MojeKolo

Novinka: K.I.S - samocentrující systém pro řídítka přidá na stabilitě

Autor: Keli, vydáno: 25.10.2022

Každý řidič to zná, když otočíš v autě volantem a pustíš jej, volant se sám vrátí do základní vycentrované pozice. Podobný systém nyní představil Canyon a Liteville pro horská kola. O co jde a jak to funguje?

Společnost Canyon představila systém stabilizace řízení K.I.S. (Keep It Stable), systém zajišťuje samostředné řízení a údajně zajišťuje stabilnější jízdu na trailech. Systém K.I.S. je dílem Jo Kliebera, který stojí za značkou dílů Syntace a kol Liteville. Na vývoji se podílela i společnost Canyon. Není proto s podivem, že se zatím systém objeví jen na kolech Liteville (konkrétně elektrokolo 301 CE) a také na kolech Canyon, první vlaštovkou je model enduro kola Spectral 29 CF8 K.I.S.

 

Nenápadný systém umístěný uvnitř horní rámové trubky zajišťuje samostředicí efekt na řídítkách a Canyon tvrdí, že zvyšuje kontrolu a stabilitu jízdy a zklidňuje řízení ve vysokých rychlostech nebo při jízdě v pomalých velmi technických úsecích, a také, podle Canyonu, zlepšuje propojení mezi předním a zadním kolem.

Jak to funguje? Systém K.I.S se skládá z vačkového kroužku, který je přišroubován na krk vidlice. Vačka je pak spojena pomocí velmi pevného pásku ze syntetických vláken s vinutými pružinami, která je ukotvena v horní rámové trubce. Při otáčení řídítky se jedna strana pásu napíná a táhne pružinu. Malá síla vytvářená páskem a pružinou působí na řídítka samostředivým účinkem (v opačném směru než jsou otočena řídítka) a snaží se je přitáhnout zpět do původní, středové polohy. Vývoj dle autora trval 4 roky a vyžádal si na sto vývojových verzí.

Centrovací síla je stavitelná, jednoduše změnou pozice posuvného elementu umístěného v horní rámové trubce, blíže k hlavovému složení jsou pružiny méně napnuté a centrovací síla menší a vice versa.
Hmotnost celého zařízení včetně ocelových pružinek je 110 gramů a je kompletně bezúdržbový a má extrémně dlouhou životnost. Přidanou vlastností K.I.S. je omezení protočení řídítek o více jak 90 st. na jednu nebo druhou stranu. V případě pádu se řídítka ale mohou protočit více, jen je nezbytné poté celý systém "vyresetovat".

Potřebujeme to? Většina moderních kol se v rychlosti chová klidně a jistě.  Ale vždy je prostor pro zlepšení. Naopak při nižších rychlostech může řízení občas začít působit nervózně a trhaně. Systém K.I.S. je navržen tak, aby pomohl tento pocit zmírnit, a v podstatě "připojuje" nestabilní přední kolo ke stabilnějšímu a těžšímu rámu a také zadnímu kolu. Canyon tvrdí, že K.I.S. pomůže k řešení situací, kdy je kolo nedotáčivé nebo přetáčivé, s ním by měla být jízda intuitivnější a snadněji ovladatelná. Klidnější a stabilnější jízda by pak měla být i méně únavná.
Co cílem v jedné větě? K.I.S. je systém, který poskytuje dodatečnou středicí sílu, která působí při všech rychlostech, takže řízení je méně nestabilní při nízkých rychlostech a ještě stabilnější při vysokých rychlostech.

Průběh centrovací síly není stále stejný, síla není lineární, naopak nejsilnější je při menším úhlu otočení řídítek do cca 10 stupňů, pak již narůstá jen velice málo (od 15 do 50 stupňů by se síla měla měnit jen minimálně). Samozřejmě, přestože centrovací síla není extrémně velká, v určitých situacích je cítit a Canyon tvrdí, že je třeba si na celý systém zvyknout a zažít jej.

Osobně jsem k podobnému systému docela skeptický, ale rád se nechám přesvědčit. Na vývoji se podílel například Fabien Barel a sjezdař Mark Wallace jej vozil například v tréninku, ale jen v tréninku na závodě Světového poháru ve sjezdu ve skotském Fort William. Uvidíme, zda-li se K.I.S. rozšíří a bude jej vídat na kolech závodníků i v závodech.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Salavic 25.10.2022 - 16:45

    Větší blbost sem neviděl.

    • anonymní uživatel PTBack 25.10.2022 - 23:27

      Hele, při zveřejnění prvních zpráv o nové brzdové páce, která se po zmáčknutí sama vrátí do výchozí polohy, taky určitě byli mnozí skeptičtí. A jak se to ujalo.

    • anonymní uživatel orm (orm (a) humlak.cz) 26.10.2022 - 10:27

      Tohle uz je roky na odrazedlech. Mladi jezdci byli vzdycky progresivni :-).

  • anonymní uživatel Mara 25.10.2022 - 17:41

    Selhal redakční systém a publikoval článek připravený na apríla? Ale propracovaná grafika. To muselo dát práce a přitom...

  • anonymní uživatel Mjkl (mjkl.ociz (a) gmail.com) 26.10.2022 - 7:14

    Nejpalčivější otázka pro všecky zasvěcené, půjde s tím barspin?

    • anonymní uživatel šimpanz (šimpanz (a) bananovarepublika.cz) 27.10.2022 - 8:38

      samozřejmě! jen počítej s použitím trochu větší síly než obvykle...:)

    • anonymní uživatel Shu Lin 27.10.2022 - 8:40

      a whipovat to musí samo

  • anonymní uživatel Shu Lin 26.10.2022 - 8:55

    když 10 let vyvíjíš něco co nikdo nechce vozit při závodech....

  • anonymní uživatel Karel 26.10.2022 - 9:45

    Nahovno štelování chtělo by to ladit přez aplikaci

  • anonymní uživatel Břečka 26.10.2022 - 10:36

    Ocení zejména těhotní s dvěma promile po úrazu hlavy..

  • anonymní uživatel Martin 27.10.2022 - 8:42

    Zajimave! Proc hned tolik nakydanyho hnoje od komentujicich? Uz jste to zkouseli, ze to hanite?

  • anonymní uživatel Davno vymysleny 27.10.2022 - 8:42

    www.bike24.com/...

  • anonymní uživatel D.V. (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 31.10.2022 - 18:30

    Tak se nejak nemuzu zbavit dojmu, ze vyresili problem, ktery nikdo nema :) Ale pobavilo me to srovnani s autem :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí