Test: brýle Smith Squad MTB - dokonale odvětrané velký brýle

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.4.2021

Když velké brýle dokážou nahradit ty malé. Většina výrobců v současné době jde trendem zvětšování zorníků u menších brýlích, které plochou dosahují velikosti skoro jako klasické MX brýle. Smith u svého modelu Squad MTB jde cestou opačnou. Velké sjezdové brýle, které větrají tak jako malé sluneční.

 

Už v ruce poznáš rozdíl

Na první pohled brýle Smith Squad MTB vypadají jako zcela běžné sjezdové či motokrosové brýle. Nicméně jakmile je vezmete do ruky poznáte, že jsou zcela jiné. 
První věci, která jednoznačně zaujme je absence obligátních molitanů zakrývající ventilační otvory. A to všude po celém obvodu brýlí. Smith aplikoval to, co dávno znají všichni motokrosaři a sjezdaři, když je opravdu škaredé počasí. Na velkou vlhkost, mlhu a podobné podmínky platí jedině tyto molitany vytrhat a nechat brýle pěkně větrat. Smith však uvedené řešení posunul dál. Brýle Squad MTB jsou určeny nejen do špatného počasí, ale jsou univerzálními. Prostě brýle, které využijete kdykoliv. Díky naprosto bezprecedentnímu odvětrání vzorníku si troufnu tvrdit, že se přibližují malým brýlím. A to i pro člověka, který se extrémně potí. 
Funkci odvětrání člověk pozná především v kombinaci s helmou Smith. Dalo by se říct, že brýle s přilbou spolupracují a stupeň odvětrání posouvají ještě o fous dál. Tak, že je nebylo při teplotě okolo 10 stupňů třeba sundávat z očí.

Samozřejmě se nabízí otázka, zda-li absence krycích molitanů nemá vliv na slzení očí. Zda-li do brýlí nefouká až moc. Brýle jsem zkoušel jak v zimě, tak v teplém jarním počasí a nikdy jsem neměl pocit, že bych zmiňovaný problém nějakým způsobem pociťoval. Každopádně, kdyby člověk chtěl, Smith nabízí i samolepící molitany k případnému zakrytí větracích otvorů v rámečku.

Mlží se?

Mlží se? Naprosto minimálně. Za jízdy jsem se zamlžením nesetkal. V chladnu, v sychravém jarním počasí, když jsem dojel na kopec a chvíli postával, tak se drobné zamlžení objevilo. Stačilo se rozjet a během okamžiku bylo jakékoliv zamlžení pryč. "Antifogová" vrstva na vnitřní straně funguje velmi dobře. Je třeba na ni ale dávat pozor a rozhodně neutíral "za mokra". Upozorňuje na to i pytlíček na brýle.

ChromaPop ti rozšíří obzory

Konstrukce rámečku brýlí je jen jednou z unikátních věcí se kterou Smith přichází. Řekl bych že zásadním rozdílem je použité sklo. V balení brýle Smith Squad MTB dostanete dvě skla, jedno čiré a druhé zabarvené. Čiré sklo je průhledné, na tom není nic speciálního. Naopak barevné sklo, já jej měl ve variantě ChromaPop Contrast Rose Flash, je skvělé pro ježdění především v lese. Smith brýle nabízí v pěti variantách skel, které se liší zabarvením a zatmavení, a tím pádem samozřejmě i určením. Toto sklo je určeno pro ježdění od polojasna do zatažena, je lehce rozsvěcující a příjemně zvyšuje kontrast. Znát je to nejvíce v průjezdech tmavých lesů, kam slunce příliš nesvítí, najednou je to jako by ti někdo rozsvítil.
Milovníci čísel asi ocení informaci, že sklo má 50% VLT. VLT značí prostupnost světla, čím více, tím světlo lépe prostupuje. Je třeba uvést, že stoprocentní prostupnost je spíše teoretická hodnota, například zcela čiré skla u Smithu mají hodnotu VLT 84%.
A samozřejmě, sklo kromě ochrany vůči mechanickému poškození zraku chrání i proti neviditelným UVA/B/C zářením.

Smith u tohoto vzorníku přidává i technologií Chromapop, která filtruje světlo a díky ní má mozek lépe vnímat barvy a šetřit zrak. Jak to funguje? Onen pocit je těžko přenositelný. Marketingový slogan by tvrdil, že detaily jsou detailnější a zelená zelenější. Nicméně již při prvním nasazení brýle s Chromapop technologií poznáš rozdíl. Jo a ta zelená, je fakt zelenější, za to dám ruku do ohně!
Osobně jsem čiré sklo vyzkoušel pouze jednou, jinak vždy jezdil s chromapopovým, protože je v něm prostě lépe vidět.
Obě skla umožňují nasazení strhávaček, čepy na které se strhávačky umísťují ve výhledu nezavazí, v klidu jejich existenci vnímám, za jízdy nikoliv. 

Další unikátnosti nehledej

Základní výhody jsem popsal a zbytek brýle Smith je víceméně standardní, nechybí trojitá pěna oddělující rámeček brýlí od obličeje, stahovací pásek s dvojicí přezek pro snadnou úpravu velikosti, taktéž na něm najdeme i obligátní pruh ze silikonu zabraňující sklouzávání z helmy.
Uchycení skel v brýlích je řešeno klasickými nácvaky, nasadit sklo bez zašpinění ušmudlaný vyžaduje hodně snahy a cviku.

Kompatibilita

Díky zcela rovné horní hraně brýlí jsou kompatibilní s naprostou většinou jak malých, tak integrálních helem. Zkoušel jsem vše co doma mám, Smith Forefront (na fotkách), dále Endura, Bluegrass, Specialized a ve všech seděly naprosto dokonale.

Squadu s ChromaPopem chceš!

Smith brýle Squad MTB nabízí v mnoha variantách jak v standardní střední velikosti, kterou jsem testoval já, tak i ve velikosti XL pro ty, kteří by chtěli ještě větší výhled. Osobně bych ale doporučoval rozhodně sáhnout po modelu vybaveným ChromaPop sklem, protože ten rozdíl oproti klasice je prostě zásadní. A cena kolem 2500 Kč je za takto dobré brýle docela akceptovatelná. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 28.4.2021 000 8:58

    větrání je fajn, ale co bordel ve vnitř? dostane se asi snadno ne?

    • anonymní uživatel whatever 28.4.2021 000 13:17

      nedostane, to je v pohodě

  • anonymní uživatel Standa Michal (stan.mi (a) centrum.cz) 28.4.2021 000 9:17

    Jen doplním k té propustnosti - hodnota 100% není teoretická. Je to nedosažitelný číslo. Už samotnej polykarbonát (předpokládám, že je zorník z něj vyrobenej) má propustnost jen lehce nad 90%. No a z toho je potřeba odečíst 2 přechody vzduch/zorník, který bez antireflexní vrstvy seberou dalšch 2x cca 4%. Takže ty zmíněný 84% u čirýho zorníku je to teoretický maximum.

  • anonymní uživatel whatever 28.4.2021 000 13:16

    Mám je třetí sezónu na zimní ježdění. Jsou fajn, ale napsat, že " větrají tak jako malé sluneční" je hodně přehnané. Ani náhodou. Dokonce ani když srovnávám s většími 100% S3. O těch opravdu menších typu Oakley Radar apod už vůbec ne. Rozhodně bych si tyhle Smith nevzal v létě na delší trasu zvlněným terénem, pokud je pod každým kopcem nechci sundávat. To píšu jako radu, kdyby někdo náhodou po přečtení článku podlehl dojmu, že pro lidi co nejezdi jen parky s lanovkou tyhle Smith nahradí všechny zbylý brejle - tak to ne, nenahradí.

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 30.4.2021 000 11:56

    Může mi někdo vysvětlit, k čemu je potřeba na trailové a enduro ježdění potřeba MX (MX like) brýle?
    U motocrossu to plně chápu, před vámi jede borec na motorce a s každým přidáním plnu dostanete spršku hlíny a kamení (MX ještě mají strhovací fólie aby jste měli na každé kolo chvíli čistý výhled)
    Proč se to používá pro cyklistiku? Díky za info a omlouvám se za amatérský dotaz

    • anonymní uživatel HZ 30.4.2021 000 15:01

      Zkus se rozeběhnout proti stromu v "malých" brýlích a v MX brýlích. Myslím, že tvůj nos pozná rozdíl.

    • anonymní uživatel Shu Lin 30.4.2021 000 15:23

      2. výhoda je fixace stahovacím páskem, která eliminuje poskakovaní brýlí v terénu, na skocích a při pádech

    • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 2.5.2021 000 23:29

      HZ: Něco to asi pobere, ale kdo chce zkoušet nové věci a občas padat, by měl spoléhat na integrálku
      Shu Lin: Při závodech to asi smysl má, při normálním ježdění občas zvolním a brýle dotykem poupravím

      • anonymní uživatel Asdas 3.5.2021 000 8:19

        K2: No a s tou integrálkou chceš místo velkých "MX like" brýlí, které na ní dobře sedí, používat malé brýlky, které se v ní blbě nasazují?

        • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 3.5.2021 000 8:57

          To ne, tam to chápu. Nešlo mi do hlavy použití trailové helmy v kombinaci s MX brýlemi

      • anonymní uživatel Shu Lin 3.5.2021 000 9:06

        K2: a nese*e tě to?

    • profilová fotka Keli 3.5.2021 000 9:06

      Je to také o vnímání rychlosti, ve velkých brýlích jsi více izolován od vnějších vlivů, nefouká ti do nich a díky tomu pocitově můžeš jet rychleji.

    • anonymní uživatel Shu Lin 3.5.2021 000 16:25

      a taky oceňuji že mi neteče pot z čela do očí

  • anonymní uživatel Kev 30.4.2021 000 19:08

    Tak hlavně ti to přidá pocit, že jsi jakoby více hustej…

  • anonymní uživatel bok 3.5.2021 000 13:29

    Bohatě stačí, aby tě s malejma brejlema pleskla větvička pod oko, ani ne do něj a už se řítíš pár vteřin na slepo. Na vejlet malý, na srandu goggles

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí