Bikecheck: SCOTT Ransom 30 Dangerholm Edition

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 23.1.2023

Pro mnoho lidí, kteří znají Dangerholmovu práci, je jeho jméno synonymem pro lehká kola. Když ne úplně nejlehčí, tak alespoň velmi lehká. Toto kolo je trochu jiné, víc než jen honba za gramy. Podívej se jak Dangerholm pojal enduro kolo SCOTT Ransom 30.
Celou stavbu a výběr jednotlivých komponentů dokonale popisuje právě Gustav Gullholm aka Dangerholm.

   

Stručná fakta a zajímavosti

  • Kolo je založena na robustním hliníkovém rámu SCOTT Ransom 930 a klade o něco menší důraz na hmotnost než většina Dangerholmových kol 
  • Lakováno barvou "Chromacoat Golden Night", která dramaticky přechází mezi modrou a bronzovou/zlatou.
  • Vidlice Intend Blackline Ebonite Bandit s charakteristickým vzhledem jedenapůlkorunky a stejně zajímavý zadní tlumič Intend Hover Gamechanger.
  • Brzdy Trickstuff Maxima - pravděpodobně nejvýkonnější brzdy na současném trhu.
  • Náboje Onyx se zadním nábojem s tichou za jízdy neslyšnou spojkou místo klasické rohatky v ořechu, obě kola napletené na ráfcích Radsporttechnik Müller MFX Carbon.Pozadí projektu

O projektu

Když jsem si dal za úkol postavit enduro kolo, rozhodl jsem se dát věcem volný průběh a jednoduše se zaměřit na vysoký výkon a funkčnost obecně. Vybral jsem rám i komponenty, které možná nejsou nejlehčí, ale mají jiné vlastnosti, které zajistí, aby jízda byla rychlá a zábavná.

Hodně jsem se zaměřil na klíčové prvky, jako je odpružení, brzdy či kola. Kromě samotného rámu jsou pro mě tyto tři oblasti nejdůležitější. Pozornost jsem věnoval i detailům, pokud jde o zbytek stavby. Prostě žádné slabé články, nic, co by vás mohlo jakkoliv omezovat. Sebevědomé, rychlé a stabilní a přitom neuvěřitelně zábavné kolo.

Rám

Kolo je postaveno na rámu SCOTT Ransom 930, který je oblíbenou volbou v řadě Ransom. Rám se stejnými osvědčenými vlastnostmi jako jeho karbonoví sourozenci, ale za mnohem dostupnější cenu. Ransom je univerzální kolo, které si můžete vzít na enduro závod stejně jako na zábavný den v bikeparku. Geometrie není na dnešní poměry nijak extrémní, ale naopak nabízí velmi dobře vyváženou jízdu. Většina jezdců se na něm bude rychle cítit pohodlně při rychlé jízdě a zároveň si na něm užijí spoustu zábavy.

Rám se zdvihem 170 mm byl lakován speciálním efektním chromacoat lakem s názvem "Golden Night", který přechází z teplého zlatého/bronzového tónu, téměř až hnědého, do modrofialového. V závislosti na světle a úhlu pohledu tak kolo nikdy nevypadá stejně. Abych dodal trochu kontrastu, použil jsem bílá loga, která pěkně vyniknou bez ohledu na to, jak se základní barva mění.

Aby se na kolo vešel zadní tlumič, který je o něco větší než většina ostatních, byl rám mírně upraven (odbroušen), aby vzniklo několik dalších, ale nezbytných milimetrů vůle.

Odpružení

Jednou z prvních věcí, které si na tomto kole všimnete, je velmi unikátní vzhled vidlice. Je to Intend Blackline Ebonite Bandit, která má jedenapůlkorunkový systém. A přestože je k dispozici také jako běžná jednokorunková vidlice, pak bez označení Bandit, nejde o vzhled nebo dokonce o přidanou tuhost. Jde především o výkon vzduchového odpružení.

V horním prodloužení se nachází další pozitivní vzduchová komora. Pokud jste alespoň trochu obeznámeni s tím, jak funguje většina vzduchových odpružených vidlic, víte, že je zde jedna pozitivní a jedna negativní vzduchová komora. A ty se ve většině případů vyrovnávají a pracují pod stejným tlakem. U vidlice Ebonite Bandit je to stejné, ale navíc máte ještě druhou pozitivní vzduchovou komoru, kterou nafouknete na dvojnásobný tlak.
To znamená, že na začátku jízdy vidlice pracuje s nižším tlakem vzduchu, takže je velmi pružná a citlivá na malé nerovnosti. Ale při hlubším zdvihu a větších nárazech vstupuje do hry sekundární vzduchová komora a nyní pracují jako jedna velká vzduchová komora, ale s vyšším tlakem. Vidlice se tak zpevní a nabízí větší oporu.
Konečným výsledkem je téměř lineární křivka pružení, podobně jako u vinuté pružiny.

Pomocí doplňku Bandit můžete také samostatně nastavit posledních 20 % zdvihu, což vám může pomoci vyhnout se dorazům. Kromě toho všeho nabízí německá vidlice spoustu dalších šikovných detailů, jako je například kompletní CNC obrábění z hliníku a superčisté vedení brzdových hadic.

Intend vyrábí také zadní tlumič, který se jmenuje Hover Gamechanger. Má také poměrně unikátní vzhled ve srovnání s jinými vzduchovými tlumiči, použití velkých průměrů "trubek" těla tlumiče a malého průměru pístnice je neobvyklé. Užší pístnice znamená menší plochu těsnění, menší plocha minimalizuje tření a to ve výsledku Gamechanger řadí mezi jeden z citlivějších vzduchových tlumičů. Podle očekávání je vybaven regulací odskoku a komprese a také páčkou zamykáním, která tlumič zcela uzamkne. Skutečné kouzlo se však opět odehrává v systému vzduchového odpružení, pracuje s obrovskou negativní vzduchovou komorou. Celkově to vytváří skutečný "pružinový" pocit,  chod je to až neuvěřitelně citlivý a jemný. Samozřejmě ale můžete také přidat tokeny a nastavit si tak větší progresivitu.

        

Brzdy

Brzdy jsou téměř mýtické Trickstuff Maxima. Tyto německé, na CNC obráběné malé zázraky brzd bohužel není snadné sehnat, ale vyplatí se na ně počkat. Brzdný výkon je upřímně řečeno neuvěřitelný a jsou také extrémně konzistentní. Při dlouhých a náročných sjezdech nechcete jen dobrý brzdný výkon, ale také spolehlivý brzdný výkon. Jednou z věcí, která toho pomáhá dosáhnout, je poměrně předimenzovaná konstrukce, umožňující tepelnou expanzi.

Nabízejí skvělou ergonomii a díky ložiskům a leštěným vnitřním součástem je pocit z páky úžasný. Dalším detailem, kterého si všimnete, jsou ocelí opletené brzdové hadice. Nejen kvůli vzhledu, ale protože se pod vysokým tlakem nerozpínají tolik jako běžné brzdové hadice. 203mm brzdové kotouče Trickstuff Dächle UL jsou upevněny titanovými šrouby od firmy r2-bike.

Kola

Kola jsou napletena na nábojích Onyx Racing Products, zadní Classic a přední Helix. Náboje jsou vyrobeny v USA. Díky velmi dobrými tolerancemím a otáčení na hybridních keramických ložiscích jsou velmi kvalitní. Co je však skutečně odlišuje, je jejich systém spřáhlové spojky, který se používá místo tradičních západek nebo rohatky v ořechu.
Díky tomu jsou při jízdě naprosto tiché. Žádné cvakání ani bzučení, slyšíte jen zvuk pneumatik. A to je opravdu něco, díky čemuž je zážitek z jízdy velmi odlišný - v dobrém slova smyslu.
Systém také přináší stejně dobrý jako okamžitý záběr. A i když přední náboj není funkčně úplně tak jedinečný, rozhodně vypadá jedinečně díky svým výřezům ve tvaru šroubovice. Náboje Onyx jsou k dispozici v mnoha různých barvách, ale já jsem zvolil klasickou bílou, abych sladil loga na rámu a trochu to oživil.

Kola postavila firma Radsporttechnik Müller, renomovaná německá specializovaná prodejna kol. Mají také vlastní řadu ráfků pod názvem M Carbon a toto kolo je osazeno karbonovými enduro/sjezdovými ráfky MFX. Tyto ráfky mají naprosto masivní profil i tloušťku stěny a každý váží přibližně 600 gramů. Při psaní tohoto článku jsem měl možnost na kole již poměrně dost jezdit a ráfky přežily několik opravdu tvrdých nárazů. Pláště jsou Continental Kryptotal F+R v šířce 2,4". Pocházejí z nové aktualizované řady pneumatik této značky a vyznačují se super přilnavou směsí a velmi robustní konstrukcí. Ta se sice projevuje na poměrně vysoké hmotnosti přes 1300 g, ale pláště jsou jedním z míst, kde není radno slevovat z výkonu, aby se ušetřilo pár gramů. V současné době nepoužívám žádné vložky a kola jsou samozřejmě bezdušové s použitím těsnicího prostředku Syncros Eco Sealant.

Pohon

V tématu zaměřeném na odolnost a výkon najdete kliky Intend Rocksteady. Určitě dostojí svému jménu, k jejich poškození bude potřeba víc než jen obyčejný náraz do kamene. Kliky nesou převodník Actofive Signature 32T, který je také obráběn v Německu. Středovou osu jsem zvolil od firmy CeramicSpeed, jedná se o komponent, který asi není příliš často k vidění na enduro kolech. Ale dává to smysl, protože nejde jen o marginální úsporu wattů při šlapání. Ložiska jsou skutečně velmi odolné a snadno servisovatelné, takže na kole, jako je toto, jsou jako doma.

Řetěz Sram X01 nás vede ke kazetě Garbaruk 10-50T. Ty jsou obráběny v Polsku, a přestože je můžete získat v různých eloxovaných barvách, rozhodl jsem se pro nadčasovou stříbrnou. Pro sladění se stříbrným motivem byla zadní přehazovačka osazena zakázkovými leštěnými kladkami CeramicSpeed. Samotná přehazovačka Sram GX AXS se dočkala také trochy úprav, a to na zakázku lakovaným krytem spojky a klecí.

Kokpit a další

V rámu zůstala původní spodní miska hlavového složení Syncros, ale horní miska byla změněna na Intend Stiffmaster. Účelem tohoto hlavového složení je přidat tuhost a to se mu daří díky speciální konstrukci s nadrozměrným ložiskem. Kokpit se skládá z krásně zpracovaného představce Intend Grace EN. Ten je spárován se snad jediným superlehkým komponentem na tomto kole - karbonovými řídítky Schmolke DH Lowriser. Moje staré oblíbené, které jsem v minulosti používal na jiných kolech, jezdím je v šířce 780 mm.

Sedlovka je RockShox Reverb AXS se 170mm zdvihem, kterou drží objímka Intend Corona. Sedím na sedle Syncros Tofino R 1.0 s karbonovými ližinami. Posledním detailem je košík na láhev Syncros iS Cache, který obsahuje i malým chytrým multitool.

Shrnutí

Vůbec první kolo SCOTT, které jsem si kdy koupil, byl vlastně první model SCOTT Ransom 30 v roce 2006. A přestože jsem si toto kolo naprosto zamiloval, od té doby se věci posunuly o velký kus dál.
S hmotností kolem 15,9 kg není můj nový Ransom jako takový superlehký, ale jezdí se na něm skvěle. Nejnovější platforma Ransomu vzbuzuje důvěru a vysoce výkonné komponenty vám jednak pomohou jet rychle, ale také vás čas od času zachrání, když možná pojedete až trochu moc rychle.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MD 23.1.2023 - 7:39

    Nehezký, těžký, drahý...ale asi funkční.

    • anonymní uživatel Ádoš 23.1.2023 - 13:17

      Mě se docela líbí. Je to takové neokoukané. Nemít momentálně hluboko do kapsičky, tak ho mám klidně in da garáž. Jenže já mám hluboko do kapsičky, tak nezbejvá než vymect bazary a spokojit se s něčím do Pajsky :(

      16Kg není zas tak špatná váha na víceméně pure dolekopcom bajk na 29" ne? Váha není jediné kriterium.

      • anonymní uživatel @Ádoš 24.1.2023 - 12:06

        Myslíš to tak, že kdyby jsi neměl hluboko do kapsičky, tak by jsi ten bajk koupil, zaparkoval in da garáž a pak by jsi se spokojeně vrátil ke komplu vypisovat hovna do komentářů?

        • anonymní uživatel Kamil Heřmánek 24.1.2023 - 12:09

          Ádoš by se měl vysrat na to, tady psat jeho absolutně nic neříkající komenty, které nikoho nezajímají a odebrat se někam jinam.... třeba do prdele.

          • anonymní uživatel Ádoš 24.1.2023 - 13:11

            Kamile, to bych určitě mohl. Na druhou stranu určitě znáš to pořekadlo, že když moudřejší ustoupí, tak zvítězí názor debila - rozuměj, tebe. Takže si svoje tajné přání nacpi zpátky do kaďáku a běž svoje absolutně nicneřikající komenty vypisovat na Seznam.cz. Nebo si přijeď pobrečet ke mě domů - K Havlínu 718, Praha - Zbraslav. Pic mistře :-)

          • anonymní uživatel @Ádoš 24.1.2023 - 13:26

            Pomůcka přes pády a počty písmen:

            2. pád (koho, čeho) + 4. pád (koho, co) = 2 písmenka = mě
            3. pád (komu, čemu) + 6. pád (o kom, o čem) = 3 písmenka = mně

        • anonymní uživatel Ádoš 24.1.2023 - 13:07

          Tak jsem to úplně nemyslel, na druhou stranu se klidně zacykli na myšlence, kterou si napsal. Bohužel už jsem zestárl a finance musím rovnoměrně rozložit i do poviností - nejen do radostí. Doby, kdy jsem si mohl koupit kolo za 150 a další věci neřešit, jsou bohužel pryč :(

          • anonymní uživatel @Ádoš 24.1.2023 - 13:30

            Už se nemohu dočkat, až zestárneš natolik, že jednoho dne rozložíš finance a zjistíš, že doba, kdy sis mohl koupit internetové připojení, je nenávratně pryč.

          • anonymní uživatel Ádoš 24.1.2023 - 14:06

            Pobavil :) :THUMBS UP:

          • anonymní uživatel Gabosh 24.1.2023 - 16:24

            Asi hochy s kritikou chápu, proč rýpou.... Jedna věc je vypisovat se na PC a ta druhá je: jednat, konat. Tak šup ! Neztrácej čas! Sezóna se blíží ! Kup bazarové kolo a hlavně JEZDI ! :-)

          • anonymní uživatel Ádoš 25.1.2023 - 10:26

            No jo! Aby si Gábi nepřisadila :) samozřejmě máš pravdu, ale ty mě dobře znáš, tak ti svojí situaci nemusím vysvětlovat. Hezký den *

  • anonymní uživatel TVOJE BÁBA (TVOJE (a) BABA.COM) 23.1.2023 - 18:10

    fujky

  • anonymní uživatel Mp 23.1.2023 - 18:42

    Osklivost…

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 24.1.2023 - 7:30

    Čistá krása, hezký, lehký, klasicky drahý.....

  • anonymní uživatel Karlos (mkarlo (a) seznam.cz) 24.1.2023 - 12:24

    Je to fešák.

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpanz (a) bananovarepublika.cz) 25.1.2023 - 12:00

    Pěkný - jen ten lak mi přijde trochu pozéřina. Jinak cajk!

  • anonymní uživatel Květoslav Mrkvička 26.1.2023 - 8:44

    Ádoš by mohl napsat článek tady na d:key o tom, jak se stát profesionálním komentátorem všeho svými omezenými znalostmi a dementními názory :)

    • anonymní uživatel @Květoslav Mrkvička 26.1.2023 - 8:47

      Já jsem pro. Ádoš je podle mě top dement a věřím, že jeho souvislý výblitek by měl určitě úspěch :)

      • anonymní uživatel Gabosh 26.1.2023 - 9:29

        Hoši - tak tu nebudeme zasviňovat zbytečně vlákno ke kolu, nějakým Adamem, který léta nejezdí... Dávám mu šanci ! :-) , že se "chytne" bazarové kolo koupí, a pak bude psát k věci. :-)

        • anonymní uživatel Květoslav Mrkvička 26.1.2023 - 10:45

          Já bych ho nechal utratit, beztak na kole neumí ani jezdit...

        • anonymní uživatel @Gabosh 26.1.2023 - 10:49

          Když zvážím, jak moc je chytrej a všechno ví, aniž by na kole jezdil, tak při představě o kolik by to mohlo být horší, kdyby na nějakém jezdit začal, propadám lehčí formě paniky. Tedy, spíš se příkláním ke Květyho názoru o utracení ...

          • anonymní uživatel Ádoš 27.1.2023 - 8:56

            Gábino, proč píšeš tyhle pitomosti? jezdil jsem a opravoval kola v Ski&Bike a s Hanoutem v 69 v Řeznický, když ty jsi ještě ani nebyla maminou od rodiny - a to je při vší úctě už docela dlouhá doba. Zkus mi prosim tě nějak racionálně vysvětlit, proč bych měl opouštět tohle fórum, když jsem tu od roku 2004? tvůj osobní problém se mnou je ryze osobní a rozhodně nepatří do diskuze na Dolekop :-). Takže jestli máš potřebu se do mě navážet, dělej to dál - ale přes mail a whats app. Prostě tak, jak si to dělala s oblibou doposud.

          • anonymní uživatel Ádoš 27.1.2023 - 9:05

            už jděte do háje s těma vašima věčnejma kradeníma nickname. Sakra kurnik šopa.

  • anonymní uživatel smartfish (smartfish) 26.1.2023 - 20:03

    Dolekop se snížil na úroveň webu s nulovou hodnotou a slouží k vyblití sraček pár ubohejch frustrátů s malejma pérama, kteří si tady zdatně podkuřujou. A Gabosh šup šup, hlavně jezdi a konej. Tvoe kolik vám je?

  • anonymní uživatel Gabosh 26.1.2023 - 21:05

    Jó jezdím furt i v zimě a stavím a udržuji traily, voe. Jestli víš co jsou to hrabě a rýč, budu ráda za každou pomoc;) Než tu zbytečně zasíráš dalším nicneříkajícím komentem vlákno... jak jsem výše hochům již psala :)

    • anonymní uživatel smartfish (smartfish) 27.1.2023 - 10:12

      oooo jak jsi úžasná. Stavíš a udržuješ traily v zimě a víš co jsou hrábě a rýč, jak vyjímečné. S takovou renesanční bytostí jsem opravdu ještě neměl tu čest.
      Děkuji že si nás takhle obohatila.
      .... a teď se prober a tichučko už jooo

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí