Test: vesta Breakout clothing BC NANO 2.0 - nanomateriály v akci

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.11.2021

Vesta patří mezi pevnou součást mého šatníku, a to nejen bikového, ale patří i do civilní části. Vesta má totiž spoustu výhod. Hodí se například, když je na samotný dres již zima a na bundu zase moc teplo. Do testu jsem dostal jednu specifickou vestu BC NANO 2.0 od Breakout clothing. Čím je specifická? Materiálem, je totiž z nanovláken.

Nano co? Nanovlákna!

Jestli je Česká republika v něčem naprosto unikátní, tak je to oblast nano částic a nano průmyslu. Tento obor má velkou budoucnost napříč všemi odvětvími. Co jsou nanočástice? Wikipedie říká: "Nanostruktury, tzn. oblast částic a struktur o rozměrech mezi 1 nm až 100 nm, považujeme za základní stavební jednotky nanomateriálů."
A co jsou nanovlákna? "Jedná se o textilní materiály se speciální nanostrukturou, která těmto tkaninám dodává speciální vlastnosti."
Jaké jsou výhody nanovláken jsem zjišťoval u testované vesty BC NANO 2.0 od brněnské firmy Breakout clothing.

 

Kdo je Breakout clothing?

Breakout clothing je malá a lokální, doslova rodinná firma, která sází na kvalitu a především na kompletní českou výrobu. Absolutně drtivá většina jejich produktů je do poslední nitě vyrobena v České republice. Svoji historii začali psát v roce 2017, to přišli s klasickýma trenclema, postupem času svoji nabídku rozšířili až ke mnohem složitějším kusům oblečení.

Poznáš rozdíl? V ruce ne!

Nanovlákenný materiál na první, ale i na druhý pohled vypadá zcela normálně. Vizuálně nelze poznat rozdíl. Rozdíl je pouze ve vlastnostech. Na omak se látka chová jako jakýkoliv běžný polyester. Prostě solidní materiál, který není nijak extra tenký a měl by vydržet i nějaký ten pád. Ne měl, vyzkoušeno na vlastní kůži, výdrží.

Má vůbec nějakou slabinu? Ano, má. Látka je trochu šustivá, ale není to nijak zásadně rušivé. 

Výhody nanomatroše

Breakout se nehoní za nejvyšším číslem voděodolnosti, protože voděodolnost a jde ruku v ruce s paropropustností. Typickým příkladem je pláštěnka, ta je absolutně voděodolná, ale taky paronepropustná. Sice nejsi mokrý zvenčí, ale utopíš se ve vlastním potu. Je třeba najít vyvážený kompromis tak, aby bylo zaručeno dostatečné odvětrání a přitom dostatečná voděodolnost. 
Parametry vesty jsou následující vodní sloupec 17.000 mm a paropropustnost RET 4,2 Pa.m2.W-1.
Hodnota voděodolnosti je poměrně snadno přestavitelná. Naopak je tomu u paropropustnosti, číslo, které udává je doslova nic neříkající. Minimálně já to tak mám. 
Ale jako člověk nadstandardně potící se říkám, že hodnota je skvělá. Zapomeň na mokrý dres či podvlékací triko. Pokud použiješ všechny vrstvy z funkčního materiálu, tak vesta pot dokáže bez problému odvětrat.

Střihem klasika

Střihově sází vesta na klasiku, ostatně ono toho u vesty nelze mnoho vymyslet. I když... jsou zde detaily, které ti ukáží, že výrobci u střihu přemýšleli. Primární určení vesty je na kolo, ale lze jí samozřejmě použít při jakékoliv jiné činnosti. Avšak až na kole poznáš proč je určena právě na kolo. Nejlépe je to vidět na umístění dvojice kapes. Ty nejsou v oblasti pasu, ale výše zhruba v oblasti solar plexus. Proč právě zde? Důvod je jednoduchý, když jedeš na kole jsi mírně předkloněný a pokud by jsi měl kapsy v tradičním místě obsah kapes by ti na břichu zavazel. Druhým důvodem je možnost použití vesty s batohem respektive s ledvinkou. I pásek ledvinky a nebo bederní pás by ti při plných kapsách dost zavazel.
Nechybí ani nepromokavý zip z vnitřní strany navíc krytý légou, stahování v pase, pružné průramky a ani prodloužení zádové části, prostě vše, co má správná vesta či bunda mít.

Velikostně bych vestu označil jako slim-fit, tedy spíše delší než širší. Já se svými 185 cm a 90 kg jsem sáhl po velikosti XL a jsem s ní naprosto Ok. Zkoušel jsem i velikost L, ale byl jsem v ní dost natěsno, ačkoliv délkově byla docela odpovídající.

  

Je skvělá!

Jak se nosí? Rozhodně velmi příjemně a hlavně funguje. Neprofoukne, neproprší a přitom výborně odvětrá pot. Prostě to, co slibuje, to splní. Jednoznačně ideální doplněk do počasí, které je aktuálně venku. Vzhledem k vlastnostem a kompletně české výrobě mi cena lehce nad 1500 Kč přijde přiměřená.

Šla by vesta BC NANO 2.0 nějak vylepšit? Ano, šla! Jak? Přidat k ní rukávy a máte nejlepší bundu na kolo, kterou si dokážeš představit. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 8.11.2021 000 15:48

    Jediné co mi chybí je prodloužený zadní díl vesty, to je škoda :(

    • anonymní uživatel ten co umí číst 8.11.2021 000 19:10

      Nechybí ani nepromokavý zip z vnitřní strany navíc krytý légou, stahování v pase, pružné průramky a ani PRODLOUŽENÍ ZÁDOVÉ ČÁSTI.

      Nemáš zač ;-)

      • anonymní uživatel Mara 9.11.2021 000 12:34

        Četl jsem to ale podle fotek zde i na webu mi prijde ze je prodloužen jen málo…

        • profilová fotka Keli 10.11.2021 000 8:44

          Za mě je délka zadního dílu přesně jak má být, tak akorát dlouhá. Kam až bys ji chtěl mít dlouhou?

          • anonymní uživatel Shu Lin 10.11.2021 000 10:30

            vždyť je kratší i než ten dres pod ní

          • anonymní uživatel Poli Breakout (jirka (a) breakout.cz) 10.11.2021 000 13:42

            To bude spíš dlouhý dres :) Vesta má opravdu délku akorát na kolo. Kdyby jsme ji udělali ještě delší, bylo by to při jezdecké pozici už nekomfortní. Máme vyzkoušeno :)

  • anonymní uživatel Poli Breakout (jirka (a) breakout.cz) 8.11.2021 000 20:56

    Dlouhá je dost, navrhovali jsme ji přímo na kolo :)

    • anonymní uživatel Nadvora 9.11.2021 000 22:55

      Takže už si počkáme jen na ty rukávy, sundavací třeba, a bude to super komplet!? ;-)

      • profilová fotka Keli 10.11.2021 000 8:43

        Já jsem už viděl jejich novou bundu a ta bude taky skvělá!

  • profilová fotka Vencik 9.11.2021 000 7:21

    ty voe ta cena, to je super, vodní sloupec masakr :D to chci

  • anonymní uživatel Poli Breakout (jirka (a) breakout.cz) 10.11.2021 000 13:45

    První várka bund bude hotová cca za 2 týdny. Info bude na našem fb a insta :)

    • anonymní uživatel Slávek 11.11.2021 000 14:44

      Co to bude za bundu? Na jaký ježdění, myslím jako na kterou část sezóny?

      • anonymní uživatel Nadvora 11.11.2021 000 18:53

        odhaduju, že na jakýkoliv fujtabl, záleží, co dáš pod to. A asi nesmí být -23°C :D

        • anonymní uživatel Poli Breakout (jirka (a) breakout.cz) 19.11.2021 000 12:27

          Ahoj! Přesně tak, u bundy jen záleží na tom, co si pod ni oblečeš:) Naším cílem bylo vyrobit nepromokavou sportovní bundu s unikátní paropropustností (!) na kolo, běh, turistiku, skialpy... A myslím, že se nám to povedlo víc než skvěle:) Za pár dní zahájíme předprodej na našem e-shopu.

    • anonymní uživatel Roman 11.11.2021 000 15:39

      Rovnou bych se zaptal na váhu a zbalielnost. Díky

  • anonymní uživatel Ádoš 19.11.2021 000 14:33

    to si rád objednám, z principu. Čeští výrobci se musí podporovat. Takže po RB, Prabosu, Mikovu, Tilaku, Jurku atd. rád zařadím do šatníku i Breakout Clothing.

    OT: si tu pobrečím - dosud jsem neměl zkušenost s 4Camping (spacák a žďárák mám ve vojenském provedení od rakouské Carinthie)tak jsem naletěl na jejich "black friday" a objednával, objednával, objednával......prostě jsem se dostal do e-shopového nákupního šílenství :-D výsledkem bylo, že jsem si objednal cca za 20.000kč asi 10 položek, u kterých sem si řekl, že se budou hodit na trampování......všechno bylo Made in China, bych blil předsedo.....s 4Camping poprvé a naposled.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 19.11.2021 000 14:35

      Dej si slivovici, ta určitě nebude made in China, a bude zase dobře. :-)

      • anonymní uživatel Ádoš 22.11.2021 000 11:45

        Slivovici nepiju :-) to je vlastně jediná pálenka, kterou nemůžu. Tohle prostě nasere, roky si to cíleně hlídáš, pak se chvíli nehlídáš a přijde ti čínskej shit za 20 táců, kterej na sebe ani nechceš obléct, z principu :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí