Test: Wild Force - test trailových pláštů od Michelinu - Force AM2 a Wild AM2

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.5.2021

Do testu jsem dostal trailové kombo od Michelinu, které přezdívám Wild Force. Michelin Wild Force v sobě skrývá přední agresivní plášť Wild AM2 a zadní rychlý Force AM2. Jak se tento set chová, jak jede a vše o něm v následující recenzi.

Není trail, jako trail

Trailový plášť je široký pojem, pod trailem si každý představí něco jiného, někdo hladkou lajnu v trailcentru, jiný kamenitý rozbitý alpský chodník a nebo lesní cestičku. Ač tak nebo tak, všechny traily by měl s jistotou pokořit Force AM2. Vyzkoušel jsem jej na pevném trailovém kole GT Zaskar LT a dopředu mu přidal parťáka Wild AM2. Ten před časem testoval Dan a nemá smysl se opakovat. Přečti si o něm zde.
Každopádně ostřejší guma dopředu, rychlejší dozadu, tak to mám rád. Osazení přesně podle pravidla přední vede, zadní jede!

Michelin Force AM2 - ideální dozadu

Středovým běhoun tvoří matrice složená z dvou opakujících se trojic výstupků. Boční strana je o dost prostorově výraznější než střední část, nicméně v průřezu není Force příliš hranatý jak by se mohlo z předchozí části věty zdát. Testovaný vzorek v provedení 29" průměru a 2,4" šířka jsem osadil na ráfek Chromag BA 30 s vnitřní šířkou 30 mm. Ve výsledku byl tvar v průřezu tak akorát, ani moc kulatý, ani moc hranatý.
Nesmím zapomenout na hmotnost, u Michelin Force AM2 jsem navážil 1040 g.

Boční štuplíky si Force AM2 vypůjčil od Wild AM2. U všech oblastí je jasně patrná šípovitost, svým tvarem tvoří šipku, která dost napovídá, že se plášť bude dobře odvalovat. K tomu přispívá i tvarování štuplíků, na všech najdeme náběžnou hranou, drobné zkosení na přední části.
Patrné jsou i jen velmi mělké zářezy v jednotlivých figurách, od toho se odvíjí i menší množství brzdných hran a celkový brzdný výkon pláště. S ním souvisí i nižší výška středového běhounu. Na tvrdém podkladu brzdí dobře,;;;;;;;;;;;; v trochu měkčím povrchu Force AM2 brzdný výkon ztrácí.

Tlaky doručují vyšší

Tlaky doporučené výrobcem jsou nezvykle vysoké. Proč? Osobně to přisuzuji slabším bočnicím. Michelin u Force AM2 nabízí bočnici s označením Gravity Shield. Papírové parametry zní fantasticky: lehká, odolná a robustní bočnice je tvořena trojitou vrstvou látky s hustotou vláken 60 TPI. V ruce však bok rozhodně nijak zásadně tuhý není, srovnání s Maxxis EXO Protection se přímo nabízí. Možná o ještě o fous míň.

Michelin u Force AM2 sází na dvousměsové provedení GumX, pod středovým běhounem tvrdší a v zatáčecí zóně měkčí směs. Force je určen do tvrdého, suchého prostředí, do rychla. Jeho přilnavost je decentní. Schopnost odvalování ji rozhodně překonává. Pokud hledáš maximum gripu a neřešíš rychlost, tak Force ti vyhovat nebude. 

Traily mohou být i mokré, lehce blátivé a to je stav, kde Force AM2 neexceluje. Označit čištění vzorku jako slabé, to je přesná definice. Hustý vzorek bláto dobře drží a nerad pouští. Na blátě tě Force moc nepodrží.

Jede hodně rychle

První jízdní pocity... mám v nohách dynamit. Kolo neskutečně letělo do kopce, když říkám neskutečně, tak opravdu neskutečně. A není to jen moje domněnka. Potvrdil to i čas okruhu, cca 20 km, kde jsem byl o dobrých pět minut rychlejší než standardně. Podmínky byly doslova ideální pro tuto kombinaci plášťů, sucho až lehce tvrdo. Povrch, který potkáš především v létě. V takových podmínkách je jak Wild, tak Force jako doma.

Překlopení z svislého směru do náklonu jde snadno, přechodová zóna plynule přechází ze středu ke krajů a umožní dost kolo naklonit. Na pevnějších površích je chování pláště krásně čitelné, v náklonu velmi pěkně drží a přesně víš kdy se blíží k hranici adheze. Přesně víš, kdy se plášť utrhne a jde do smyku. Na měkčích površích je hranice kdy se kolo "urve" o velký kus jinde.

Vytáhl jsem je ale i do hrabanky a tam už jízdní vlastnosti nebyly tak dobré. Zadní plášť (Force AM2) se relativně málo zakusovat do podkladu a neměl jsem v něm takovou jistotu jako u jiných agresivnějších plášťů. Wild AM2 na předku byl o hodně čitelnější a jistější. Obdobné chování jsem pociťoval i při brždění. Na tvrdém podkladu brzdí obstojně, ale v měkké je menší množství zářezů a hran limitující.

Již prvních pár metrů ukázalo, že kombinace agresivnější ho pláště vepředu a rychlejšího vzadu je ideální pro trailové ježdění. Další desítky kilometrů to jen potvrdily. "Wild Force" bude ideální sestava především na spíše lehčí tratě. Na tratě, kde nepotřebuješ extra agresivně brzdit a chceš jen plynout trailem. Tam bude Force AM2 skvělou volbou.

Force AM2 vs. semislick, kdo vyhraje?

Jak dopadne srovnání rychlý plášť Force AM2 vs. semislickového pláště. Který je lepší? Z mého pohledu je výsledek docela jasný. Jednoznačně Force AM2, především kvůli univerzálnosti. Ač jsou určením velmi podobné, tak Force zvládne mnohem více druhů terénů a také lépe brzdí, semislick jej překonává jen v rychlosti odvalování.
A pokud bych měl Michelin Force AM2 srovnat s nějakou jinou gumou, pak bych jej přirovnal asi k Schwalbe Nobby Nic. I on má rychlý středový běhoun a výrazné boky, nicméně Force jej jednoznačně překonává v odvalování a s lepší přechodovou zónou je pro mne jasnou volbou oproti Nobbymu.

Dostupná provedení

Rozměr TPI Patka Hmotnost Doporučený tlak Cena
27,5x2.40 3x60 Kevlar 870 g 1,5-4 Bar 1.579 Kč
27,5x2.60 3x60 Kevlar 940 g 1,5-4 Bar 1.649 Kč
29x2.40 3x60 Kevlar 1.040 g 1,5-4 Bar 1.649 Kč
29x2.60 3x60 Kevlar 1.130 g 1,5-4 Bar 1.649 Kč

Hledáš další informace o pláštích Michelin? Vše důležité najdeš na webu dovozce Aspire Sports - bikecentrum.cz.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Zbyněk 10.5.2021 000 7:39

    Zkus si to po sobě ještě jednou důkladně přečíst nebo si to nech od někoho zkontrolovat. Nechápu, že ani po těch letech jsi tohle nezvládl?! Tvoje češtin alá google translátor je fakt k blití.

    • anonymní uživatel DZOLO (ondrej.fibich (a) gmail.com) 10.5.2021 000 9:30

      Zbyňku, tak se jdi vyblít a nečti to ;-).

    • profilová fotka Keli 10.5.2021 000 9:35

      |Díky za zpětnou vazbu. Snažím se psát nejlépe jak umím, ale holt někdy to trochu drhne. Drtivá většina textů prochází korekturou, ale na profesionálního korektora prostě rozpočet není. Budu pracovat na zlepšení!

    • anonymní uživatel Honza 10.5.2021 000 10:36

      Ty jsi ale blbec!

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 11.5.2021 000 7:19

    Zbyňku! vy jste pako.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí