Test: Bold LinkinTrail LT - full skoro bez tlumiče na vlasní kůži

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.7.2016

Během prvního dne Eurobike Media Days jsem mimo Ghostů (ty přijdou na řadu později) stihl i kolo bez tlumáku. Teda skoro.

Zbývaly nám tak max dvě jízdy, a páč sem měl chuť zakončit den nějakou specialitou, došel jsem si pro ojedinělý švýcarský stroj Bold. Děvětadvacítka Linkin Trail LT (long travel = hodně zdvihu) je už samo o sobě docela unikátní model, 29" endur není moc. Švýcaři mají ale dycky něco extra, takže u tohohle kola schovali tlumič do rámu, konkrétně do spodní části sedlové trubky.

Proč tlumič v rámu? Podle samotných stvořitelů: „protože tam na něj je místo“. No a mimo jiné to umožní doopravdy krátké přepákování zadní stavby, tím pádem je celý rám tužší a asi i nějak lepší. Na něco. Zajímavostí jsou otvory, kterými jde do rámu a z rámu vzduch, který tlumič chladí, bez nich by se asi tlumič upekl.

Geometrie Linkin Trailu je dost podobná spešláckému enduru, nicméně má o něco položenější hlavu, kratší přední trojúhelník a o necelý centimetr delší zadní stavbu. To by mělo znamenat – slabší v zatáčkách, ale lepší ve sjezdu rovno.

A je to tak, ve srovnání se sedmadvácama z rána je Bold trochu autobus a do zatáček se mu nechce, je potřeba si trochu víc najíždět. Prostě se přizpůsobit větším kolům, nečekaně. Zadní stavba by mohla být o trochu progresivnější, občas mi cinkne doraz a to i přes to, že mi sám tvůrce rámu naladil (podle něj) spíš tvrdší setup vhodnější pro agresivnější jízdu. Jsem asi příliš agresivní, za to může to syrové maso, kterým mě krmili jako chlapce. Každopádně, přes občasné dorazy se mi jede fakt dobře, kolo je velice klidné v rozbitých pasážích a dost rychlé, pokud po něm nechci zatáčení.

Do kopce se mu sice zrovna dvakrát nechce, za to ale možná pořád může to měkčí nastavení. I když nejsem typ na 29 a tyhle kola mi kdovíjak nesedí, Bold nejenom dobře vypadá, ale i dobře jede. Asi kdybych přímo před ním nejen na Ghostu, přišel by mi na enduro závody ještě vhodnější, umí jet doopravdy rychle a větší kola neztrácí rychlost. Bohužel ve srovnání s PathRiotem trochu pokulhává. Minimálně v případě jezdce, který má 175cm. Super vychytávka je ovládání tlumiče z řídítek, dost výrazně ukazuje na možnost závodního použití.

Jo, Švýcarům se tohle kolo povedlo, je neobvyklé nejenom vzhledem ale i jízdním projevem, pro větší jezdce, kteří jsou zvyklí na 29, to musí být úplná bomba, zadní stavba je citlivá jak blázen, kolo stabilní a rychlé. Jenom to zatáčení trochu drhne.

Další info o kolech Bold najdeš na jejich webu.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí