po svých. A dolů zase kompletní radost a nadšení, ať už jedete kdekoli.

Asi už chápete kam mířím. Canyon Torque je je freeridové kolo. Ne freeride z dob, kdy freeride znamenalo kolo, co je někde mezi sjezďákem a xc kolem, které vlastně není dobré na nic, kromě obřích skoků. Ne, Torque je moderní freeride, který umí daleko víc, než si umíte představit. Canyon exceluje asi ve všech oblastech jízdy, pokud ta jízda vede aspoň trošku z kopce dolů. Ano, není to zrovna bojovník proti stopkám, agresivní silové šlapání v RZtách není jeho doména.

Ale. Stejně jako jsem chválil univerzalitu Spectrala, budu chválit univerzalitu Torqua. Spectral je ideální jedno kolo do domu, pokud chcete jezdit na výlety, chcete trailovat a chcete občas závodit enduro.

A Torque je ideální jedno kolo, pokud jsou vaše ambice posunuté víc sjezdovým směrem. Máte chuť mít doma sjezďáka, trávíte hodně víkendů v bikeparcích, občas si chcete zazávodit DH, ale přitom nechcete mít doma sjezďáka.

Proč? Protože všichni víme, že ačkoli je samozřejmě sjezďák úžasná věc, je malinko naprd z hlediska využitelnosti. Potřebuje lanovku. A ta většinu roku nejede, proto je daleko rozumnější volba enduro. Ale co když všechen čas, co bikeparky jedou, tam jezdíte i vy? To je zas škoda trápit tam enduro kolo…no prostě na dříve složitou otázku zní teď jednoduchá odpověď – Torque.

Ideální kolo pro člověka, co by měl normálně doma DH kolo a nadával, že nemůže s kámošema ne enduro závody, nebo vyjížďku. Případně ideální doplněk k nízkozdvihovému trailbiku či XCčku. Geniální moderní freeride kolo a tečka.

Co se týče komponentů, nemám výhrady, jenom chválím. Ano, gripy G5 by mohly být z malinko měkčí gumy. Jinak všechno skvěle. 11 převodů naprosto stačí, tlumení od Foxu je opět excelentní, tlumič DHX2 Performance umí pomalou kompresi a „lock out“, pokud si s tímhle nastavením pohrajete, dokážete z Torqua udělat i docela obstojně šlapající a hlavně famózně hopsací kolo. To samé platí o vidlici Fox 36 Performance Elite, opět tři polohy páčky na zamykání a ještě pomalá komprese. Zase obří přínos proti houpání a „žvýkání se“ kola.

Pneumatiky samozřejmě rovnou připravené do parku nebo do hrabanky, extrémně lepivá směs 3C Maxxgrip vepředu a o něco tvrdší 3C Maxxterra vzadu.

Canyon Torque je naprosto nečekaný stroj do doby, kde obvykle všichni řeší jenom být rychle v cíli. Torque má za úkol vás v první řadě královsky pobavit, ať už jedete na DH trati, freeridové skákací trati v bikeparku nebo ilegálním enduro trailu kdoví kde. Boží na kamenech, skocích i v hrabance. Boží vlastně všude, kde to jede z kopce.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Skvedo (skvedo (a) gmail.com) 9.7.2018 v 7:18

    "Torque je asi jediné kolo co má v názvu Q."
    Špatně - RB IQ

  • anonymní uživatel peo 9.7.2018 v 8:57

    Mám něco podobnýho (Radon Swoop) a souhlasím že je to vynikající na těžký traily, bikepark (nemáte strach že to kolo trpí) a i ty rychlebky na tom jdou jezdit. Z trochou sebezapření i celodenní vejlet :) . Ale změňte nadpis - tohle není test ale tak maximálně "představení".

  • anonymní uživatel Sunshine 29 9.7.2018 v 9:06

    Marin Quake, Marin Quad :)

  • anonymní uživatel Ocas 9.7.2018 v 9:57

    Tlumič je Float X2 Performance, ne DHX2.

  • anonymní uživatel Miras 9.7.2018 v 21:43

    Stejná děvka na všechno jak spindrift. Jen ten trial už na tom nejde úplně zadarmo :-)

  • profilová fotka Ádoš 16.7.2018 v 7:30

    nemá mít blízko KE sjezďáku? to J bych vyměnil za K ;)

  • anonymní uživatel jirka (dudynevikudy (a) gmail.com) 6.8.2018 v 17:10

    zdravim..jak Ti sedela velikost...??mam 179cm a vaham pri porizeni mezi M a L... diky

  • profilová fotka Maverick 6.8.2018 v 19:05

    Pozor na dobu dodání. Já kolo objednal v červnu a od té doby jen posovají datum doručení. naposled z minulého týdne na první týden v září....

  • profilová fotka Tomáš 29.12.2018 v 19:05

    S dobou dodani jsem take cekal 5 mesicu, asi 3x mi posunuli termin. Jinak kolo uz mam cca mesic, zatim jen 2x v lese a parkrat jen tak projeto a uz se oziva vakl ve futrech na zadni stavbe, v kterych je umistena AL vidlicka tlumice, neni tam ani nijak pripevnena jen nasazena na futra. Kdyz jsem to poprve videl, rikal jsem si kdo tohle mohl vymyslet a jak dlouho tohle muze vydrzet a vysledek? Nevydrzi to podle meho nic! Jsem zvedavy co mi na to napisou z canyonu, opravou nebo vymenou se tenhle problem podle meho nevyresi, bude to vecny problem. Leda ze by vymysleli nejaky upgrade toho uchyceni vidlicky tlumice.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí