Test: WTB Vigilante a Judge - klasika a novinka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.8.2019

Do redakčního testu jsme na jaře dostali dvojici plášťů od WTB. Jedním z nich byl inovovaný model Vigilante a druhým byla novinka s označením Judge. Pojďme se na ně podívat blíže.

WTB Vigilante 2,5" TriTec Light Slash Guard

V nabídce WTB je plášť Vigilante již dlouhá léta. Rozhodně patří k těm oblíbenějším. Avšak i přes svoji nespornou popularitu měl jednu zásadní chybu. Svoji šířku. Vigilante bylo doposavad k dispozici pouze v šíří pouze 2,3 palce. Takto úzký plášť je v současnosti, v době širokých ráfků, skoro nepoužitelný. Pokud na široký ráfek nasadíte úzký plášť, nastane jeho tvarová deformace a z zcela výtečného pláště se stane nepoužitelná guma. WTB o tomto problému vědělo a reagovalo. Nyní je proto Vigilante i v šířce 2,5", ale nejen v ní, není problém pořídit Vigi i třeba ve dvašestce.

Tvarově se široký Vigilante nijak neliší od svého předchůdce, poměrně hranatý profil s výraznými bočními výstupky zůstal zachován a stejně tak zůstaly zachovány i vlastnosti. Jednoduše, Vigi je jistota neskutečné trakce na téměř jakémkoliv povrchu. Ostrá guma, kterou lze použít jak na předním – tam je primárně určen – ale i na zadním kole. Jedinou slabší stránkou je odvalování, mohlo by to být lepší, ale samozřejmě, utrpěl by tím grip. A co je pro sjezdovou nebo endurovou gumu důležitější než grip?

Vigilante je sice klasika, ale inovovaná klasika. První z inovací je i základní materiál. Jak je u WTB zvykem v nabídce jsou dvě provedení, High Grip a High Rolling, jejich vlastnosti odpovídají anglickým názvům, High Grip = velká přilnavost, High Rolling = velké odvalování. Já zkoušel Vigilante v provedení High Grip, logicky, na předním kole potřebuješ velkou jistotu trakce. Otřepané, ale stále platné heslo, a to nejen u účesu typu mullet, ale i v bajkování, je: „Vepředu byznys, vzadu párty!“

Kromě drobných změn u profilování výstupků a štuplíků, drobné změny jejich rozložení (pokud nejsi odkojen na Vigi, změny skoro nepoznáš)… zásadní věcí, co se týče gripu je i použitá směs. I zde je novinka, WTB použilo nově směs TriTec, třísměsovou variantu, která má, obdobně jak tomu bývá u konkurence, prostřední, vnitřní, část výstupků z tvrdé směsi a ta je na povrchu potažena směsí měkčí a ještě měkčí. Prostřední část běhounu je měkčí a boční štuplíky jsou ještě měkčí – prostředek je o fous tvrdší pro lepší odvalování a boky jsou lepivé pro dokonalý grip.

Už předchozí verze plášťů WTB bez TriTec směsí byla známá velmi slušnou přilnavostí na rozličných površích, musím se přiznat, že nemám pláště WTB až tak osahané abych poznal rozdíl. Možná v laboratoři naměříte o x procent lepší grip, ale v praxi to znát není. Třísměsové provedení by mělo mít vliv na trvanlivost, pláště najely cca 200 km včetně jednoho lokálního enduro závodu, všude je čekal povrch spíše měkčí a nikde nejsou patrné známky opotřebení.

Další novinkou, která se týká plášťů ve verzi Light, tedy těch lehčích, které nemají vyztužený bok, je přidaná ochrana Slash Guard. Tu tvoří nylonová vložka po celé ploše pláště, ta má za úkol dodat ochranu proti proražení, ale bez váhové penalizace jakou najdeme u plášťů s tvrdým bokem alias Tough verzí. V současné době tedy WTB nabízí pláště Light, Light s Slash Guard a Tough. Slash Guard je na omak znatelný, oproti Light verzi, která je doslova papírová, je bok pláště se Slash Guardem bytelný. Nemít v druhé ruce Tough plášť, tak řeknu, že mám tento i v druhé. Rozhodně Slash Guard budí důvěru.

WTB Judge 2.4" TriTec Fast Rolling Tough

Zatímco Vigilante je klasika, tak WTB Judge je absolutní letošní novinka od WTB. Striktně zadní plášť, který je již na první pohled určen do počasí jaké právě nyní vládne za okny. Testovaný model je v provedení Fast Rolling s vyztuženým Tough bokem, šíře 2.4". Tato šířka je jediná dostupná, v nabídce je samozřejmě jak 29", tak 27,5" provedení a také verze High Grip. Judge je odladěn na široké ráfky, WTB doporučuje svůj i29 (29mm vnitřní šířka), já měl na ráfku s vnitřní šířkou 30mm a pasuje tam jak prd*l na hrnec.

Musím se přiznat, že by mne velmi zajímalo, kde brali inspiraci inženýři tvořící Judge. Já si totiž nemohu pomoct a v tomto plášti vidím … No každopádně, jestli opisovali nebo ne není až tak důležité. Důležité je chování a jízdní vlastnosti pláště. Hodně hranatý profil je na zadním kole výhodou, ostré boční výstupky se snadno zaříznou a jistota na zadním kole je zde. Pokud je tvojí oblíbenou částí trailu odklopené šikminy (já je miluju), tak Judge budeš milovat. To ti garantuji. Slabší je na velmi tvrdém povrchu, tam je hodně hranatý tvar trochu limitující. Judge díky prostřednímu běhounu tvořenému agresivními výstupky velmi dobře brzdí, kromě tvaru mu napomáhá i dost vysoký vzorek, který se do terénu dobře „zapichuje“.

Oba pláště, jak Vigi, tak Judge mají výborné čištění vzorku, zanesený plášť u nich v podstatě neexistuje a díky tomu je lze s úspěchem použít i za mokra. Vigilante bych si dokázal představit i jako gumu do extra bláta, Judge by obstál také, ale Vigi se čistí o fous lépe.

Co mají oba pláště společné je velmi decentní odvalování, ani jeden vyloženě není vyloženě jezdivý, spíše naopak. Na tvrdém povrchu, typicky na transferu na kopec cítíš, jako by tě někdo držel na gumě. Hlava a nohy by chtěly, pláště už nikoliv. Holt, daň za grip v terénu. Samozřejmě do odvalování promlouvá i hmotnost plášťů, přední guma v 29" atakuje 1150 gramů a zadní ve verzi s vyztuženým bokem téměř 1450 gramů. Je to hodně, nicméně s WTB nepotřebuješ vložku do pláště a defekty téměř neexistují. Testovaná dvojice není určena na běžné ježdění, na výlety a vyjížďky s ohromnými kvanty kilometrů, tohle kombo patří na kolo, které jezdí primárně z kopce a do kopce to prostě nějak přetrpíš. Kombo na závody? Ale jistě, všude tě podrží, snad jen vyjma extra šlapavých RZ a velmi tvrdého terénu.



Michal Prokop o Vigi a Judge

A na názor jsme se zeptali i Michala Prokopa, který pláště WTB jezdí:

Z Vigilante 2,5 jsem nadšený, upřímně si myslím, že je to nejlepší guma na trhu na přední kolo. Rozložení vzorku se opravdu povedlo, mě osobě nejvíc vyhovuje vzorek vytažený více do stran. Při mém agresivním stylu na hraně gumy ideálně drží a kopíruje terén. Na předek volím lehčí variantu Light. Zatím mě guma vždy podržela a neměl jsem žádný defekt.

Judge je vyloženě guma na zadní kolo do drsných podmínek. Guma perfektně za všech situacích jako je hrabanka, sypký povrch nebo mokro. Nasazuji jí většinou do hodně rozbitého terénu, když se potřebuji spolehnout na pořádný grip. Hodně jezdím na hraně gumy a na Judge se dá plně spolehnout. Není to rychlík na asfaltu, ale její potenciál nejvíc využiji při agresivnější jízdě z kopce.

V 90% procentech využívám High Grip. Chci maximálně využívat potenciál pneu a k mému stylu ježdění se měkka směs hodí nejlépe. Moc neřeším, že guma nejede dostatečně rychle na asfaltu. Pro mne je důležité jak se guma chová v terénu při jízdě z kopce. Tvrdou směs nasazuji na zadní kole jen v případech když vím, že o víkendu budu jezdit v bikeparku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luboš 7.8.2019 v 9:41

    Mám obě tyto gumy a na obou jsem už defekt dal. To je ale chyba jezdce :-) Grip je ale parádní

  • anonymní uživatel Sektor B5 7.8.2019 v 9:52

    Keli, u vás proběhla nějaká genderová změna, že jste to dostaly? Pokud ne, tak jste to do testu dostali :-))).

  • profilová fotka Keli 7.8.2019 v 10:19

    Sektor, změna neproběhla (nebo o ní nevím), ale nastal problém ve shodě podmětu s přísudkem!

  • anonymní uživatel filous 7.8.2019 v 10:35

    Ale Cert ma uz docela pekny kozy, o tom zadna....

  • anonymní uživatel Petr 8.8.2019 v 12:54

    Zrovna jsem nasadil 2.3 plášť na 30 mm ráfek. Těším se na kolo a tady se dozvídám, že je to nepoužitelný. Neměl bych radši zůstat doma? Chlapi, trochu víc zdravého rozumu a míň marketingu.

  • profilová fotka esmo 8.8.2019 v 13:00

    Petr: taky by mě zajímalo jak to ve opravdu je. Jezdím zatím na starejch 22mm ráfcích, ale přemýšlím o změně. Jen nechci hned vyhazovat aktuální 2,3 gumy...

  • anonymní uživatel Pavel 8.8.2019 v 14:38

    esmo: No, já mám Vigilante 2,3 na zadním ráfku 30mm už druhou sezónu a že by mě to nějak nejelo nebo ustřelovalo v zatáčkách nějak nepozoruju.

  • profilová fotka Keli 8.8.2019 v 15:42

    Petr, Pavel: doporučuji vyzkoušet dát na 30mm odpovídající plášť a pokud nepoznáte rozdíl k lepšímu, tak sním svůj klobouk. A co se týče marketingu, tak za tento test jsem nedostal ani korunu... vždy píši to, co si myslím a za svým názorem (že 2.3 guma na 30mm ráfek nepatří) si stojím.

  • anonymní uživatel Petr 8.8.2019 v 16:30

    Vyjadřoval jsem se jen k tvrzení, že je to nepoužitelný. Mám na 30mm ráfku vyzkoušené odpovídající 2.4, 2.5 wt ale i 2.3 pneu. Nikdo netvrdil, že rozdíl není poznat nebo, že je test zaplacený. Rozdíl poznat je a ne vždy nutně k lepšímu. Z testu to ale vyznívá jako fráze z katalogu, jediná správná cesta a že mě 2.3 musí zabít v první zatáčce, což není pravda.

  • profilová fotka Keli 8.8.2019 v 18:57

    Nenapsal jsem, že je to nepoužitelný, je tam kouzelné slovíčko skoro ;-) Tato část textu přece není v testu zásadní, tohle je jen výplň, vata...
    Ale třeba Wtb deklaruje jakou šířku ráfku pro jakou šířku pláště použít a kdyby to bylo z jejich pohledu jedno, tak by to nedělali.

  • anonymní uživatel Pavel 9.8.2019 v 7:09

    Keli: Máš pravdu, na jiným kole mám na 30mm ráfku Vigilante 2,5 a to jsou fakt držáky. To jsem mohl napsat rovnou v rámci objektivity :-) Tu 2,3 jsem měl nejdřív na ráfku 25mm, ale ten jsem zničil, tak jsem tam nechal dát 30mm a 2,3 na něm dojíždím. Pak tam přijde rozhodně 2,5

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí