Test: CushCore - vložka do pláště, která tě ochrání od defektů

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.7.2018

Defekt, asi nejčastější problém, který tě může potkat na kole v terénu. Sice se říká, že defekt je vždy chyba jezdce, leč často se stane i zcela nezaviněně. Možností jak chytnout defekt je spousta, je to ať již procvaknutí, proříznutí nebo odchlípnutí patky pláště od ráfku. Samozřejmě v následujícím článku se nebavíme systémech postavených na duších, duše dle mého názoru je již překonaná a není důvod ji v plášti mít. Bezdušák, tedy samostatný plášť nasazený do ráfku jen s trochou bezdušového tmelu řeší spoustu problémů s defekty, ale není to zcela neprůstřelné řešení. Proto se rozliční výrobci rozhodli slabá místa bezdušáků vylepšit a možnosti defektů minimalizovat. Na trhu je v současné době několik různých systému, některé jsme již otestovali a na jeden další se podíváme dnes.

Huck Norris (test Huck Norris) byl první vložkou, kterou jsem v kole vozil, pásek vzhledem připomínající karimatku měl za úkol eliminovat procvaknutí pláště při tvrdém dorazu či dopadu, prostě přidal trochu odpružené hmoty mezi ráfek a plášť. Systém je to velmi lehký, ale nepříliš odolný, stačí ti prodloužený víkend na Gardě a Huck je rozsekán na cimprcampr. Díra vedle díry. Pokud jsi naneštěstí prořízl plášť a vzduch utekl, tak ti Huck moc platný nebyl. Kdyby to věděl Chuck Norris, tak si vytrhá všechny fousy a sežere svůj klobouk.

Dalším vyzkoušeným systémem byl Mr. Wolf Banger (Test Mr. Wolf Banger), variace na mousse systémy známé z motorek, prostě v plášti je vložena pěnová obruč a ta tlumí a zároveň zabraňuje defektům. Systém na rozdíl od motorek obsahuje trochu vzduchu, tolik kolik si nafoukáš. V podstatě bez vzduchu ti samotná pěna dává cca jednu atmosféru, ty si přifoukneš klidně jen půl atmošky a valíš. Jízdní vlastnosti z kopce jsou geniální, je cítit jak pěna tlumí a i přes extrémně nízký tlak se ti plášť nežvýká. Nemůže, protože uvnitř je ona obruč, plášť nemá kam uhnout, pěna mu „zavazí“. Nevýhody poznáš při jízdě do kopce, kolo je výrazně línější, váha je cca třikrát větší než u Hucka. Ale zase pokud dáš defekt, tak dojedeš do cíle úplně v klidu, jen na trochu měkčím.

CushCore spojuje výše zmíněné systémy dohromady, i když blíže má k Mr. Wolfovi. Cíl je jasný, zabránit proseknutí o ráfek při tvrdém dopadu, zajistit patky pláště v ráfku a pokud se ti opravdu defekt přihodí, tak stejně, relativně beze ztráty, dojedeš. A stejně jako Wolf sází na tlumení pěny v kombinaci se vzduchem, avšak v cela opačném poměru, u CushCore je výrazně více vzduchu než pěny a opačně.
Tvar CushCore odpovídá místů, kam je určen. Tedy je profilován tak, aby zapadl do ráfku a rozšířená část překrývala boky ráfku. Materiál připomíná gumu, na omak je tužší než Mr. Wolf. Váha jednoho CushCore pro 27,5" kolo je 246 gramů – tolik zhruba váží sjezdová duše.

Montáž je specifická, ostatně, už jsi při nasazování pláště někdy potřeboval kladívko? Já doposavad nikdy. Nicméně, trik s kladívkem, který ukazuje instruktážní video výrobce funguje velmi dobře. Postupoval jsem zcela dle návodu a šlo to hladce. Zde CushCore získává jasně body navrch, zvláště ve srovnání s Mr. Wolfem, který jeden člověk skoro nemá šanci nasadit.

Jako testovací ráfek jsem použil úzký 25mm široký WTB a k němu do komba užší 2,3" WTB Vigilante. Osobně jsem pro nasazování nepoužíval mýdlovou vodu, ale Bikeworx na umývání kol, rozhodně jsem nešetřil a nahození bezdušáku nebylo o moc delší a složitější než kdyby tam CushCore nebyl. Vnitřní profil CushCore vyplnil téměř kompletně vnitřní prostor ráfku a pro plášť nezbývalo mnoho místa, ale přesto nasazení nebyl problém. S ráfkem se větší vnitřní šířkou bude nasazování určitě snadnější, možná to půjde i bez montpák, já je použít musel. Vyzkoušel jsem si nasazení několikrát, protože jsem poprvé nasadil plášť proti směru jízdy. Njn, za blbost se platí.

Jakmile máš CushCore uvnitř pláště, patku pláště v místech jim určených pak stačí malá pumpa a díky CushCore, který plášť tlačí k bočnicím ráfku, nahodíš bezduš hned.

Nezmínil jsem se o speciálním bezdušovém ventilku, který je pro CushCore nezbytný. U klasického ventilku by byl problém plášť foukat, protože vložka leží na ráfku a je připlesklá na díře od ventilku. Speciální ventilek toto řeší tím, že díry ventilku uvnitř ráfku jsou z boku. CushCore má speciální ventilek, Mr. Wolf stejný problém řeší pomocí T-kusu, který napíchneš do stávajícího ventilku. Dva různí výrobci, dva různé přístupy.

První jízda, klasická projížďka silnicích po okolí kolem domu, tak aby se bezdušový tmel rozlil do všech zákoutí pláště. Na rozdíl od Mr. Wolfu, kde jsi rozdíl v jízdních vlastnostech poznal okamžitě, při přejezdu prvního obrubníku, ale i při prvním sprintu, zde nic speciálního necítím. Prostě jako klasická bezduš. Kdyby mi nikdo neřekl, že mám v ráfku CushCore nepoznal bych to.

Ale pokud chceš poznat jak pracuje CushCore pořádně, musíš do terénu. Vyrazili jsme do Alp, do Livigna a následně do Serfaus-Fiss-Ladis. CushCore jsem vezl pouze v zadním kole, protože chytnout defekt na předek vyžaduje extra smůlu a nebo nešikovnost, ani jedno jsem neplánoval. Na mých cca 90 kilo jsem měl nafoukáno 1,6 atm, tedy spíše méně než více, protože jakmile si zvykneš na nižší tlaky, tak těžko bude přifukovat. První den jsme vyrazili po přírodních trailech k ledovci Morteratsch, jízdní vlastnosti super, opět nemám pocit, že bych měl něco v plášti, ale oproti Mr. Wolfovi kolo více jede. Znatelně více jede. A to cítím i přes mohutné zadýchávání, holt první den bez aklimatizace ve 2500 m.n.m je znát.

Druhý den vyrážíme do bikeparku Mottolino, tlak nezvyšuji i když by to chtělo, v klopenkách se plášť už trochu deformuje, ale sázím na CushCore. První jízda, jedna z posledních klopenek a já cítím, že tohle jsem už vyhrotil moc a zde ani CushCore nepomůže. Plášť se odchlípl a vzduch je fuč. No tak aspoň dojedu dolů k lanu a vyzkouším jak se chová systém bez vzduchu. Takže, jízdní vlastnosti jsou o hodně horší, absence vzduchu je znát, ale pořád se na kole dá relativně rozumně jet. CushCore trochu tlumí, každý kdo dojížděl závod na prázdném kole ví jak to drncá, to zde nebylo. Po cca 800 metrech jízdy zůstal plášť, ráfek, ale i CushCore bez poskvrnky (prohlédnuto důkladně). Jízdní vlastnosti na prázdném jsou horší než u Mr. Wolfu, zde CushCore drobně ztrácí

Odchlípnutí mne zamrzelo, ale s takto nízkým tlakem to naprasit do klopenky je to nesmysl. Co mne ale zarazilo, byla absence mlíka okolo patek pláště, v plášti bylo mléka dostatek, problém byl s velmi malým prostorem mezi stěnami ráfku, pláštěm a CushCore. Ano, použil jsem úzký ráfek, toto by se zřejmě u širšího nestalo. Možná je i příčinou málo prolisů, kterými by k patce pláště a do ráfku mohlo mlíko protéct, těch pár rýh je zcela nepochybně málo.

Po další dny jsme jezdili mimo parkové dráhy, takže opět nízký tlak a když jsme šli v SFL do bikeparku přidal jsem tlak 1,8 atm a vyzouvání ani deformace pláště se už neprojevila.

A jaký můj dojem z CushCore? Určitě kladný, zaručuje to co slibuje. Pro mne je zásadní výhodou ochrana ráfků a možnost dojetí i na případném defektu bez poškození výpletů. Ač sází na tlumení pěnou, tak toto jsem nepozoroval. Jízdní vlastnosti dolekopcom jsou velmi podobné klasickému bezdušáku. U Mr. Wolfa je při stejném tlaku grip a chování pláště, rychlost vracení se do původního tvaru o poznání pomalejší.
V čem ale CushCore vyhrává na celé čáře je výrazně menší vliv na otáčení celého kola. Tím, že je v ráfku napevno, nijak se nepohybuje se kolo i s vložkou točí jako jeden celek. Mr. Wolf je v ráfku v plášti volně a když kolo roztočíš, tak setrvačnost vložky začně dělat psí kusy. Nejlépe to poznáš na kole roztočeném ve stojanu. Kolo s CushCore nic nedělá, klidně se točí a kolo s Mr. Wolfem skáče hore dole. Toto samozřejmě při jízdě na kole nevnímáš, ale to neznamená, že se to neděje.
Pro koho CushCore je? Jednoznačně pro závodníky a majitele karbonových výpletů. Závodníkovi přinese jistoty dojezdu do cíle závodu a to i v případě defektu, ztráta, kterou nabere bude minimální ve srovnání s pláštěm bez CushCore. O čas, o ten jde v závodech především. Majitelé karbonových kol mají s vložkou jistotu, že nezníčí ráfek při případném defektu a jízdě s prázdným kolem.

O čem se nelze nezmínit je cena. Ta není malá, za pár CushCore vložek zaplatíš necelých 3500 Kč. Hrozná paleta, zdá se na první pohled, ale když koukneš jak si stojí konkurence, tak cena až tak šílená není. Jeden Mr. Wolf je za 75 Euro, to je víc než dáš za Cush. Huck Norris je sice nejlevnější, však také nabízí nejmenší ochranu a nejmenší užitné vlastnosti. Za pruh děrované karimatky, sice s uzavřenými póry, dáš 42,5 éček. Když to tak srovnám, tak 1750 Kč za CushCore mi přijde dobrá cena. Potřebuješ vlastně jen jeden, na zadní kolo, defekt na předku si prostě zakážeš.



CushCore lze v ČR koupit na eshopu KrabCycles, který nám jej do testu zapůjčil.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DIY 23.7.2018 v 8:48

    www.allmedia-cz.cz/...

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 23.7.2018 v 9:00

    Zajimavy clanek. Nicmene dostal jsem tip na mirelonovou trubku z obi, kterou jsem rozrizl na pul. Tu cast pak vlozil do kolo. stahnul jsem to gumickou. Vysledek stejny jako u cushcore s cenovkou 50kc:). Mirelon je lehce porezni ale vode odpudivy takze trosku mlika nasal ale nic vyrazneho. Celkova vaha asi 70g. Toho mirelonu delaji nekolik druhu(vnitrni prumer - doporucuji ten nejtlustsi) a delka 2m, kterou prodavaji je presne na rozmer 27,5. Kdyz se to stahne to gumickou, tak se to take toci s kolem. Doporucuju tuhle homemade vec otestovat a udelat srovnani s cushcore.

  • anonymní uživatel Ádoš 23.7.2018 v 9:45

    2 SaintJV

    v poměru vynaloženejch prostředků je to za hubičku, ale mirelon je obecně až moc porézní a lehce ztlačitelnej, tak ten ochrannej efekt nebude zaručenej za všech podmínek. CushCore se mi moc líbí, vyšší cenovka nevadí....bohatě to vyváží ten vztek, když máš v batohu všechno jen tu pumpičku si nechal ve stanu nebo autě a k zázemí to máš několik kilometrů. Pro závodníky tuplem k nezaplacení. Dobrej počin :THUMBS UP:

  • anonymní uživatel Jiri 23.7.2018 v 10:07

    246g ??? Porad nechapu reseni nereseni. Pokud to nasadim na odlehcenou enduro gumu cca 800g (Maxis exo a pod) jsem na vaze 1kg+ coz je vaha lehci sjezdove gumy tymu Magic Mary SuperGravity. A supergravity je neprustrelna v oblasti patky, defekt v pripade proseknuti jsem zaznamenal na behounu u patky ne, rovnez stabilita a ufkouknuti v klopence, kdyz to tam najebes vnitrkem se nekona jako u lehcich plastu s boky ktere se deformuji a guma se ufoukne. Neverim ze Exo+nejaka z tech karimatek bude stejne odolna jako SuperGravity. Cushcore z casti nahrazuje tu silnou bocnici co ma Schwalbe SG, ale nenahradi to tuhost jako celku bocnice. Reseni by to bylo revolucni pokud by vazilo 20g, tudiz zvyseni odolnosti za cenu usetreni vahy...Nejvice sympaticke reseni z oblasti cpani dalsich veci do plastu mi prisel system Schwalbe Procore (modra mini duse nafoukla na 3atm v rafku..) zde jde asi opravdu bez obav prasit i na rafku, ale opet jsem na vaze poradne sjezdove gumy, proc tedy rovnou nejezdit sjezdove gumy s adekvatni ochranou a cpat do plastu dalsi nesmysly? :D

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 23.7.2018 v 10:29

    @Ados zkousel jsi ten mirelon, respektive mel jsi v ruce ty trubky? To co tam mam ja je tak 3cm vysoky a zkousel jsem to kladivem proseknout na sveraku na te hrane a ani omylem. Toho mirelonu delaji strasne moc druhu. Takze co se tyce odolnosti toho by se v gumu fakt nebal. dokonce jak je ta trubka, teda ta pulka kulata tak je to dost tvrdy na to aby jsi to jel uplne bez vzduchu. COz jsem zkousel.

  • anonymní uživatel Ádoš 23.7.2018 v 11:48

    2 SaintJV

    oukej, už mlčím :-) já si představil klasickej mirelon, kterej se používá na izolaci vodovodního potrubí, to je nějaká "dvanáctka-12mm". Určitě se nabízí i míň porézní a se silnější stěnou. Takže palec nahoru za šikovný ručičky a nápad :)

  • anonymní uživatel jolana (*) 23.7.2018 v 13:12

    Zlatý český ručičky SaintJV :) za tu pálku co stojí ten cruch core je Saintova varianta na doživotí.

    Jinak tento výrok bych nebrala moc vážně, když si vezmete kolik lidí ještě vozí duše a sjezdový pláště s podobnou váhou, tak mi to příjde jako výsměch.

    Samozřejmě v následujícím článku se nebavíme systémech postavených na duších, duše dle mého názoru je již překonaná a není důvod ji v plášti mít.

  • profilová fotka Ádoš 23.7.2018 v 13:30

    2 jolana

    u těžších váhových kategoriíí je řekl bych 0.5kg sjezdová duše pořád víc než důstojná alternativa. Ty si lehká holka (myšleno váhou :-), ale představ si, že to pak někde drtí v plný týpek allá Nathánek Rennie - to ti v klopce bezdůšák může povolit jedna báseň. 100kg chlapa, co to zařízne, nemusí podržet. A když je blbej den nebo nemáš přečtenej trail, prorazíš i butyl se snikebitem a sjezdovou duší.

  • profilová fotka Ádoš 23.7.2018 v 13:33

    *snike)))...chtěl jsem napsat snejkbajtem žejo.....kós ingliš is maj nativ lengvič

  • anonymní uživatel Sandwolf 23.7.2018 v 13:40

    Jak je na tom procore od šwábu? Nepamatuji se zda jsem tady o nem videl nejaky clanek

  • profilová fotka Keli 23.7.2018 v 14:05

    Sandwolf: Schwalbe Procore jsme neměli možnost testovat. A stejně tam to není primárně o ochraně proti defektu.

  • profilová fotka Milan Myšík 25.7.2018 v 13:26

    Zajimé, že máš úplně jiné zkušenosti, než my závoďáci... Dnes už enduro s 25mm ráfkem nemá skoro nikdo a Mr. Wolf co jsi měl ty, je určen na ráfky 30mm a širší... Pak se dělají užší a ty jsou na XC. Na karbonových ráfkách 30mm ho mám nasazený za 2 minuty i s nafoukáním :)

  • anonymní uživatel Roman 25.7.2018 v 13:38

    Ádoš: Prosím tě a jezdíš vůbec bezduše? Nemám ke 100kg zase až tak úplně daleko. Navíc to nemám v mrtvé váze a s pořádným ráfkem a DH pláštěm od maxxisu jsem teda ještě nefoukl. Když přidáš tohle, tak skoro bez šance. A 0,5kg duše jsem vozil a defekty jsem řešil, teď tak 3 roky na bezduši a na DH pláštích bez ztráty kytičky.

  • profilová fotka Keli 25.7.2018 v 13:59

    Milan Myšík: Ano, cast jezdcu vozi vyrazne sirsi, ale najdou se i vyjimky. Loni v srpnu jsem se potkal s Jerome Clementzem na zavodech v Giromagny a ten treba jel uplne stejny rafkovy setup, co se sirek tyce. A treba Sam Hill vozi 28mm siroke rafky.
    Pokud vim, tak Mr. Wolf se nerozlisuje dle sirky rafku, ale dle pouzite sirky plaste.

  • profilová fotka Cyborg 26.7.2018 v 11:31

    SaintJV: Dík za tip !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí