Test: sjezďák CTM Mons - velmi kvalitní základ

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.1.2019

Základní model sjezdového kola CTM Mons nabízí velmi kvalitní základ, který dělá konkurenci vrásky na čele. Kolo víceméně bez slabiny za výbornou cenu. To je ve zkratce Mons modelové řady roku 2019.

Mons prošel úpravou geometrie před loňskou sezónou a na letošek zůstal beze změn. Změna geometrie oproti předchozímu modelu spočívala především ve výrazném prodloužení předního rámového trojúhelníku a většímu položení hlavové trubky, to vše při zachování stejné délky zadní stavby. Ve výsledku tak došlo k prodloužení rozvoru a z toho vyplývající zvýšení stability v rychlosti. Prostě změny, aby Mons mohl konkurovat i na současných DH tratích, které jsou spíše rychlejší než pomalejší.

Takže oproti loňskému modelu je rozdíl jen v osazení, ale jedná se markantní rozdíl. Posun kupředu je obrovský.
Kvalitní rám s dlouhými lety vyzkoušeným odpružením posouvá na další level použitý tlumič Canecreek Double Barrel Coil. Pokud jej umíš nastavit, dostaneš z kola absolutní maximum. Možností nastavení je nekonečno, tlumič s pomalou i rychlou kompresí, stejně tak i s pomalým i rychlým odskokem ti dovolí vyladit si chování kola k obrazu svému. Chceš spíše tvrdší nastavení s tvrdší pružinou – není problém a opačně, použít měkčí pružinu a chod si ovlivnit kompresemi – není problém. Je třeba si hrát, tlumič ti to umožní. Pro nezkušeného jezdce však ale nastavení může být oříškem, špičkový tlumič vyžaduje zkušenost a znalost, co které točítko ovládá. A také čas. Je třeba si hrát a zkoušet. Ad točítka, ty jsou u tlumiče štelovatelné pouze s nářadím (desítka klíč a malý imbusáček), trochu komplikace. Samozřejmě, pokud nechceš zkoušet a laborovat, stačí dát vše do továrního nastavení na střed a kolo jakžtakž funguje. Nicméně, byla by škoda nevyužít obrovský potenciál, který tlumič nabízí.

Když už jsme u odpružení, tak nesmím zapomenout zmínit se o novém Boxxeru. V osazeném a stejně tak i ve všech nových RockShox Boxxer RC DebonAir by jsi marně hledal pružinu. Žádná tam není, péro nahradil vzduch. Vzduch má výhody, jako možnost naladění si tuhosti dle libosti, ale zase má díky svým fyzikálním vlastnostem i negativní stránky. Ale možnost upravit si progresivitu máš jen u vzduchu. Takže za mne je vzduch úplně v poho. To však není zásadní změna. Největší změna je v Charger patroně, ta nahradila Motion Control a to je rozdíl jako kráva. Rozdíl k lepšímu, k mnohem lepšímu, ve všech ohledech. Výtku bych měl k ladění komprese, ta nabízí pouze pouze pět kliknutí a štelovací kolečko jde otočit velmi zlehka, takže si například při tlačení můžeš lehce změnit nastavení a ani o tom nevíš.
Kromě změn uvnitř doznal Boxxer změn i z venčí, rovné korunky inspirované motokrosem jsou boží.

Nový Boxxer je samozřejmě určen pro náboje odpovídající Boost standardu a na test bike náboj boostový nebyl a větší šířku a offset kotouče řešila redukce, na produkčním kole toto nejspíš nenajdete.

Jak již bylo zmíněno, tak Mons před loňskou sezónou doznal změn v geometrii, položil se, prodloužil se a zmodernizoval. Prodloužení předního rámového trojúhelníku bylo zásadní, dřívější model byl prcek, loňský potažmo letošní je již dlouhý. Tak dlouhý, že pokud jsi vyrůstal na oldschool sjezdových kolech jako třeba já, tak nebudeš mít problém jezdit na kole velikosti M i se 185cm výšky. Samozřejmě, toto platí, pokud máš kolo především pro zábavu, na skákání a užívání si v bajkparcích, menší kolo se ti bude lépe ovládat. Pokud ale jezdíš hodně rychle, honíš sekundy a setiny, tak sáhneš spíše po L a nebo klidně i po XL.
A když už jsme u velikosti, tak pocitově mi kolo přišlo větší než Kellys Noid ve velikosti L, který jsme měli na dlouhodobý test. Na Kellysu jsem se cítil jako vosa na bombónu a u CTM jsem tento pocit neměl a to i přesto je, že se jedná menší velikost, M vs. L. Jak je to možné? Kellys má sice delší reach, vzdálenost představec – sedlo je menší než u CTM.

Ostatní osazení je naprosto dostačující, sedmirychlostní sjezdový pohon od Sramu je OK, kokpit, kliky od RaceFace taky svoji funkci plní dobře. Jediným slabým komponentem jsou brzdy, chápu, že brzdy brzdí závod a kdo brzdí prohrává, tak i přesto, že CTM má v továrním týmu dva aktuální mistry ČR i Slovenska, tak kolo této kategorie potřebuje pořádné brzdy. A Sram Guide R jimi rozhodně nejsou a ani s velkými kotouči to prostě není ostrá brzda.

Naopak pochvalu zaslouží použité pláště, Wtb Convict sice nejsou striktně sjezdové gumy, ale použít je na sjezdu není rozhodně chyba. Navíc u CTM přemýšleli a pláště jsou v měkké směsi a zadní plášť dokonce v Tough verzi s výztuhou. Tak to tedy bylo na testovačce, při továrním osazení dostanete kombinaci Wtb Convict a Judge, ale ani ta rozhodně není marná, ba právě naopak, Judge vzadu bude líp brzdit než Convict.

Velkou devízou Monse je jeho ovladatelnost, CTM sází na relativně konzervativní hodnoty geometrie, žádná z nich není extrémní. Budu konkrétní a vypíchnu jen pár zcela dokazující předchozí větu: hlavový úhel 63,5 st., délka zadní stavby 440mm, rozvor 1214mm (ve velikosti M).

Kokpit je v režii Race Face, představec s délkou 50mm drží řídítka průměru 35mm a délky 780mm – zde bych si dokázal představit kratší a delší kombinaci (kratší forbec a delší řídítka, 800mm na sjezďáka mi přijde ideální). Taktéž gripy nesoucí logo CTM nejsou zrovna můj šálek kávy, proti tvrdosti nebo spíše měkkosti nelze mít námitek, ale jejich tvarování, především na vnějším konci není optimální. Úchop rozhodně není stoprocentní, grip se malinko „hužví“ a pod tlakem ruky guma uhýbá. Nicméně, gripy minimální položka, takže jejich výměna nestojí za řeč.

Stejně jako kokpit, tak i kliky nejsou logo Race Face a také stejnou modelovou řadu Chester. Na 36zubovém převodníků jistí řetěz vodítko české firmy Manobike. Palec nahoru za podporu zdejší firmy.

Primárním úkolem sjezdového kola je dopravit jezdce z bodu A na kopci do bodu B pod kopcem v nejkratším možném čase. Tento úkol zvládá CTM Mons naprosto s přehledem a záleží jen na jezdci, jak rychle dole bude. Dosáhnout limitu kola je velmi obtížné. Kolo je v rychlosti stabilní, jisté a přitom stále velmi ochotně mění směr i v zavřených zatáčkách v pomalé rychlosti. Geometricky rozhodně nemám co vytknout. Není třeba žádné dlouhé zvykání a rovnou se s kolem sžiješ. Já si na něm již první den troufl i na věci, které jsem si říkal, že již dávat nikdy nebudu (Keli je už starej fotr, pozn. red.).

Jezdit rychle je jedna věc, druhá věc je zábavnost. Mons umí jezdit jak velmi rychle, stejně tak i s velkou dávkou zábavnosti. Zábavnost je pro mne skákání, ať už to jsou menší skoky, tak ty větší. Mons je výborný skokan, ochotně jde do vzduchu za jakékoliv situace, ať už jde o bunnyhop na rovince nebo x-metrový dvoják, obojí bez problému.

CTM sází na systém odpružení zadní stavby otáčející se kolem virtuálního bodu, systém funguje velmi příjemně, citlivý na začátku a s dostatkem nárůstu progresivity ke konci zdvihu. Zadní stavba rozhodně není imunní na pohupování při šlapání, ale na sjezdové kolo je to úplně v klidu a rozhodně na rovinkách ztrácet nebudeš. Naopak imunní je zadní stavba vůči silám při brždění, zadek ti chodí i když držíš plný brzdy. To mě baví a toto mi přijde největší devíza virtuálům oproti jiným systémům odpružení.

Zpět k tomu pohupování při šlapání, díky chytrému tlumiči jsi si schopen charakteristiku chodu zadní stavby poštelovat, utáhneš pomalou kompresi a kolo se ti při šlapání ani nehne. Tohle je mega výhoda a přestože kolo je základní modelem, tak tlumič jej posouvá mnohem dál. Ve srovnání s nižšími modely ostatních značek je Mons díky Double Barrelu prostě dál.

Přestože Mons je levnější ze dvou modelů od CTM, tak rámový set je na obou kolech shodný, stejný rám i stejný tlumič. Rozdíl je v ostatních komponentech, ano, na dražším je lepší vidlice a brzdy, ale jako základ i levný Mons bohatě dostačuje. Osobně bych měl velký problém při rozhodování, kterého Monse pořídit. Bude dražší o tolik lepší než tento základní? Vyplatí se zainvestovat více?

Více o kole na webu CTM.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 28.1.2019 v 15:32

    pokud továrně osadim tlumič cane creek, měl bych se postarat i o to, aby bylo na webu cc doporučený nastavení, pokud to nezvládnu, měl bych ho dát alespoň na svůj web. Postupovat stylem všechno otevřu/zavřu a budu hledat ideál bude na dlouho a ano pro spoustu lidí možná i nedosažitelný co občas vidim

  • anonymní uživatel agrrr 28.1.2019 v 16:41

    Mne sa vzdy pacilo na Monsovi, ze ten bajk naozaj velmi rad skace... doslova by som povedal, ze menej skusenym jazdcom to ovela viac ulahcuje. A to sa mi vzdy pacilo oproti drahsim bajkom, ktore do vzduchu tak ochotne neisli. :)

  • anonymní uživatel chytrej 28.1.2019 v 18:53

    mám dojem, že většině výrobců jde spíš o to udržet bajk na zemi

  • anonymní uživatel Ajajaj 28.1.2019 v 20:52

    Kola se neprodlouzily o proti 2017 jsou rozvorove furt stejny jen se změnil úhel měl sem mons 2017 a pak 2018 na 17 sem měl anglset o stupeň a půl a bylo delší cca o centimetr o proti 17, kolo v XL dobrý pro člověka cca 178cm teda pokud chce jezdit na čas.. pod brzdou funguje tomu taky moc nevěřím malé rychlé rolety pod brzdou vůbec nebere

  • anonymní uživatel pps 29.1.2019 v 6:18

    2 Ajajaj: ze ktereho kmene ty byt?

  • profilová fotka Odrazka 30.1.2019 v 6:29

    To bude možná špatným nastavením tlumiče, nebo jeho tristnim stavem...

  • anonymní uživatel Asdas 30.1.2019 v 10:21

    No mohli tam dát aspoň Cody...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí