Test: e*thirteen Vario Infinite Dropper - druhá generace napravuje reputaci

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.7.2021

Druhá generace teleskopické sedlovky Vario Infinite Dropper  od e*13 má se svým předchůdcem v podstatě společný jen název. Jinak nezůstal na kameni kámen. e*thirteen Vario Infinite Dropper mám na kole již skoro dva měsíce a zde jsou mé zkušenosti.

Tradiční řešení

Tentokrát e13 vsadil na jednoduché a robustní řešení, které je víceméně bezúdržbové. Uvnitř E13 Vario post najdeme osvědčené řešení využívající uzavřenou vzduchovou patronu.  Stejný systém sdílí například teleskopické sedlovky od OneUp, PNW a mnoha dalších. Vnitřní vedení kabeláže nepřekvapí, jinak se dnes již teleskopické sedlovky snad ani nedělají.

 

Dva zdvihy nebo dvakrát šest zdvihů

e13 Vario post svoji sedlovku nabízí ve dvou standardních průměrech 30,9 a 31,6 mm, k tomu dvě varianty lišící se zdvihem. Hodně zdvihu je trendem posledních let a e*thirteen nejde jiným směrem, hodnoty 150 a 180 mm jsou optimální pro absolutní většinu kol.
Co se týče zdvihu, tak Vario post vlastní výbornou vychytávku, která ti umožní maximalizovat zdvih na tvůj rám. Ano, konkurenční výhodou je možnost úpravy zdvihu. Celková výška se totiž dá zmenšit v rozsahu 30 mm po 5 mm skocích. Např. 180 mm verzi lze snadno a během pár okamžiků proměnit na 155milimetrovou verzi. Změna zdvihu se dá provést doslova kdykoliv a kdekoliv, navíc bez nutnosti použití jakéhokoliv nářadí. Stačí trochu zasunout sedlovku, rukou odmontovat horní stírák a poté vytáhnout planžetu vymezující délku zdvihu. Pootočit dle zvolené možnosti, zastrčit zpět, zašroubovat stírák a je hotovo. Práce na maximálně pár desítek sekund.
Podobné řešení najdeme i u přímého konkurenta, sedlovka OneUp. Ta má nastavení zdvihu řešené drobně jinak a složitěji. Kromě toho lze zdvih měnit pouze po 10mm skocích. Zde e13 svého konkurenta jasně válcuje.

 

Rychlost návratu, velká i malá

Síla potřebná k zatlačení teleskopické sedlovky do zasunutého stavu je poměrně velká. Zřejmě bude tlak ve vzduchové patroně relativně veliký. Možnost změny rychlosti není, plynová patrona neumožňuje změnu tlaku.
Rychlost návratu sedlovky ze zamáčknuté pozice do kompletního vysunutí je proměnlivá. Někdy to sviští, jindy méně. Souvisí to s velikostí zasunutí, čím více je sedlovka zasunuta, tím rychleji se vrací. Nemám to přesně změřeno, ale pocitově se sedlovka z plně zasuté pozice do základního postavení dostane rychleji než když se vysouvá z poloviny zdvihu. V prvním případě bych se nebál rychlost výsuvu označit jako až moc rychlou, v druhém případě naopak příliš pomalou.
Ano, existují sedlovky, které mají kultivovanější a vyrovnanější chod.

Sedlovka je docela imunní na stažení sedlové objímky, ať je utažena hodně nebo málo, tak vliv na chod nemá. Zámek sedla umožňuje nastavení sedla v délce 12,5 mm v předozadním rozsahu a 28 stupňů, co se náklonu týče. 

Geniálně jednoduchá páčka

Konstrukce ovládací páčky Vario 1x remote je geniálně jednoduchá tvoří samostatná páčka a odlitek těla páčky. Páčka se otáčí na ložisku okolo čepu a do základní pozice ji vrací pružinka. 
Pokud používáš brzdy Sram oceníš kompatibilitu se Sram Matchmaker, ovládací páčka ti nijak úhlednost kokpitu nenaruší žádnou další objímkou okolo řídítek. Tu jsi nucen použít ve všech ostatních případech, takže i pokud vlastníš v brzdy Shimano bez objímky neuspěješ. Vario post není kompatibilní s i-spec osazením.

Drobnou nevýhodu i vzhledem k ceně ovládací páčky (cca čtvrtina ceny sedlovky) vnímám objímku, pro jejíž montáž je nezbytné odmontovat grip. Dělená objímka s čepem by byla elegantnější a především mnohem praktičtější.

     

Ovládací páčka je skvělá

Páčka umožňuje jak posun v příčném směru, tak nastavení úhlu - rozsah je dostatečný. Vše je jednoduché a robustní, pro nastavení stačí klasický inbus 3 mm.
Zajímavé je použití hrubého gripu na pádle páčky, v místě, kde dosedá palec ruky. Hrubý povrch zajistí skvělou přilnavost za jakýchkoliv podmínek. Podobné ale samodomo řešení je často vidět na ovládacích páčkách mnoha závodníků, zde to máš hned z továrny.

Jedna malá slabina

Slabinou páčky je jednoznačně uchycení lanka. Ač se jeví jako bez problémové, není tomu tak. Zajištění lanka v páčce se provádí pomocí konusového šroubu, prostě prostrčíš lanko tělem páčky a dotáhneš šroub. Easy cheesy... ale jen do prvního zmáčknutí páčky. Dotáhl jsem šroub doporučený momentem 1 Nm a po zmáčknutí lanko vždy proklouzlo, prosmýklo se a sedlovka se neodjistila. Nepomohlo ani výrazné dotažení momentem mnohonásobně větším. Pomohla až kapka Loctite tmelu na kónus šroubu, teprve poté lanko přestalo prokluzovat a páčka fungovala, tak jak má.

O 15 mm delší než čekáš

Zpět k teleskopce. U moderních velkozdvihových teleskopických sedlovek je důležitým faktorem jak celková délka, tak délka zasunutí do rámu. Čím nižší bude celková délka, tím více možností pro montáž. U 180 mm verze je celková délka 535mm, je to o jeden a půl centimetru více než e13 udává. Výrobce totiž zlehka pozapomněl připočíst délku mechanizmu napojení lanka, stane se... 
Další zcela zásadní hodnotou je celková délka při maximálním zasunutí. Tedy výška objímky a zámku sedlovky. Zde je to cca 56 milimetrů.
Pokud chceš srovnání, tak například nedávno testovaná sedlovka OneUp je v obou parametrech kratší (v celkové délce cca o 5 cm kratší), tedy na stejném rámu může mít více zdvihu na sedlovce. 
Na testovacím stroji GT eForce jsem s delší celkovou délkou nepočítal a překvapila mne. Naštěstí vyšlo to tak akorát a já mohl sedlovku vézt s plným zdvihem 180 mm a nemuselo dojít k jeho zkrácení a tím i zkrácení celkové délky. Protože každý milimetr zdvihu se počítá!

Když je vůle je i cesta

Již na začátku testování se na sedlovce objevila velice drobná vůle. Její velikost se během několika měsíců zásadně nezvětšila. Možnost její eliminace v podstatě není možná, je to daň za možnost nastavení zdvihu. Nicméně velikost vůle je tak malá, že je při jízdě nevnímatelná.

e*thirteen konkuruje OneUpu

e*thirteen Vario Infinite Dropper je přímým konkurentem sedlovky OneUp V2 Dropper Post. Obě dvě patří do levnější kategorie a za velmi podobnou cenu dostanete velmi podobné sedlovky. Obě nabídnou možnost úpravy zdvihu, OneUp v hrubších krocích a složitěji, e*thirteen naopak po menších krocích a snadnější úpravu bez nářadí i klidně uprostřed lesa. V čem OneUp jasně e*thirteen překonává je nižší celková délka, ale pokud toto neřešíš, tak z mého pohledu jsou si obě sedlovky velmi vyrovnaným soupeřem.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Simon (wachsimon.cz (a) gmail.com) 19.7.2021 000 14:09

    Tak, pokud se u 1Up něco nezměnilo (měl jsem V1), tak zásadní rozdíl je v tom, že 1Up je foukací, takže umožňuje měnit rychlost, za mě jsou to různé kategorie sedlovek. 1Up kvůli tomu považuju za nejlevnější "pokročilou" sedlovku, tohle je spíš lepší (díky možnosti měnit zdvih) obyčejná sedlovka. Prostě patrona od Winteku, stejně jako u Tranz-X, Bontrageru, Crankbrothers apod. Vybereš si hmotnost, design, obal, ale vevnitř je to pořád to samé ;)

  • anonymní uživatel Kofoko 19.7.2021 000 15:34

    ..porovnavat E13 a Oneup je mozne leda tak na papieri. U mna Oneup (V2) sluzi viac ako dva roky bez jedineho problemu, jemny chod, ziadna vola, skvela jednoducha udrzba, za mna top produkt (podobnu skusenost mam aj s KS, ta vsak bola raz tak draha). E13 som zial "obdrzal" s poslednym bikom a predpoklad sa naplnil - tristvrte sezony a sla do kosa (ps. popisovany problem s lankom som riesil tiez). Velmi rychlo ju nasledovali dalsie produkty od tejto firmy v poradi - rafky, kluky, naboje. Zostala uz len kazeta... uprimne sa cudujem, ako moze tato firma s kvalitou svojich produktov fungovat. Asi je to len vdaka zakaznickemu servisu: vraj s reklamckou nerobia problemy a menia rovno kus za kus (asi sami vedia co pustaju do sveta :)) )

  • anonymní uživatel Frenk 19.7.2021 000 15:50

    Ten šmirgl na té páčce zní jako skvělá věc, ale pokud nechcete měnit rukavice každou sezónu kvůli díře na palci, tak rozhodně nedoporučuji. Lepší přilnavost za každého počasí.. Jako by to bylo u teleskopu potřeba.

    • anonymní uživatel vrabco (hanbimsa (a) gmail.com) 19.7.2021 000 16:46

      Mam to na e13 trs teleskopke treti rok a problem s tym nemam, vlastne o tom ani neviem. Tu packu ovladam palcom ale predrate mam skor ostatne prsty, na oboch rukach, palec vzdy vydrzi. Na tom smirgli mam lepsi pocit ako na packe shimano radenia, druha vec ze ide celkom tazko oproti inym ovladanym lankom. Musim ale povedat ze teleskopku nepouzivam az tak casto pri porovnani s ostatnymi, par metrove kopceky pri presunoch zvladam i s vysunutou sedlovkou, nemusim sa s nou hrat kazdych 30s.

  • anonymní uživatel Shu Lin 20.7.2021 000 9:17

    a zase nikde žádná váha... prostě těžítko

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí