Petr Leták - Z 10% Sportovcem - květen 2020

Autor: Keli, vydáno: 3.6.2020

Další měsíc je za námi a další díl Z 10% Sportovcem od Petra Letáka je tu. Tentokrát se podíváme na Petrovo kolo a společně vyrazíme do bikeparku.

Květen

Vypadá to, že to nejhorší z koronaviru už je za námi. Ven můžeme bez roušek, bike shopy otevřely, trail centra a bike parky taky. Pomalu ale jistě se plní kalendář závodů a konečně taky trochu zapršelo.

Předchozí, dubnový díl příběhu tady.

Květnových 10%

Bike parky otevřely, takže je čas dát kolo do správného set-upu a vyrazit někam na lano. V květnu se mi podařilo se dostat alespoň jednou týdně na lanovku, proto aby si před sezonou trochu zvykly ruce, na které každoročně trpím.

A jak vypadá letošní set-up?

Hodně podobně jako minulý rok, i když pár úprav by se asi našlo:

Poprvé za 4 roky co jezdím enduro, si meziročně nezvykám na jiný model kola. Letos tak znovu sedlám Whyte G-170 Works 29? ve verzi V2. Oproti loňskému modelu je kolo postaveno na Rock Shox Ultimate, takže Lyrik má nový Charger 2.1 a oproti sérii jsme mu ještě přidali 1 cm na zdvihu, má tedy rovných 170 mm a se čtyřmi tokeny ho foukám na nějakých ? 85 PSI. Pružinový tlumič Rock Shox Super Deluxe Coil zůstal nezměněn se 450 lbs pružinou.

Oproti sérii jsem dále vyměnil původní RaceFace kokpit za kokpit od 77designz ? 35 mm dlouhý představec z jednoho kusu hliníku a karbonová řídítka se stoupáním 20 mm, prohnutím 5° nahoru a 8° k jezdci, Tenhle tvar mi sedí asi nejvíce. Oproti sériovému kokpitu mají řídítka větší stoupání (5 mm vs. 20 mm), takže šel představec o pár podložek níž, tak abych dostal pozici těla více na řídítka a lepší grip na přední kolo.

Od stejného výrobce pak na kole mám i vodítko řetězu a crash plate. Tam se ale oproti loňsku vlastně nic nezměnilo, co funguje, není potřeba měnit :). Tím se dostáváme k pohonu o který se už klasicky stará sada SRAM X01 Eagle (v sérii je i kazeta X01, ale na tréninkových zápletech mám kazetu GX)

Další letošní změnou je teleskopická sedlovka. Minulý rok jsem vozil top model Revive od značky BikeYoke. Letos jsem byl kluky z Made For Trails doslova ukecán, že bych měl zkusit mladšího a levnějšího bráchu, tedy BikeYoke Devive. Prý je to ta nejjednodušší a tím pádem i nespolehlivější sedlovka co znají, dá se servisovat prakticky u ranního kafe v kanceláři a díky auto reset funkci se při každém zasunutí sama odvzdušní a tak prý zajistí, že se nebude nikdy propadat ani pružit. Jsem zvědavý, jak bude na konci sezóny vypadat.

Poslední malou letošní změnou je sedlo od SDG, konkrétně model Duster Ti-Alloy. Má víc plochý tvar, než sedlo sériové a širší střední část a tak nějak mi sedlo. SDG tyhle sedla dělá v mnoha zajímavých vzorech, které stojí za pozornost.

Obuty už mám klasicky vpředu i vzadu pláště Mitas Highlander DH Supra Max Textra 29×2,45" a po loňském testování v nové měkčí směsi.

Dost o kole, vzhůru na kopec.

Poslední květnový víkend jsem vyrazil do bikeparku na Ještěd. Ještěd mám rád, je to kousek z Prahy a na enduro kolo je to dostačující ratata na vrata.

Cílem bylo dát pár jízd na rozježdění, pár kratších úseků ve vyšší intenzitě a na závěr několikrát v kuse.

O kole to ale není

Libor s sebou vzal svého mladšího bráchu. Marek ve svých 29 vlastně začíná s kolem a před nedávnem si koupil prvního hardtraila. Když jsme se poprvé pod kopcem potkali, trochu jsem se bál a v hlavě si opakoval číslo na horskou službu. Tenhle kluk ale na pevňákovi sjel několikrát celý Ještěd špagetou dolů a nebál se ani skoků, prakticky nic nevynechal. Myslím, že ten den tam byl na hardtailu jediný a nějak mu to nevadilo. Respekt!

Za foťákem se celou dobu s rouškou pohyboval Libor Vočadlo. Pokud by Vás zajímalo něco z jeho tvorby, nebo byste ho chtěli oslovit, můžete třeba zde:
www.facebook.com/LiborVphoto/
www.instagram.com/liborvphoto/

Sledujte celý příběh na:
www.facebook.com/proletak
www.instagram.com/proletak

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MP 3.6.2020 v 8:38

    twl už zase, furt ho to baví?

  • profilová fotka Keli 3.6.2020 v 8:49

    MP, tebe ježdění na kole nebaví?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.6.2020 v 9:01

    Celý video jsem čekal na ten přescesťák... :)

  • anonymní uživatel Frenky 3.6.2020 v 9:44

    Provokace..., asi vás to baví že?

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.6.2020 v 10:01

    A kde je těch 10 %? Nebo to byl ten Ještěd sjetý z 10 %?

    @Keli: Každého tady baví ježdění na kole. Ale většina normálních lidí si radši jde zajezdit než aby o tom psali, že jezdí.

  • anonymní uživatel PTBack 3.6.2020 v 10:07

    To video...To jako vážně? Jako dobře, plynulá rychlá jízda ale jinak je to pro děti- a ještě Ty, co jedou pod dohledem rodičů. Nejsem tak debilní abych si na základě videa dělal obrázek o schopnostech jezdce ale déháčka u tohodle asi smíchy sežvejkali brejle.

  • anonymní uživatel MP 3.6.2020 v 10:18

    @Keli: Na kole mě baví jezdit, moc! Číst si sebeomlouvání za TON, že já jsem jen z 10% sportovec, to moc ne. Ale sponzoři asi potřebují presentaci.

  • anonymní uživatel Lubomir 3.6.2020 v 10:41

    nejlepsi je stejne Marek na hardtrailu :D :D

  • anonymní uživatel Oncek 3.6.2020 v 10:49

    Proletáci všech zemí.....

  • anonymní uživatel Milda 3.6.2020 v 10:51

    Když se podívám na video jak tuhle trať jede Matěj Charvát, tak to je radost pohledět... :) Tohle je trochu nuda...

  • anonymní uživatel Shu Lin 3.6.2020 v 10:57

    pravidelně článek s nejvíce komentáři... nelze nepokračovat :D

  • anonymní uživatel * (*) 3.6.2020 v 11:19

    Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

    je to š.u.lin

  • profilová fotka Keli 3.6.2020 v 11:44

    MP: základní otázka, proč to čteš? Já to mám nastaveno tak, že můj čas věnuji jen věcem, které pro mne mají smysl. Pokud nemají, neztrácím s nimi čas.

  • anonymní uživatel Matthew 3.6.2020 v 12:19

    Je třeba to brát tak, že to tady aspoň pokaždé ožije, když se tady přidá článek s tímto člověkem. Nicméně dvojdomek bych s ním asi mít nechtěl..

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.6.2020 v 12:24

    @Matthew: Pořád lepší dvojdomek než dvojpostel... :-)

  • anonymní uživatel krok 3.6.2020 v 12:33

    Tvl asi jsem uplne blbej, ale jaka je pointa techto clanku?

  • profilová fotka pavel 3.6.2020 v 12:40

    Keli: takže jsi tomuhle věnoval čas .. Tak tohle má jako smysl ? A jaký prosím pěkně ? a ne nečetl jsem to, ztráta času mého i vašeho

  • profilová fotka Čupa Kabra 3.6.2020 v 13:36

    Co furt hejtujete, za mě je to kvalitní materiál a super počtení. Ve fotkách je tak dobrej projekt "Ako se ponaučit z pádu" Tahle nová vlna mě baví. Jen tak dál!

  • anonymní uživatel Květoslav Obdařený 3.6.2020 v 13:37

    @krok: Jaká je pointa těchto článků? To je úplně jasný, týpek chce být slavný a když se nedokáže prosadit výsledky, tak o sobě začne psát seriál na pokračování, ve formě placené reklamy na "bike end rajd" a tady na "dýkeju." Myslím, že úspěch to plní, páč teď je z Plakáta nefalšovaná celebrita "české endůro scény". Kamkoliv přijede, ho každý pozná a řekne si: "Tvl. to je ten kretén co se inzeruje na webu, jak štětka na česko-německých hranicích." Mě osobně to baví pozorovat, a vždy se netrpělivě těším na nový článek jako panic na zásun.

  • profilová fotka Keli 3.6.2020 v 13:50

    pavel: ano, jako editor tohoto webu jsem to četl. Smysl článku, je to jiný přístup k bikechecku. Fotky dobré, text za mě v pohodě.

    Květoslav Obdařený: placená reklama to není, protože za zveřejnění článku nikdo neplatil. Petr Leták uvažoval o tom, že články na DK zveřejňovat nebude, protože číst takové komentáře tě úplně nepotěší. Je snadné komentovat, hejtovat, ale těžší je se veřejně prezentovat pod vlastním jménem. Říkal jsem to už mnohokrát podpořím zde na webu kohokoliv, kdo se snaží a něco dělá.

  • profilová fotka Vencik 3.6.2020 v 15:22

    to musí být strašná nenávist, lézt někam kde mě to sere, nesnáším články a lidi, ale čtu to a ve výsledku to ještě zkritizuji v diskuzi :D :D

    ""když se nedokáže prosadit výsledky, tak o sobě začne psát seriál na pokračování.."" - totální perla... :D škoda že od člověka co se musí schovat na internetu za klávesnicí nebo umaštěným mobilem, co si večer p*** a jde snít o zavodních ambicích :D

    možná je ale jen chytrej jak vagon tupejch bruslí...

  • profilová fotka hobit 3.6.2020 v 17:46

    Jako srovnání videa jízdy Matěje v předchozím článku a tohohle radši dál rozebírat nebudu, protože to je takovej rozdíl jako by bylo srovnání jízdy Letáka a mě. Ale předchozí fotoromán byl lepčí, tohle je takovej bikecheck.

  • profilová fotka hobit 3.6.2020 v 17:48

    Já bych měl ještě jeden nápad na neotřelej formát článků... Co takhle dělat Letáky?

  • anonymní uživatel DD 3.6.2020 v 18:26

    Rozhodne nekoncit, clanek jsem jen prolitl, ale diskuze je TOP :D

  • anonymní uživatel Mathew 3.6.2020 v 18:49

    Keli: kdyby měl pan Leták soudnost, tak se na to tady vykašle po prvním článku.

  • anonymní uživatel Petr Leták 3.6.2020 v 19:27

    Ahoj,
    pro @Mildu, @Květoslava @Hobita a spol., určitě to číst nemusíte, strašně by mě mrzelo, kdybyste z toho meli mít třeba noční můry ;) anebo snad jinou újmu na zdraví. Ale kdyby náhodou jo, ozvěte se, můžu vam s tou věcí u soudu pomoct - jmenuje se to nemajetková újma ;). Jinak stále nemám dítě, ponožky mám pořád stejně vysoko a Matěj jezdí rychlejc - o tom žadná :). Na něco jsem zapomněl?
    A díky za to množství komentářů, zvyšuje to skvěle dosah celého projektu :).

  • anonymní uživatel Karel (Xxx) 3.6.2020 v 19:28

    Souhlasim s komentem DD.

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 3.6.2020 v 20:38

    Bikecheckem by to mohlo skončit ne? To je jediné, co tady dává smysl a asi nevadí nikomu...Dalších předváděček netřeba.

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.6.2020 v 22:46

    @ Petr Leták - ono jde být současně obviněným a zástupcem poškozeného? :-)

  • profilová fotka Vrana 4.6.2020 v 0:09

    začíná to bejt trapně repetitivní ... takže užívat s rozumem
    ale na světě je oboustranná spokojenost, Péta cítí, že přesně tenhle typ diskuze zvyšuje dosah jeho a celého projektu

  • anonymní uživatel Ventolin (ventolinzavináčseznam.cz) 4.6.2020 v 6:52

    Letáku ty jsi fakt chudák. Zvyšuje to dosah i přesto, že tě nikdo nemá rád ? Viděl jsem video, kde jezdec si jezdec zkracuje trať na závodech a v komentech bylo tvé jméno ? Takže takový člověk se tu ještě chvástá, že někoho bude obhajovat u soudu ? Navíc jsi jen koncipient, takže tam maximálně tak nosíš kafe :) Takže lidi komentujte ať zvýšíme dosah o tomto podvodníkovi tady je video www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel 123 4.6.2020 v 7:32

    Nadávat někomu za jeho pracovní postavení je fakt ubohý, ne každej je mladej bitcoinovej bilionář, no a co. Navíc jakožto mladý vystudovaný právník ani nic jiného být nemůžeš..asi jako mladý doktor nebude primář, tak mladý advokát nebude hned soudce že.. jinak souhlas, tenhle formát článků vždy krásně rozčeří vody na DK, nebál bych se do toho pořádně šlapat ze strany Peťi..tenhle článek byl takovej uťáplej, skoro až čitelnej, chce to víc kontroverze ať je co hatovat příště, vzhledem k tomu, že Tě nikdo stejně nemusí, tak je zbytečný si někoho udobřovat, pořádně bych tu všechny na*ral. Když už, tak už! Světu mír!

  • anonymní uživatel je-zus 4.6.2020 v 8:41

    Hej-tr hejtuje , baj-kr bajkuje. Mne by zajímalo, kolik místních mudrců by tyto svoje pravdy řeklo přímo do oči Péťovi... třeba v cíli závodu,,,,

  • anonymní uživatel Ventolin (vewvw (a) sznam.cz) 4.6.2020 v 9:00

    je-zus: s tím bych byl opatrný, víš kulový s kým tady máš čest.. je třeba pokora před bojem. A tenhle zrovna na válečníka nevypadá.. mrkni co dovede šikovný thai bojovník třeba :)

  • anonymní uživatel RAKIM 4.6.2020 v 16:11

    Haters took this shit too far son

  • anonymní uživatel Petr Leták 4.6.2020 v 19:38

    @Honzo - nastuduj si, prosim, rozdíl mezi obviněným a žalovaným ;).
    @Ventolín - jsem rád, že mi příště na závodech ukážeš tu správnou stopu, co bych si bez tebe počal :).
    @je-zus díky, ale asi žadný, není nad anonymitu za klávesnicí počítače.

  • anonymní uživatel Sunshine 29 (panther29 (a) seznam.cz) 4.6.2020 v 19:45

    Skvělý, otvírám pivo :)

  • anonymní uživatel Shu Lin 4.6.2020 v 21:20

    Tak ono bude stačit když ti místo správný lajny jen ukáže kde jsou pásky

  • profilová fotka hobit 4.6.2020 v 23:38

    to Petr: mě to číst baví, vždyť si dělám jen legraci. Říkám, že fotoromán je dobrej formát, dělám si legraci z endůristů a z tvýho příjmení. Měl jsem za to, že je to jasný i z toho textu, že je to něco jako parodie na ostatní hate komenty... Příště vás tedy svého humoru radši ušetřím :D

  • anonymní uživatel Jan 5.6.2020 v 10:39

    Já bych to tak neprožíval. Líbí se mi, že jde někdo s kůži na trh a asi by mě to jakožto hobbíka i docela zajímalo. Fotky pěkný, ale kochat se můžu na instagramu týpkama na hezčích kolech. Víc bych to okecal, dal víc praktickejch rad (třeba jak bojuješ s těma bolavýma rukama?) a možná začal spolupracovat s někým, kdo aspoň trochu píše do médií a ví, jak má takovej článek vypadat. Občas to totiž působí spíš jako samohana, což asi není záměr a jen je potřeba si připustit, že to prostě líp podat neumíš (nikdo nejsme všeuměl, to je naprosto OK). Nápad dobrej, forma pokulhává. Howgh.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.6.2020 v 12:20

    Osobně neznám nebudu soudit, ale přijde mi na hlavu někoho nesnášet proto, že projel mlíkem. Mě se to stalo snad 5x, když jsem
    jako mladej obrážel s bandou závody. Nebyl v tom úmysl, něco tě rozhodí a už to najebanej s koulema na řídítkách tlačíš do stromu
    mimo lajnu. Nikdo mi za to přes držku nedal, ani mě nevyřval......ono, když dojíždíš nejlíp 30, tak je to stejně všem jedno :-D

    Good luck na kopcích, pokoru, zdravé tělo a zdravého ducha

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.6.2020 v 11:04

    A z kolika % jsi byl ty za mlada sportovcem když jsi projížděl mlikem?

  • anonymní uživatel Jan 6.6.2020 v 23:04

    jdete s ním už doprdele....

  • profilová fotka esmo 9.7.2020 v 6:25

    Tak kde je novej díl desetiprocentního sportovce?!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí