Novinka: Bold Linkin ukrývá tlumič uvnitř rámu

Autor: Keli, vydáno: 5.1.2022

Před časem zaujala pozornost jak laiků, tak odborníků malá švýcarská firma Bold, která přišla s konceptem kol jejichž tlumič byl umně skryt uvnitř rámu. Firmu Bold nedávno převzal světový výrobce Scott a Boldem vyvinutý systém použil na kole Scott Spark. Mohlo by se zdát, že tím to měl Bold spočítané. Ale opak byl pravdou. Novinkou nesoucí na sobě jméno Bold jsou nové modely Linkin. V čem se liší o původních kol?

Tlumič naležato

Existuje několik argumentů pro využití integrace tlumiče podle konceptu IST (Internal Suspension Technology) vyvinutého Boldem. Vyšší ochrana tlumiče, hezčí design, možnost optimalizace tuhosti rámu. A také možnost posunout těžiště níže než u kol s klasickým umístěním tlumiče v prostoru mezi trubkami v předním rámovém trojúhelníku.
Až doteď kola Bold Unplugged Volume 1 a 2, stejně jako předchozí generace Linkinu a nedávno vydaného Scott Spark, vycházela z první generace, která měla tlumič postaven vertikální polohy, v podstatě patě sedlové trubky. Nový Bold Linkin se liší zásadně, jeho tlumič je nyní uložen na plocho v směru spodní rámové trubky. Co však zůstává zachováno, je materiál rámu, Bold Linkin je k dispozici výhradně s karbonovým rámem.

 

Virtuál s 135 nebo 150 mm zdvihu

Mimo umístění tlumiče doznal rám i změnu v podobě zadní stavby. Ta je nyní tvořena z jednoho kusu, tak jak se u kol s virtuálním otočným bodem zadní stavby očekává. Ano, Bold Linkin si zachovává virtuál, horní vahadlo je šikovně maskováno zadním trojúhelníkem. Spodní vahadlo je tvořeno kolébkou obklopující středové složení. Masivní rocker tak zajistí výbornou tuhost. Zajímavostí je i integrovaný ukazatel sagu a také možnost úpravy zdvihu (pomocí FlipChipu a také anglesetového hlavového složení), k dispozici je 135 nebo 150 mm. Geometricky je Linkin jednoznačně moderní kolo patřící dle zdvihu do kategorií Trail nebo All Mountain.

Dálkové přepínání tlumiče jako u Scottu

Vliv Scottu je vidět při využití technologie Tracloc, kola Bold, stejně jako Scott, disponují možností dálkového ovládání tlumiče. Nejedná se ale jen o ovládání pomalorychlostní komprese, ale o sofistikovanější systém, který mění i křivku chodu odpružení a dynamicky tak mění geometrii. Ve středním režimu Traction zůstává kolo nejde tolik do zdvihu a zachovává tak strmý sedlový úhel pro optimální šlapání ve výjezdech.

   

Integrovaný úložný prostor

Integraci u Boldu myslí vážně a tak nepřekvapí ani použití integrovaného kokpitu Syncros Hixon spojující řídítka a představec do jednoho kusu. Budoucí majitele zajisté potěší úložný prostor v rámu, do kterého se dá ukrýt Save the Day výbava. Multiklíč, montpáka, pumpička a duše - to vše se vejde do prostoru v rámu pod chráničem spodní rámové trubky. Super vychytávku lze také najít na páčce zadní osy, ta skrývá Torx T25, T30 a šestku inbus - pomocí nich lze dotáhnout všechny čepy na rámu. 

Dvě kola, čtyři verze

Nový LINKIN přichází ve 4 různých verzích a 2 rámových setech: LINKIN 135 ULTIMATE (8 499 Euro), LINKIN 150 ULTIMATE (10 999 Euro), LINKIN 135 PRO (5 999 Euro), LINKIN 150 PRO (6 999 Euro), LINKIN nebo WHITEBLACK (4,999 Euro). Hmotnost kola je 13.9 kg bez výbavy Save the day a 14.3 kg v kompletu.

Další informace hledejte na boldcycles.com. A pokud tě zajímá jak se na dřívější generaci Linkinu jezdilo, tak čti naši zkušenost z doby před pár lety

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tony 5.1.2022 - 18:29

    moc pekny,,jen ty rodla,,,ja si rad vybírám presne co mi sedí,,idealně kdyby bylo na výb5r aspon ze tri kousku.zahnuti, zdvihu a šířky

  • anonymní uživatel Kule 6.1.2022 - 18:03

    Jak rikal Bolek..bud zalepis kotel za "spravne" nastavenej kokpit, nebo si ho proste nastavis sam..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí