reklama

Test: Fox Launch Enduro Knee Pad - nabídnou méně ochrany, více pohodlí

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 23.1.2019

Tyhle chrániče od lištičky není asi potřeba představovat spoustě účastníkům Enduroserie nebo Blindura. Protože už v nich možná strávili závod, díky půjčovně rukavic, chráničů a brýlí ve Fox stánku. Konečně se ale foxovic Enduro Knee Pady dostaly do ruky i nám.

Úplně na začátek testu se sluší říct pár věcí. Tyhle chrániče od Foxu jsou převážně z pevného neoprenu, na koleně je pořádný kus kevlarové pleteniny odolné vůči prodření, jsou extrémně pružné, z vnitřní strany mají silikonové pásky aby držely na místě a cena se pohybuje někde okolo 1500 Kč. A taky to vlastně nejsou úplně chrániče.

Od prvního navléknutí totiž pozuruji dvě věci. Žádné chrániče co jsem kdy vozil, nejsou tak extrémně pohodlné a přitom tak geniálně nesedí na místě, jako tyhle Fox. Zřejmě to bude kombinací povedených materiálů a opravdu skvělého střihu. Výsledek je, že o těchto kolenech regulérně celý den nevíte.

Druhá s tou první asi dost souvisí. Fox Enduro Knee Pad jsou opravdu spíš „Pads“ než „Guards“, volně přeloženo, jsou víc „vycpávky“, než „chrániče“. Foxům totiž na koleně chybí chytrá pěna, plastová miska nebo nějaké jiné ochranné médium. Dost se hodí anglická fráze „what you see is what you get“ (Dostaneš jenom to, co vidíš). Neopren, kevlar a asi trochu molitanu, toť vše. Ochrana proti odření maximální. Ochrana kolenního kloubu proti zranění velmi diskutabilní.

Jo, je to tak. Od první chvíle se v mé hierarchii bikového vybavení tyhle Foxy automaticky řadí do kategorie „trochu lepší návleky proti zimě“. Tím „trochu lepší“ myslím ochranu, ne funkčnost. Ta je skvělá, jak bylo zmíněno výše, Foxy jsou extraterestiálně boží návleky.
Nesmíte si je pořídit jako hlavní chrániče na enduro a bikeparky, to byste se dost spletli a byli při prvním velkém pádu dost nešťastní.

Naopak, extrémně spokojení budete, pokud si je pořídíte jako doplněk na dny, kdy nejsou potřeba velká kolena. V nadcházejících situacích:

  • Je zima a máte kolena v kaši, takže když vám nachladnou znamená to zase měsíc mastiček, velkých stříkaček a Diclofenacu.
  • Jedete si jenom tak projet traily bez extrémních míst, ale víte, že sebou můžete plácnout a nechcete si prostě odřít kolena

Mimo geniálně pohodlného střihu a materiálu totiž tyhle návleky vynikají i v teplotním komfortu. Nemohl jsem si pomoct, ale celý podzim mi v nich nebyla zima i když teploty padly k 5 stupňům. A naopak, když se pohybovaly okolo 20, nebylo mi v nich extrémně vedro. Neoprén sice zrovna nevětrá, nicméně výborně odvádí pot a čím víc je propotíte, tím lépe drží.

Na extrémně horké dny to není. To ale není vlastně žádný chránič.

Další body získává i za odolnost zpracování. Strávili jsme spolu pár stovek kilometrů a pár měsíců a nikde se nic nepáralo, gumové logo drží bez chybky a neopren se nevytahal a drží stejný tvar jako při prvním navlékání.

Zkrátka, co Fox Launch Enduro Knee Pad postrádá na ochranném materiálu nahrazuje extrémním pohodlím a držením na noze. Prostě na ně okamžitě zapomenete. Ale není vám zima na kolena a v případě pádu si je neodřete. Hodí se i pod dlouhé kalhoty pro extra teplo nebo trochu té ochrany navíc. Do kamenů bych v nich padat nechtěl, ale na najíždění chladných podzimních xc-trailových kilometrů je to skvělá varianta.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Al (Nedam (a) nedam.org) 23.1.2019 v 10:03

    tuhle atrapu uz fakt nikdy...strasny horko v nich, staci sto metru prejezd a jsou dole, neustale natahovani na kolena, ochrany faktor nula nic, nejaka bocni ochrana zapomente, rozhodne bych nedoporucil nikomu...a propo “cim vic se potis tim lip drzi” leda ve snu priteli, tim jsou tezsi a padaj dvakrat tolik (nasaknou jak hadra potem a muzes zdimat...)

  • anonymní uživatel Luky 23.1.2019 v 10:14

    Al: a nezvolil jsi špatnou velikost přiteličku?

  • anonymní uživatel agrrr 23.1.2019 v 10:24

    Ja nechapem co je toto za modu vyrabat "natahovacky" bez akychkolvek popruhov vid. terajsia moda rukavic a tychto chranicov ani nehovorim.

    to Al: presne jak vravis, mal som podobnu skusenost s chranicmi s Dainese trail skins, neustale padali a potil som sa v nich jak prasa. Zlate stare robustne kolenacky od 661.

  • anonymní uživatel Pavel 23.1.2019 v 19:53

    Kdyz jste tak chytry, tak co funguje? Pro kazdyho asi neco jinyho ne???

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 24.1.2019 v 6:46

    Měl jsem jedny Foxy (Fox Launch Pro Knee-Shin Guards Black) a horší chrániče jsem snad v životě neměl :( Neustále padaly a vůbec nedržely na noze.A né jen mě,měli je další 2 kámoši a úplně stejný problém.Teď mám 2 x 661 a nemůžu si stěžovat :)Takže je pěkné mít ,,Lišku,, na noze,ale nefunguje to.

  • anonymní uživatel Nasty 25.1.2019 v 13:09

    Vlastním je asi dvě sezóny a mám pro ně využití. Nepadají mi, nenasakujou potem a i po 50. vyprání jsou pořád v perfektní kondici. Chrání málo, to bez debat. Při přímým dopadu na koleno úplně neuchrání od odření ani v malý rychlosti, smeknou se přes kůži a odřete se o vnitřní stranu chrániče. Pořád je to ale o hodně lepší varinta, než si škrábat z kůže hlínu a kamínky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí