MojeKolo

Bikecheck: kola Gee Athertona na kterém jezdil v The Slate line

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 14.4.2021

Gee Atherton čas kvůli posunuté závodní sezóně vyplňuje video projekty. Jeho poslední počin byl natáčen v břidlicovém dole. Podívej se na jakém kole jezdil ve videu The Slate line a jaké specifické nastavení použil.

Máte-li jakékoli pochybnosti o svém kole a jeho schopnostech, pak se pochybnosti začnou vkrádat všude. Při zdolání výzev této úrovně si však nemůžete dovolit žádné pochybnosti. Přestože jsme já, Dan, Rach, Dave Weagle a náš technický tým byli plně zapojeni až do posledního mikrometru designu i výrobního procesu Atherton bikes, tak ani zde jsme si nemohli podcenit přípravu.

Atherton bike, které jsem si vybral pro natáčení The Slate Line, je podobné tomu, jak bych si ho nastavil pro závod Světového poháru, ale s pár klíčovými úpravami...

            

Je to mullet, takže mi umožňuje snadnější posun těžiště dozadu na super strmých svazích, což znamená, že jsem s kolem více pohyblivější. Řada našich zákazníků říkala, že jim rám dodává sebevědomí, a i pro toto mě rozhodně platí. Když beru kolo na tyto projekty, musím mít absolutní důvěru v odolnost rámu. Ridgeline už byla skvělým důkazem, jak odolné kolo je. Tuto myšlenku mám někde v hlavě, když jsem na kopci a čekám na povel Drop in!

Platforma odpružení DW6 zajišťuje, že jsem úplně propojen s každým kontaktním bodem, který na trailu najdu, ale stále mám oporu, kterou potřebuji pro masivní odpaly. V loňském roce jsme otestovali 12 verzí sjezdových kol s DW6, takže jsme byli opravdu schopni doladit odpružení a geometrii. Taková úroveň testování a ladění v krátkém časovém období je v jiných architekturách rámů a zavěšení téměř nemožná. (Atherton bikes jsou vytvořeny pomocí 3D tiskem vytvořených mufen, které spojují karbonové trubky, více zde, pozn. red.)

Většinu času závodím na vzduchovém tlumiči, ale pro zlepšení citlivosti na malé nárazy pro tuto lajnu jsme změkčili zadní část pružinovým tlumičem s tuhostí 525 lbs. Mám rád poměrně tuhé odpružením, takže na vidlici Fox 40 jsem zvýšil vysokorychlostní kompresi, abychom ji udrželi vysoko ve zdvihu i ve velkých nárazech.

Myslím, že největší rozdíl v nastavení oproti mému závodnímu setupu byl tlak v pneumatikách. Na volné břidlici se těžko hledá grip, jakmile vyrazíte, celý povrch se pohybuje pod vámi. Potřeboval jsem maximální spoleh na pneumatiky a tak jsem je vezl až směšně málo nafoukané, někdy i jen 18 psi. Gumy jsou prototypy Continental Kaiser nazuté na Stan ráfcích, samozřejmě bezdušáky. Břidlice byla tak ostrá, že doslova odřezávala knoflíky. Je neuvěřitelné, že za 7 dní intenzivního natáčení a při tak nízkém tlaku, jsem dokončil akci se stejnou sadou pneumatik na kterých jsem začal.

Zbytek nastavení byl docela podobný mému závodnímu kolu - brzdy byly velmi důležité, takže Trickstuff Maxima s 203 mm rotory. Na dlouhých sjezdech potřebujete něco, na co se můžete spolehnout, že brzdná síla nebude vadnout! Za zmínku rozhodně stojí i napínák řetězu MRP, ten během natáčení dostal hroznou ránu a stejné to měly i kliky FSA. Mohlo by se to zdát jako maličkost, ale pro mě jsou to důležité komponenty, zásadní pro celkovou důvěru v kolo. 

Rám Custom fit, Mullet, 480mm reach, 450mm chainstay.
Odpružení Fox DHX Coil shock, 525lb. Fox 40
Pneumatiky Continental Kaiser prototypes , Stans No tubes sealant
Výplety Stans
Brzdy Trickstuff Maxima, 203 mm
Kliky FSA Gradient
Napínák MRP G4
Řídítka Renthal 31.8 alloy 785mm wide
Pedály Crankbrothers Mallets

Foto: Dan Griffiths

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Pepivo 14.4.2021 000 7:39

    Dan Atherton nebo spíš Gee Atherton. Dan na něj čekal dole ne?

    • anonymní uživatel pps 14.4.2021 000 8:07

      Je to jak píšeš

    • profilová fotka Keli 14.4.2021 000 8:10

      Slabší chvilka autora, opraveno.

  • anonymní uživatel MD 14.4.2021 000 11:47

    "Platforma odpružení DW6 zajišťuje, že jsem úplně propojen s každým kontaktním bodem, který na trailu najdu"
    To jsou pohádkáři. Ale chápu, že to potřebujou prodat.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 14.4.2021 000 12:22

      Když se vysekám, taky mám mraky kontaktních bodů (nejenom) s trailem. A odpružení k tomu nepotřebuji žádné, leda tak na zadeli... :-D

  • anonymní uživatel Karel (Xxx) 14.4.2021 000 17:10

    Naživo to kolo vypadá opravdu dobře...

  • anonymní uživatel agrrr 14.4.2021 000 17:39

    Je sranda, ze Gee testuje limity bajku, ktory sa uz par rokov seriovo vyraba a predava :)

    • anonymní uživatel Shu Lin 15.4.2021 000 17:00

      Já teda z textu pochopil, že limity testoval u komponentů a pneu. Testování kola se týkalo variant geometrie.

    • anonymní uživatel petr 16.4.2021 000 10:34

      A?
      Co ti je na tom divnyho?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí