MojeKolo

Spotcheck: Singletrail Mariánské údolí - nejnovější trailcentrum v ČR

Autor: Keli, vydáno: 15.5.2018

Na východním okraji města Brna vyrostlo nové trailcentrum, samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít příležitost k návštěvě. Co nabízí Singletrail Moravský kras – Mariánské údolí, jak se tam jezdí a další se dozvíš v našem redakčním spotchecku.

Normálně bych asi návštěvu zvažoval, ale když máš k dispozici kolo Kona Satori DL (29", 140mm/130mm zdvih) a nový trail centrum na kraji města, tak to prostě musíš spojit. Prostě trailové kolo patří na traily, takže sedám do auta jedu.
Do Mariáského údolí, výletní lokalitě mnoha Brňanů to mám přes půl Brna, nicméně Brno je menší vesnice, takže časově to vychází vzhledem k neustálým zácpám zhruba časově jako na kole. Příště jedu kolmo! Kromě toho, že se projedu ušetřím i na parkovném, 40 Kč tě nezabije (zaplacením poplatku trailcentrum nepodpoříš, parkoviště patří k přilehlé hospodě Eldorádo), ale počet parkovacích míst je omezen a o letních víkendech bude parkování asi složité.

V současné době Singletrail Moravský kras – Mariánské údolí nabízí k dispozici dva traily a celkem cca 20 km trailů, v době mé návštěvy nebyl ještě otevřen třetí, nejnáročnější okruh, který bude sice nejkratší, ale nejvíce pro milovníky jízdy dolekopcom. Až otevřou, vyrazím na obhlídku! Slušelo by se doplnit, že za projektem stojí stejní lidé jako v původním Singletrail Moravský kras v Jedovnicích, který byl před dvěma lety zkouknout Čert – Spotcheck: nově otevřený Singletrail Moravský kras.

„Logicky“ vyrážím postupně na trail číslo 2 (ten delší) a pak č. 1 (ten kratší). Oba traily mají docela pohodové stoupání, na kopec vylítneš jak nic. Na dvojku jedeš po asfaltové cestě k Horákovské myslivně a tam se napojíš na trail. Povrch dvojky je prosívka, tohle úplně v lese rád nevidím, ale aspoň bude legrace. V suchu, co v lesích panuje, to klouže dost.

Trail se vlní, sem tam výjezd, sem tam sjezd, chvílama je to trochu dlouhý, ale furt kroutíš řídítkama, skoro nikde nejedeš rovně. Možná je to místy i docela úzké, soudě podle vyjetých stop mimo zhutněný povrch…
Nechybí spousta boulí na pumpování, občas místo, kde se to dá odlepit, z kopce nešlapu a rychlost je ok, tak že jedu skoro furt deathgrip. Celkově žádná divočina, ale jako na XC a trailbike fakt dobrý.

Nešlapání z kopce je zásadní, protože jakmile si přišlápneš a k tomu zapumpuješ, rychlost se zvýší a ty budeš muset brzdit. Lepší je se jenom vézt a využívat terénních nerovností pro získávání rychlosti. Jako trail na vylepšení techniky pumpování, hledání a nacházení flow je takřka ideální.

Místy jsou prudší sjezdy, ale pokud se řídíš předchozím odstavcem, tak tě nepřekvapí, pokud hamtáš všude, tak v zatáčkách na jejich koncích budeš mít trochu problém a brzdit budeš i očima.

Druhý trail (Jednička) je kratší, více z kopce. Má také mnohem lepší povrch, hlína je hlína, drží to mnohem líp a trail je akčnější a přírodnější. Kdyby ti nikdo neřekl, že je nově vybudovaný, tak kromě pár mostků a míst s prosívkou si budeš myslet, že je zde od nepaměti. Výjezd není tak sterilně hladký jako předchozím trailu. Nedočkavci, kteří na trailech jezdili ještě před oficiálním otevřením povrch slušně rozryli, údržba trailů to asi nekvituje s povděkem jako já, tohle je dle mého názoru lepší výjezdový trail než hladká dálnice.

Jízda dolekopcom je zase bez šlapání a téměř bez brždění. Najdeš spoustu míst, kde se dá poskočit, scrubovat, … bavila. Opět, na enduru asi nuda, ale na 29" trailáku úplně cajk a zase, důležité je nešlapat, jakmile si přišlápneš rychlost bude moc.

Co mají oba traily společné, tak to je jejich provedení. Řemeslně dobře provedený traily, flow nechybí, občas možná až moc zavřené zatáčky, klopenky by chtěli více naklopit, především v jejich finální části – v místech, kde se chceš nejvíce opřít už často není o co. Někde jsou také stromy poměrně blízko trailu, ale na tolika kilometrech je to jen párkrát.

Kromě dokončení posledního třetího trailu se plánuje i hospoda se servisem, půjčovnou, ale to až příští rok. Nicméně možností občerstvení je zde mnoho, hospod je zde spousta.

A celkové zhodnocení. Líbilo se mi to, protože jsem zvolil dobré kolo. Na enduru, na kterém jezdím primárně bych to viděl asi jinak. Ano, cílovka asi přesně nejsem, ale s tímhle na okraji velkého města problém nemám. Příměstské bikecentrum, proč ne. To mi dává smysl. Lepší než stavět něco podobnýho někde, kde není kopec a do města daleko. Cestovat do Mariánského údolí přes půl republiky asi nemá význam, ale jako zastávka při cestě proč ne, o program na dvě hodiny máš vystaráno.

Nicméně stejné pocity nemají všichni, dojedu k autu, potkávám kamaráda s kamarádkou. Dejvo právě dojíždí, po cestě sbíral někoho, kdo měl zlomenou kličku… prý z toho má smíšené pocity (Dejvo, ne ten kličkař), že mu to přijde místama nebezpečné, jak se to rozjede, přijedeš do komprese a co teď… Podobný názor jsem zaslechl víckrát. Další zase tvrdí, že je to pecka, především na gravelu.

Ideální je vyzkoušet Singletrail v Mariánském údolím na vlastní gumy a udělat si vlastní názor.

Další info o trailech najdeš webu singlekras.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jaromír 15.5.2018 v 12:36

    Vidím, že jste zkoučeli Canyon Torque. Bude tetík???

  • anonymní uživatel Jaromír 15.5.2018 v 12:37

    Omlouvám se všem: samozřejmě "zkoušeli" a "testík"

  • profilová fotka Odrazka 15.5.2018 v 12:43

    Několikrát jsi to zmínil, neslapat. To je to, co mi kazilo celý dojem, všude jsem se to snažil vyhrotit... A pak, brzdy, nebo z dvojaký rovnou do lesa páč místo dopadu zatáčka... Pro děcka, začátečníky, pohodare asi pecka, me to moc nenadchlo...

  • profilová fotka Keli 15.5.2018 v 13:57

    Odrazka: rychlost na naskákání všeho je v pohodě i bez šlapání, ale i tak si občas musíš brnknout na brzdu.

    Jaromír: ano, test bude. Ale zrovna v Mariánské údolí Canyon Torque optimální kolo není ;-)

  • anonymní uživatel DD 15.5.2018 v 18:24

    Neslapat...ok, vypada to, ze budu spokojenej :D

  • anonymní uživatel Viba 15.5.2018 v 18:58

    A kdy ten test zhruba bude?Pokud to není tajemství.

  • profilová fotka Keli 15.5.2018 v 19:02

    Viba: máme kolo zatím cca 5 dnů, nechci slibovat, ale čekej test za cca tři týdny.

  • anonymní uživatel Viba 15.5.2018 v 20:36

    Díky.
    Pořádně mu naložte .)

  • profilová fotka Vít Majer 17.5.2018 v 10:38

    Spousta lidi jezdi,jak kdyby se jim nic nemohlo stat.Neznaji trail a proste jedou.Pořád stejna pisnicka...vsude

  • profilová fotka hopet 21.5.2018 v 4:41

    Včera jsem se tam zastavil, nevěda že v noci dost zapršelo. Zatímco za sucha bych souhlasil s hodnocením trailů, teď se to zcela otočilo: jednička utopená v lepivém blátě, nemluvě o tom, že když se člověk trochu opřel do klopek, nechával za sebou ošklivě zařezané stopy. Naopak ta prosívková dvojka držela krásně, kromě posledního úseku před příjezdem na cestu dole v Mariánském. Jinak mi přijde, že Jedovnice jsou trochu líp natrasované, pokud to člověk chce občas odlepit a skočit si boule jako dvojáky. Tady mi přišlo ve větší rychlosti na pár místech až nebezpečné, dopady ani ne do klopek, ale do zvlněných zatáček. Pokud to člověk ale drží při zemi nebo skáče jen přes jednu bouli, tak na trénink intenzity asi dobrý - pokud tam nejsou jiní lidi. :-)

  • anonymní uživatel Sandwolf 9.7.2018 v 10:29

    Nednejsi traily jaem jeste nejel .. Je to tam tak pro decka do 15 let a potom uz pro dedky nebo maminy co sotva umi na kole a pocitam stim ze ta slavna 3ka bude stejne nudna a nesmyslne natahana jak ty ostatni cosi

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí