reklama

Test: batoh Camelbak H.A.W.G. Pro 20 - modernizovaná legenda

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Test, vydáno: 31.5.2021

Co to vlastně je ten H.A.W.G.? Sázel bych na něco z US army žargonu a těším se na to, co mi gůgl najde. Huge Awesome Water Gorilla. No to je trochu zklamání, ale jakýsi smysl to dává. Batoh s tímto jménem nabízí pionýři hydratace už mnoho let, ale pro 2021 se dočkal kompletního přepracování.

Prostorově výrazný

Poslední roky jsem jezdil batohy Dakine a Osprey a "velbloud" mi na zádech neseděl dobře deset let. Na první pohled je H.A.W.G. pořádný kletrák. Zvenku vypadá jako batoh na trojdenní čundr. Když naplníte vodní vak, tak uvnitř už tolik místa není. Ale vejde se tam všechno. V batohu je pěkná portmonka na vercajk. Do ní se naskládá všecko co je i není nutné vozit do lesa.

Kapsa na baterku nebo powerbanku?

Uvnitř batohu je i kapsa na baterku. Nevim jakou baterku sem dát, 500 nebo 625Ah... žádný Dukovany se do téhle kapsy teda nevejdou. Na seznamu fíčur máme asi odškrtnuto. Je to e-bike friendly, anebo jsem to nepochopil a je to na powerbanku, abyste nepřišli o insta. Ve skutečnosti je to spíše kapsa určená pro nabíječku na baterii.

Kapsy na úplně všechno

Síťovky zavírané zipem, poutko na klíče od auta, polstrovaná kapsa na brýle. Bederní kapsa na telefon, která funguje jako zvláštní rehabilitační cvik pro levou paži. Statistiky nárůstu ADHD jsou neúprosné. Podařilo se mi kapsičku na telefon nezavřít a i tak telefon zůstal uvnitř. Místo toho abych musel běhat po *** (cenzurní zásah) a hledat telefon, sahám do otevřené kapsy a telefon je tam, kde má být. Když nevypadl mě a tady (nemůžu vám říct kde, aby nedocházelo ke shlukování jezdců), nevypadne nikomu a nikde. Tady to totiž opravdu drncá. Takže sto bodů pro produkťáky od Velblouda, oni pří tom ježdění na kole fakt přemýšlí.

Helmu drží a zároveň můžeš i k nákladu

Zvláště bych pochválil i háčky na helmu. Pokud rádi jezdíte do kopce bosohlaví tuhle věc budete milovat. Spousta batohů samozřejmě nabízí uchycení velké i malé helmy. Ale zkuste v půli kopce něco vytahovat z batohu. V horším případě se bude helma kutálet po trailu. Pokud máte CamelBak H.A.W.G., batoh otevřete a helma drží jako přišitá. Pozor, zvláště ze začátku na přezky. Párkrát se mi podařilo špatně zacvaknout, ale i tak se neotevřela.

Hadice nikdy neupadne

Vodní vak snad nikdo neumí líp než CamelBak. Je to rýmování nebo frázování? Pořádně široké víko, aby se dal vak dobře vymývat. Přepážka uvnitř vaku. Hadička s rychlospojkou, pardon super hadice skoro půlpalcová. To jsou evergreeny "pijonýrů" hydratace. Nejlepší z celého vaku mi přijde magnetické uchycení na prsní popruh. Jasně, tuhle fíčuru má přece hromada batohů. Ale kolik z nich hadičku udrží i když to fakt drncá? Tady magnet v kombinaci s bajonetovým uchycením drží fest. Magnetic Tube Trap dostojí svému jménu a magnetická past hadičku chytne a nepustí. Opět vyzkoušeno na nejdrncavějších tratích co znám a magnet hadičku udržel.

Batoh sám drží hlavně na bederním pásu. Zad se skoro nedotýká. Mezi zádama a batohem je vrstva vzduchu a tak byste se v létě neměli potit a díky perforacím a chytře tvarovaným materiálům na popruzích jezdit jako bez batohu. To je docela silný claim. Batoh je batoh a potit se budete, ale není třeba pochybovat o tom, že díky všem technologiím se budete potit méně.

Beru i do míst, kde se nesmí padat

Když se řekne batoh s páteřákem, býval jsem řekněme, no, trochu skeptický. Kolem roku 2014 se začaly objevovat první batohy s chráničema páteře. Chápal jsem je jako způsob jak obejít závodní pravidla a mít o jednu věc míň. Všechny batohy mi přišly krátké, půlka zad byla venku. Tak jaká ochrana? Samozřejmě pokud si batoh nasadí kámoš Manu s výškou průměrného Kečuánce a menšího Itala, je to něco jiného, než když se stejný batoh nasadí na záda konfekčního východoevropana Oskara s výškou 183 cm. Rozdíl mezi ochranou vodním polštářem a certifikovaným batohem s karimatkou mi vždycky přišel zanedbatelný. Karimatky rozličných tvarů a tlouštěk mě nepřesvědčovaly o tom, že bych si je vzal na závody místo opravdického páteřáku. S H.A.W.G.em už je to jiná. Na závodech sice ještě letos nebyl, ale beru si ho s klidným svědomím i tam, kde se padat nesmí. Když si pohrajete s nastavením popruhů a posadíte batoh správně, opravdu chrání celá záda. Chránič páteře je správně prohnutý. To ovšem ubírá i něco z prostoru v batohu. Na přejezd hor, si vemte jiný kletrák a pokud musíte i tam flexit (machrovat, pozn.red.) s chráničovým batohem, tak si vezmete míň věcí. Hotovo.

 

Důležitá poznámka, páteřák není standardně dodáván s batohem, prodává se samostatně za cenu 1.299 Kč.

Black je nová černá

Batoh má prostě úplně všechno, na co si ani nevzpomenete, ale bude se vám to hodit, a co batoh ve třetí dekádě třetího milénia musí mít. A jestli bych měl něco vytknout, tak je to jenom barevná škála. Barvy jsou dvě, gunmetal a black, vlastně šedá anebo černá. Osobně preferuji výraznější barvy, ale jak to říkal Henry Ford... zákazník si může vybrat jakoukoliv barvu jestliže to bude černá! Za mě, skvělý produkt, který dělá přesně to co má, pomáhá a chrání.

Batoh CamelBak H.A.W.G. Pro 20 v datech

Cena 3.999 Kč
Hmotnost 1015 g (bez chrániče páteře)
Objem 20 l, (17 l náklad a 3 l vodní vak)

Chránič páteře Impact Protector Panel
Cena 1.299 Kč (prodáván samostatně)
Certifikace CE1621-2 Level 2
Hmotnost 201 g

Hledáš další info? Klikej na web dovoze progresscycle.cz.

Pokud nevěříš, že se ve zkratce H.A.W.G. mluví o gorile, tak nabízíme i další možnou variantu: Hold Alotta Water and Gear. Které vysvětlení je to pravé a správné? Které se ti líbí víc? Dej nám vědět!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 31.5.2021 000 13:33

    konečně si soudruzi uvědomili, že ty titěrný bederní kapsy jsou bez pardonu k HOVNU.
    Palec nahoru za normální kapsy, kam si člověk bez problémů během jízdy dá i SmartPhone
    s 5,7 displayem (a většim)

    M.U.L.E je kvůli tomu nepoužitelnej (musel jsem si pořídit sólo malej SmartPhone s IP68)
    ten druhej Camelbag zrovnatak - dobré tak na 3310.

  • profilová fotka Zbyněk 1.6.2021 000 7:23

    Ha ha další zbytečná krosna. Každej čas zjistí, že lodní vak na zádech stojí vyliž si zmrzlinu, jestli se zrovna nechystáš na přejezd Alp :-D

    • anonymní uživatel Shu Lin 1.6.2021 000 8:18

      vzhledem k e-bike friendly to právě na ten přejezd alp asi bude

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí