reklama

Test: Gaťata na enduro? Haven RIDE-KI - dlouhé i krátké

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 18.11.2020

90-60-90 ... děcká funguje to! Proč začínám takto?
Protože sice moje míry nejsou vyloženě blondýnovské, ale zrovna ladění velikosti u těchto kalhot byl trochu oříšek. Tabulkově - podle haven.cz - je můj pupek někde mezi eLkem a iXeLkem - má totiž 92 centimetrů. Nakonec mi velikost L sedla jak ... však to znáte. Parádně. Kalhoty nemají v pase možnost stažení suchým zipem, ale možnost úpravy obvodu řeší efektní i efektivní zoubkovaný gumový/plastový pásek. Takže +- 5 centimetrů je v pohodě.

Než jsem je na sebe natáhl, prohlížím, jak a z čeho jsou ušité. Výrobce zkombinoval několik materiálů a celek vypadá velmi zajímavě. Na zadku a vnitřní straně stehen je použit hodně odolný pogumovaný materiál, který udrží blátíčko zvenku i zevnitř! Sice za cenu horšího odvětrání, ale k tomu se dostanu později. Na vnitřní straně kolen a lýtek je použita jemná síťka. Kdo neví, nepozná. Ale za jízdy ... i k tomu se dostanu později. Na kotnících z vnitřní strany je opět použita silnější, odolnější látka. Zbytek kalhot je ušitý z membrány ne nepodobné goretexu, ale měkčí. Když to shrnu, tak kombinace materiálů se jeví funkční a na těle příjemná.

Na každém stehni jsou pod zipem schované větrací otvory se síťkou. Navíc v místě rozkroku jsou cca třímilimetrové krohové otvory. Díky tomu nemám strach, že bych si uhnal vlka.
Nohavice lze dole stáhnout suchým zipem, resp. povolit pro pohodlnější přetažení přes patu. Dvě přední kapsy, kam se v pohodě vejde šestipalcový mobil nebo zkřehlé ruce. Jak jsem již napsal výše, tak poklopec dělá kombinace zipu a légy s ozubeným páskem. Za mne dobrá varianta, která se dá v pohodě obsloužit i v rukavicích. Díky tomu lze upravit stažení v pase.  
Co fakt oceňuji, je absence jakéhokoliv suchého zipu v pase, který buď někde nepříjemně škrábe nebo trhá dres!

Další zajimavou fičurou jsou pogumovaná kolena a boky. Měla by zajistit větší odolnost při pádu. Ťuk ťuk na dřevo, ale neměl jsem to potěšení. Celkově použitá látka vypadá dost odolně, tak tomu věřím. Když už jsme u těch kolen, tak tenké chrániče se vlezou.

Venku, že bys psa nevyhnal, ale mně se daří vyhnat moji pubertální dceru a jedeme se trochu zaprasit. Venku čtrnáct stupňů plus, přesně ideál na tento vohoz.
Na stránkách haven.cz se toho o testovaných gatích moc nedočtete. Úplně chybí info o nějakém vodním sloupci a paropropustnosti. Což ovšem vzhledem ke kombinaci materiálů je celkem zbytečná informace. Důležité pro mne je, že po více jak 40 kilometrech v sedle mám pocit jistoty a bezpečí. Mokro je pouze zvenku. Zadek v suchu.

 

A co ta síťka u kolen? Trochu jsem si musel zvykat, že tudy občas foukne, ale jinak se mi to zdá jako hodně dobrej nápad. Gatě tak slušně dýchají a já se nikde nepotím.
Kalhoty mi výborně sedí, asi i díky pružnému dílu v oblasti beder mi nesjíždí dolů. Vlastně bych mohl říct, že o nich nevím, jsou dostatečně lehké a materiál měkký a příjemný.
Abyste neřekli, že toto napíšu po jedné vyjížďce, tak je beru na dvoudenní listopadový trip po Jeseníkách. Kombinace pohodového bikepackingového ježdění s několika enduro vložkami bez bagáže. Kluci jeli v krátkejch, ale já jsem ocenil dlouhý noháv z několika důvodů. Voda a bláto se mi nedostanou k tělu, díky čemuž leze večer do spacáku čistej jak slovo bóží. Listopadový sluníčko již nemá takový grády, takže jsem teplotně dost v pohodě. No a večer nemusím hned hledat spodky, ale raději plechovku.

Resumé? Tyhle hózny jsou fakt dobrej počin. Vem si je na blátivý podzimní nebo jarní enduro ježdění a nebudeš litovat. I když vysvitne slunko, tak se v nich neupečeš a v chladu ti v nich bude líp než v krátkejch. Mimochodem - pokud nejsi fanoušek dlouhých, tak HAVEN má ve své nabídce i krátké, ale k těm si dostaneme až na jaře! Stay tuned!

Infobox

Kalhoty Haven RIDE-KI
Cena: 2190 Kč

Foto: Laura Klimešová a Petr Slavík

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom (slaby.tomik (a) gmail.com) 18.11.2020 000 5:54

    Dobrý den,

    mohu se zeptat, který model bundy od Havenu má tester na sobě?

    Díky

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 18.11.2020 000 9:53

    to Tom: Je to bunda taky od haven.cz PIOGGIA, její test vyhodíme během pár dní

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 18.11.2020 000 10:20

    Už dlouho hledám ,,univerzální,, kalhoty a už jsem myslel, že jsem našel, ale trochu mám obavy z těch chráničů na koleně...Klasické větší chrániče (bikeparkové) se tam nevejdou?

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 18.11.2020 000 10:59

    to Lukáš: zkusím, doplním

  • anonymní uživatel Tom 18.11.2020 000 11:01

    Chapete nekdo toto doporuceni vyrobce? Docela by me zajimalo, co maji v nemecku jinak:
    "Doporučení: Rozhodně nepoužívejte prací prášky či gely německé výroby, zejména určené pro německý trh."

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 18.11.2020 000 11:02

    Pod Enduro kalhoty by to chtělo i Enduro chrániče...
    Co pocení a nějaký pohodovější delší trailový švih včetně výjezdů do kopce?

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 18.11.2020 000 11:31

    to K2: včera několik trailů, tlačenka do kopce, celkem najeto 48 km, nástoupáno 1500 m, venku 8-14°C, řekl bych, že jsem se nezpotil vůbec

  • anonymní uživatel Shu Lin 18.11.2020 000 12:32

    Tom: němci totiž perou árijcem na 1940°C

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 18.11.2020 000 12:36

    to Dan : díky, bo v téhle cenové relaci asi nemají konkurenci :)

  • anonymní uživatel Eda 18.11.2020 000 12:54

    Dan se nepotí! Je to stroj :D

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 18.11.2020 000 20:01

    to K2: vejdou, hoď voko na insta www.instagram.com/...

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 19.11.2020 000 10:58

    Dlouhé kalhoty chci koupit. Buď tyhle nebo Endury Singletrack II
    Na fotkách jsou kalhoty čisťounké, žádné extrémní počasí (lehký déšť nebo po dešti a venku mokré bahno.
    Máte někdo zkušenost za jak dlouho se sračky a voda ze zadního kola dostanou dovnitř?
    Ideálně test po cca 2 vypráních kalhot, kdy se vypere ta první impregnace z výroby.

  • anonymní uživatel Libor 19.11.2020 000 18:07

    pro Tom
    add německé prací prášky - četl jsem někde v rámci srovnávacího testu pracích prostředků, že mají státní normou dáno, že prací prášek musí obsahovat určité stanovené množství "pracích látek" zatímco v ČR na tuto hodnotu nedosáhnou ani ti nejlepší v testu, protože v ČR žádné minimum stanovené není, nebo minimálně nebylo v době testu (už je to pár let). Takže jejich prášky jsou prostě silnější.

    pro K2
    mám asi měsíc Singletrack II.
    Prvotní reakce byla, že jsou dost slabé a budou nic moc,ale...
    Velikost řešit dle tabulek výrobce, jsem standardně L, vzal jsem L, ale papírově dle jejich tabulek bych měl mít M, jsou mi dost volné v pase. Dá se doladit stahováním na suchý zip + mají tunel na pásek (u kalhot není)
    Materiál velmi pružný a pohodlný. Zapínání na háček a 2 patentky. 3 kapsy na zip.
    Používané při teplotách 0-12st. Při žádné aktivitě jsem se v nich nepařil. Pocitově dost prodyšné, na druhou stranu se mi zdají i obstojně větruodolné, za mě výborný kompromis
    Co se týká chráničů, tak pokud zvolíš odpovídající velikost, tak pod ně podle mě dáš taky pouze menší chrániče. Já pod svoje dám Leat 3DF (1.gen), ale je to na hraně. Zatím jsem naštěstí netestoval mechanickou odolnost, ale jsou to lehké trailové kalhoty, rozhodně nepůsobí nějakým nezničitelným, či odolným dojmem.
    Občasné projetí blátem a ohození nohavic pro mě překvapivě zvládly zcela v suchu. Ale 15 minutový lehký deštík je spolehlivě promočil. Na druhou stranu velmi rychle schnou.
    Mokřejší počasí pro ně úplně není. Zatím jsem neměl možnost vyzkoušet nějaký větší hnus, ale očekávám, že bordel ze zadního kola je záležitost maximálně minut. Takže bych je neviděl jako dobrý model do podzimního mokrého hnusu, do suchého či vlhkého mi přijdou zcela OK a koupě zatím rozhodně nelituju.

  • anonymní uživatel Shu Lin 20.11.2020 000 8:07

    ad Libor: mají normu ve které určují jednotku prací látky = 1 árijec

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 20.11.2020 000 8:42

    Pro Libora: Mám singletrack 3/4 první gernerace, která je ušitá ze silnější látky a jsou to moje nejoblíbenější kalhoty. Na zimu je vozím společně s návleky. Zadek mají z pevnější látky a vodě celkem dlouho odolávají (mokro cca 30 min, déšť cca 15 min)
    CHystám se koupit dlouhá kalhoty a zajímalo by mě, jak jsou na tom s mokrem tyhle Haven, které jsou údajně z materiálu s membránou .
    Vzhledem k tomu, že dle Haven nejsou určeny do deště, tak to bude nějaký voděodpudivý materiál podobný jako u Singletrack.
    Ohledně kalhot do deště zvažuju vyzkoušet něco z Decathlonu. Mají celkem lehkjé modely, prodyšnost kolem 10 000m Bude to spíše pro dojetí v dešti nebo krátkou vyjížďku než pro dlouhý švih

  • anonymní uživatel Libor 24.11.2020 000 11:59

    I na Singletrack II je použit dvojí materiál, ale ten pevnější a o něco silnější je pouze na vnitřní straně nohavic u kotníků a vnitřní straně stehen a sedu. Horní část zadku a bedra jsou už zase z lehčího materiálu, takže od toho neočekávám nějakou déletrvající odolnost.

    Od Endury mám ještě tak 8 let staré kraťasy Humvee, které jsou oproti těmhle kalhotám tak minimálně 2 robustnější a vydrží zhruba to co popisuješ. Takže tady bych trochu pesimisita, až vyzkouším, dám vědět.

  • profilová fotka Jan Krupa 21.3.2021 000 15:14

    Super recenze, pomohla. Díky!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí