reklama

Test: Kellys Theos i90 - nový rám, integrovaná baterie a nekompromisní osazení

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.12.2019

Některé značky mají silnou škálu elektrokol, jiné mají v nabídce jen pár modelů. Spousta tradičních značek se z klasických analogových kol postupem času přeorientovala na elektrické, naštěstí toto není případ slovenského Kellysu. V nabídce horských kol najdeme jen několik elektro modelů, ale vlajkovou lodí je zcela bez pochyb nová verze modelu Theos.

Model se stejným názvem již v nabídce Kellys měl. Theos jsme testovali asi před dvěma lety a bylo to velmi zábavné kolo. Nicméně tehdejší provedení s přiznanou baterií již nesplňuje současné, především, designové standardy a tak nový model dostal baterii integrovanou. Jinak by se dalo říct, že zůstává vše velmi podobné. Samozřejmě došlo i na drobnou úpravu geometrie.

Motor a baterie je alfou a omegou elektrokol. To tvrdí spousta elektro webů či magazínů. Nicméně pro mne je tento přístup dost zjednodušující. Používám elektrokolo jako tréninkový nástroj. Dostanu se na kopec víckrát a i jízda z kopce dolů je díky vyšší váze elektrokola mnohem náročnější a díky tomu odtrénuješ více. Motor v mém podání slouží v podstatě jenom jako lanovka – používám dopomoc primárně jen při cestě na kopec. Pohonná jednotka Shimano E8000 patří k tomu lepšímu, co se na ebicích vyskytuje, dostatečně výkonná, aby tě dotlačila i do kopců, o jejichž pokoření by jsi na klasickém kole vůbec nepřemýšlel.

K motoru samozřejmě patří i baterie. Nově je použitá baterie s kapacitou 630Ah, ta nabídne opravdu veliký dojezd a to i v náročném terénu. Pokud neplánuješ celodenní výjezd, tak řešit baterii a dojezd nemusíš. Pokud baterii vybiješ úplně do nuly, do stavu, kdy už ti motor nebude pomáhat, tak stále můžeš řadit. Řazení je totiž elektrické Shimano Di2 a využívá stejnou baterii jako pohonná jednotka.

Nabíjení baterie probíhá výhradně skrze integrovaný konektor, který najdeš u středového složení. Jiným způsobem baterii nenabiješ. Při připojení nabíječky nevidíš v jakém stavu se nabíjení nachází, Di2 displej neukazuje průběh nabíjení. V podstatě jediný ukazatel je LED dioda na nabíječce, která svítí červeně a při plném nabití zeleně. Pokud chceš vědět kolik máš již nabito, nezbývá než odpojit nabíječku, zapnout tlačítkem systém a poté odečíst z displeje. Při zapojené nabíječce totiž nelze systém zapnout.

Plně integrovaná baterie má své plusy i mínusy. Plusy jsou jednoznačné, je to vyšší tuhost rámu proto, že baterie je vložena dovnitř spodní rámové trubky a její uzavřený profil bude vždy pevnější než „polootevřený“. Mínusem je také nemožnost výměny baterie bez demontáže motoru. Tohle prostě dělat nechceš. A v terénu, že by sis vezl v batůžku náhradní baterií, je v podstatě nemožné. Samozřejmě, díky tomu, že nelze baterii vyjmout, musíš ji nabíjet přímo v kole. Zaparkovat kolo v hotelovém bikeroomu bez přípojky elektrické energie se nedoporučuje, protože pak si baterii nenabiješ.

Výhradu jako majitel poměrně silných prstů mám také k samotnému zapínacím u tlačítku. To je umístěno uvnitř rámu na baterii a mačká se skrze gumový kryt, který kryje díru ve spodní rámové trubce. Jeho průměr by rozhodně mohl být větší, protože je třeba jej zamáčknout dost hluboko, tak aby dosáhl až na spínač k baterii.

Pohonný systém sází na Shimano XT, které nabídne 11 převodů a poměrně velkorysý rozsah – největší pastorek má 46 zubů. Řazení je velmi přesné a rychlé, holt elektrika. Řadit můžeš jen palcem nebo i ukazováčkem. Jako největší vychytávku vnímám možnost držet řadící páčku a systém řadí dokud tuto páčku neuvolníš, takže jsi schopen na jedno cvaknutí v podstatě přeřadit celou kazetu nahoru nebo dolů.
Nicméně s elektrickým řazením jsou poměrně nekompatibilní moje ruce a často se mi stalo, že jsem si zařadil místo těžšího lehčí a obráceně – ergonomie analogových a elektronických řadících páček Shimano XT je odlišná.
Stejně jako pohon, tak i brzdy jsou Shimano XT, ty spolu s velkými kotouči brzdí ostře a spolehlivě.

Propagační materiál od Shimana tvrdí, že řazení je spojeno s motorem a při přeřazení dojde k lehkému poklesnutí výkonu, tak aby se omezilo opotřebení pastorků a řetězu. Ve skutečnosti je systém občas dost nekompromisní a je schopen na tvůj povel sázet rychlosti i v plném záběru. V tomto případě bych řazení jako neslyšné určitě neoznačil.

Poměrně neobvyklé by se dalo označit i použití 38zubového převodníku, díky kterému můžeš při přesunech jet poměrně rychle. Nicméně zákonný limit dopomoci (25 km v hodině) je nekompromisní a nastane velmi brzy.
Velký rozsah kazety však velký převodník v terénu dobře kompenzuje a motor má stále dostatek síly, jen občas musíš přeřadit na lehčí převod.

Detailem, který si zaslouží pozornost je také vedení kabeláže, především v místech napojení zadní stavby. Vynechat nemohu pochvalu cablestopperům, fixují hadice naprosto spolehlivě. A posledním, nezvyklým detailem je spojení funkce vodítka a držáku bowdenu sedlovky. Pokud chceš změnit výšku vysunutí sedlovky z rámu musíš vodítko povolit, tak aby bowden šel poposunout.
Velmi by se mi líbilo, kdyby měl motor zespodu kovový kryt. Tento plastový příliš důvěry nebudí a použít jej jako ližinu na motorce nelze.

Přestože Theos není nějak extra lehoučké kolo, při jízdě váhu necítíš. Je velmi dobře rozložená a největší hmotnost je velmi umístěna v okolí středu a těžiště kola. Kolo je stabilní v rychlosti a i před delší zadní stavbu stále dostatečně hravé. Pláště šířky 2,6" tě úplně neodříznou od terénu a díky masivnímu vzorku dost dobře brzdí.

Theos je továrně postaven na 27,5Plus kolech, vyzkoušel jsem jej i ve verzi „mullet bike“ s devětadvacítkou vepředu. U některých kol je rozdíl při použití většího předního kola zásadní, kolu se výrazně posunou sjezdové schopnosti, u Theosu to však není úplně zásadní rozdíl. I ve standardním osazení je na něm sjezduje dost dobře.

Poslední zmínku si zaslouží odpružení v režii Foxu, to tě bude v terénu opravdu hýčkat. Fox si umí velmi dobře poradit s vyšší hmotností kola a dodá ti dostatek opory střední části zdvihu. Výborná je také odolnost proti dorazům, v podstatě máš pocit nekonečného zdvihu. To platí především pro tlumič. Konkrétně vzadu najdeme tlumič DPX, kterému vepředu dělá garde vidlice Factory 36. A zdvihy 160mm vepředu resp. 150mm vzadu jsou naprosto dostatečné i pro nejtvrdší terén do kterého by jsi se s ebikem vydal.

Nová evoluce modelu Theos je kolo absolutně bez kompromisu. Nenajdeš na něm jediný slabý komponent. A pokud bych byl zcela upřímný, tak sjezdové schopnosti e-bike Theos jsou za mne lepší než enduro speciálu Kellys Swag.

Infobox

Kellys Theos i90
Cena: 159.990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Pavel 2.12.2019 v 9:20

    Keli: Kluci, nejsem žádný odpůrce ebajků, naopak, hlavně tady v diskuzích se jich vždy zastávám, byť žádné nemám... Ale prosím, neříkejte klasickému kolu "analogové", jednak to zní hrozně a hlavně, s významem toho slova to nemá absolutně nic společného... :) Se mnou už kdysi začalo kroutit, když se objevily digitální foťáky a klasickým, kinofilmovým, se nevím proč začalo říkat analogové. A bohužel se to ujalo. A tohle se mnou (a určitě nejen se mnou) kroutí ještě mnohem víc :)

  • profilová fotka Keli 2.12.2019 v 9:41

    OK, máš pravdu. Beru na vědomí a budu přemýšlet nad nějakou analogií k nepřesnému označení analogové :)

  • anonymní uživatel PTBack 2.12.2019 v 12:00

    Co třeba Anthropokinetické ?

  • profilová fotka David 2.12.2019 v 21:31

    Svět kol se v prdel obrací .........a upřímnost...?

  • anonymní uživatel Přesně. Je to hnusny a jede to 25km/h. To je nářez 2.12.2019 v 22:05

    Nářez. Šťastné a veselé.

  • profilová fotka Pavel 2.12.2019 v 23:17

    PTBack: boží :D
    Přesně. Je to hnusny a jede to 25km/h. To je nářez: jo, s tím souhlasím, ten Kellys je fakt hnusný

  • profilová fotka Venca 3.12.2019 v 8:32

    Mě se líbí, co váha? Vážili jste ?

  • anonymní uživatel anonym 3.12.2019 v 8:46

    jede to jen 25, ale do kopce :D ...když na to máš ;)

  • anonymní uživatel Kolik 3.12.2019 v 13:34

    Když na to mas tak jedeš 25 do kopce za svoje

  • anonymní uživatel anonym 3.12.2019 v 14:47

    Kolik:
    to určitě...

  • anonymní uživatel Kuba 3.12.2019 v 18:51

    Motor a baterie je alfou a omegou elektrokol.
    Právě proto bacha na tyhle hajzly, co tam daj neoriginální čínskou baterku a vydávaj to za komplet Shimano...

  • anonymní uživatel Opi 3.12.2019 v 21:47

    Myslis baterii co se dela ve stejne fabrice jako baterie pro iphony a kterou chce od 2021 za dodavatele taky samotne Shimano?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí