reklama

Test: české světlo od SOLC lighting tě ohromí jak výkonem, tak zpracováním

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 5.10.2020

Před časem se na fejsbůku Kafíčka (Jirku Smejkala představovat snad nemusím) objevila informace, že používá světlo od SOLC lighting. Protože jsem fanda do nočního ježdění, začal jsem hledat. A našel!

Českého výrobce – Michala Šolce, který s výrobou světel začal přesně před deseti lety. Díky tomu, že se nespokojil s na tu dobu standardními 500 – 1000 lumeny, vzniklo světlo se šesti LED o výkonu nějakých 4500 lumenů. U toho nezůstalo. Ladil elektroniku, měřil, zkoušel a výsledek mi leží na stole. Teda vlastně pevně drží na řídítkách.

To, že dostávám něco extra, je vidět už na transportním obalu. Pěkně vypolstrovaná brašnička, která tento poklad ochrání. Samozřejmě ho hned v kanceláři vybalím a zkouším. Už jen zpracování je elektrizující. Je vidět perfektní práce (a to mám předprodukční vzorek), dokonalé frézování chladicích žeber, profi spojky, masivní ovladač, kruh informačních diod. I batterypack působí jiným dojmem než většina „madeinchina“! Ale abych se tu nerozplýval nad zpracováním a přitom mi neutekla podstata – samotné svícení. Wow, efekt je úžasný. I na nižší výkon je za denního světla patrná neskutečná intenzita. Na plný knedlík vypaluji kolegovi zorničky. Rychle tedy do terénu.

K montáži potřebuji jen jeden imbus a za pár vteřin je hotovo. Lampa má univerzální patici na GoPro, takže s montáží kamkoliv na cokoliv není problém. Já volím řídítka, protože baterku jsem dostal spíš větší než menší a bohužel s krátkým kablíkem, takže její umístění do batohu nebo na helmu není možné. Ale to je daň za její velikost a díky tomu i výdrž (testuji už druhý měsíc a stále nejsem low battery). Baterku stačí připevnit na rám dvěma gumovýma páskama, které jsou její součástí. Parádní řešení.

Trochu bojuju s propojením konektorů. Jsou fakt na těsno, navíc vyvedené směrem doleva dolů. Je proto lepší nejdřív světlo a baterii propojit, pak teprve přidělat na držák. Dle Michala jsou již novější konektory lepší a kvalitnější. – kratší a ohebnější. Tyto konektory byly zvoleny záměrně, protože jsou kovové – velmi odolné, a díky pozlaceným pinům přenesou dlouhodobě obrovský výkon a šroubení jsou zcela vodotěsné! I když to je trochu na úkor jednoduchosti spojení, časem získáš ten správný grif. Další velkým plusem je, že německý výrobce garantuje 10 miliónů ohnutí a kabel je PUR, tím pádem ohebný do –40 °C! To se za chladných večerních vyjížděk jistě hodí.

Slunce zapadá, světlo svítí, čas vyrazit. Svícení se ovládá kruhovým knoflíkem na zadní straně světla. Zmáčknu, chvilku držím a je den. Teda jako že světlo. Začínám pozvolna od nejnižší intenzity. Diody mi zobrazují na jakém stupni jsem. Navíc mají ještě funkci zobrazení stavu baterie a jiných funkcí, kterými lampa disponuje.

I když jsem zvyklý jezdit se světlem na helmě, díky dostatečnému světelnému výkonu, vidím všude a všechno. Sedm ledek svítí nejen do neskutečné dálky, ale i do dostatečné šířky. Kužel světla je rovnoměrný a není potřeba kompromisů: zda si svítit pod kolo nebo spíš dál do zatáčky. Prostě světla všude dost. Při běžném večerním brouzdání lesem stačí okolo 50 % výkonu. Dolekop.com volume přidávám. I v rukavicích je ovládání velmi komfortní.

Líbí se mi funkce zamávání. Prostě rychle zamáváš rukou před světlem a ono sníží intenzitu na minimum (třeba v případě, že míjíš zamilovaný páreček). Pak opět stačí mávnout a jsi na původním množství lumenů. Jak jednoduché a praktické.

Když už jsem u toho ovládacího knoflíku, tak těch funkcí, kterých se pod ním schovává, je mnoho. Od běžné regulace svícení, po různé módy blikání (SOS samozřejmě nechybí), doplněné pro RGB a UV svícení (záleží, který model SOLCe si vybereš).

Tělo „mé“ lampy je pouze 23 mm hluboké. Zajímalo mne tedy, jak bude topit. A topí, ale nepálí. Přeci jen 7 LED má nějaký výkon! Žebrování je při tomto provedení opravdu minimalistické, tak se fest zapotí. I přesto jsem neměl pocit, že by při delším intenzivním svícení (v maximu nebo blízko jeho hranice) světelný tok klesal.

Téměř by se dalo říct samá pozitiva, těžko hledám slabé stránky. Ne každému musí vyhovat velikost. Ale i toto má řešení. V nabídce SOLC light je tolik modelů a další se chystají, takže si vybere snad každý – od gramařících bikepackera po rychlého nočního downhillaře!

A to je asi tak vše. Opět bych se mohl vrátit k dalším funkcím, které mne překvapují, a které díky téměř zakázkové výrobě můžete ve své SOLC lampě mít. Kromě famózního dosvitu – prý až 745 metrů (fakt jsem to neměl potřebu měřit), se mi líbí funkce inteligentního ubírání výkonu, který volí podle kombinace akcelerometru, gyroskopu a stylu jízdy. Další funkcí je snížení výkonu při posvícení na blízký předmět, aby nedocházelo k oslnění.

A komu by toto všechno bylo málo, tak si může světlo naprogramovat dle svých osobních potřeb. Můžeš si nastavit úrovně režimů, ztlumení, teplotou svítilny, intenzitu zadních LED, povolení různých speciálních režimů a citlivosti snímačů! Vše se programuje přes zadních 12 LED.

Kafíčko – devět let zkušeností

Aby byl tento test ještě o trochu víc objektivní, poprosil jsem Kafíčka o pár slov k jeho zkušenostem se SOLC lighting.

dkey: Takže Kafec jaxes k světlo SOLC dostal?
Kafíčko: Na Michala Šolce jsem narazil někdy v roce 2011, v době kdy jsem sháněl pořádný lampy na bajka, páč v tý době sme celkem pravidelně měli s místňákáma bajkový čtvrtky po práci, takže návraty v pozdních nočních hodinách. Měl jsem probrouzdanej celej internet a selektoval sem různý výrobce od LUPINE a HOPE, po emerický výrobce atd.
Každopádně sem chtěl světlo prvotně na rodla a s externí baterií, aby váha nebyla jen ve světle a tím nehrozilo upadnutí po skocích a dalším hardcore zacházení. Nejvýkonnější nabízel LUPINE, ale ta cena tuším byla 25litrů – mazec! A někde na FOTONMAG fóru na mě vyběhl tenhle týpek. Uchvátilo mě jakej má vo tom přehled – studoval VŠ se zaměřením na LED světla. Co mě úplně dostalo, bylo, že ty jeho světla – tenkrát se jmenovaly ZORA, dávaly 2× tolik lumenů jak to nej na světě.
TVL to není možný! Hlava mě to nebrala, že ňákej týpek z česka něco takovýho sám vyvinul a dotáhnul do finále. Okamžitě jsem ho kontaktoval a vypravil se za ním. Byl sem z něho úplně vodvařenej, když mě u něho doma v kuchyni vykládal vo komponentech, který používá, aby to bylo to nejvíc na světě, o tom jak mu to měří v integrační kouli, takže to, co uvádí, je skutečnost. Na rozdíl od hlavně čínskejch výrobců, kteří udávají vypočítanou hodnotu a pak skutečná svítivost je úplně jinde! Mluvil na mě řečí, který sem vůbec nerozuměl, ale pochopil sem fšecko.

dkey: Ty máš stále tu první verzi?
Kafec: Světlo ZORA SCORPION se 6ti ledkami a externím LI-PO battery packem a cca 6200 lumeny – který mě nachystal – když to parťáci viděli, tak to bylo jen-neééé tvl to si děláš kozy atd. :-) Celá ta sestava eště obsahovala další battery pack+inteligentní nabíječku.V tý době sem Michalovi trochu pomohl s radama, jak některý věci vylepšit (rychloupínací objímku na ródla, ovládání svítivosti). Páč v tomhle neměl, kde vzít zpětnou vazbu. Neměl taky tenkrát eště dořešenej obal na baterie-vyrobil sem ho z neoprénu a do teď funguje.

dkey: 9 let bez problémů?
Kafec: Za celou dobu, co tohle světlo mám, tak s ním byl jen jeden problém – a to že se uklepaly uvnitř ňáký drátky. Netušil sem kam patřily a druhej den sem světlo potřeboval do akce, tak nastoupil skype s Michalem a bylo vyřešeno. Pochybuju, že jakejkoli výrobce by mi tohle poskytl.

dkey: To asi pochybuješ správě. Světlo používáš jen na bajk?
Kafec: Né. Používám ho na max hlavně při bajkování, trail kutání, ale hodí se při mojí práci když potřebuješ pořádně prosvítit komín.

dkey: A máš zkušenosti i s jinýma světlama?
Kafec: Mám vlastně jedinou zkušenost s jinejma světlama a to s BLACKBURN X8SL – dvě světla na rodla s externí baterií. Jedno širokej kužel a druhý úzkej kužel. Ty sem používal i na helmu páč sou malý a lehký. V roce 2012 mě do nich Michal namontoval nejmodernější ledky a elektroniku a posun ve svítivosti byl nebe a dudy. Jinak co se výdrže ZORA SCORPION týká, tak většinou na přejezdech bohatě stačí smažit na 2 ze 7 stupňů svítivosti a na 7-čku na trailu a nebo na night erzetě při Endurosérii na Morávce. A to fakt jedeš jak ve dne! Když byly baterky nový tak tuším, že na plnej knedlík vydrželi svítit cca 3 hoďky a pak se postupně automaticky snižuje svítivost, takže naprosto dostačující na night ride.

dkey: Michalovy světla jsou sice stále patří ke špičce, ale taky se stále vyvíjí. Nechystá ti něco novýho?
Kafíčko: Teď s Michalem řeším upgrade páč už se jeden battery pack sesypal a druhej už taky není žádnej orchestr. Ale co bych chtěl po 8 letech po baterkách?! Navíc teď používá jiný baterie a vůbec všechno s jeho entuziasmem posunul zas do kosmíru. Tak uvidím, co vymyslí.

dkey: Dík za info. Chceš snad ještě něco říct? Nějaký mínusy a plusy? ;-)
Kafíčko: Plusy? Vlastně samý! :- D A mínusy? Nevím – možná dálkový ovládání hned u palce ruky, abych moh už jen svírat rodla a jen to pálit mezi stromama za kuželem světla. Ale možná už to má vymyšlený nebo to zatím po něm nikdo nechtěl – hihihi.

Slovo samotného tvůrce

A co jako svoji konkurenční výhodu vidí samotný tvůrce Michal Šolc: „Jako hlavní výhodu vidím, že velký počet ultravýkonných LED dává 2× vyšší účinnost při režimech kolem 1000 lumenů a tedy 2× delší výdrž na akumulátor oproti jiným 1 – 3 LED svítilnám.“

Toto nemůžu potvrdit ani vyvrátit, ale jak jsem již řekl, světelný výkon je úchvatný, zpracování precizní, výdrž záleží na velikosti akumulátoru. Záleží jen na tobě, jakou kombinaci zvolíš – Michal jistě rád poradí. A za dobrou radu a kvalitní zboží je potřeba dobře zaplatit. Ale nejspíš vynaložených peněz nebudeš litovat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.10.2020 v 10:34

    přečetl jsem to celý se zájmem a celou dobu tipoval cenu, ke které jsem se bohužel nakonec nedočetl...

  • anonymní uživatel Luke 5.10.2020 v 10:55

    Podle fotek a rozměrů to bude nejspíš SCORPION T-23 solclighting.com/...

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.10.2020 v 10:59

    tak jsem to asi o 3K podcenil... každopádně hodně zajímavý produkt!

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 5.10.2020 v 11:11

    Nějak nejsem schopen dohledat cenu ani na stránkách výrobce?

  • anonymní uživatel mara 5.10.2020 v 12:23

    ja trochu rozumim konektorum a muzu potvrdit tu propagaci z webu, skutecne v tom lita klidne tisicovka jenom za velkoobchodni nakupku tech konektoru. Predrazeny to svetlo asi nebude.

  • anonymní uživatel kuba 5.10.2020 v 12:53

    Základní ceny jsou na PC zobrazeny v boxu přes obrázky nahoře. Na mobilu až při výběru konfigurace k objednání.foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Lukáš 5.10.2020 v 13:38

    kuba : díky, nějak jsem to nepostřehl. Každopádně cena je teda dost přemrštěná, když mám podobné světlo od jiného výrobce se stejnou svítivostí za třetinovou cenu :)

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.10.2020 v 13:40

    a jéje už je to tady :D

  • anonymní uživatel Roman 5.10.2020 v 13:59

    Lukáš: Odkaz prosím

  • anonymní uživatel FandaDK 5.10.2020 v 16:43

    Jako zlatý český ručičky proti tomu nic, ale kdo si koupí světlo na kolo za 10 000? Magor.... Jezdim taky rád v noci ale počítám s tim, že třeba i lehnu a takovýhle světlo bych radši díky ceně vozil v tom futrálu v batohu

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 5.10.2020 v 17:49

    Roman: Koupil jsem to kdysi v tom obchodě s tím otravnym zeleným panakem asi za cca 1200. Třeba je tam ještě mají.

  • anonymní uživatel David 5.10.2020 v 18:10

    Lukáš: Myslím, že si mimo. Víš kolik tohle má lumen??? Nejsilnější bike svítilny dělá LUPINE a ty mají 5000 či 7200 lumen a stojí 20kKč+. To bych chtěl vidět z Alzy za 1200Kč to stojí jen ty LEDky XHP50.2... :D

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 5.10.2020 v 19:22

    David: V lumenech má asi míň, přesný počet už si nepamatuju, každopádně vím, že svítí pekelně:D Na trailu jsem ve tmě jak za dne :)

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 5.10.2020 v 19:27

    David: 6000 lumenu za 990 Kč :)
    bikestyl.cz/...

  • anonymní uživatel Jaryn 5.10.2020 v 20:02

    Lukas: koncepce svetla ala SolarStorm. Nic prot u, ale to je "cina". Sam mam puvodni X2 a X5, a pro moje potřeby dostatečný.
    Nicméně si zkus světlo vyrobit sam. Spočítej si cas strávený nad navrhem, vyrobu sasi, cenu soucastek (tech kvaliznich diod, konektoru atd), cas na vyrobu ... A schvalne, jestli ti za to bude stacit litr nebo dva.
    Sam nejsem cílová skupina, ani treba Lucifera... Ale kvalita a svitivost a support je jinde.
    Mmch co ceny kol? Třeba u neduro kola za 50-70tis taky das jako alternativu kolo ze supermarketu? ;)

  • anonymní uživatel Jaryn 5.10.2020 v 20:03

    Pardon za preklepy ...

  • anonymní uživatel Michal 5.10.2020 v 21:17

    Lukáš: Tady je to světlo s 6000 lumeny budgetlightforum.com/... má spotřebu 7,5Watt a 10 LED staré XML. Takže reálný výkon 700 lumen... Ohledně jako ten Magicshine v porovnání ve fotkách. Ne to fakt ne ;) Ale tak to je dost světla, halogenka v autě má tak 1300 lumen, ale ven z reflektrou vyleze polovina. ;)

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 6.10.2020 v 6:08

    Jaryn : Je mi jasné, že za ty peníze je to čína :)) Papír snese všechno, žejo :-D Jako jo,když započítám čas,elán a nadšení toho borca co to vyrábí,tak to chápu,ale jak už psal někdo níže, na moje potřeby stačí u tadyta čína (mě to světlo svítí fakt hodně ) a nejsem cílová skupina na kterou je to zaměřené.Jasně,kola taky nemám z marketu,jelikož tam tu kvalitu jaksi nemúžeš obejít,ale u cyklodoplňků zas nemusím mít vše top :))

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 6.10.2020 v 6:11

    Michal: Souhlas, ale pořád ta ,,čína,, svití o hodně víc, než klasická cykloblikačkaa pro mě je to dostačující...Čili poměr cena/výkon je ideální.

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 6.10.2020 v 7:14

    Čína se časem rozjebe. Měl jsem několik solarstormů. Z českého shopu. Buď světlo, nebo zdroj, nebo kabel. Jedno z toho se vždy pokazilo. Lukáš srovnává nesrovnatelné.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 6.10.2020 v 8:03

    Daywak : Nesrovnatelné jak v čem. Zpracování, funkce (gesta rukou, možnosti nastavení atp.) to určitě. je pravda, že kámoš si to světlo koupil z Ali a fungovalo mu asi 2 roky, já hlavně z důvodu záruky a reklamace koupil to stejné asi o 5ti kilo dráž na českém eshopu a musím zaklepat na dřevo,jelikož mi už funguje asi 4 roky a zatím bez problému a svítí fakt dobře. Takže i kdyby se pokazilo, koupím nové a na dalších 5 let mám vystaráno. Čili i když za 10 let kopuím 2x světlo za 1200 ,pořád nejsem ani zdaleka na zakládní ceně tohohle světla :) Navíc když někde sebou praštím a to světlo rozbiju,tak mě to tak finančně nebude bolet :D.

  • anonymní uživatel Roman 6.10.2020 v 8:16

    Lukáš: Hele sorry, ale fakt nejde srovnávat solar storm s SOLC. To není ani jiný sport, to je jiná dimenze. čína za 500kč co svítí jen dokud nepřijde lehký deštík se 700lm ANSi VS světlo co vydrží nesmysly a dá 6500lm.

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.10.2020 v 8:50

    je to jako obhajovat si že nepotřebuju Santu v karbonu když 10x levněji pořídím AGang v hliníku a taky na něm budu jezdit takže je to vlastně stejný.... a na to svoje ježdění kolem komína to vlastně stačí a když mi praskne stavba tak koupím novou a furt ušetřím...

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 6.10.2020 v 8:52

    Roman: Recenzované světlo nemám, soudím tudíž na základě fotek osvětlení v noci a podle fotek, až tak moc velký rozdíl nevidím,jako určitě svítí víc, ale to moje svítí opravdudostatečně. Čína bude za tyhle peníze vždy jinde, to nepopírám. Jen prostě mě jako hobbikovi stačí dostatečně.

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 6.10.2020 v 11:41

    Lukáš: Četl jsi článek? Jde o kompletně vyladěné světlo. Kvalitní elektronika, vlastní žebrování, které funguje. Integrované baterie plus přídavné. Ty konektory jsou super. Jako, můžu jezdit v teniskách, nebo si koupit boty na kolo. Tento výrobek je poctivá práce a nekupuješ si ho na dva roky. Navíc určitě půjde domluvit oprava v případě poškození. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud budu jezdit celou zimu, bahno, sníh a déšť, potřebuji spolehlivé komponenty.

  • anonymní uživatel DD 6.10.2020 v 14:10

    Ono jeste jedna vec, kdo jezdi casto v noci, tak vi ze je aji dulezita spolehlivost :) neni nad to, kdyz ti svetlo klekne v noci uprostred lesa 20 km od baraku, nebo treba vypne pri sjezdu :) Solc vypada paradne, ale taky teda musim jezdit s levnejsim, ale jako sen jednou dobry

  • anonymní uživatel vocas (jop) 7.10.2020 v 7:51

    Světlo super, ale hlavně s tím nesvittě nesklopeným směrem dolů, když jedete po silnici, to je na potlamě....příště Vás zajedu :D :D :D

  • anonymní uživatel Blob 13.10.2020 v 16:08

    Lukáš: Jestli nevidíš rozdíl ve svítivosti ,tak doporučuju zajít k očařoj

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 14.10.2020 v 7:11

    Blob : A v čem ho mám vidět? Ty snad víš, jak svítí moje světlo? :-D

  • anonymní uživatel David 14.10.2020 v 10:43

    Lukáš: Co jsem četl, tak tvoje má 700 lumen a SOLC 12 000 lumen. To asi není ani potřeba vidět vedle sebe. Těch tvých 700 lm nebude ani vidět, když to vedle toho rozsvítíš. A furt se tu omílá jedno a to samý. Píšeš že jsi hobby, máš dostačujících 700 lm, tvůj názor víme, tak asi stačí ne.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 14.10.2020 v 12:29

    David : Já jsem ale nikde nepsal, že moje světlo má 700 lumenů :)

  • anonymní uživatel Drood (petramil (a) seznam.cz) 29.10.2020 v 21:29

    Lukáš: Pravda, nikde jsi nepsal, že tvoje světlo má 700 lm. Psal jsi, že má 6000lm. Což je samozřejmě nesmysl, jsou to totiž chlm (čajnalumeny). Ovšem těch 700 bude realitě blíž. Přes 2000 se to nedostane... A cena Mikeových světel? Když víš, kolik milionů ho už stál vývoj, hromady součástek, optik, prototypů, platy programátorům atd. atd., tak vůbec nechápeš... alespoň teda já ne. Superdrahý koníček...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí