Test: rukavice Chromag Raven - nepromoknou, neprofouknou a zachovají cit na gripu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.1.2021

Zimní rukavice na kolo, buď je máš, nebo mrzneš a trpíš. Nicméně pokud jezdíš trošku ostřejší ježdění, tak běžné zimní a to i většina cyklistických rukavic ti nestačí. Proč? Důvod je zřejmý. U drtivé většiny rukavic je primární funkcí ochrana před zimou, to zvládají většinou naprosto bez problémů, nicméně pro pořádné ježdění je důležitá i skvělá hybnost, dostatek citlivost i v prstech a dobrý úchop na gripech. A toto již všechny rukavice nesplní.        

  

Chromag sídlí ve Whistleru a na kolech jezdí celoročně. Je pravdou, že v této kanadské oblasti nebývá pravá kanadská zima s extra třeskutými mrazy, spíše naopak, je tam chladno jako o u nás.

Raven jsou modelem rukavic do chladnejšího počasí. Chromag je označuje jako Weather resistant glove - počasí odolné rukavice. A dodává, Performance in cooler temperatures - pro výkony v nižších teplotách. Dvě krátké větičky, které naprosto přesně vystihují tyto Havrany (Raven). 
A jaké jsou? Docela lehké, relativně tenké, s minimem polstrováním, s hladkou dlaňovou částí a bez stahovacího pásku kolem zápěstí. Tolik ke střihu. Materiálově, jen ve zkratce, svršek tvoří nepromokavý a neprofouknutelný materiál, k tomu lehce zateplený fleecem a stejně tak i ukazováček na každé ruce - prst, kterým brzdíš a saháš na kovovou brzdovou páčku. Látka "mezi prstové" části je pružná a nepromokavá membrána. Dlaň je ušita z umělé kůže s nepromokavou úpravou.  Poslední vychytávkou  je drobné prošití na koncích konečků prstů, které umožňuje ovládání dotykového telefonu i rukavkách. Drobný detail, ale v zimě jej mnohokrát oceníš.

Velikostně odpovídají. Mám poměrně velké ruce, obvykle velikost XL a často mi i "ikselka" bývají malé. U Ravenu jsem volil mezi XL a XXL a sáhl po menší. Protože sedla dokonale, nikde nic netahá, nikde nic netlačí.  

Pokud není úplně totální zima, u rukavic nejvíce ocením neprofuk. Absolutní nutnost, rozhodně je to - aspoň pro mě -  důležitější parametr než jak "hřejí". Pokud rukavky neprofouknou,  teplo si v nich bez problému vyhřeješ. Samozřejmě se stále bavíme o rukavicích pro ježdění na horském kole, kde jsou ruce poměrně často v permanenci. Zásadní rozdíl od silničního kola, kde jsi dlouhou dobu v jedné pozici, na žíle potřebuješ, aby rukavice byly fest izolované.
Nejsem nijak extra zimomřivý, nepotrpím si na teplo a přesto, teplota -5 st C je pro mne v těchto rukavicích hraniční. Na trailech to zvládneš určitě v i větší zimě, ale problém jsou přejezdy, pár kiláků po silnici a ruce mrznou. Na toto izolace u Ravenu nestačí.

U rukavic Chromag oceňuji tloušťku nebo spíš minimální tloušťku materiálu na dlani. V teplejších dobách jezdím bez rukavic a rukavice s tlustou dlaňovou oblastí s mnoha výstelkami či zesíleními na dlani nesnesu. Chromag je v tomto ohledu skvělý, dlaň je dokonale hladká s minimem švů a díky tomu se rukavice velmi pohodlné nosí. Pocit na ruce je jednoznačně srovnatelný s klasickou letní rukavicí.

Ideální teplota pro Chromag Raven je okolo nuly, lehce nad, lehce pod. Déšť a voda nevadí, Raveny nepromoknout. Stejně tak ani vítr zcela nevadí, svršek neprofoukne, drobná slabina je meziprstí, tam ti fouknout lehce může. Především to poznáš u ukazováku, když je položen na páčce brzdy. 
Při teplotě více nad nulou nebo pokud si více dáváš budeš Raveny chválit za  prodyšnost. Schopnost odvést vodní páry pryč od rukou je úžasná. Zapomeň na zpocené ruce a zhoršení teplotního komfortu. Nevím co u Chromagu použili za materiál, ale odvětrání a "odtah" vodních par a potu neskutečně funguje.

Chromag Raven jsou střihově jednoduché, ale vyladěné rukavice do chladnějšího počasí. A nebo do mokra. Nejsou do extra zimy, ale jaro, podzim a teploty kolem nuly v zimě, to je jejich silná stránka.
Neprofouknou, nepromoknou. Přitom zachovají možnost skvělého úchopu s dostatkem citu na gripu. Splní přesně to, co v takovém nečase po rukavicích chceš.  

Infobox

Rukavice Chromag Raven
Cena: 1290 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.1.2021 000 16:06

    Dokud ta prošívka pro telefon, nepřenese otisk prstu, nebude to ono. Vzhledem k počtu odzkoušených letních rukavic různých kvalit, mi přijde cena velmi adekvátní, pokud kvalita odpovídá prvnímu pohledu.

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 13.1.2021 000 16:22

    Mobil otevírám obličejem. Ne vždy je potřeba otisku prstu.

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.1.2021 000 17:05

    a co fullface s brýlema?

  • anonymní uživatel Kuba 14.1.2021 000 10:19

    Co jezdit a nečumět při tom do mobilu?

    • anonymní uživatel Shu Lin 14.1.2021 000 13:21

      To selfíčko se samo neudělá

      • profilová fotka Keli 14.1.2021 000 13:26

        Kuba, takze doporucujes ty svy vyparat?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí