reklama

Test: integrálka Smith Mainline - spojuje nízkou hmotnost s maximální ochranou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.10.2021

Můj požadavek na novou integrální přilbu byl jednoznačný, maximální bezpečnost a nízká hmotnost. Chtěl jsem jednu helmu, jak na enduro, tak na sjezd. Do zorného pole se mi dostala i přilba Smith Mainline. Strávil jsem s ní poměrně velký čas a zde jsou mé zkušenosti.

 

Mainline, první integrálka od Smithu

Americký výrobce brýlí a přileb Smith donedávna ve svém portfolio integrální přilbu neměl. To se však změnilo příchodem přilby Smith Mainline, která míří dle zařazení výrobce do kategorie enduro. Jakmile jsem ji ale držel v rukou byl jsem jasně rozhodnut a přesvědčen, že neudělám chybu, když ji použiji i na downhillu.

 

Solidní, robustní konstrukce 

I přes svojí nízkou hmotnost působí velmi solidním a robustním dojmem. Je to tím, že drtivá většina ventilačních otvorů je překryta Koroydem, v podstatě jen otvory umístěné v náhubku a na spodní straně v zátylku jsou nepřekryté a zcela otevřené.
Tuhost bradové části, tak i celého zbytku helmy je nadstandardní a vyrovná se bez problémů jakékoliv přímo na sjezd určené přilbě. Což ostatně potvrzuje i certifikace sjezdovou normou ASTM F1952.
Tohle je však norma, kterou splní i přilby, které na první pohled tolik bezpečí nepřinesou. Smith jde dál. Koroyd je ona konkurenční výhoda. O Koroydu jako materiálu absorbující energii nárazu toho již bylo i na našem webu napsáno poměrně hodně. Vzhledově připomíná včelí plástve, ale jedná se o trubičky z termoplastu, vzájemně k sobě spojené teplem a tlakem. Pokrytí přilby Koroydem je opravdu velkorysé, najdeme ho po téměř celém obvodu hlavy. Na první pohled to však není zcela patrné. Svoji přítomnost dává vědět jen při pohledu skrze ventilační otvory. Teprve v okamžiku, kdy demontujete MIPS, další bezpečnostní prvek, který chrání mozek před rotačnými silami vzniklými při pádu, se Koroyd vyjeví v celé své kráse.
Použití Koroydu má vliv i na hmotnost, pozitivní vliv, dutinkový materiál je logicky lehčí než jakýkoliv EPS. Ve výsledku Mainline na váze ukáže hmotnost 770 gramů, to ve velikost M. 

 

Zapínání na Double-D kroužky 

Dalším prvkem, který ještě více potvrzuje dojem o maximální bezpečnosti je použití dvojitých DD kroužků na stahovacích popruzích. Ty jsou nejbezpečnějším možným způsobem jak helmu na hlavě zajistit. Double D kroužky se při pádu nikdy nerozpojí, ba naopak, zakousnou se do řemínku ještě více.
Jediný problém se kterým jsem se za celou dobu používání přilby Smith Mainline setkal je poutko, které usnadní otevření D kroužku. Hned první den totiž poutko opustilo místo jemu určené a upadlo. Výrobce je totiž k jednomu z kroužku přilepil a nikoliv přišil jak bývá u tohoto způsobu obvyklé.

Výstelky si vyladíš přesně k tvé hlavě

Helmy Smith jsou známé tím, že mají velmi dobré vnitřní tvarování, které sedne téměř každému. U přilby Mainline šel Smith ještě dál, v příbalu najdeme několik sad různě velikých výstelek takže si lze helmu resp. její usazení na hlavě dokonale vyladit, přesně ke tvaru své lebky. Díky vyladění ti pak vůbec nechybí stahovací systém v podobě kolečka na zátylku. Nalijme si čistého vína, ten je v integrálních přilbách spíše za trest co se nasazování přilby týče.
Povrch všech výstelek je z antibakteriálního materiálu, dobře odolávající zápachu, po zhruba 15 dnech s přilbou na hlavě v dešti, blátě i na pražícím slunci je vnitřek přilby bez známky jakéhokoliv použití. A stále voňavý, skoro jako nový.

Odvětrání nadstandardní

Smith u svých přileb používá systém AirEvac, který optimalizuje proudění vzduchu uvnitř přilby, čímž zajišťuje kvalitní odvětrání jak lebky tak velkých motokrosových brýlí a to oceníte především v parném počasí a dvojnásob to ocení osoby, které se více potí, například jako já. Nejlíp systém airEvac funguje s brýlemi Smith, ale velmi dobře, řekl bych, že téměř srovnatelně, funguje i s brýlemi jiných značek. Vyzkoušel jsem jak 100% Armega, tak například Fox Vue. Je super, že u Smithu mysleli i na pásek brýlí. Pro něj je určen prolis, který jej ve správné pozici zajistí dokonale.
Odvětrání přilby je naprosto nesrovnatelné s jakoukoliv přímo na sjezd určenou přilbou. 21 ventilačních otvorů je v horku k nezaplacení. 

770 gramů ve velikosti M

Ostatně nesrovnatelná je i hmotnost, Mainline je o hodně lehčí. Ano, je na něm méně materiálu a více "děr" než na tradiční DH přílbě, ale o kolik je rozdíl v bezpečnosti menší? Pokud obě přilby splní sjezdovou normu, měly by být stejně bezpečné, minimálně v množství pohlcení resp. přenesení energie na jezdce. O kolik normu ta která přilba překoná se běžný smrtelník nemá šanci dozvědět, tyto data získáš jedině v testovací laboratoři. 
A při uvažování selským rozumem se nabízí myšlenka, lehčí helma znamená menší kinetická energie a při případném pádu menší síla působící na hlavu potažmo na mozek. Uvažuji správně? Oprav mne v komentářích pokud se pletu. Ale za sebe se v ní nebojím ani na DH závodech, objel jsem v ní již čtyři akce, pády byly a stále se cítím velmi bezpečně.
Asi největším rozdílem mezi enduro a sjezdovými integrálními přilbami je v odvětrání náhubku, u endura je velmi důležitý masivní přistup vzduchu ke tváři, k ústům a nosu, tak aby bylo co nejsnadnější dýchání. Naopak velmi děrovaný náhubek u sjezdových přileb není často vidět. U nich je totiž důraz na bezpečnost, pokud spadneš a budeš rýt bradou v zemi, tak velký otvor na náhubku je potenciálně nebezpečné místo. Další nevýhodou velkého otvoru je i létání nečistot, bláta a prachu přímo k ústům.  Ano, i mě u Mainline párkrát k puse hlína přilétla.   

Na enduro i na sjezd

Pokud hledáš lehkou, velmi odolnou a maximálně bezpečnou helmu je volba Smith Mainline zcela jednoznačná. Co se týče odvětrání, tak v tom Mainline jednoznačně překonává veškerou konkurenci. A já bych se ji nebál doporučit jak na enduro, tak na sjezd. Ostatně, enduro v podobě Světové enduro série si s sjezdem v ničem nezadá.

Chceš další informace? Klikej zde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sjezdar (ja (a) ja.ja) 21.10.2021 000 15:28

    Opravdu v odvetravani prekona veskerou konkurenci? S cim jsi to srovnaval? Se vsema "enduro" kokoskama?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí